#61 2008-02-24 00:14:51

_KiRA
Użytkownik

Odp: Japonistyka

Na pomoc sił nieczystych (a moze i czystych:P) nie mam wpływu, zadnego;). Dobra, moze nie demona, a pewnej demonicy jezor. Same decydują kiedy zacząć dzialac, kiedy nie - widac, jestem potrzebny im do czegos smile_big. Ostatnio cos mnie bierze na pisanie raportow z tego kierunku, wiec moze kiedys jaka ksiazke napisze smile_big

Ostatnio edytowany przez Virus (2008-02-24 00:21:06)

#62 2008-02-24 00:26:10

Hatake
Użytkownik

Akurat tu jestem pewien, że się nie mylę. Poza tym podałem tylko swój przykład, żeby uwiarygodnić wypowiedź, albo raczej jeszcze jaśniej napisać.
A jak ostrzegasz to ostrzegasz poszczególnych w takim razie, a nie wszystkich tak zniechęcaj.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-24 00:28:53)

#63 2008-02-24 00:26:56

Yngoth
Użytkownik

To w takim razie już rezerwuję egzemplarz książki! oczkod

#64 2008-02-24 00:35:51

_KiRA
Użytkownik

Hatake napisał:

Akurat tu jestem pewien, że się nie mylę. Poza tym podałem tylko swój przykład, żeby uwiarygodnić wypowiedź, albo raczej jeszcze jaśniej napisać.
A jak ostrzegasz to ostrzegasz poszczególnych w takim razie, a nie wszystkich tak zniechęcaj.

Taaaaaaak, ty zawsze wszystko wiesz najlepiej, a w rezultacie wiesz kupa. Wymadrzac to sie kazdy potrafi... uwierz mi, ze jak szedlem na japonistyce, to bylem przekonany, ze bede tam dominowal, ze bede najlepszy - pare tygodni diametralnie zmienilo moj poglad. Prawda jest taka: Japonistyka jest dla wytrwalych osob, ktore wiedza czego w zyciu chcą.

#65 2008-02-24 00:41:23

Hatake
Użytkownik

Prawo jeszcze bardziej. Ty sobie zawsze za dużo wyobrażałeś.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-24 00:42:10)

#66 2008-02-24 01:29:51

Djibril
Użytkownik

Virus powiem Ci ze zacheciles mnie jeszcze bardziej smile naprawde, od podstawowki zawsze fascynowalem sie historia, w 1 gim jakos mnie przechylilo glownie na japonie smile ,a co do anime tez mam wypaczony mozg koledzy w klasie mowia ze dostaje skosnych oczu smile , ale to szczegol. U mnie ciagle problem ze starymi itd. pytania typu "Co ty bedziesz po tym robil", ale kurtyna zapadla i nie ma odwrotu.

#67 2008-02-24 01:40:58

rufus1530
Użytkownik

Virus napisał:

Japonistyka jest dla wytrwalych osob, ktore wiedza czego w zyciu chcą.

To widać dla mnie ^^. Zdobywanie wiedzy związanej z Japonią sprawia mi ogromną przyjemność. Po prostu wiem, że nie chcę studiować niczego innego (dlatego obawiam się, że po maturze również postawię wszystko na jedną kartę).
Swoją drogą u mnie w grę wchodzą jedynie państwowe uczelnie (na prywatne nie mam kasy, a jak pójdę do roboty, to nie będę miał czasu na naukę :/). A że warszawa blisko, to mam tylko UW. Trudno, trzeba spróbować...

Inna sprawa: wie ktoś jaką można dostać pracę po japonistyce? Oczywiście poza posadą tłumacza XD.

Acha... co do rodziny... niemal wszyscy mi odradzają pójścia na Japonistykę ^^.

#68 2008-02-24 01:50:27

Djibril
Użytkownik

Powiem Ci ze nie wiem jaka prace mozna dostac ^^ , z takich co bedziesz walil sopra kase to "Tlumacz Przysiegly" Ale to trzeba japonski znac perfect wtedy smile hhehe

#69 2008-02-24 01:59:00

Hatake
Użytkownik

Możesz np. sprzątać ulice, albo robić hamburgery w barze. XD
A tak na serio (o ile już nie było na serio smile_big), to właśnie chcę się dowiedzieć, co ma na ten temat do powiedzenia Kiri, bo ostatnio mądrzył się, że mało wiem na ten temat, i że roboty pełno.
Bo dla mnie to poza: tłumaczem, np. w A-G, kelnerem w japońskiej restauracji, instruktorem dla japońskich turystów, to innej roboty nie widzę, chyba, że do Japan, na sprzątanie biura TV Tokyo.

