#1 2013-09-09 18:55:29

martinru
Użytkownik

Nocny maraton anime w kinie

Witajcie.

Jedno z warszawskich kin byłoby zainteresowane organizacją nocnego maratonu z anime. Pomysł jest na razie w fazie teoretycznej i jego realizacja zależy przede wszystkim od Was, czyli Fanów.

Na początek na celowniku są cztery kinówki Macrossa:

1. Do You Remember Love?;
2. Macross Plus;
3. Gekijouban Macross F: Itsuwari no Utahime;
4. Gekijouban Macross F: Sayonara no Tsubasa.

Im większe zainteresowanie Was, Fanów, tym pomysłem i poparcie dla niego, tym większe prawdopodobieństwo jego realizacji. A może i dalsze pociągnięcie tematu z innymi anime. Od Was też zależy, czy udałoby się namówić dystrybutora, by wydał potem te filmy na DVD i BD.

O szczegóły techniczne, proszę, nie pytajcie, gdyż to tajemnica kina, które chce ten maraton zorganizować, ale mogę zapewnić wysoką jakość projekcji i tłumaczeń.

Bardzo Was proszę, potraktujcie temat poważnie. Jak wszystko się wyklaruje, podam więcej szczegółów.

#2 2013-09-09 19:09:36

Mammoth
Użytkownik

Odp: Nocny maraton anime w kinie

Ok, ale nie napisałeś jakiej odpowiedzi oczekujesz. Mnie zainteresuje event tylko wtedy, jeśli zainteresuje mnie repertuar

Ostatnio edytowany przez Mammoth (2013-09-09 19:09:57)

view?username=Mamut&style=normal

#3 2013-09-09 19:17:08

Prey
Użytkownik

Uważam że przynajmniej te początkowe maratony powinny być bardziej różnorodne aby zainteresować większą grupę docelową. Gdy inicjatywa okaże się "sukcesem" i zainteresowanie się ustabilizuje wtedy można śmiało próbować z maratonami tematycznymi.

Ostatnio edytowany przez Prey (2013-09-09 19:17:31)

Prey.jpg

#4 2013-09-09 19:18:31

martinru
Użytkownik

Chodzi mi o ogólne poparcie dla idei. A repertuar powyżej. Jeśli ogólnie pomysł zaskoczy, pojedziemy na początek z tytułami powyżej (patrz post 1.), a potem może i innymi. Mam na myśli klasykę japońskiej animacji (nie jakieś pierdoły). Oczywiście propozycje tytułów od Fanów mile widziane!

Ostatnio edytowany przez martinru (2013-09-09 19:18:57)

#5 2013-09-09 19:21:55

Mammoth
Użytkownik

Mnie nie przykład Macross nie interesuje. Chętnie przeszedłbym się na filmy chociażby Madoki, czy nawet Guren Lagann

view?username=Mamut&style=normal

#6 2013-09-09 19:25:55

Vincent_Law
Użytkownik

Guren Lagann w kinie... Hell Yeah!!!

podpisq.png

#7 2013-09-09 19:28:06

martinru
Użytkownik

Prey napisał:

Uważam że przynajmniej te początkowe maratony powinny być bardziej różnorodne aby zainteresować większą grupę docelową. Gdy inicjatywa okaże się "sukcesem" i zainteresowanie się ustabilizuje wtedy można śmiało próbować z maratonami tematycznymi.

Maratony na ogół są tematyczne. Ciężko na przykład połączyć kinówki Macrossa, Tenchiego i Bleach. Za duża rozpiętość tematyczna.
Dlatego maratony ustawia się tematycznie. Tytuły, które podałem powyżej nie są zobowiązujące, ale moim zdaniem dobre na początek; twarda klasyka. Możecie podawać własne zestawy trzech lub czterech filmów.

#8 2013-09-09 19:29:23

Prey
Użytkownik

martinru napisał:

Chodzi mi o ogólne poparcie dla idei. A repertuar powyżej. Jeśli ogólnie pomysł zaskoczy, pojedziemy na początek z tytułami powyżej (patrz post 1.), a potem może i innymi.

