Nie jesteś zalogowany.
Japonia pokazała się z dobrej strony w meczu z Brazylią (przed mistrzostwami), więc to będzie mój czarny koń .
A trzymam kciuki za reprezentacje grające otwarty futbol, głównie Holandia i Hiszpania. Mam nadzieję, że również coś ugrają Słowacja i Słowenia, bo awansowali z naszej grupy eliminacyjnej.
Lol, RPA trafiło!
"Skazany na zajebistość"
A TVP jak zawsze ma rewelacyjnych komentatorów, którzy nie znają podstawowych zasad gry w piłkę nożną ^^ (głównie chodzi mi o tego spalonego przy nieuznanej bramce).
Piękny gol
A TVP jak zawsze ma rewelacyjnych komentatorów, którzy nie znają podstawowych zasad gry w piłkę nożną ^^ (głównie chodzi mi o tego spalonego przy nieuznanej bramce).
Oni siedzą tam i nie mają tak dobrego wglądu jak my, no i zamieszanie robi swoje.
Ostatnio edytowany przez Heliar (2010-06-11 17:23:46)
Piękny gol
Rozczochrany napisał:A TVP jak zawsze ma rewelacyjnych komentatorów, którzy nie znają podstawowych zasad gry w piłkę nożną ^^ (głównie chodzi mi o tego spalonego przy nieuznanej bramce).
Oni siedzą tam i nie mają tak dobrego wglądu jak my, no i zamieszanie robi swoje.
Mają nawet powtórki, o ile mi dobrze wiadomo, i widzą dokładnie tyle, co my. A zasad nie znają, co potwierdzili swoim komentarzem.
No i 1:1
"Skazany na zajebistość"
Mistrzostwa świata w kraju, takim jak RPA?
Żenada.
Żenada.
Przynajmniej mają porządne stadiony... nie to co u nas
Żenada.
True, co pokazuje frekwencja - zamiast spodziewanych 500 000 kibiców zjawiło się tylko 300 000, przez co prawdopodobnie impreza się Afrykanom nie zwróci. Ale cóż, chora, poprawna polityka dosięgnęła także piłki.
Przynajmniej mają porządne stadiony... nie to co u nas
A myślisz, że wcześniej je mieli? Mieli prawdopodobnie gorsze niż my, więc żaden argument.
A wracając do meczu - dla mnie wynik fajny, bo choć lubię Meksyk, to jednak walczy on w tej grupie o drugie miejsce z Urugwajem moim zdaniem, a wolę jednak trochę bardziej tych drugich. No i przede wszystkim jak Urugwaj wyjdzie, to mi Krzyżu sześciopak kupuje
"Skazany na zajebistość"
A co w tym złego? Większość krajów afrykańskich jest pod względem piłki nożnej dużo bardziej rozwinięta, niż kraje europejskie.
Heliar napisał:Piękny gol
Rozczochrany napisał:A TVP jak zawsze ma rewelacyjnych komentatorów, którzy nie znają podstawowych zasad gry w piłkę nożną ^^ (głównie chodzi mi o tego spalonego przy nieuznanej bramce).
Mają nawet powtórki, o ile mi dobrze wiadomo, i widzą dokładnie tyle, co my. A zasad nie znają, co potwierdzili swoim komentarzem.
Dziewiąty mundial Szpakowskiego, nie ma co noob jakiś.
A co w tym złego? Większość krajów afrykańskich jest pod względem piłki nożnej dużo bardziej rozwinięta, niż kraje europejskie.
Na przykład które to kraje? Ja znam chyba tylko Ghanę i Wybrzeże Kości Słoniowej, które są lepsze od Polski albo Czarnogóry. Zresztą RPA się do tych dobrych krajów nie zalicza, a decyzja przyznania organizacji jest czysto polityczna - chcieli pokazać, że kraj, w którym dziennie dokonuje się pięćdziesięciu morderstw, wcale nie jest tak niebezpieczny, jak się ludziom wydaje. Rezultat? Frekwencja dużo niższa od przewidywanej.
"Skazany na zajebistość"
Kensai napisał:A co w tym złego? Większość krajów afrykańskich jest pod względem piłki nożnej dużo bardziej rozwinięta, niż kraje europejskie.
Na przykład które to kraje? Ja znam chyba tylko Ghanę i Wybrzeże Kości Słoniowej, które są lepsze od Polski albo Czarnogóry. Zresztą RPA się do tych dobrych krajów nie zalicza, a decyzja przyznania organizacji jest czysto polityczna - chcieli pokazać, że kraj, w którym dziennie dokonuje się pięćdziesięciu morderstw, wcale nie jest tak niebezpieczny, jak się ludziom wydaje. Rezultat? Frekwencja dużo niższa od przewidywanej.
