Nie jesteś zalogowany.
Mefistofelesa uznałam za postać fantastyczną, ponieważ jest on również bohaterem "Fausta" Goethe'go, książka ta została podana w kanonie lektur do tematu olimpiady. I właśnie jako kontekst do tego bohatera podam w pracy Mephisto Pheles'a z Blue Exorcist. Postacie o które pytam muszą pochodzić z konkretnej książki fantasy, aby miało to cokolwiek wspólnego z literaturą.
Jak już napisałam, temat to reinterpretacja postaci, więc muszę mieć utwór z którym skonfrontuję postać ponownie wykorzystaną, jej znaczenie w mandze itp.
Mefistofelesa uznałam za postać fantastyczną, ponieważ jest on również bohaterem "Fausta" Goethe'go
Głupie rozumowanie, to że jakaś postać występuje w książce fantasy, to nie znaczy że nie może być ona prawdziwa, a wtedy nie czyni to z niej postaci fantastycznej.
Postacie o które pytam muszą pochodzić z konkretnej książki fantasy, aby miało to cokolwiek wspólnego z literaturą.
No i nie można było tak od razu. Sprecyzowałaś o jakie postacie ci chodzi i teraz można dawać przykłady.
Tylko że nie są to postacie fantastyczne tylko postacie które występują w świeci fantasy, a to jest różnica.
Może Saiyuki?
Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.
W Trance Knights postacie z legend arturiańskich
anabells napisał:Mefistofelesa uznałam za postać fantastyczną, ponieważ jest on również bohaterem "Fausta" Goethe'go
Głupie rozumowanie, to że jakaś postać występuje w książce fantasy, to nie znaczy że nie może być ona prawdziwa, a wtedy nie czyni to z niej postaci fantastycznej.
anabells napisał:Postacie o które pytam muszą pochodzić z konkretnej książki fantasy, aby miało to cokolwiek wspólnego z literaturą.
No i nie można było tak od razu. Sprecyzowałaś o jakie postacie ci chodzi i teraz można dawać przykłady.
Tylko że nie są to postacie fantastyczne tylko postacie które występują w świeci fantasy, a to jest różnica.
Przepraszam bardzo za wszystkie braki w mojej edukacji.
Fate/stay night, Fate/zero - masz tam Meduzę, Medeę, Heraklesa, Króla Artura, Gilgamesza, Iskandara i wiele innych legend (lub nie) z różnych zakątków świata.
jiii~
A te wszelkie spidermay i batmany co Japończycy sobie też zmangowali, nie nadadzą się?
czarodzieje, magowie - Fairy Tail
wiedźmy, czarownice - Witch Hunter
wampiry, wilkołaki, czarownice - Rosario to Vampir
bóg śmierci, ponury żniwiarz - Soul Eater, Bleach, Death Note
anabells napisał:Mefistofelesa uznałam za postać fantastyczną, ponieważ jest on również bohaterem "Fausta" Goethe'go
A jak ktoś nie wierzy? To chyba naturalne, że dla takiej osoby jest to postać fantastyczna.
Zresztą dla mnie, to nadal postać fantastyczna - i nie wiem co ma do tego istnienie Boga.
A jak ktoś nie wierzy? To chyba naturalne, że dla takiej osoby jest to postać fantastyczna.
Zresztą dla mnie, to nadal postać fantastyczna - i nie wiem co ma do tego istnienie Boga.
Dla ciebie, nawet dla autorki tematu, ba! może być to postać fikcyjna, jednak, biorąc Boga na egzemplum, trzeba wziąć pod uwagę, że będzie możliwy przymus udowodnienia fikcyjności wzorca, co strasznie utrudni sprawę, tym bardziej w przypadku uduchowionej komisji...
Ostatnio edytowany przez arystar (2012-09-23 11:22:48)
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Ale co ma wspólnego Bóg, z upadłym aniołem, którego kiedyś ktoś tam nazwał?
To samo, co piernik z wiatrakiem. Mąka, czynnik ludzki, litery, ta sama część mowy... Analogicznie z Bogiem i upadłym aniołem, zawsze znajdzie się jakaś korelacja, nie trzeba daleko szukać.
Czyli jeśli sobie teraz wymyślę jakiegoś anioła - upadłego czy też nie - to uznasz to za postać realną?
Jak was tak czytam, to mi się przypomniał pomysł na troll-temat na maturę ustną w liceum, ale stwierdziłem, że to nie przejdzie - "Mitologia chrześcijańska w literaturze fantastycznej".
Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.
Czyli jeśli sobie teraz wymyślę jakiegoś anioła - upadłego czy też nie - to uznasz to za postać realną?
Ty tak serio? :/
A czym niby będzie się to różniło od postaci Mefistofelesa? Bo jakoś sobie nie przypominam, by imię te padło w jakimś dziele religijnym.
A czym niby będzie się to różniło od postaci Mefistofelesa? Bo jakoś sobie nie przypominam, by imię te padło w jakimś dziele religijnym.
Tym że Mefistofeles jest utożsamiany z chrześcijaństwem od jego zarania i na dobre się wpisał na jego kartach. => Księga Henocha. A twoje to ecie-pecie.
No ładnie, powołujesz się na księgę, która nawet nie jest w kanonie...
I jakbyś jeszcze mógł wskazać, gdzie tam niby Mefistofeles występuje - bo zwykłe Ctrl+f nic nie znajduje.
Czyli nadal, Mefistofeles to tylko postać z Fausta. Ale może się mylę?