#121 2008-02-24 21:58:36

Winged
Użytkownik

Odp: Japonistyka

Obiwanshinobi napisał:

Większość ludzi włada lepiej lub gorzej co najmniej jednym językiem, a filologię studiowała znikoma część.

Zamierzony brak "innym niż polski" po "co najmniej"? smile_big

Tenshi1991 napisał:

Oh... oczywiście będzie miał satysfakcje z tego, że zna język japoński, ale czy coś więcej?

Ale dynamicznie zmieniasz wątki. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2008-02-24 21:58:49)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#122 2008-02-24 22:06:29

Obiwanshinobi
Użytkownik

Winged napisał:
Obiwanshinobi napisał:

Większość ludzi włada lepiej lub gorzej co najmniej jednym językiem, a filologię studiowała znikoma część.

Zamierzony brak "innym niż polski" po "co najmniej"?

Zamierzony. Stwierdzenie jest, jak mniemam, prawdziwe w skali globalnej.

#123 2008-02-24 22:12:39

Winged
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Winged napisał:
Obiwanshinobi napisał:

Zamierzony brak "innym niż polski" po "co najmniej"?

Zamierzony. Stwierdzenie jest, jak mniemam, prawdziwe w skali globalnej.

Niestety tak. Pozwól, że o coś zapytam - skąd to zamiłowanie do poprawnej polszczyzny i dbanie o styl wypowiedzi? Skąd to się u Ciebie wzięło? Związane z pracą, wykształceniem?

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"

#124 2008-02-24 22:20:00

Obiwanshinobi
Użytkownik

Winged napisał:

Pozwól, że o coś zapytam - skąd to zamiłowanie do poprawnej polszczyzny i dbanie o styl wypowiedzi? Skąd to się u Ciebie wzięło? Związane z pracą, wykształceniem?

Może to jakaś nerwica? Psychiatra pewnie miałby na ten temat coś do powiedzenia.

#125 2008-02-24 22:27:07

Winged
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Winged napisał:

Pozwól, że o coś zapytam - skąd to zamiłowanie do poprawnej polszczyzny i dbanie o styl wypowiedzi? Skąd to się u Ciebie wzięło? Związane z pracą, wykształceniem?

Może to jakaś nerwica? Psychiatra pewnie miałby na ten temat coś do powiedzenia.

Błahy powód. :-(

#126 2008-02-24 22:31:39

Obiwanshinobi
Użytkownik

Aj kenot liw ap tu ewryłans ekspektejszns. Czy jakoś tak...

#127 2008-02-24 22:34:53

gracol
Użytkownik

Winged napisał:

Błahy powód. :-(

Może i błahy, ale jaką pociąga za sobą konsekwencję smile_big Godne podziwu.

A nawiązując do tematu, w dzisiejszych czasach papier nie jest już tak ważny jak umiejętności i paradoksalnie nie trzeba władać super biegle jakimś językiem, aby móc pracować w międzynarodowym środowisku. Na dzień dzisiejszy to komunikacja jest najważniejszym czynnikiem. Przykład, ostatnio brałem udział w negocjacjach z holendrami, oni  niemiecki i łamany angielski, ja angielski i łamany niemiecki. Efekt - bardzo duży kontrakt. Najważniejsze jest zrozumienie.

Podobnie ma się z językiem japońskim. Komunikatywne wysławianie się to już sukces.

Virus pisał wcześniej, że na japonistyce ma także język biznesowy itp. A ja mu powiem tak, chodź byś nie wiem jak długo się go uczył to nie łudź się, wszelki duży biznes, nawet z Japończykami będziesz prowadził po angielsku. Takie są dzisiejsze realia.