#70 2008-02-24 02:12:52

Djibril
Użytkownik

noo mozesz jechac do japoni i podkladac glos w anime smile_big postacia ktore graja cudzoiemcow smile_big

#71 2008-02-24 06:25:12

mkriso
Użytkownik

Też kiedyś myślałem o Japonistyce, ale wybrałem kierunek bardziej potrzebny jak na nasze realia - Zarządzanie i inżynieria produkcji. Wiem z właśnego doświadczenia, że dobra znajomośc angielskiego i praca w firmie, która ma kontakty międzynarodowe (w tym przypadku akurat z Japonią również) wystarczy, aby sobie od czasu do czasu z nimi porozmawiać. Większe szanse, np na pracę w Japonii na jakimś lepszym stanowisku właśnie mają sprecjalści, u których nie liczy się znajomośc japońskiego, a posiadana wiedza w konkretnej dziedzinie, język angielski, potem nauka japośkiego będąc w Japonii to już kwestia czasu.

Ostatnio edytowany przez mkriso (2008-02-24 06:26:41)

#72 2008-02-24 07:00:56

Obiwanshinobi
Użytkownik

mkriso napisał:

Większe szanse, np na pracę w Japonii na jakimś lepszym stanowisku właśnie mają sprecjalści, u których nie liczy się znajomośc japońskiego, a posiadana wiedza w konkretnej dziedzinie, język angielski, potem nauka japośkiego będąc w Japonii to już kwestia czasu.

Szanse my ass. Jeśli Japończycy w Japonii (a nie w zagranicznych agendach japońskich firm) zatrudniają gaijinów "na jakichś lepszych stanowiskach", to zależy, co kto uważa za "lepsze stanowisko". Ponoć na błyskotliwą karierę w strukturach japońskiej przedsiębiorczości cudzoziemiec nie ma co liczyć, gdyż dzicy Japowie z zasady nie zatrudniają nie-Japończyków na stanowiskach wiążących się z dużą odpowiedzialnością. Toteż nierychło Polak, Hindus, Koreańczyk, Amerykanin itd., itp. zostanie np. prezesem Sony, choćby miał nie wiem jakie wykształcenie i przysłowiowy łeb jak sklep.
P.S. Dżiejzas, filologia TYLKO po to, żeby szukać w Japonii "jakiejś pracy"? Naprawdę nie trzeba studiować, żeby się nauczyć języka.
P.P.S. Ja się do osądu motywów osób wybierających japonistykę nie przyłączam. Nie sądzę, aby ktokolwiek kończył te studia przez pomyłkę. Nawet jeśli z dyplomem wyjadą do UK na zmywak, coś im te studia dadzą. Może to jest pogląd niedzisiejszy, ale dla mnie wykształcenie samo w sobie stanowi wartość. Jeżeli ktoś poświęca czas i pieniądze na pierdoły typu snowboard, albo granie w MMORPG, coś mu to widocznie cennego daje. Ze studiami filologicznymi może być podobnie. Edukacja jako zbytek, luksus - czemu nie? Heroiczniejsze i bardziej inspirujące, niż zamieszkanie w domu z ogrodowymi krasnalami, czy sprawienie sobie lśniącego automobilu.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2008-02-24 07:49:41)

#73 2008-02-24 08:04:21

_KiRA
Użytkownik

Cóż, jaką pracę można dostać po japonistyce (na tym kierunku co ja jestem)
- pracować jako tłumacz filmów/anime
- pracować jako tłumacz przysięgły
- żeby pojechać do japonii i tam pracować musisiałbyś pracować w co najmniej dwóch miejscach i mieć pozytywną opinie pracodawcy - zatem nie jest tak kolorowo jakby sie wydawac mogo + zakwaterowanie w japonii (albo znajomy albo konbinii - to te mieszkanka czynszowe co w anime mozna czesto spotkac xD).
- mozna pracowac jako nauczyciel!! Tak, i to nie tylko w liceum, czy gimnazjum (ponoc maja wprowadzic do szkol w przyszlosci ten jezyk), ale mozna zalozyc wlasna firme, prowadzic kursy, być wykładowcą na uniwersytecie (mój znajomy ma magistra i wykłada na na mojej uczelni, mnie też uczy - najlepszy sensei, pozdro dla niego smile ) i zarabiac niemala kase.
- sa jeszcze inne pewno, jak praca w ambasadzie japonskiej, jako przewodnik turystyczny (dla japoncow) itd. itd.

