#501 2011-10-01 20:06:22

SoheiMajin
Moderator

Odp: Strajk grup skanlacyjnych.

max-kun napisał:

jap-->ang--> pol  , ale zależy od grup bo mogą iść na skróty i tylko tłumaczyć  tylko ang--> pol  jezor

Czyli mieliby tłumaczyć z japońskiego na angielski, żeby później na polski?

#502 2011-10-01 20:14:50

Demonis Angel
Użytkownik

nie poprostu tłumaczą z angielskiego, ale sugerują się orginalną wersją.

Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#503 2011-10-01 21:40:01

max-kun
Użytkownik

Jedna z grup [nie pamiętam z nazwy która już] robiła nabór na tłumacza od azjatyckich krzaczków . Tylko poco xd smile

#504 2011-10-01 21:41:49

LordCrane
Użytkownik

max-kun napisał:

Jedna z grup [nie pamiętam z nazwy która już] robiła nabór na tłumacza od azjatyckich krzaczków . Tylko poco xd smile

Potrzebowali murzyna, dzięki któremu mogliby się chwalić, że tłumaczą z oryginalnych japońskich skanów/rawów.  szalony

#505 2011-10-01 21:47:35

Qashqai
Użytkownik

max-kun napisał:

Cóż, jedna z grup nawet ma tłumacza z krzaczków, ale to chyba wyjątek. smile_big

Qashqai.png

#506 2011-10-01 22:23:30

Foris
Użytkownik

max-kun napisał:

Tylko poco xd smile

Choćby po to by móc tłumaczyć na pl mangi które zostały np. porzucone przez grupy ang?

#507 2011-10-01 22:30:09

Rozzi
Użytkownik

Choćby po to że grupy angielskie raczej korzystają ze skanów magazynowych, a my z tomów, które czasami mogą się od siebie różnić.

#508 2011-10-02 00:40:33

Arean9
Użytkownik

Z tomów korzystają jak są w sporo po tyle ^^
A jeśli grupy angielskie porzuciły jakąś mangę to raczej była ona słaba... ;F

SygWizAs1.png

#509 2011-10-02 00:51:44

LordCrane
Użytkownik

Poda ktoś jakiś przykład mangi, którą rodzimi "skanlatorzy" tłumaczą z krzaczków, gdyż została porzucona przez Anglików/Amerykanów?
Tak z czystej ciekawości pytam...

#510 2011-10-02 01:40:03

wpieniacz
Użytkownik

LordCrane napisał:

Poda ktoś jakiś przykład mangi, którą rodzimi "skanlatorzy" tłumaczą z krzaczków, gdyż została porzucona przez Anglików/Amerykanów?
Tak z czystej ciekawości pytam...

287qiat.jpg

#511 2011-10-04 16:18:19

Arean9
Użytkownik

Co taka cisza nastąpiła? Szykuje się strajk generalny?

SygWizAs1.png

#512 2011-10-04 17:46:17

bodzio
Użytkownik

Zwolennicy światka "naszych" mang wiedzą, że tu poparcia nie mają, ino dorama i takie tam.

wladza1.png

#513 2011-10-04 22:29:15

noki
Użytkownik

Na Fairytailnakama i tak ktoś się wyłamał i przetłumaczył brakujące chaptery smile_big

32173.gif

#514 2011-10-04 22:47:22

SoheiMajin
Moderator

noki napisał:

Na Fairytailnakama i tak ktoś się wyłamał i przetłumaczył brakujące chaptery smile_big

To śmieszniejsze niż sam ten strajk.

