#21 2012-09-22 19:11:58

anabells
Użytkownik

Odp: Wykorzystanie książkowych postaci fantasy w mandze :)

Mefistofelesa uznałam za postać fantastyczną, ponieważ jest on również bohaterem "Fausta" Goethe'go, książka ta została podana w kanonie lektur do tematu olimpiady. I właśnie jako kontekst do tego bohatera podam w pracy Mephisto Pheles'a z Blue Exorcist. Postacie o które pytam muszą pochodzić z konkretnej książki fantasy, aby miało to cokolwiek wspólnego z literaturą. oczkod
Jak już napisałam, temat to reinterpretacja postaci, więc muszę mieć utwór z którym skonfrontuję postać ponownie wykorzystaną, jej znaczenie w mandze itp.

#22 2012-09-22 19:41:52

tornadoretkinia
Użytkownik

anabells napisał:

Mefistofelesa uznałam za postać fantastyczną, ponieważ jest on również bohaterem "Fausta" Goethe'go

Głupie rozumowanie, to że jakaś postać występuje w książce fantasy, to nie znaczy że nie może być ona prawdziwa, a wtedy nie czyni to z niej postaci fantastycznej.

anabells napisał:

Postacie o które pytam muszą pochodzić z konkretnej książki fantasy, aby miało to cokolwiek wspólnego z literaturą. oczkod

No i nie można było tak od razu. Sprecyzowałaś o jakie postacie ci chodzi i teraz można dawać przykłady.
Tylko że nie są to postacie fantastyczne tylko postacie które występują w świeci fantasy, a to jest różnica.

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

crwr1.jpg

dobre, lepsze, radzieckie!

#23 2012-09-22 19:51:33

Oin
Użytkownik

Może Saiyuki?

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#24 2012-09-22 19:59:39

tukidydespl
Użytkownik

W Trance Knights postacie z legend arturiańskich

#25 2012-09-22 22:42:17

anabells
Użytkownik

tornadoretkinia napisał:
anabells napisał:

Mefistofelesa uznałam za postać fantastyczną, ponieważ jest on również bohaterem "Fausta" Goethe'go

Głupie rozumowanie, to że jakaś postać występuje w książce fantasy, to nie znaczy że nie może być ona prawdziwa, a wtedy nie czyni to z niej postaci fantastycznej.

anabells napisał:

Postacie o które pytam muszą pochodzić z konkretnej książki fantasy, aby miało to cokolwiek wspólnego z literaturą. oczkod

No i nie można było tak od razu. Sprecyzowałaś o jakie postacie ci chodzi i teraz można dawać przykłady.
Tylko że nie są to postacie fantastyczne tylko postacie które występują w świeci fantasy, a to jest różnica.

Przepraszam bardzo za wszystkie braki w mojej edukacji.

#26 2012-09-23 00:37:40

Myore
Użytkownik

Fate/stay night, Fate/zero - masz tam Meduzę, Medeę, Heraklesa, Króla Artura, Gilgamesza, Iskandara i wiele innych legend (lub nie) z różnych zakątków świata.

jiii~

#27 2012-09-23 09:20:25

Moonspell
Użytkownik

A te wszelkie spidermay i batmany co Japończycy sobie też zmangowali, nie nadadzą się? jezor

#28 2012-09-23 09:37:01

tornadoretkinia
Użytkownik

czarodzieje, magowie - Fairy Tail
wiedźmy, czarownice - Witch Hunter
wampiry, wilkołaki, czarownice - Rosario to Vampir
bóg śmierci, ponury żniwiarz - Soul Eater, Bleach, Death Note

crwr1.jpg

#29 2012-09-23 09:54:12

DyumEcchi
Użytkownik

Robin Hood no Daibouken - nazwa chyba mówi sama za siebie.

Dyum97.png

#30 2012-09-23 10:03:10

FAiM
Użytkownik

tornadoretkinia napisał:
anabells napisał:

A jak ktoś nie wierzy? To chyba naturalne, że dla takiej osoby jest to postać fantastyczna. bzdura
Zresztą dla mnie, to nadal postać fantastyczna - i nie wiem co ma do tego istnienie Boga. cholera

K5Cqyo6.png?1

#31 2012-09-23 11:11:19

arystar
Użytkownik

FAiM napisał:

A jak ktoś nie wierzy? To chyba naturalne, że dla takiej osoby jest to postać fantastyczna. bzdura
Zresztą dla mnie, to nadal postać fantastyczna - i nie wiem co ma do tego istnienie Boga. cholera

Dla ciebie, nawet dla autorki tematu, ba! może być to postać fikcyjna, jednak, biorąc Boga na egzemplum, trzeba wziąć pod uwagę, że będzie możliwy przymus udowodnienia fikcyjności wzorca, co strasznie utrudni sprawę, tym bardziej w przypadku uduchowionej komisji...

Ostatnio edytowany przez arystar (2012-09-23 11:22:48)

#32 2012-09-23 11:24:53

FAiM
Użytkownik

Ale co ma wspólnego Bóg, z upadłym aniołem, którego kiedyś ktoś tam nazwał? baka

K5Cqyo6.png?1

#33 2012-09-23 11:42:58

tornadoretkinia
Użytkownik

Bóg stworzył tego anioła, mówiąc że jest on fikcją twierdzisz tym samym że Bóg nie istnieje.

crwr1.jpg

#34 2012-09-23 11:43:32

arystar
Użytkownik

To samo, co piernik z wiatrakiem. Mąka, czynnik ludzki, litery, ta sama część mowy... Analogicznie z Bogiem i upadłym aniołem, zawsze znajdzie się jakaś korelacja, nie trzeba daleko szukać.

#35 2012-09-23 12:48:23

FAiM
Użytkownik

Czyli jeśli sobie teraz wymyślę jakiegoś anioła - upadłego czy też nie - to uznasz to za postać realną? baka

K5Cqyo6.png?1

#36 2012-09-23 13:08:24

Oin
Użytkownik

Jak was tak czytam, to mi się przypomniał pomysł na troll-temat na maturę ustną w liceum, ale stwierdziłem, że to nie przejdzie - "Mitologia chrześcijańska w literaturze fantastycznej". jezor

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#37 2012-09-23 13:12:01

arystar
Użytkownik

FAiM napisał:

Czyli jeśli sobie teraz wymyślę jakiegoś anioła - upadłego czy też nie - to uznasz to za postać realną? baka

Ty tak serio? :/

#38 2012-09-23 13:27:01

FAiM
Użytkownik

A czym niby będzie się to różniło od postaci Mefistofelesa? Bo jakoś sobie nie przypominam, by imię te padło w jakimś dziele religijnym.

K5Cqyo6.png?1

#39 2012-09-23 13:58:14

arystar
Użytkownik

FAiM napisał:

A czym niby będzie się to różniło od postaci Mefistofelesa? Bo jakoś sobie nie przypominam, by imię te padło w jakimś dziele religijnym.

Tym że Mefistofeles jest utożsamiany z chrześcijaństwem od jego zarania i na dobre się wpisał na jego kartach. => Księga Henocha. A twoje to ecie-pecie.

#40 2012-09-23 14:21:59

FAiM
Użytkownik

No ładnie, powołujesz się na księgę, która nawet nie jest w kanonie... beznadzieja
I jakbyś jeszcze mógł wskazać, gdzie tam niby Mefistofeles występuje - bo zwykłe Ctrl+f nic nie znajduje.

Czyli nadal, Mefistofeles to tylko postać z Fausta. Ale może się mylę?

K5Cqyo6.png?1

Stopka forum

© Animesub.info 2024