Nie jesteś zalogowany.
w 14 odcinku code geass nasz kochany kraj dołączył do ruch wyzwoleńczego Zero. nie wierzycie, obejrzyjcie odcinek .
edit: ups, no cóż, nie zauważyłem.
Ostatnio edytowany przez shinma (2008-08-02 13:53:52)
shinma, poczytaj 4 poprzednie posty
a dowódcą VI dywizji Czarnych Rycerzy został niejaki Frederik Szymanowski... o ile wierzyć tłumaczeniu 16 odcinka
Ostatnio edytowany przez opcy (2008-08-02 03:04:45)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Od razu widać, że w Japonii są popularni polscy kompozytorzy.
Jeszcze dosyć świeży film, Sky Crawlers, to prawdziwa kopalnia polskich akcentów. Głownie dlatego, że bohaterowie stacjonują tuż za zachodnią granicą, a kawałek filmu dzieje się w Warszawie.
Na pierwszym obrazku możecie odnaleźć Malucha i swojski napis, a następnych... Zobaczcie sami
screen1, screen2, screen3
W filmie znajdziemy też kilka osób mówiących po polsku. Zwróćcie jeszcze uwagę na drobiazgowość w odwzorowaniu chyba najpowszechniejszego tramwaju w Polsce. Łącznie z kształtem kratek przy nagrzewnicach i siedzeń:
GARERIA CENTRUM.
*pada*
To było specjalnie, to R zamiast L? XD w każdym razie, owładnął mną chichot gdy ujrzałam ten screen >D btw, ten film nie dzieje się w czasie WWII? wtedy jeszcze nawet galerii centrum nie było, nie mówiąc o garerii xD
Muszę wreszcie ściągnąć do końca i go obejrzeć. xDD
Ostatnio edytowany przez Qashqai (2009-03-28 21:03:52)
Nie wiem czy już było, nie chce mi się znowu wszystkiego czytać ^^
Eureka seven odcinek 43 fragment napisów:
{10022}{10114}Udać się do Warszawy celem wyznaczenia następnego pilota theEND?
{32128}{32196}[(*) "Warsaw" to zarazem tytuł piosenki Joy Division, jak i wcześniejsza nazwa tego zespołu.
{32200}{32268}Członkowie manchesterskiego zespołu przemianowali się z Warsaw (to od "Warszawy" Davida Bowie i Briana Eno) na Joy Division,
{32272}{32340}żeby nie mylono ich z działającą ówcześnie londyńską grupą Warsaw Pakt. Z kolei nazwa
{32344}{32412}Joy Division nawiązuje do tzw. "oddziałów radości", jak w niemieckich kacetach nazywano podobno
{32416}{32559}grupy wykorzystywanych seksualnie przez kadrę oficerską niewolnic]
Cóż powiedzieć, mała zapuszczona i wyniszczona przez wojnę mieścinka ukazała się moim oczom + sierociniec, w którym prowadzone były nieludzkie eksperyment na dzieciach, to mi moją szkołę przypomina
Qashqai, chyba specjalnie Po prawej jest jeszcze szyld Vonotel, który ma pewnie oznaczać hotel Novotel.
A realia tego filmu trudno mi sprecyzować... Samoloty drugowojenne, moda i architektura w większości też, tymczasem w gabinecie dowódcy stoi monitor LCD, zaś klawiatura stuka jak maszyna do pisania Poza tym trwający na filmie konflikt też nie jest drugą wojną. Powiedzmy, że to czasy fikcyjne, bardzo mocno inspirowane drugowojennymi. A film polecam, bardzo fajny, chociaż wskazane obejrzeć go więcej niż raz
W Nodame Cantabile Paris Chapter był dyrygent Geremek, który wracał do Polski
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Głownie dlatego, że bohaterowie stacjonują tuż za zachodnią granicą, a kawałek filmu dzieje się w Warszawie.
Mi się wydawało, że to Plac Wszystkich Świętych w Krakowie, gdy wysiadali z tramwaju. Poza tym, gdzie ty w Warszawie masz taki znak drogowy i to koło kebaba?
W Ryoko's Case Files można usłyszeć Etiudę Rewolucyjną Chopina... jako ścieżkę dźwiękową telenoweli.
Ostatnio edytowany przez Jupiter (2009-11-15 21:31:38)
Kolejny muzyczny występ Polaków w anime Tym razem Kapela ze Wsi Warszawa (w kredkach podana jako Warsaw Village Band) zrobiła całą muzykę do części Genius Party Beyond pt.: "Moondrive". Efekt jest świetny. (Dobrze, że właśnie tłumaczę piosenkę z endingu, nie? xD)
Kawałki do posłuchania w bonusie.
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Kolejny muzyczny akcent, ścieżkę dźwiękową do OAV-ki Yakumo Tatsu zagrała Orkiestra Filharmonii Warszawskiej.
Ha! A zgadnijcie, w jakim języku mówi Tsuchimikado w 9 odcinku Index II, kiedy wpada do zajezdni autobusowej i orientuje się, że mają lekki problem? Nie nie ma "Abunai!", nie ma "Attention!", tylko po naszemu, po słowiańsku wali - "Pułapka!".
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...
http://www.animeseason.com/to-aru-majut … episode-9/
3:47 sekunda no brzmi jak pułapka ale równie dobrze "a trap" lub coś w ten deseń.
http://myanimelist.net/forum/?topicid=26457 Tutaj macie tego od zaje*****, że tak się wyrażę xD
Tak, ale tego na pewno nie macie.
Odcinek 76 Urusei Yatsura i wyjaśnienie dlaczego maluśki Ten jest takim zawistnym skurczybykiem i cwaniakiem pampersem podszytym. Proste - przypatrzcie się, jaka flaga mu powiewa nad rodzinnym domem.
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...