#1 2011-02-03 09:55:03

DaBiDo
Użytkownik

Anime, gdzie mówią wolno :-)

Witam!

Szukam tytułów anime, w których mówią w miarę powoli. O co mi chodzi? O jeżyk angielski. Świetnie sobie radzę z językiem mówionym i seriale oraz filmy amerykańskie czy brytyjskie oglądam bez polskich napisów. Gorzej już z czytaniem napisów angielskich. Wziąłem kiedyś jakiś tytuł anime z angielskimi subami, lecz tak zapieprzali, że nie mogłem wręcz nadążyć z czytaniem a wolniej mi się czyta po angielsku. (mangi za to bardzo dobrze)
Obecnie oglądam Glass Mask i idzie mi bardzo dobrze. Mam już zaplanowane do oglądania Baccono, Kemono No Suja Erin oraz Xam'd Lost Memories.
Dlaczego? Przede wszystkim dla samego rozwoju, możliwości obcowania z językiem w każdy możliwy sposób. Oglądania tytułów, które nie są przetłumaczone na język polski oraz możliwość pobrania anime w najwyższej jakości bez konieczności dopasowywania napisów (i zaglądania do odcinków, by to zrobić, czego nie znoszę).
Tematyka dowolna (lubię dosłownie wszystko), lecz nieskomplikowana coś o życiu. Bez dzieciaków (bo w anime to one głównie tak szybko i chaotycznie mówią, że człowiek nie wyrabia).

Macie coś do polecania? Myślę, że już niebawem wciągnę się i będę mógł oglądać już wszystko z angielskimi subami.

#2 2011-02-03 12:43:11

Sir_Ace
Użytkownik

Odp: Anime, gdzie mówią wolno :-)

Polecam tzw. 'cięższe' serie. W takim Lain czy Boogiepopie rzadko do siebie krzyczą. Podobnie w Texhnolyze.

No i przy dłuższych kwestiach na chwilę można wcisnąć spację...

#3 2011-02-03 13:08:16

Spamerka
Użytkownik

No to jedziemy:
Aoi Bungaku Series
Black Lagoon - chodź czasem zdarzają się dłuższe kwestie
Jigoku Shoujo
Jigoku Shoujo Futakomori
Kara no Kyoukai (The Garden of Sinners)
Spiece and Wolf
Hunter x Hunter

Heh, szkoda że chcesz tylko wolne serie....
Omijasz wiele zarąbistych komedii i porywających serii.
Spróbuj jeszcze obejrzeć Highurashi

Być zakochanym w kimś I wiedzieć, że to beznadziejne  ||________ Miałeś ochraniać mi plecy ______
_______________ Że ta osoba _________________||___ A ty tymczasem Wbiłeś w nie sztylet __
Nigdy Cię tak nie dotknie, Ani nie spojrzy na Ciebie  ___||____________ ...Bez słowa... __________
____________Tak jakbyś tego chciał  ____________|| To się nazywa Być fałszywym przyjacielem!

#4 2011-02-03 13:13:27

B-Rabbit
Użytkownik

Tatami Galaxy  xd

#5 2011-02-03 13:18:33

DaBiDo
Użytkownik

Dzięki już się biorę za sprawdzenie, bo niektórych tytułów nie kojarzę.

Spamerka napisał:

Heh, szkoda że chcesz tylko wolne serie....
Omijasz wiele zarąbistych komedii i porywających serii.
Spróbuj jeszcze obejrzeć Highurashi

To na razie, puki się nie wciągnę. Chcę się w ogóle przestawić na oglądanie tylko z angielskimi napisami smile

#6 2011-02-03 13:34:53

edzio03
Użytkownik

Myślę, że cała seria Initial D się idealnie wpasowuje w Twoje oczekiwania, postacie mówią dość oszczędnie i spokojnie hehe a i jest też wersja Dual Audio (ale angielski dubbing w niej jest strasznie ujowy).

Ostatnio edytowany przez edzio03 (2011-02-03 13:36:06)

#7 2011-02-03 14:26:50

Spamerka
Użytkownik

Inu Yasha znajdziesz po angielsku.. Teraz sobie przypomniałam : )

Być zakochanym w kimś I wiedzieć, że to beznadziejne  ||________ Miałeś ochraniać mi plecy ______
_______________ Że ta osoba _________________||___ A ty tymczasem Wbiłeś w nie sztylet __
Nigdy Cię tak nie dotknie, Ani nie spojrzy na Ciebie  ___||____________ ...Bez słowa... __________
____________Tak jakbyś tego chciał  ____________|| To się nazywa Być fałszywym przyjacielem!

