#21 2011-09-18 13:50:24

coellus
Użytkownik

Odp: Strajk grup skanlacyjnych.

Usuwanych kredek nie widziałam, na pewno nie w tych tytułach, które wymieniłam - wszystko jest na swoim miejscu. Co do downloadu to nie wiem, bo czytam online, co do reklam - pokaż mi stronę, gdzie jej nie ma, nawet na ANSI jest.
Stąd też mój wniosek jest krótki - owym grupom translacyjnym bardziej zależy na tym, żeby czytać z ich stron niż z jednej. Ale wiesz co, ja tam wolę czytać w jednym miejscu niż mieć w zakładkach X stron po jednej mandze każda.

Ostatnio edytowany przez coellus (2011-09-18 13:51:19)

Ty dulowaty userze!

#22 2011-09-18 13:52:57

aria
Użytkownik

To ktoś czyta polskie skanlacje w ogóle? ojej

warneverchanges.png

#23 2011-09-18 13:53:31

bobek784
Użytkownik

I na co ten cały strajk. Manga-lib z tego, co widziałem nie zmienia nic w tłumaczeniu, zostawia stronę z infem o autorach, więc macie jakieś urojone problemu.
Tłumacze anime muszą znosić usuwanie credków, niepobieranie czcionek, zmianę stylów, nanoszenie napisów na hardki, itd... ze strony chociażby takiej kreskowki.pl

Dobra, a teraz się przyznawać, chcecie się tylko poobijać przez jakiś czas, dobrze mówię?

Nick na ANSI: bobek784v2

#24 2011-09-18 13:54:18

darkstar123
Użytkownik

coellus ja akurat czytam większość po ang. Mam za sobą ponad 200 mang i ponad 50 manhw. Anime też sporo obejrzałem, bo gdzieś około 150 może więcej. I to wiadome, że manga zawsze będzie lepsza od anime. Oczywiście są przypadki w których anime jest zrobione świetnie i nic nie da się zarzucić.  Co do strajku, to ja sam walczyłem z k3nseiem. Obecnie to już na manga-lib nic nie napiszę, bo jestem całkowicie zablokowany smile_big Niby mam zmienny Ip itp. Ale po co zakładać nowe konto skoro i tak wszystko będzie usunięte, co podważa wiarygodność manga-lib, której oczywiście nie ma. Już walić to, że na manga-lib są mangi licencjonowane, ale dodawanie własnych znaków wodnych na pracach innych ludzi i okłamywanie ludzi, że to manga-lib wydaje te mangi to już przesada. Każdy by się wkurzył.
Jest taka strona jak http://centrum-mangi.pl/. Tu wszystkie grupy ze sobą współpracują i nikt z nikim się nie bije. Proponuję, żebyście tu zaglądali.

Ostatnio edytowany przez darkstar123 (2011-09-18 13:55:50)

#25 2011-09-18 13:54:20

Kensai
Użytkownik

No i? Przyzwyczaj się, albo przestań tłumaczyć. Serio, 99,99999 % userów ma głęboko w poważaniu, że wy "strajkujecie". Ponarzekacie sobie we własnym gronie, publika się z was pośmieje i tyle.

PS. Ja na żadnych tłumaczeniach nie widziałem kredytek w stylu: RAW pobrany od grupy X, tłumaczenie na podstawie skanów grupy Y. Czyli wychodzi na to, że prawie wszystkie grupy skanlacyjne robią dokładnie to samo oczkod

#26 2011-09-18 13:57:10

darkstar123
Użytkownik

Ja zawsze prócz własnego creditsu daję credits grupy, od której było tłumaczenie. Taką mam zasadę i tle.

#27 2011-09-18 13:58:06

bodzio
Użytkownik

coellus napisał:

Nie chcę nic mówić, ale tłumaczenie na polski mang jest na jeszcze niższym poziomie niż tłumaczenie animców na ANSI (to ja tak, jakby ktoś myślał, że gorzej być nie może).