#515 2011-10-05 09:38:14

Wolfram
Użytkownik

qwig napisał:

Ale przecież to są ich mangi, no patrz:
http://www.google.pl/search?gcx=w&ix=e2 … biblia.net
dla porównania "nasze anime"
http://www.google.pl/search?gcx=w&ix=e2 … fo%2Fforum
Jeszcze trochę to powtórzą i wszyscy już w to uwierzą smile

+
"moje anime"
http://www.google.pl/search?gcx=w&ix=e2 … fo%2Fforum
szpan

#516 2011-10-05 10:58:13

qwig
Użytkownik

To są wypowiedzi użytkowników o anime obejrzanym lub nagranym na dvd/trzymanym na dysku, nie grup o przetłumaczonym. To zupełnie inna kwestia, widocznie przerastająca przeciętnego skanlatora jezor

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#517 2011-10-06 14:32:49

qwig
Użytkownik

strona unii skanozjebów napisał:

Ko­lej­ny ty­dzień straj­ku za na­mi (a na­wet dłu­żej). Dzię­ku­je­my Wam za tak licz­ne ko­men­ta­rze i dys­ku­sje na fo­rach. Bar­dzo nam tym po­ma­ga­cie! Li­czy się każ­da opi­nia, nie tyl­ko ta przy­chyl­na, ale i ta punk­tu­ją­ca na­sze błę­dy.

Pierw­sza waż­na in­for­ma­cja - Radio Aoi wy­e­mi­tu­je se­rię trzech au­dy­cji po­świę­co­nym te­mu kon­flik­to­wi:
1. 6 paź­dzier­ni­ka (czwar­tek - to już ju­tro) do­ty­czą­ca ogól­nie skan­la­cji.
2. 13 paź­dzier­ni­ka (czwar­tek) z wy­wia­da­mi po­śród skan­la­to­rów.
3. 20 paź­dzier­ni­ka (czwar­tek) z wy­wia­dem od stro­ny Man­ga-lib.
Za­pra­sza­my do po­słu­cha­nia, a tak­że pro­si­my o prze­ka­za­nie zna­jo­mym infor­ma­cji o emi­sji. Wszyst­kie au­dy­cje od­bę­dą się od godz. 17:00 do 19:00.

Dziś mie­li­byś­my też do was pa­rę py­tań i proś­bę. Nie za­mie­rza­my wpro­wa­dzać żad­nej an­kie­ty, ze wzglę­du na otwar­tość tych py­tań. By­li­byś­my wdzięcz­ni, gdy­byś­cie w ko­men­ta­rzach na­pi­sa­li nam ja­ki spo­sób czy­ta­nia man­gi pre­fe­ru­je­cie i dla­cze­go. Dla­cze­go wo­li­cie książ­kę, man­gę on­line lub czy­ta­nie na wła­snym kom­pu­te­rze, a być mo­że smart­fo­nie/tele­fo­nie/tab­le­cie. Ja­kie­go pro­gra­mu uży­wa­cie i dla­cze­go? Każ­dy ma wła­sny po­wód, dla któ­re­go nie lubi innych spo­so­bów niż pre­fe­ro­wa­ny przez sie­bie. Po­za dys­ku­sją na te­mat straj­ku, za­le­ży nam na tym, aby wie­dzieć, cze­go ocze­ku­je­cie od pre­zen­ta­cji mang. Pro­si­my, po­dziel­cie się z na­mi ty­mi infor­ma­cja­mi na na­szej stro­nie http://unia.skanlacje.pl. Wy­mień­cie wa­dy i za­le­ty wa­sze­go spo­so­bu zdo­by­wa­nia i ko­rzys­ta­nia z mang. Z tych od­po­wie­dzi, ma­my na­dzie­ję, mo­gą sko­rzy­stać nie tyl­ko skan­la­to­rzy, ale i wy­daw­nict­wa! Z gó­ry dzię­ku­je­my!

