#1 2008-02-23 09:09:30

Tenshi1991
Użytkownik

Japonistyka

Witam!

Czy ktoś z tu będących chciałby iść na filologię japońską. Jestem dopiero w pierwszej liceum, ale już zastanawiam się nad wyborem uczelni. Mieszkam w Poznaniu, więc z pewnością postawię na Uniwersytet im. Adama Mickiewicza. okej

Podaję strony, które przybliżą wam ten temat:

- Japonistyka

- Rekrutacja

Ostatnio edytowany przez Tenshi1991 (2008-02-23 09:10:37)

#2 2008-02-23 09:59:09

Tommy
Użytkownik

Odp: Japonistyka

Pierw odpowiedz sobie na jedno pyanie. Czy idziesz tam z powodu tego, że interesujesz się M&A i czy to nie chwilowa zachcianka czy też kochasz Japoński na tyle aby poświęcić mu swoje, życie? (no tu może trochę przesadziłęm xD)

tmpdk.png

#3 2008-02-23 10:12:45

neverar
Użytkownik

Powiem ci dwie rzeczy, po pierwsze na japonistykę dostają się tylko ludzie wybitni(więc sie ucz;P), po drugie jeśli przez następne 3 lata twoje zainteresowanie kulturą i językiem japońskim a nie M&A nie osłabnie to możesz się zastanawiać. I ostrzegam, że sam już wole medycynę studiować, mniej nauki po prostu jest:)

#4 2008-02-23 10:28:47

Endru
Użytkownik

Jak to z filologią, to nie sam język ale również geografia, historia, kultura i często aktualne wydarzenia. Więc przemyśl czy chciałbyś mieć te przedmioty w języku japońskim, którego przynajmniej podstawy już musisz znać.

#5 2008-02-23 10:33:05

Winged
Użytkownik

Japońska telewizja na polskich japonistykach. W Warszawie i w Poznaniu. Ciekawy materiał. smile_big 
Myślę, że niejedna osoba na japonistyce wylądowała z powodu zafascynowania komiksem i animacją japońską, które to najczęściej choć w niewielkim stopniu przyczyniają się do poszerzenia spektrum zainteresowań do kultury, języka, historii.
Mnie nigdy nie ciągnęło do japonistyki, za to do administracji od urodzenia. smile_lol

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#6 2008-02-23 10:42:29

Suchy
Użytkownik

A adminem nie jesteś smile_big

A tak co do tematu:
Nie straszcie chłopaka, że musi znać już podstawy Japońskiego (choć jest to baaardzo korzystna cecha przy tych studiach smile_big).
Nie ma też tak, że trzeba się uczyć więcej niż na medycynie. Byłeś tam i na medycynie? Nie? No to nie wiesz. Mi na moich studiach mówiono, że to staroć i wszystko stare i nauki mało. Gówno prawda. Jest wiele "nowoczesnych" tematów i przedmiotów, a nauki powiedziałbym porównywalnie ze sławną "medycyną".

#7 2008-02-23 10:51:14

Sir Mavins
Użytkownik

Na medycynie jest mniej nauki???
Chyba w Gliwicach..

#8 2008-02-23 10:54:13

Winged
Użytkownik

Suchy napisał:

Ano nie. los Nie administratorem, a administratywistą - chociaż tym będę mógł się szczycić jak skończę.

Suchy napisał:

A tak co do tematu:
Nie straszcie chłopaka, że musi znać już podstawy Japońskiego (choć jest to baaardzo korzystna cecha przy tych studiach smile_big).
Nie ma też tak, że trzeba się uczyć więcej niż na medycynie. Byłeś tam i na medycynie? Nie? No to nie wiesz. Mi na moich studiach mówiono, że to staroć i wszystko stare i nauki mało. Gówno prawda. Jest wiele "nowoczesnych" tematów i przedmiotów, a nauki powiedziałbym porównywalnie ze sławną "medycyną".

Mi też powiedzieli, że mało - "Chcesz mieć wakacje? Idź na administrację." Pech chciał, że jestem pierwszym rokiem idącym nowym trybem. Nawpychali ile się da i teraz patrzą, czy student jest w stanie przebrnąć w jednym semestrze przez prawo pracy, handlowe, finansowe, egzekucję w administracji, legislację w tejże, obrót nieruchomościami, jakiś fakultet... Przepraszam, musiałem się wyżalić. smile
Zresztą zawsze można iść, a jak się nie spodoba to zrezygnować (lepiej się sparzyć niż sobie później w brodę pluć). To jest tylko jeden rok, a nim pójdziesz na studia to armia na bank będzie już zawodowa.
Sorry, przez tego "chłopaka" u #Suchego napisałem o wojksu. #Suchy, to dziewczyna pisała. smile_big

Ostatnio edytowany przez Winged (2008-02-23 10:58:59)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"

#9 2008-02-23 10:58:32

duch_84
Użytkownik

Poszedł bym na japonistyke, ale nistety jestem totalnym beztalenciem językowym (uczyłem sie 4 języków).

#10 2008-02-23 11:05:01

neverar
Użytkownik

Aj przecież wiadomo, że troszkę przegiąłem. Wszystko zależy kto co lubi i co już umie. Porównałem bo i tu, i tu, ostra pamięciówka:)

#11 2008-02-23 11:06:57

Tenshi1991
Użytkownik

Suchy napisał:

A tak co do tematu:

Jestem dziewczyną, a nie chłopakiem bzdura[jezor][deprecha].