#128 2008-02-24 22:36:12

Yngoth
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
Winged napisał:

Ha, świetna riposta smile_big

Może ja spróbuję odpowiedzieć na to pytanie. Sam staram się dbać o poprawne wypowiadanie. Fakt, jakoś z kwestii gramatycznych nigdy nie byłem zbyt dobry, dlatego zawsze wszystko, co napiszę przerzucam przez word'a. Oraz również czytam to kilka (naście?) razy, aby mieć pewność, że wszystko jest tak, jak powinno. A dlaczego?
Ponieważ taki jest nasz język! Dość skomplikowany, dużo reguł itd., ale właśnie to czyni go jednocześnie pięknym. A w czasie, gdy co raz więcej dzieciaków dostaje dostęp do internetu, to, aby chociaż ktoś umiał poprawnie się wysłowić, jest bardzo ważne!
Bo potem "to" wychodzi na ulicę i ich mowa, to nie jest już polski (kij tam z zapożyczeniami obcojęzycznymi, ale tworzenie nowych "słów"...). Aż czasami mam ochotę cała tą dzieciarnię powybijać, dosłownie...

#129 2008-02-24 22:37:23

Freeman
Użytkownik

Sam byłem ciekaw, czy Obiwanshinobi wreszcie ujawni jakieś dane odnośnie budowy swojego DNA, ale skoro traktuje (zwyczajowo oczkod rozmowę jako test Turinga, to w miarę możliwości proszę z offtopickiem na PM smile

#130 2008-02-24 22:53:02

Winged
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

Aj kenot liw ap tu ewryłans ekspektejszns. Czy jakoś tak...

To nie miało być nic złośliwego, a widzę, że niektórzy za takowe to poczytali. Tak się zapytałem, bo się od dawna zastanawiam, czy Kolega ma jakieś szczególne wykształcenie, czy może pracuje jako na przykład nauczyciel języka polskiego. smile
[EDIT] Sorry #Freeman, nie widziałem.

Ostatnio edytowany przez Winged (2008-02-24 22:56:09)

#131 2008-02-24 23:03:05

rufus1530
Użytkownik

gracol napisał:

Podobnie ma się z językiem japońskim. Komunikatywne wysławianie się to już sukces.

Virus pisał wcześniej, że na japonistyce ma także język biznesowy itp. A ja mu powiem tak, chodź byś nie wiem jak długo się go uczył to nie łudź się, wszelki duży biznes, nawet z Japończykami będziesz prowadził po angielsku. Takie są dzisiejsze realia.

Tak, tylko że japoński angielski jest... jakby to ująć... japoński ^^. Może nie u poważnych biznesmenów, ale u 95% Japończyków - tak. Dlatego lepiej się uczyć języka z Kraju Kwitnącej Wiśni, niż próbować się z nimi dogadać w mowie angielskiej ^^.

Ostatnio edytowany przez rufus1530 (2008-02-24 23:04:23)

#132 2008-02-24 23:04:14

Freeman
Użytkownik

Winged napisał:

I'm sorry from the mountain za jeszcze jeden offtopic, ale Winged, proszę, nie obrażaj mnie w ten sposób oczkod Już byś lepiej nic nie pisał smile

#133 2008-02-24 23:06:46

m_jay
Użytkownik

rufus1530 napisał:

Tak, tylko że japoński angielski jest... jakby to ująć... japoński ^^. Może nie u poważnych biznesmenów, ale u 95% Japończyków - tak. Dlatego lepiej się uczyć języka z Kraju Kwitnącej Wiśni, niż próbować się z nimi dogadać w mowie angielskiej ^^.

Albo po prostu nauczyc sie sposobu w jaki przekrecaja angielski i sie do niego przyzwyczaic smile.

WoodenJesus.png

#134 2008-02-24 23:08:49

Freeman
Użytkownik

m_jay napisał:
rufus1530 napisał:

Albo po prostu nauczyc sie sposobu w jaki przekrecaja angielski i sie do niego przyzwyczaic smile.

