Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Wiele razy pytałem się co oznaczają zdrobnienia na końcu zdań, wypowiadane miekkim głosem,
Moja siostra :O Tygrysica2000 wymysliła że jest to zdrobnienie całego zdania.
Grzebią w google i jego archwiach wygrzebałem że:
~Desu - to jest wykładnik czasu zdania o_O?
A reszta mozecie sie podzielić? bo to chyba nie o to mi chodziło
Przykłady o co mi kaman można znalieść w Higurashi , tam kazda bohaterka ma jedną miło końcówke która nie wiem co dokładnie znacz (kana, desu, ka itp.) Albo w Shana (~de armiaska)
Bardzo prosze o pomoc.
W języku japońskim słowo です (desu) jest spójką. Dodaje się je do przymiotników i rzeczowników oraz używa się do przyrównania dwóch rzeczy (coś (ktoś) jest czymś (kimś)). Jest formą osobową czasownika posiłkowego "być". Przypatrzmy się tłumaczeniu na japoński zdania "To jest długopis".
W języku japońskim stosuje się kolejność słów: Podmiot - Dopełnienie - Orzeczenie. Oznacza to, że spójka i inne czasowniki występują jako *ostatnie*, po dopełnieniu. Jeżeli taka forma byłaby w języku polskim mówilibyśmy "To, pióro, jest". Ponieważ nie brzmi to jasno (nie można określić podmiotu zdania) należy użyć partykuł do określania porządku wypowiedzi. W tym przypadku potrzebujemy partykuły określającej podmiot zdania oraz temat, czyli は (wa). Teraz nasze zdanie brzmiałoby: "To は pióro です".
Formą przeczącą です desu jest dewa/ja arimasen. Formą czasu przeszłego jest deshita. Formą przeczącą czasu przeszłego jest dewa/ja arimasendeshita.
1.desu
japanese for 'it is', often said at the end of sentences to seem cute or unwitting.
I went to the store and bought some milk, desu.
2.desu
A Japanese type word meaning roughly "is, be, are, am". It is very common in Japanese and usually put at the end of a statement.
watashi no namae wa mikeja desu.
Ostatnio edytowany przez Deviant (2008-06-07 22:49:26)
w mordę, jak jesteśmy przy japońskim, mógłbyś mi wyjaśnić na polski? Próbóje to rozwiłkałac, ale w sumie pani J. Polskiego Powiedziała że jest nie logiczny ( aka "Nie Mam Niczego" znaczy się "Mam Nic" czy "mam Wszstko"?)
czyli te słowa znaczą coś w guście To Be z Angielskiego?? Czy też może niejasne określenie zakończenia zdania
edit: DUDi ech ona była rzeźnikiem w Rozen Maiden z tym wtrynianiem tego słówka
Ostatnio edytowany przez KKnD (2008-06-08 00:19:43)
Nie mogę się powstrzymać.
~KKnD, dostałeś najprostsze wyjaśnienie z możliwych. Jeżeli tego nie rozumiesz, to sorry, ale jesteś na poziomie swojej siostry... A to oznacza tylko jedno, zacznij wołać "Timmy!!!"
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Zawsze jest miło posłuchać krytyki swojej osoby, już prawie sie pozbyłem dialektu neandertalskiego, teraz probuje głupoty.
Cóż każdy zaczynał kiedyś z netem, ja i moja siostra zaczęliśmy od miecha, kiedy to znalazłem w domu wi-fi.
Ja zacząłem od trollwania, kończe na głupocie?!
Ale jej nie mogę upilnować kiedy chleje z kolegami, ale zawsze dostaje wpierdol za głupoty, bo raz zdarzyło jej się oftopowac na moim koncie, dlatego pan F. nie dał mi bana
A ten net to pod szafą leżał, że go znalazłeś?
