Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Bawi sie ktos w pisanie aplikacji na komorki?
Jakieś 2/3 lata temu cóś tam popełniłem na komórę celem zapoznania się z technologią. Obecnie nic z tego nie pamiętam, ale jak by mi ktoś kazał coś napisać, to SdkDoc bym jeszcze zrozumiał.
A o co dokładnie chodzi?
W sumie to na razie potrzebuje skompilowac/odpalic pare przykladow do jednej ksiazki. Nie mam samej ksiazki, a z J2ME nie mialem prawie w ogole stycznosci, takze nie wiem jak to zrobic. Niby mam cale srodowisko postawione ale srednio moge je ogarnac. A niektore przyklady np dzialaja (tzn te, ktore maja pliki *.jar i *.jad). Natomiast problem jest z tymi, ktore maja tylko pliki *.jad - nie wiem jak stowrzyc jar.
hm cos namieszales chyba ;]
w pliku jad niema nic waznego, tzn dla dzialania aplikacji ;] jest tam jej rozmiar nazwa pliku itd ale takie cos mozna zrobic programikiem ala jad wizard a nowsze komory raczej sie obchodza bez tego ;p
dokladniej ci nie pomoge bo z java mialem bardzo ograniczony kontakt... dziwna jest cala ;p
a plik jar to sie tworzy chyba podczas kompilowania ;p
No domyslam sie, ze jar robi sie podczas kompilacji, tylko nie wiem jak sie ten crap kompiluje w tej sravie ;P
Ostatnio edytowany przez KAT (2008-08-11 18:40:00)
um to zalezy jakie masz srodowisko ;]
ale zazwyczaj gdzies w project jest opcja build
Powaznie?
Czyli co masz? Pliki *.java czy same *.jar/*.jad?
I jakie to środowisko?
To sa przyklady z tej ksiazki: http://helion.pl/ksiazki/j2metg.htm
Mozna je sciagnac na tej stronie.
A zainstalowane mam: Eclipse i Sun Java Wireless Toolkit.
Dla własnej wygody ściągnij NetBeans wersja Mobility (imo wygodniejszy do pisania w j2me).
Jak już zainstalujesz, to będziesz miał tworzenie nowego projektu na komórę jak na dłoni (w kreatorze). Potem dodajesz bezpośrednio źródła i jazda.
Prawdę mówiąc, jak nie znasz się choć trochę ja javie, to nie masz po co brać się za pisanie gier.
Ostatnio edytowany przez thomazo (2008-08-11 20:17:01)
A kto powiedzial, ze chce pisac w javie? Chce tylko zrodla przejrzec i rozwiazania. No i zobaczyc jak to sie prezentuje na zywo. Ale nie ukrywam, ze ostatnio korci mnie troszeczke skrobanie na komorki tlko, ze ciezko znalezc cos na ten temat.
Ostatnio edytowany przez KAT (2008-08-11 20:43:58)
Thomazo - masz rację, ale z drugiej strony tak naprawdę nie trzeba mieć naprawdę dużej wiedzy by pisać gry/programy na komórkę ^^. Jeżeli ktoś potrafi programować, kapie o co biega z algorytmiką, etc. to i tego się nauczy, tylko składnie poznać no i zasady rządzące programowaniem na komórkę... a później praktyka ^^.
Strony 1