Zatem japonistyka to powazny kierunek i jak juz wspominalem nie idzie sie na niego tylko ze wzgledu na hobby, tylko zeby w zyciu cos osiagnac. Nie wspominajac o tym ze na studiach sa tez tzw. praktyki zwiazane z praca. Dla mnie to jeszcze za wczesnie wiec sie nie wypowiem jezor.

@Hatuś, weź zamknij sie wreszcie bo pieprzysz głupoty, wiesz? Ty nawet gdybys pojechal (o ile by cie wpuscili) do japonii to jak ciebie znam to stalbys jak slup i darl sie WTF?! xD Zatem zamilcz, jesli nie masz o czyms pojecia. A moze zazdrocha cie zzera? :3
~Obiwanshinobi: zle myslisz... japonistyka to nie tylko nauka jezyka... to cala wiedza o japoni w pigułce... doslownie.

Ostatnio edytowany przez Virus (2008-02-24 08:06:56)

#74 2008-02-24 10:54:08

Freeman
Użytkownik

Virus napisał:

~Obiwanshinobi: zle myslisz... japonistyka to nie tylko nauka jezyka... to cala wiedza o japoni w pigułce... doslownie.

Dosłownie w pigułce? To, jak mówił Obiwanshinobi, po co iść na te studia? Języka się nauczyć na jakimś kursie i domowo, a do wiedzy o Japonii kupić sobie przewodnik turystyczny, też będzie wiedza w pigułce smile

#75 2008-02-24 11:40:47

Tenshi1991
Użytkownik

Freeman napisał:
Virus napisał:

Dosłownie w pigułce? To, jak mówił Obiwanshinobi, po co iść na te studia? Języka się nauczyć na jakimś kursie i domowo, a do wiedzy o Japonii kupić sobie przewodnik turystyczny, też będzie wiedza w pigułce smile

#Freeman piszesz bzdury.

#76 2008-02-24 11:44:35

Freeman
Użytkownik

Tenshi1991 napisał:
Freeman napisał:
Virus napisał:

#Freeman piszesz bzdury.

Ludzie, wy na studia chcecie iść, na filologię japońską, a prostego tekstu po polsku zrozumieć nie potraficie smile_big Szczerze życzę powodzenia, na pewno się przyda smile_big

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-02-24 11:45:42)

#77 2008-02-24 11:58:12

lb333
Użytkownik

Widzę, że dochodzi tu do jakichś dziwnych nieporozumień. smile Czytajcie dwa razy posty Obiego, zanim na nie odpowiecie. xD
Zastanawiam się nad tą całą japonistyką, ale argument, że trzeba wiedzieć, czego się chce, chyba mnie eliminuje.

Ostatnio edytowany przez lb333 (2008-02-24 11:59:45)

#78 2008-02-24 12:23:21

thomazo
Użytkownik

Ja może tylko przestrzegnę: uczelnia to nie jest szkoła. Jest przepaść między materiałem licealnym a na studiach, a co za tym idzie - ja mając średnią koło 4,7 z palcem w zadku wychodząc z licka czułem się, jakbym dostał obuchem podczas pierwszej sesji.

PS.
Tekst dotyczy "normalnych" uczelni :}

Ostatnio edytowany przez thomazo (2008-02-24 12:24:06)

#79 2008-02-24 12:30:08

Quithe
Użytkownik

~lb333, jak nie wiesz czego chcesz, to idź na PR xD Sam tak skończyłem, ale ostrzegam przed przedmiotami matematycznymi, makabra.

Przeczytałem temat i zobaczyłem kilku młodych zapaleńców. Przy większości i tak skończy się na tym, że zmienią zdanie, większość z reszty się niedostanie, promil tak - im powodzenia jezor Obstawiam, że ~Lala_17 napisze pracę doktorską z japonistyki xD W końcu może obcinać wykładowców zamiast dawać im w łapę smile_big

EDIT
Uczelnia uczelni nierówna, ja moją ukończyłem z 4 na dyplomie na 80% poziomie olestwa jezor

Ostatnio edytowany przez Quithe (2008-02-24 12:32:46)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#80 2008-02-24 12:35:05

Shizune
Użytkownik

korzystają z tego, że ten temat został poruszony chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z ANSI jest na japonistyce na UJocie w Krakowie po maturze chce spróbować się tam dostać wiem że konkuręcja jest spora, wie może ktoś ile jest zazwyczaj osób na jedno miejsce?

Stopka forum

© Animesub.info 2025