Ile to "cudowne dziecko internetu" miało? 16, 12, 14? Polskie rodziny schodzą na psy... skoro nieletnie włamują się na cudze konta:P
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Jak wiesz jest taka opcja w FF zapamiętaj logowanie
Ja mam tyle ile w profilu czyli 19 a ona 13 xD
A co włamywania POTRAFIĘ HACK'owac xp (a nie crackowac jest różnica o ile widzisz), w koću Profil Informatyk na cos się przydał w Technicznych Zakładach Naukawych (dawne śląskie)), ale odbiegamy od tematu
Dalej nie odpowiedziałeś na moje 'głupie' pytanie, a jak wiesz doświadczenie i wiedza są bezcenne za resztę zapłacisz MasterCard
Ostatnio edytowany przez KKnD (2008-06-08 00:51:03)
No przecież dostałeś już odpowiedź, co oznacza desu. Jeżeli tego nie kumasz, przydałyby ci się korepetycje z polskiego i tyle.
zaraz zaraz
ta twoja siostra, Tygrysica2000, nie jest przypadkiem mareczkiem?
a ja prosiłem o wytłumaczenie łopatologiczne,
gdyż Język Polski jest nie logiczny.
Gdy je dostanę(wyjaśnienie) będę mógł przyswoić(rozwikłać) tekst i wywnioskować co oznaczają zawarte w nim: tezy, założenia, twierdzenia i ogólny sens wypowiedzi.
Mi sam słownik nie wystarczy(niestety).
No chyba że znasz kogoś kto przeczytał encyklopedię i stał sie mądry ( Jak w Bondzie, w jednym z filmów taką oczytaną damę spotkał)
Edit: niestety, moja siostra to nie Mareczek ani TomXXX. Jak chcecie mieć jej wykaz gg to proszę (jej iloraz inteligencji jest podobny)
Ale nie zorbie tego bo chyba bym umarł(moja psychika, a raczej jej brak xD),
Wiecie jakie głupoty do mnie ów osobnik pisał gdy byłem filazaf'em? Wolałem sie poprawić bo mnie ściskało jak takie głupoty pisał (i ja w sumie też)
Ostatnio edytowany przez KKnD (2008-06-08 01:24:39)
wooot ?
czy ja czego nie rozumie vide postu powyzej, czy to wina pory nocy ...
Edit o takiej porze wraca mój dialekt, przepraszam, a jak teraz?
Pytam się na głos: "Gdzie się takie stworzenia rodzą?", a Hiki mi odpowiada: "I to jeszcze w dwóch egzemplarzach...".
Ja wiem xD w patologicznej rodzinie
w dwóch egzemplarzach w jednej rodzinie, tylko tu taki DualPack.
Wiec zanim zrobisz sobie dzieci, Hiki pomyśl z kim sie wiążesz.
Bo moja stara o tym nie pomyślała
Ostatnio edytowany przez KKnD (2008-06-08 01:29:19)
Wiecie jakie głupoty do mnie ów osobnik pisał gdy byłem filazaf'em? Wolałem sie poprawić bo mnie ściskało jak takie głupoty pisał (i ja w sumie też)
o mój Boże...
przeczuwałem to
[URL=http://img255.imageshack.us/my.php?image=desukz8.png][/URL][URL=http://img441.imageshack.us/my.php?image=desucriminationtc7.jpg][/URL][URL=http://img73.imageshack.us/my.php?image=desuorgtfocs9.jpg][/URL]
Ostatnio edytowany przez kiczowatykoles (2008-06-08 02:23:19)
aby tylko.
Jak podepne stary dysk to sie podzielę wrażeniami oraz przeżyciami.
Dowiecie sie czemu przestałem zasypywac forum śmieciami i dlaczego pisze gdy mam jakiś kłopot lub pytanie!
Takich wrażeń jak z nim to nigdzie nie było. Pozdrawiam, po proszę sugestywne komentarze mojej osoby
Idź już spać, naprawdę...
"Skazany na zajebistość"
Strony 1