#841 2009-05-19 21:38:09

Aurius
Użytkownik

Odp: Polityka i okolice

luki349 napisał:

- ludzie od rocznika 1988 są największą zagadką socjologów i psychologów w Polsce, więc możliwe, że coś się ruszy dzięki nam...

Jak obserwuję gimnazjalistów, to ciemno ja widzę te ruszenie się.

Zjadacz napisał:

Moim zdaniem fajnie, że Polska tak się rozwija, ale nie chcę tego rozwoju kosztem utraty suwerenności.

Ja wolę żyć w państwie dobrobytu o ograniczonej suwerenności, niż wiecznie pozostawać w tyle za Europą Zachodnią. Osobiście nie jestem jakoś mocno związany emocjonalnie z Polską i nie płakałbym mocno za częściową utratą niepodległości. Oczywiście jestem przeciwny wkraczaniu z butami w każdą sferę życia obywateli, ale silniejsze rządy ułatwiłyby wypracowywanie wspólnego stanowiska, bo z tym ostatnio raczej ciężko w Unii.

#842 2009-09-07 23:05:35

Aurius
Użytkownik

Wybaczcie posta pod postem.

Dla zainteresowanych sytuacją polityczną w Kraju Kwitnącej Wiśni:

30 sierpnia Japończycy wybrali nowych przedstawicieli do niższej izby parlamentu. (czyli tej ważniejszej oczkod). W ich wyniku Partia Liberalno-Demokratyczna, która niemal nieprzerwanie rządziła Japonią od lat 50tych poniosła sromotną klęskę, a zwyciężyła największa dotychczas partia opozycyjna - Demokratyczna Partia Japonii.

Japończycy najprawdopodobniej wyrazili w ten sposób swoją frustrację, spowodowaną rosnącym bezrobocie i zwiększeniem zatrudniania na okres krótkoterminowy, co jest wynikiem kryzysu światowego, który szczególnie silnie uderzył w Japonię. Nie pomogły nawet ostatnie optymistyczne prognozy dotyczące wzrostu PKB.

Rozmiar klęski PLD (303 miejsca we wcześniejszej kadencji, obecnie 119) powiększył dobrze znany wcześniejszy lider tej partii, znany z zamiłowania do mangi Rozen Maiden - Taro Aso, który swoimi nieprzemyślanymi wypowiedziami dodatkowo irytował Japończyków. Najwidoczniej jego plan ratowania gospodarki z pomocą anime i mangi nie zostanie wprowadzony w życie. oczkod

Nowym premierem zostanie najprawdopodobniej Yukio Hatoyama, lider DPJ. Wywodzi on się z "dynastii" politycznej (zwanej japońską rodziną Kennedych; jego dziadek jest założycielem firmy Bridgestone, największego producenta opon na świecie i jedynego ich dostawcy dla F1), podobnie jak Taro Aso i większość premierów Japonii. Wybrany głową rządu jeszcze nie został, a już ogłosił, że Japonia zmniejszy emisję gazów cieplarnianych o 25% zamiast dotychczasowych 8% proponowanych przez PLD, co może mieć katastrofalne skutki dla japońskiej gospodarki.

Japonia postawiła na świeżą krew, wielu nowych posłów to osoby młode, ale też niedoświadczone. Czas pokaże jak odnajdą się w układzie, który od pół wieku rządzi Japonią i odpowiedzialny jest na cud gospodarczy, jak i za trudności w wychodzeniu z recesji - mowa tu o trójkącie sfera polityki-biznesu-administracja.

Komentarze w stylu tl:dr mile widziane. oczkod

Ostatnio edytowany przez Aurius (2009-09-08 05:49:44)

#843 2009-09-07 23:10:03

Zarathustra
Użytkownik

Taro Aso następnym razem niech mówi, że zrobi z Japonii drugą Polskę jeśli chodzi o gospodarkę. oczkod

#844 2009-09-07 23:13:45

Kenshiro
Użytkownik

Aurius napisał:

30 sierpnia Japończycy wybrali nowych przedstawicieli do niższej izby parlamentu. (czyli tej ważniejszej oczkod). W ich wyniku Partia Liberalno-Demokratyczna, która niemal nieprzerwanie rządziła Japonią od lat 50tych poniosła sromotną klęskę, a zwyciężyła największa dotychczas partia opozycyjna - Demokratyczna Partia Japonii.

Ciekawe czy wreszcie zmądrzeją i zniosą obowiązkową cenzurę wszelkiej erotyki w Japonii.
Choć jakoś wątpię.

#845 2009-09-07 23:17:45

Aurius
Użytkownik

ledziux napisał:

Ciekawe czy wreszcie zmądrzeją i zniosą obowiązkową cenzurę wszelkiej erotyki w Japonii.
Choć jakoś wątpię.

Z pewnością wszyscy w Japonii na to czekają. oczkod

#846 2009-09-07 23:29:15

Zjadacz
Użytkownik

Dla mnie smutne zjawisko, bo (tu się mogę mylić, nie znam się aż tak na japońskiej polityce) DPJ uważam za czystej krwi socjalistów. Chyba ogólnoświatowy trend uderzył także w małych, skośnookich ludzików.

"Skazany na zajebistość"

#847 2009-09-07 23:29:20

Zarathustra
Użytkownik

Co tam cenzura (może mają z czasów NESa sentyment do pikseli?), oby skasowali to pedofilstwo, które jest tam legalne, jak te płyty DVD z małymi chłopcami/dziewczynkami (zero nagości rzecz jasna), które robią wiadomo jak kojarzące się pozy przez cały czas. Dziwne, że w tak cywilizowanym kraju to uchodzi na sucho...