To słabo znasz. Kamerun, Nigeria to bardzo dobre drużyny z sukcesami.
Co do stadionów to mieli już wcześniej dobre, bo w 1996 organizowali PNA.
I ich drużyny są na dobrym b. dobrym poziomie. Np. RPA ostatnio wygrało z Dania 3:0.
Etnocentryzm to nie jest dobry pogląd.
Ostatnio edytowany przez budyn (2010-06-11 18:43:03)
Czyli według ciebie wszystkie większe imprezy mają być dożywotnio organizowane w "lepszych" krajach zachodniej Europy, albo w USA, które jest "najbezpieczniejszym" krajem na świecie?
PS. Podejrzewam, że nasza reprezentacja z takim RPA by przegrała ;]
PS2. Każda decyzja dotycząca pieniędzy jest polityczna.
To słabo znasz. Kamerun, Nigeria to bardzo dobre drużyny z sukcesami.
Ale te sukcesy nie są tak wysokie jak innych krajów. Żadna z nich chyba nawet nigdy nie doszła do półfinału mistrzostw, a samo RPA było nieobecne w Niemczech.
Co do stadionów to mieli już wcześniej dobre, bo w 1996 organizowali PNA.
Ale ja nie rozumiem, co ma argument stadionów do tego. Bo z jednej strony kupa państw miała lepsze stadiony niż RPA, a z drugiej i tak kasa na te stadiony by wpłynęła, choćby wcześniej były łąkami. Tylko pytanie - czy gospodarzem powinna być drużyna, która coś osiąga i naprawdę liczy się w jakikolwiek sposób w piłkarskim świecie, czy po prostu wybieramy państwo, które z jakiegoś powodu musi się pokazać.
I ich drużyny są na dobrym b. dobrym poziomie. Np. RPA ostatnio wygrało z Dania 3:0.
A Polska kiedyś tam wygrała z Włochami 3:1. Ja nie neguję, że te drużyny są słabe, bo słabe teamy w ogóle nie przechodzą kwalifikacji, ale RPA najzwyczajniej w świecie nie zasłużyło na organizację, tak samo zresztą jak my na organizację ME w 2012.
Etnocentryzm to nie jest dobry pogląd.
Wiedziałem od początku, że wreszcie ktoś mi to zarzuci Wszyscy zawsze burzą, jak mówi się, że najlepsze drużyny są z Europy i Ameryki Południowej, ale jak nadchodzi turniej, to w gronie półfinalistów prawie nigdy nie ma ekip spoza tych dwóch kontynentów. Te śmieszne idee "równości" najbardziej zbłaźniły same siebie na mistrzostwach w Korei, kiedy to FIFA ogłosiła obowiązkową ilość sędziów z każdego kontynentu. Dzięki temu mieliśmy sędziowską farsę zamiast niektórych meczów, a gospodarze doszli do półfinału. Temu się sprzeciwiam, nie samemu RPA jako krajowi.
Czyli według ciebie wszystkie większe imprezy mają być dożywotnio organizowane w "lepszych" krajach zachodniej Europy, albo w USA, które jest "najbezpieczniejszym" krajem na świecie?
Nie imputuj mi czegoś, czego nie powiedziałem. Dlaczego jednak nie można zrobić mistrzostw w Argentynie albo właśnie Urugwaju?
PS. Podejrzewam, że nasza reprezentacja z takim RPA by przegrała ;]
Rozumiem, że nasza reprezentacja jest dla ciebie wyznacznikiem jakości w piłce.
EDIT: Taka ciekawostka - w rankingu FIFA RPA jest na 83. miejscu.
EDIT 2: A jeszcze jedna sprawa - jak wam się podobają te fantastyczne trąbki, tak charakterystyczny element afrykańskiego kibicowania?
"Skazany na zajebistość"
Na przykład które to kraje? Ja znam chyba tylko Ghanę i Wybrzeże Kości Słoniowej, które są lepsze od Polski albo Czarnogóry...
Piję do tego.
Jak się zgłoszą i przestawią najlepsze warunki, to może i zrobią. Chociaż nie wiem jak w takiej Argentynie, czy Urugwaju, wygląda infrastruktura lotnicza.
FIFA, jak każda organizacja, jest nastawiona na zysk. Robi imprezy tam, gdzie im się to opłaca.
Edit: Ja tam nie patrze na te ich "rankingi", bo często mają się nijak do rzeczywistości. Co z tego, że ktoś jest np. 1 w rankingu, jak połowa zawodników nie będzie w formie i nie wyjdą nawet z grupy?
Ostatnio edytowany przez Kensai (2010-06-11 19:32:42)
Mecz otwarcia oceniłbym na dobry - RPA mogło wygrać. Co do drugiego meczu jestem za Francją ^^.
A nawiasem mówiąc to Argentyna wygra