Poparcie z mojej strony jak najbardziej może i kina w innych miastach podchwycą pomysł. Tyle że już na starcie ograniczając się do tematycznego maratonu (wszystkie filmy z jednego animu) sami ograniczacie możliwość odniesienia sukcesu przez niego. Większa różnorodność = większy target co daje realnie większe szanse aby inicjatywa nie zakończyła się klapą.

Ostatnio edytowany przez Prey (2013-09-09 19:31:42)

Prey.jpg

#9 2013-09-09 19:34:46

martinru
Użytkownik

W porządku, Prey. Niech tematem przewodnim nie będzie tylko Macross, ale szeroko rozumiane SF. Jakie anime z tego gatunku chciałbyś zobaczyć na maratonie? Albo jaki gatunek anime Cię interesuje i jakie tytuły z tego gatunku chciałbyś zobaczyć w kinie?

Zróbmy tak:

1. ogólne poparcie dla idei maratonu anime w kinie;
2. poparcie dla Macrossa (kto by chciał na początek zobaczyć wymienione wyżej kinówki za jednym razem na dużym ekranie?);
3. własne propozycje anime.

Potem coś z tego galimatiasu (jaki na pewno powstanie) trzeba będzie wybrać i złożyć do kupy coś sensownego.

Więc kto jest za Macrossami na początek? Ręka do góry!

Ostatnio edytowany przez martinru (2013-09-09 19:41:00)

#10 2013-09-09 20:18:59

rika09
Użytkownik

Lepiej byloby zarzucic jakas lista ktore tytuly mozna wyswietlic i kazdy wybralby sobie co tam chce, bo z propozycjami moze byc cienko.
Ja np za sf nie przepadam, a za sf z mechami tym bardziej smile_big w dodatku nie mieszkam tez w Warszawie, wiec tylko taka propozycja.

"po winstalowaniu wszystko dziala samoczynnie i nie mozna tego zatrzymac..."

#11 2013-09-09 20:41:42

martinru
Użytkownik

rika09 napisał:

Lepiej byloby zarzucic jakas lista ktore tytuly mozna wyswietlic i kazdy wybralby sobie co tam chce, bo z propozycjami moze byc cienko.
Ja np za sf nie przepadam, a za sf z mechami tym bardziej smile_big w dodatku nie mieszkam tez w Warszawie, wiec tylko taka propozycja.

Niestety pracuję tylko w tym jednym kinie w Warszawie i mam możliwość zorganizowania takiej imprezy na razie tylko tutaj. A dyrekcja jest zainteresowana. Jeśli na początek uda się ją zorganizować na szerszą skalę w tym jednym miejscu i szefostwo kina i dystrybutor, który objąłby nad tym wszystkim patronat, zobaczą, że temat chwycił, może wtedy rozszerzyłoby się pomysł na kina w innych miastach.

ALE TO WSZYSTKO ZALEŻY OD WAS, FANÓW!

Więc nie marudzić mi tu, że to Wam nie pasuje, czy tamto nie pasuje, bo sami zarżniecie temat i kupa z tego wyjdzie.

OCZEKUJĘ KONSTRUKTYWNYCH OPINII!

Gdyby zrobić listę tytułów, zajęłoby to zbyt dużo miejsca, dlatego piszcie swoje propozycje tytułów.

#12 2013-09-09 20:57:28

FAiM
Użytkownik

Maraton musi być tematyczny, bo inaczej powstanie zlepek randomowych tytułów na który nikt nie pójdzie, bo komu będzie się chciało iść na jeden film...

edit
To ja poproszę o trylogię Mardock Scramble oczkod.

Ostatnio edytowany przez FAiM (2013-09-09 21:02:47)

K5Cqyo6.png?1

#13 2013-09-09 20:59:29

Qashqai
Użytkownik

Ja się chętnie przejdę na takie coś jak mi wpadnie w oko info o tym i będzie pasował termin jezor Makrosy brzmią spoko.

Qashqai.png

#14 2013-09-09 21:06:18

martinru
Użytkownik

Chodzi mi też o to, by wraz z zainteresowaniem maratonami, poszło zainteresowanie, by wydać dane tytuły na DVD i BD. Dlatego też maratony byłyby mocno tematyczne; albo różne anime z jednego gatunku (np. SF, komedie, horrory itp.), albo związane z jednym uniwersum (np. Macrossy powyżej).

