Nie jesteś zalogowany.
Zadam chyba najbardziej porąbane pytanie, ale zadam bo jestem ciekaw waszych odpowiedzi. Czy w ogóle istneje jakaś firma która płaci ludziom za robienie napisów do teledysków i filmów wraz z efektami karaoke z wykorzystaniem programu AegiSub oraz znajomością języka skryptowego LUA?Oczywiście płatna praca < tak się czułem pisząc temat
Ta, Viva
Ale wątpię, żeby aegi był do tego używany.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Nie no. Fansuby to styl życia, srs bsns, nie jakaś chałtura. My tu robimy animu!
Nie. Zdecydowana większość umiejętności nabytych przy > 100 godzin straconych przed monitorem po porzuceniu zabawy w napisy już nigdy się do niczego nie przyda. Chcesz zarabiać na umiejętnościach fansubowych - kup licencję na soft Adobe'a i rób efekty w AFX-ie.
Ostatnio edytowany przez Sir_Ace (2012-05-07 02:19:32)
Aegi nie przyda się do niczego. A karaoke w filmach to ja jeszcze nie widziałem - mówię oczywiście o normalnych filmach, a nie jakichś fanowskich wytworach na YT, bo tam może i się coś znaleźć. Przy "profesjonalnym" tłumaczeniu zazwyczaj każdy element leci do kogo innego - tłumacz np. dostaje do przerobienia wyłącznie listy dialogowe.
Jeśli chodzi o język LUA, to IMO wychodzi powoli z użytku, więc to też się mało przyda w praktyce. Jedynym plusem może być to, że jeśli nie umiałeś wcześniej programować, ale jakoś ogarniesz LUA, to potem będzie ci łatwiej uczyć się czego innego ;p
Nie no. Fansuby to styl życia, srs bsns, nie jakaś chałtura. My tu robimy animu!
Właśnie! Jesteśmy jak bardowie. "Gramy" za friko, czasem ktoś coś rzuci albo postawi browara.
http://gamesub.pl/ -> Nie gadamy, tłumaczymy
Jeśli chodzi o język LUA, to IMO wychodzi powoli z użytku, więc to też się mało przyda w praktyce.
Niekoniecznie. Lua bardzo często wykorzystuje się w przemyśle growym. Interfejsy (bardzo często), dialogi, zdarzenia, skrypty AI. Rdzeń gry pisze się w jakimś odłamie C, ale reszta nie musi działać tak szybko, a ludzie wdrażający poszczególne elementy nie zawsze są wybitnymi programistami.
@kensai, już prędzej Python by wychodził z użycia, a cały czas jest gdzieś używany w grach i aplikacjach :p
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2012-05-07 15:02:55)
thx za wypowiedź na ten temat.
kup licencję na soft Adobe'a i rób efekty w AFX-ie
Adobe to zakała,paranoja i zamulacz pecetów a o AFX-ie to nie wiem co myśleć jakoś mi się tam nie widzi.
Heh a miałem robić prace licencjacką o tworzeniu karaoke z wykorzystaniem j. LUA, facet by się zgodził ale za późno o tym pomyślałem i nie mogłem już zmienić pracy .
Adobe to zakała,paranoja i zamulacz pecetów
Ale przy okazji zrobili najlepszy soft do nieliniowej obróbki wideo. Gdzieniegdzie liczy się jeszcze Sony Vegas.
Btw. kiedyś Isao tłumaczył mi, że tworzenie karaoke w AFX-ie przypomina oprogramowywanie efektów w Javie (albo Java Scripcie, nie pamiętam ).
a może zrobić stronkę na temat efektów karaoke w aegisubie, byłaby zawarta w nim pomoc dotycząca jak tworzyć jakiekolwiek karaoke, pokazywanie projektów które się zrobiło itp. co myślicie o takiej stronce?
Gdzieś kiedyś był taki poradnik, takie podstawy podstaw. Ale twórz, a nuż widelec okaże się, że masz jakiś dar dydaktyczny, by uczyć innych.
Ty dulowaty userze!
IMO czasy oczobijnych kara minęły, ale czemu nie. Niech się młodzież uczy