* * * * *

Wie­lu lu­dzi w ko­men­ta­rzach pi­sze, że­byś­my spró­bo­wa­li do­ga­dać się z ML, gdyż nie słu­ży to fa­nom. To praw­da, że wy­ko­nu­je­my skan­la­cje dla was, ale ro­bi­my to tak­że dla włas­nej sa­tys­fak­cji. Nie, man­gi nie są na­sze, jak wie­lu lu­dzi się z nas wy­śmie­wa, ale pra­ca, że­byś­cie mo­gli czy­tać je po pol­sku, jak naj­bar­dziej jest na­sza. Bar­dzo chcie­li­byś­my do­ga­dać się z K3n­se­iem, ale nie jest to mo­żli­we. Nie cho­dzi nam bo­wiem o wy­mu­sze­nie cze­go­kol­wiek na ad­mi­ni­stra­to­rze ser­wi­su Man­ga-Lib­ra­ry, gdyż jest to po pros­tu nie­moż­li­we, a uś­wia­do­mie­nie jak naj­więk­szej gru­pie lu­dzi za­ist­nia­łe­go pro­ble­mu. Oczy­wiś­cie bar­dzo cie­szy­li­byś­my się, gdy­by K3n­sei współ­pra­co­wał z gru­pa­mi, tak jak to robi Pi­noc­chio z Centrum Mangi. Wszys­cy ma­my pew­ne za­sa­dy etycz­ne, mniej lub bar­dziej li­be­ral­ne. Nie­któ­rzy nie wi­dzą nic złe­go w pod­pi­sy­wa­niu się pod czy­jąś pra­cą (tak jak dzie­je się to często w świat­ku fan­su­ber­skim), a nie­któ­rzy uwa­ża­ją każ­dą for­mę pro­mo­cji dzie­ła ory­gi­nal­ne­go bez zgo­dy au­to­ra ja­ko zło­dziej­stwo. Na­sza ak­cja ma na ce­lu po­ka­za­nie ja­kie dzia­ła­nia, z na­sze­go punk­tu wi­dze­nia, są nie­do­pusz­czal­ne, a ja­kie pre­fe­ro­wa­ne. Za 2-3 dni prze­czy­ta­cie pew­ne kon­kre­ty, nie da­liś­my ich te­raz, bo news zrobił­by się sta­now­czo za długi.

Jed­nak za­pew­nia­my was, że nie sie­dzi­my z za­ło­żo­ny­mi rę­ka­mi, cze­ka­jąc na ko­niec straj­ku. Nie jest to ani przer­wa w wy­ko­ny­wa­niu roz­dzia­łów, ani też nie za­mie­rza­my bier­nie poz­wa­lać, aby na­sze roz­dzia­ły po­ja­wia­ły się na ML. Ze swo­jej stro­ny po­le­ca­my Centrum Mangi, ja­ko ser­wis współ­pra­cu­ją­cy z gru­pa­mi. Nie jest on tak do­pra­co­wa­ny, ale to tyl­ko kwe­stia cza­su – nie da się zro­bić rze­czy wiel­kich w 5 mi­nut. Jak zwyk­le za­pra­sza­my do ko­men­to­wa­nia na stro­nie http://unia.skanlacje.pl. Tam mo­że­cie wy­po­wia­dać się swo­bod­nie, na­praw­dę in­te­re­su­je nas co my­śli­cie. smile

(pogrubienie moje)
nigga please.jpg

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-

dobre, lepsze, radzieckie!

#518 2011-10-06 14:41:20

Sir_Ace
Użytkownik

unia napisał:

Za 2-3 dni prze­czy­ta­cie pew­ne kon­kre­ty, nie da­liś­my ich te­raz, bo news zrobił­by się sta­now­czo za długi.

Może wreszcie doczekamy się czegoś, od czego wypadałoby zacząć. Chociaż patrząc na ten 'strajk'...
Chyba że target mango naprawdę nie dałby sobie rady z 'ogromnymi' ścianami tekstu w jednym newsie.

#519 2011-10-06 14:46:59

bodzio
Użytkownik

Ja to bym chciał, żeby zaczęli pisać po polsku, bo mają problem nie tylko z przecinkami, ale i z odmianą wyrazów przez przypadki.

wladza1.png

#520 2011-10-06 14:47:36

Zarathustra
Użytkownik

mfw cały ten temat

pinkiepie.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024