#8 2011-02-03 16:33:54

marcin2
Użytkownik

Suzumiya Haruhi no Yuutsu XD ...żartuję. W Saikano mówią niewiele i są też wolne monologi.
Btw, jak tak dobrze pomyślę, to ta Haruhi to nie głupi pomysł. Nie seria, tylko FILM. Jest nim naprawdę mało dialogów i nie są szybkie.

Ostatnio edytowany przez marcin2 (2011-02-03 17:09:28)

#9 2011-02-03 17:59:41

David_C
Użytkownik

marcin2 napisał:

Btw, jak tak dobrze pomyślę, to ta Haruhi to nie głupi pomysł. Nie seria, tylko FILM. Jest nim naprawdę mało dialogów i nie są szybkie.

Film jest kontynuacją, więc i tak musiałby najpierw serie obejrzeć.

Afro Samurai - jest oryginalnie z angielskim dubbingiem.
Interstella5555 - brak dialogów smile_big
Ogólnie jest sporo serii, gdzie dialogi są dosyć wolne jak i cała akcja anime, ale ilość czy szybkość dialogów to nie wszystko. Ważne jest też, czy anime zostało przystępnie przetłumaczone, dlatego przed ściągnięciem anglojęzycznego fansuba zawsze sprawdzam, jaka grupa tłumaczyła. Osobiście polecam releasy takich grup jak Exiled-Destiny, Live-Evil czy LIME (oczywiście jest ich więcej).

#10 2011-02-03 18:13:11

arystar
Użytkownik

David_C napisał:

Osobiście polecam releasy takich grup jak Exiled-Destiny, Live-Evil czy LIME (oczywiście jest ich więcej).

Exiled-Destiny i Lime Anime sami nie tłumaczą, ripują oficjalne wydania. Angielskie grupy, które mają jakiś poziom i sami tłumaczą to Frostii, Saizen, Ureshii, Triad ictj.

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!

#11 2011-02-03 20:24:00

Spamerka
Użytkownik

Nakusika z doliny Wiatru, czy jakoś tak

#12 2011-02-04 12:52:57

adi90a
Użytkownik

Spamerka napisał:

Nakusika z doliny Wiatru, czy jakoś tak

Przykro mi ale Nausicaa nie ma ani angielskiego dubbingu ani napisów.

Ostatnio edytowany przez adi90a (2011-02-04 12:53:35)

#13 2011-02-04 13:02:21

wpieniacz
Użytkownik

http://www.thoranime.org/?p=1584  tu jest w nausice angielskie audio i napisy smile_big

#14 2011-02-04 13:22:41

Sir_Ace
Użytkownik

Ale Nausicaa to zlicencjonowany tytuł, a do takich linków nie podajemy.

#15 2011-02-04 13:29:28

David_C
Użytkownik

arystar napisał:
David_C napisał:

Osobiście polecam releasy takich grup jak Exiled-Destiny, Live-Evil czy LIME (oczywiście jest ich więcej).

Exiled-Destiny i Lime Anime sami nie tłumaczą, ripują oficjalne wydania.

To i lepiej. Tak też podejrzewałem, że mogą to robić, ale pewności nie miałem.

#16 2011-02-04 14:13:42

Zgrzyt
Użytkownik

Ja osobiście dodam że lepiej wziąć się za starsze serie... sam ostatnio przyuważyłem ze dialogi w takich anime są mniej chaotyczne i przyjemniejsze w odbiorze. Z bardziej współczesnych serii jak już wspomniał Sir_Ace bierz się za "ciężkie serie" tylko uważaj na te z przesadna liczbą psychologiczno-filozoficznego bełkotu, bo to to nawet na polski trudno przełożyć.

BTW. ciekawa sprawa ja mam na odwrót... nie ogarniam seriali z eng audio jeżeli postacie nie mówią czystym angielskim, wszelkiego rodzaju dziwne akcenty, zniekształcenia powodują że nie wypełni załapuje o co chodzi.

#17 2011-02-04 17:40:13

DaBiDo
Użytkownik

Dzięki za propozycje. Kilka już wybrałem i się pobierają smile

Co do starszych serii to są bardziej spokojne i na takie patrzę (lubi historyczne) zwłaszcza, że do wielu nie ma polskich napisów.

Jeśli chodzi o seriale, to pamiętam jak oglądałem pierwszy raz brytyjski serial i musiałem pobrać polskie napisy, bo nie mogłem nic zrozumieć, obecnie nie stanowi to dla mnie problemu. Lubię właśnie przeróżne akcenty, dialekty i naleciałości.

Zerknę również na proponowane grupy, bo obecnie patrzę przede wszystkim na jakość (im wyższa tym lepsza)

Dzięki!

Stopka forum

© Animesub.info 2024