#15 2013-09-09 21:21:48

bodzio
Użytkownik

martinru napisał:

O szczegóły techniczne, proszę, nie pytajcie, gdyż to tajemnica kina, które chce ten maraton zorganizować, ale mogę zapewnić wysoką jakość projekcji i tłumaczeń.

Bardzo Was proszę, potraktujcie temat poważnie. Jak wszystko się wyklaruje, podam więcej szczegółów.

martinru napisał:

Chodzi mi też o to, by wraz z zainteresowaniem maratonami, poszło zainteresowanie, by wydać dane tytuły na DVD i BD.

Akurat określeniem wysoka jakość tłumaczeń bym nie szafował, bo kinowym napisom naprawdę wiele brakuje. A sam wybór serii może dodatkowo to tłumaczenie pogrążyć.
Próba wydania tego na nośnikach jest zakładaniem pętli na szyję albo strzałem w kolano.
Kino? Powiedzmy. Nośniki? W życiu się to nie zwróci. A o zarobku można zapomnieć.

wladza1.png

#16 2013-09-09 21:30:26

martinru
Użytkownik

bodzio napisał:

Akurat określeniem wysoka jakość tłumaczeń bym nie szafował, bo kinowym napisom naprawdę wiele brakuje.
Próba wydania tego na nośnikach jest zakładaniem pętli na szyję albo strzałem w kolano.
Kino? Powiedzmy. Nośniki? W życiu się to nie zwróci. A o zarobku można zapomnieć.

Gdyby tłumaczenia zrobił któryś z fansuberów ogarniający temat?

Co do nośników. Gdyby jeden z drugim radośnie wrzucali ripy do internetu, wtedy fani sami udupiliby rynek anime na DVD i BD.

#17 2013-09-09 21:32:14

FAiM
Użytkownik

Ale większość fansuberów nie ogarnia na czym naprawdę polega tłumaczenie, a tym bardziej na czym profesjonalne. baka

K5Cqyo6.png?1

#18 2013-09-09 21:32:54

Muird
Użytkownik

Jestem jak najbardziej za. Makrosy mogą być. Berserka lub Broken Blade bym chętnie zobaczył na dużym ekranie.

#19 2013-09-09 21:42:26

bodzio
Użytkownik

martinru napisał:
bodzio napisał:

Akurat określeniem wysoka jakość tłumaczeń bym nie szafował, bo kinowym napisom naprawdę wiele brakuje.

Gdyby tłumaczenia zrobił któryś z fansuberów ogarniający temat?

Co do nośników. Gdyby jeden z drugim radośnie wrzucali ripy do internetu, wtedy fani sami udupiliby rynek anime na DVD i BD.

Człowiecze, gdzie ty żyjesz? Rynek animu został zarżnięty. Teraz królują onlajny, a siedząca tam dzieciarnia w większości nie wyda ani grosza, bo im się należy za darmo na onlajnach.
A o fansuberskim tłumaczeniu napisał już FAiM.

wladza1.png

#20 2013-09-09 22:00:02

martinru
Użytkownik

Dzieciarnię, która nawet nie kojarzy klasycznych tytułów, to ja mam daleko gdzieś. Ja mam na myśli prawdziwych fanów, którym zależy na profesjonalnych wydaniach swoich ulubionych tytułów. I to do takich ludzi jest ta cała afera skierowana, by coś wreszcie w tym naszym animowym światku ruszyć, a nie gnuśnieć i tylko lamentować, że królują onlajny (podkradające w dodatku nasze napisy) i nic się nie dzieje. Chyba że jesteście, bez urazy, fanami, którym na niczym nie zależy, wtedy koniec tematu. Gnuśnijcie sobie dalej i narzekajcie na onlajny itp.

Dzięki, Bodzio, za wsparcie. Ty każdego potrafisz podnieść na duchu beznadzieja.

A kilku fansuberów ogarniających temat na pewno by się znalazło.

Ostatnio edytowany przez martinru (2013-09-09 22:01:05)

Stopka forum

© Animesub.info 2024