Najpierw nie chciało mi się wierzyć w te słowa, ale rzut okiem na manga-lib i jakieś kilka chapterów mangi potwierdziło tę opinię  blee
Możecie strajkować, będzie mniej badziewnych wypuszczek  gwizdze

wladza1.png

#28 2011-09-18 13:58:22

Sir_Ace
Użytkownik

Sytuacja analogiczna jak z animu - kto nie jest leń i zna choćby podstawy angielskiego, lepiej wyjdzie na angielskojęzycznych wydaniach. Więcej radochy daje tworzenie niż oglądanie/czytanie fansubów/skanlacji. A grup na poziomie kiedyś (kiedy jeszcze coś po polsku czytałem) było może pięć. Reszta w mniejszym lub większym stopniu kaleczyła nasz język i tak drewnianymi zdaniami.
Ale chcą, niech strajkują. Ich piaskownica, ich zabawki.

#29 2011-09-18 13:59:08

DUDi
Użytkownik

Dopiero teraz przeczytałem całość i takiej kopalni lulzów dawno nie widziałem. wow

Chce­my po­ka­zać, że je­steś­my sil­ni, a tak­że chce­my współ­pra­co­wać ze so­bą dla do­bra fa­nów man­gi.

Wy­ni­kiem straj­ku bę­dzie za­prze­sta­nie wy­da­wa­nia roz­dzia­łów do 30 paź­dzier­ni­ka 2011 i za­blo­ko­wa­nie down­loadu.

What is this i don't even

Tym samym w dniu dzisiejszym unia ogłasza strajk

Proponuję okupacyjny. smile_big

Roz­po­czy­na­my też kam­pa­nię, któ­ra ma uświa­do­mić czy­tel­ni­ków, szcze­gól­nie ma­so­wych stron on­line, cho­mi­ków, tor­ren­tow­ni i lin­kow­ni z wa­re­zem, że to właś­nie my, skan­la­to­rzy, ro­bi­my dla nich man­gi.

No tutaj, to padłem na glebę. rotfl

Na wszel­kich stro­nach, do któ­rych ma­my do­stęp, bę­dzie­my pi­sa­li do czy­tel­ni­ków i pro­si­li ich, aby ci czy­ta­li man­gi u nas i ku­po­wa­li ory­gi­na­ły np. przez in­ter­net, gdzie jest ta­niej niż w skle­pach.

Walka spamem, dobry pomysł... Not!

Od­bę­dą się tak­że au­dy­cje ra­dio­we na ten te­mat.

Błagam, chcę to usłyszeć w Zetce albo RMF!

Trochę szkoda, że dzisiaj wyjeżdżam na odludzie i nie będę miał możliwości śledzenia na bieżąco rozwijającego się powoli shitstormu. papa

#30 2011-09-18 14:03:25

coellus
Użytkownik

darkstar123 napisał:

coellus ja akurat czytam większość po ang.1) Mam za sobą ponad 200 mang i ponad 50 manhw.2) Anime też sporo obejrzałem, bo gdzieś około 150 może więcej.3) I to wiadome, że manga zawsze będzie lepsza od anime.4) Oczywiście są przypadki w których anime jest zrobione świetnie i nic nie da się zarzucić.  Co do strajku, to ja sam walczyłem z k3nseiem.5) Obecnie to już na manga-lib nic nie napiszę, bo jestem całkowicie zablokowany smile_big Niby mam zmienny Ip itp. Ale po co zakładać nowe konto skoro i tak wszystko będzie usunięte, co podważa wiarygodność manga-lib, której oczywiście nie ma. Już walić to, że na manga-lib są mangi licencjonowane, ale dodawanie własnych znaków wodnych na pracach innych ludzi6) i okłamywanie ludzi, że to manga-lib wydaje te mangi to już przesada.7) Każdy by się wkurzył.8)
Jest taka strona jak http://centrum-mangi.pl/. Tu wszystkie grupy ze sobą współpracują i nikt z nikim się nie bije. Proponuję, żebyście tu zaglądali.9)

1) No i?
2) No i?
3) No i?
4) Bullshit - albo politycznie poprawnie: to twoje subiektywne odczucie.
5) Strajki, walki, kage bunshin no juutsu... a to sorry, to nie tu. A poważnie to jak już mówili co poniektórzy - pogódźcie się z tym, idźcie z nim na kompromis (bo jak już mówiłam, usuwanych kredek nie widziałam).
6) trololo. Dodaje info o stronie, nie usuwa kredek. Wy nie dodajecie infa od kogo tłumaczyliście, czyli teoretycznie jesteście jeszcze większymi szkodnikami niż ci, z którymi walczycie.
7) PRZECIEŻ SĄ KREDKI!!1
8) Nie każdy, są ludzie, którzy mają dystans do swojego hobby, żaden srsbsnss.
9) Nie chce mi się.