Może być ciężko przestawić się na engrishową gramatykę (All your base are belong to us! smile_big

#135 2008-02-24 23:10:13

Winged
Użytkownik

Freeman napisał:
Winged napisał:

I'm sorry from the mountain za jeszcze jeden offtopic, ale Winged, proszę, nie obrażaj mnie w ten sposób oczkod Już byś lepiej nic nie pisał smile

Edit moderatora:
Eee, coś mówiłeś? smile

Miało znaczyć, że przyjąłem. smile_lol

Ostatnio edytowany przez Winged (2008-02-24 23:19:40)

#136 2008-02-24 23:10:56

mkriso
Użytkownik

rufus1530 napisał:

No z tego co ja wiem, to również osoby po studiach o kierunku inżynierskim dobrze/b. dobrze  mówią po angielsku, nie są tylko i wyłącznie "poważni biznesmeni". Nie należy zapominać o przedstawicielach handlowych, nauczycielach angielskiego, itd, itp. Koniec końców nie jest to 95%, a znacznie mniej.

#137 2008-02-24 23:19:12

Obiwanshinobi
Użytkownik

mkriso napisał:
rufus1530 napisał:

No z tego co ja wiem, to również osoby po studiach o kierunku inżynierskim dobrze/b. dobrze  mówią po angielsku, nie są tylko i wyłącznie "poważni biznesmeni". Nie należy zapominać o przedstawicielach handlowych, nauczycielach angielskiego, itd, itp. Koniec końców nie jest to 95%, a znacznie mniej.

Uwierzę kiedy usłyszę/przeczytam. Póki co byłem pod wrażeniem angielszczyzny pewnej młodej pianistki, która nawiedziła Polskę z okazji konkursu szopenowskiego (w radiu słyszałem jak nawija). To był dla mnie dowód, że istnieją Japończycy władający angielskim.

Yngoth napisał:

Sam staram się dbać o poprawne wypowiadanie. Fakt, jakoś z kwestii gramatycznych nigdy nie byłem zbyt dobry, dlatego zawsze wszystko, co napiszę przerzucam przez word'a. Oraz również czytam to kilka (naście?) razy, aby mieć pewność, że wszystko jest tak, jak powinno. A dlaczego?
Ponieważ taki jest nasz język! Dość skomplikowany, dużo reguł itd., ale właśnie to czyni go jednocześnie pięknym.

Mimo to mamy na animesub.info bossów levelu twierdzących, iż "z polskim nie mają problemów". Elita, można powiedzieć.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2008-02-24 23:35:43)

#138 2008-02-24 23:47:14

gracol
Użytkownik

Hmmm, to dziwne, bo z kilkoma Japończykami miałem już do czynienia i ich angielszczyźnie niczego bym nie zarzucił. A nadmienię, że nie wszyscy z nich należeli oni do tzw. "klasy intelektualistów".

Ostatnio edytowany przez gracol (2008-02-24 23:47:35)

#139 2008-02-24 23:51:36

_KiRA
Użytkownik

Ta, szczególnie japończycy miksujący 3 języki (angielski, japoński i polski - też znają, a co jezor, kulawo, ale znaja) w jednym zdaniu. Po prostu rotfl. Zreszta japonsaki angileksi to nie to samo co normalny angielski. Oni gadają jak im katakana na jezyk przyniesie (sylabami), no i nie maja twardych "czi, szi, dżi" itd tylko "ci, si, zi (czasem czytane jako dzi)" - dlatego czesto mnie szal bierze jak slysze gdzies "Szana" albo "Czi", ale to tak na baczku smile. Poza tym, z tego co sie dowiadywalem od absolwentow, to ogolnie ciezko jest sie dogadac z japoncami.

#140 2008-02-24 23:59:49

Tenshi1991
Użytkownik

Eh... Ja mieszkam koło Japończyka od 2 lat... dobrze włada językiem angielskim, ale po polsku nie potrafi mówić... dla mnie to jest dziwne.

Stopka forum

© Animesub.info 2025