Moje pytanie brzmiało, czy ktoś z forum wybiera się na Japonistykę, nie prosiłam o porady smile_big

Ostatnio edytowany przez Tenshi1991 (2008-02-23 11:10:47)

#12 2008-02-23 11:13:47

Winged
Użytkownik

Tenshi1991 napisał:

Moje pytanie brzmiało, czy ktoś z forum wybiera się na Japonistykę, nie prosiłam o porady smile_big

Może tak: niektórzy są. smile Dla przykładu ~Virus znany także jako ~Kira. Z tego co pamiętam to w okresie pomaturalnym zawsze jakiś chętny był.

#13 2008-02-23 11:15:20

Maniack
Użytkownik

Winged napisał:

Japońska telewizja na polskich japonistykach.  w Poznaniu. Ciekawy materiał. smile_big

Lol, codziennie tam przechodzę jezor nie wiedziałem, że mamy w Poznaniu ludzi mówiących tak biegle po japońsku :p.
Co do japonistyki - marzenie jako fana m&a, ale zdecydowanie nie dla mnie by iść na to na studia (języka japońskiego nauczyć można się w inny sposób).

#14 2008-02-23 11:20:02

bodzio
Użytkownik

Dla mnie już na to za późno oczkod Ale z tego, co się orientuję, moja koleżanka [3 klasa gimnazjum] się w przyszłości wybiera. Tylko że ona uczy się japońskiego już 3 lata, a teraz zaczęła chiński 0_o

wladza1.png

#15 2008-02-23 11:20:23

Winged
Użytkownik

Maniack napisał:
Winged napisał:

Japońska telewizja na polskich japonistykach.  w Poznaniu. Ciekawy materiał. smile_big

Lol, codziennie tam przechodzę jezor nie wiedziałem, że mamy w Poznaniu ludzi mówiących tak biegle po japońsku :p.

Do tego niektóre studentki błyszczą także urodą. smile_lol Swoją drogą oprawa programu... no, taka hmm... no właśnie taka. I ten komentarz: "Polska? A gdzie to?" smile_big Wiem, że OT już robię. smile_lol

#16 2008-02-23 11:38:32

Hatake
Użytkownik

bodzio napisał:

Dla mnie już na to za późno oczkod Ale z tego, co się orientuję, moja koleżanka [3 klasa gimnazjum] się w przyszłości wybiera. Tylko że ona uczy się japońskiego już 3 lata, a teraz zaczęła chiński 0_o

MistrzSztuki też jedzie na chińskim, a panocka jedna z SLF nawet na arabskim (studia XD). Ja ich podziwiam.
Propo studiów językowych. Tak jak ktoś wspomniał, kto lubi jakąś kulturę, np. WB, USA, Australie i takie tam, to pójdzie na anglistykę, kto się zakręca wokół samurajów, epok Edo i takich tam, pójdzie sobie na Japonistykę. Można i nawet iść ze samą fascynacją językiem, byleby tylko ona przetrzymała te 4-5 lat.
Osobiście ci mogę powiedzieć, że nie widzę u siebie sensu bym szedł na jakieś studia typu Anglistyka, Japonistyka. Dla mnie nauka języka tylko po swojemu (można się fascynować, chcieć się go uczyć, a nie będzie szło i co?, poza tym każdy wykłada inaczej, tak jak to jest z j. angielskim u nas i wszędzie masz inny angielski xD), a o kulturze to wszędzie przeczytasz. Później wiąże się to też z pracą, a niewiele pracy się w Polsce znajdzie z japonistyką, chociaż pan KiRA twierdzi, że właśnie dużo i chciałbym się dowiedzieć co. Jeśli chcesz poznać szczegóły studiowania na japonistyce, spotkaj się gdzieś na mieście z KiRĄ aka. Virusem i porozmawiajcie na ten temat. On też studiuje w Pozku i tam mieszka na czas studiowania, nawet wiem gdzie, ale nie zaprowadzę, bo mam za daleko. XD

EDIT: Ano ne. XDDD

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-23 11:47:41)

#17 2008-02-23 12:04:09

Feniks_Ognia
Użytkownik

O suchy jak możesz koleżankę kolegą nazywać jezor Skandal jezor

A swoją drogą to nauczyć się języka to jedno a robić studia to drugie?? Po tym są perspektywy wogule?? Powodzenia

#18 2008-02-23 12:09:13

m_jay
Użytkownik

Oh nie przesadzajcie, praca to w duzej mierze kwestia szczescia (a ukonczona szkola to jeden z wielu modyfikatorow ze tak powiem) i lepiej studiowac cos co sie lubi, niz katowac sie przez 5 lat czyms perspektywicznym smile.

WoodenJesus.png

#19 2008-02-23 12:11:32

Djibril
Użytkownik

Ja sie wybieram na japonistyke, do Poznania bo mam najblizej :PP znaczy planuje Fakt ze trzeba dobrym byc. Ale jezeli naprawde Cie to interesuje to smaialo do przodu smile

Ostatnio edytowany przez Djibril (2008-02-23 12:12:51)

#20 2008-02-23 12:18:12

Tommy
Użytkownik

W sumie zawsze można spróbować bo jeżeli się nie spróbuje to można całe życie żałować. (Ja też chcę spróbować ale zobaczymy co z tego wyjdzie)

tmpdk.png

Stopka forum

© Animesub.info 2025