Ty dulowaty userze!

#31 2011-09-18 14:07:18

SoheiMajin
Moderator

To co ten strajk ma na celu i kiedy się skończy?

#32 2011-09-18 14:10:38

Sado
Użytkownik

http://forum.wszechbiblia.net/viewtopic.php?t=359 - jak komuś się nudzi, to macie flejma do poczytania.

Sprawa stara jak świat. Już za początków manga libu grupy się burzyły, że kensei ma kompletnie w dupie ich zdanie i ich samych. Skoro już było takie porównanie od kreskówek - tam wszystko jest spieprzone, a na m-libie mamy ładny obraz, oryginalną jakość, brak ograniczeń w ściąganiu i bardzo przyjemne czytanie - jednym słowem, jest lepiej niż na stronach skanlatorów. Mi to tam rybka, sam kiedyś wrzuciłem parę moich shitskanlacji, kiedy się w to jeszcze bawiłem. Co do licencjonowanych tytułów - zdawało mi się, że usuwają wydane tomy.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#33 2011-09-18 14:14:23

LordCrane
Użytkownik

Akurat mam gifa, który trafnie podsumowuje temat.

a7448174d0ab048604581dd2e6e9f0d2.gif?1316332730

Sado napisał:

http://forum.wszechbiblia.net/viewtopic.php?t=359 - jak komuś się nudzi, to macie flejma do poczytania

To teraz już wiemy, czemu mówią na niego tego pana "Żółty Autobus", myślałem, że powód jest nieco inny.

Ale i tak duży plus, że wasz "oprawca" wdaje się z wami w dyskusję, bo na shitonline to z miejsca częstują banami  szalony

Ostatnio edytowany przez LordCrane (2011-09-18 14:19:19)

#34 2011-09-18 14:16:26

darkstar123
Użytkownik

Sado, licencja obejmuje cały tytuł. Jeżeli nie ma się zgody wydawcy to nawet tych spoza wydanych tomów udostępniać nie można.

Ostatnio edytowany przez darkstar123 (2011-09-18 14:17:31)

#35 2011-09-18 14:19:45

Prototype
Użytkownik

W sumie mangi nie czytam, więc mi to obojętne XD Ale tak czy siak dla mnie po przeczytaniu tematu, to strajk złodzieji jak napisał Kensai smile_big. Nie ważne z której strony patrzeć, to publikowanie mangi w sieci, nie ważne w jakim języku, to złodziejstwo, więc strajk złodziej pasuje jak najbardziej XD

#36 2011-09-18 14:21:32

Sado
Użytkownik

darkstar123 napisał:

Sado, licencja obejmuje cały tytuł. Jeżeli nie ma się zgody wydawcy to nawet tych spoza wydanych tomów udostępniać nie można.

To spłonąć w ogniu piekielnym powinny w takim razie grupy, które w ogóle takie tytuły tłumaczą. Sprawę znam, bo kiedyś się czytało polskie skany Naruto i pamięta się dalej tę śmieszną walkę JPF-Ukryta Wioska, gdzie ludzie na meila dostawali pozwy czy co tam. Gówno z tego wyszło, a teraz widzę, że JPF toleruje (ba, nawet współpracuje) ze stronami, gdzie pojawiają się fanowskie tłumaczenia licencjonowanych mang. What dafuq?

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#37 2011-09-18 14:23:13

Tanis
Użytkownik

Proponuję strajk głodowy rotfl

PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.

#38 2011-09-18 14:26:52

darkstar123
Użytkownik

Prototype, wiesz, że dokładnie to samo można powiedzieć o anime? Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę. I z perspektywy prawa w naszym kraju to co nie jest w nim licencjonowane nie stanowi przedmiotu łamania prawa.

#39 2011-09-18 14:29:37

Sado
Użytkownik

darkstar123 napisał:

Prototype, wiesz, że dokładnie to samo można powiedzieć o anime? Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę. I z perspektywy prawa w naszym kraju to co nie jest w nim licencjonowane nie stanowi przedmiotu łamania prawa.

Cytat z kodeksu poproszę.

aaxbae.jpg

#40 2011-09-18 14:34:26

Tanis
Użytkownik

darkstar123 napisał:

Chyba jeszcze jest coś takiego jak "Prawo międzynarodowe" Ale ja się na tym nie znam  szalony

PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.

Stopka forum

© Animesub.info 2024