Edit:
Miałem na myśli 3D Quithe, ktoś kto rysuje takie wykolejone obrazki to nic przy rodzicu, który pozwala na udział swojego dziecka w takim czymś. Oby jak najszybciej ukrócili ten proceder.

Ostatnio edytowany przez Zarathustra (2009-09-08 01:12:07)

#848 2009-09-07 23:43:22

Kenshiro
Użytkownik

Zarathustra napisał:

Co tam cenzura (może mają z czasów NESa sentyment do pikseli?), oby skasowali to pedofilstwo, które jest tam legalne, jak te płyty DVD z małymi chłopcami/dziewczynkami (zero nagości rzecz jasna), które robią wiadomo jak kojarzące się pozy przez cały czas. Dziwne, że w tak cywilizowanym kraju to uchodzi na sucho...

Jakby te małe chłopcy i dziewczynki uprawiali seks no to wtedy mógłbyś się czepiać.
Przez chwilę sądziłem, że ty piszesz o pedofilii, która przecież w Japonii jest nielegalna.

#849 2009-09-08 00:02:39

Quithe
Użytkownik

Gdy przykładowo ośmiolatka czy też piętnastolatka się wypina, jest to po prostu niesmaczne dla każdej osoby myślącej w normalnych kategoriach. I tak, to podpada pod pedofilę. Nie tylko nagość i konkretnie seks działają.
Zar, ale masz na myśli tylko anime czy live też? Bo to drugie...

EDIT
Dobra, nie drążmy pedofilii, wiadomo, że to zło. Dodatkowo będzie się robił burdel jak przed chwilą

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#850 2009-09-10 23:55:54

Dżibril
Użytkownik

Wypinajaca  sie 15nastko latka niesmaczna ? Ty chyba dawno swojego starego liceum/technikum nie odwiedzałeś . Dzisiejsza młodzież dojrzewa szybko smile.

#851 2009-09-12 11:56:56

Zjadacz
Użytkownik

We wczorajszej Polityce znalazłem ciekawą wzmiankę o żonie nowego premiera Japonii. Jakby kogoś ciekawiło, co ta ani w wolnych chwilach mówi, wrzucam skana (daję w spoiler, bo jest sporawy). Mam nadzieję, że redakcja Polityki mnie za to nie zlinczuje.

Pokaż spoiler
obrazyu.jpg

"Skazany na zajebistość"

#852 2009-09-12 12:28:04

Zarathustra
Użytkownik

Na Polsacie kilka dni temu widziałem z nią materiał o tym właśnie. Każdy ma swojego konika, chociaż według mnie coś chyba przypaliła za młodu. oczkod

#853 2009-09-12 12:51:36

wiktor vcr
Użytkownik

Musiała naprawdę dużo zioła palić za młodu żeby takie głupoty wygadywać publicznie. Ona jest lepsza niż Palikot smile_big

Ostatnio edytowany przez wiktor vcr (2009-09-12 12:51:47)

#854 2009-10-03 19:45:12

Zjadacz
Użytkownik

Jakby ktoś przespał dzisiejsze wiadomości - Irlandia powiedziała "Tak" traktatowi lizbońskiemu. Dla mnie tragedia, jedyna nadzieja w Kaczce i Czechach. Ma ktoś może inne zdanie?

"Skazany na zajebistość"

#855 2009-10-03 19:51:50

Zarathustra
Użytkownik

Już nawet nie pamiętam o co w tym całym traktacie chodziło...

#856 2009-10-03 19:59:09

Sidorf
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Dla mnie tragedia,

A ja myślałem, że to konserwatyści są przeciwko traktatowi. ;]

Zarathustra napisał:

Chyba o większe ujednolicenie europy ale to może tylko taki medialny bełkot.

"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"

#857 2009-10-03 20:03:14

DameNingen
Użytkownik

Traktat lizboński - o co cho

A jak to wszystko wyjdzie w praniu, to wolę "nie patrzeć".

Ostatnio edytowany przez DameNingen (2009-10-03 20:06:12)

button2.gif

#858 2009-10-03 20:04:35

Zjadacz
Użytkownik

Sidorf napisał:
Zjadacz napisał:

Dla mnie tragedia,

A ja myślałem, że to konserwatyści są przeciwko traktatowi. ;]

No tak, a ja jestem konserwatystą. Konserwatywnym liberałem, żeby być dokładnym smile

Sidorf napisał:
Zarathustra napisał:

Chyba o większe ujednolicenie europy ale to może tylko taki medialny bełkot.

To jest taki medialny bełkot. Chodzi raczej o stworzenie jednolitego państwa europejskiego z np. równymi podatkami.

"Skazany na zajebistość"

#859 2009-10-03 20:08:48

Sidorf
Użytkownik

Zjadacz napisał:

To jest taki medialny bełkot. Chodzi raczej o stworzenie jednolitego państwa europejskiego z np. równymi podatkami.

To źle? Chodzi mi bardziej o państwo, nie o podatki. Chociaż jak wyrównałyby się płace...

mhm
Może było w tym temacie ale co tam:
www.testpolityczny.pl

mój wynik (wyszło, że jestem zwykłym liberałem ;])

Pokaż spoiler
Wolność gospodarcza: 53
więcej od 80% uczestników testu
Tradycjonalizm:-34
więcej od 7.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:32
więcej od 70.3% uczestników testu

"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"

#860 2009-10-03 20:12:14

Zjadacz
Użytkownik

DameNingen napisał:

Traktat lizboński - o co cho

A jak to wszystko wyjdzie w praniu, to wolę "nie patrzeć".

Wolę to czytać. Wiesz, nie jest pisane ręką "Europejczyka".

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2009-10-03 20:15:13)

"Skazany na zajebistość"

Stopka forum

© Animesub.info 2024