Nie jesteś zalogowany.
Zwracam się do Was, szanowni użytkownicy, z prośbą o pomoc.
Mianowicie, podjęłam się napisania pracy badawczej na temat: Reinterpretacja postaci fantastycznych w mandze.
Jestem dopiero na pierwszym etapie pracy, czyli zbieranie informacji, tu właśnie zaczyna się moja prośba:
czy znacie jakieś tytuły, w których przewijają się legendarne wręcz postaci,
jak np. postać Mephisto Pheles'a w mandze Ao no Exorcist, lub nawiązania do książek, jak w Pandora Hearts.
Za każdą odpowiedz serdecznie dziękuję.
Z mangami nie pomogę, ale jeśli chodzi o anime to mogę podesłać kilka tytułów.
Ostatnio edytowany przez Demonis Angel (2012-09-22 12:55:26)
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
Tak bez większego zastanowienia: Soul Eater.
Pokaż spoiler
Większość tytułów z wykorzystaniem smoków/innych fantastycznych stworów
łatwiej byłoby pisać na temat reinterpretacji wierzeń.
Jestem świadoma tego, że taki temat byłby łatwiejszy, jednakże pracę piszę na Olimpiadę Języka Polskiego i Literatury i nie mogę tam dowolnie zawęzić sobie tematu. To co udało mi się wymyślić jest zgodne z regulaminem i interesujące, więc muszę się cieszyć z tego co mam
Wszelkie mangi o Yokai - Natsume Yuujinchou, Nurarihyon no Mago itp.
Wszelkie mangi o Yokai - Natsume Yuujinchou, Nurarihyon no Mago itp.
No chyba raczej nie na Olimpiadę Języka Polskiego i Literatury.
W sumie racja, sędziowie pewnie nie znają japońskiej mitologii
W sumie racja, sędziowie pewnie nie znają japońskiej mitologii
Nie śpieszyłabym się z takim wnioskiem.
Ty dulowaty userze!
O mitologii japońskiej też myślałam, ale w kontekście nawiązań w obcej literaturze fantasy, niestety znalezienie takich książek graniczy z cudem :I
Hidu napisał:W sumie racja, sędziowie pewnie nie znają japońskiej mitologii
Nie śpieszyłabym się z takim wnioskiem.
Hidu może mieć trochę racji, bo i owszem w komisjach będą zasiadać profesorowie literatury, a ci którzy będą egzaminować ludzi którzy wybrali temat z fantastyki, będą z pewnością specami w tej dziedzinie, ale mój dokładny temat został sformułowany przeze mnie i mojego polonistę, istnieje więc małe prawdopodobieństwo by sędziowie znali się na japońskiej mitologii czy też mandze, a jeśli tak to będzie to czysty przypadek.
W takim fate stay/night czy fate/zero na pewno coś znajdziesz.
Ostatnio edytowany przez Sado (2012-09-22 14:49:08)
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan
A Drakula się liczy? Bo chyba nie łapię tematu. "Postacie fantastyczne" to dość ogólne określenie.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Drakula jak najbardziej się liczy, wiem że to ogólne stwierdzenie, ale nauczona doświadczeniem staram się nie precyzować za bardzo, bo wtedy okazuje się że nie istnieją interesujące mnie rzeczy:D
http://www.anime-planet.com/characters/ … al-figures
Poza tym jakaś połowa badassów w Crane'owych Rycerzach Zodiaku. O, za późno.
Jest też dosyć ciekawa adaptacja hrabiego Monte Christo.
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2012-09-22 15:26:20)
W Saint Seiya masz pełno bogów greckich.
To o Drakuli trochę będzie, głównie on http://pl.wikipedia.org/wiki/Alucard.
A Sun Wukong z chińskiej powieści? Pod mitologię podchodzi, ale o jego adaptacjach to by można osobną pracę pisać.
Przecież miały być fantastyczne, czyli zasadniczo przeciwieństwo historycznych? Chyba że nadal nie łapię tematu
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Sir_Ace napisał:Przecież miały być fantastyczne, czyli zasadniczo przeciwieństwo historycznych? Chyba że nadal nie łapię tematu
Tak to prawda że postacie historyczne nie są do końca tym o co mi chodziło, choć istnieją pewne wyjątki.
Ale i tak bardzo dziękuję Sir_Ace za pokazanie mi tej wspaniałej strony.
No jak nie? W końcu Pan Twardowski to kanon polskiego fantasy