#201 2008-02-26 01:31:30

Suchy
Użytkownik

Odp: Dlaczego oglądamy anime?

Freeman napisał:
luki349 napisał:

1 argument:
fabuła np.: "klanu", a "Last Exile"... i wszystko jasne jezor

Ale weź fabułę "Klanu" a kolejnego mecha-klona i już tak jasno nie jest...

Okrutne, ale prawdziwe.
Anime fabularnie schodzi na psy.

I dokładnie też z tego powodu oglądam go coraz mniej.

Ale dlaczego? Bo lubię. Odpowiada mi ta forma przekazu treści lub sztuki (zależy od tytułu).
Lubię wielu ludzi związanych ze sceną fansubberską (większość to studenci w zblizonym do mnie wieku, mających bardzo trzeźwy pogląd na wiele spraw niekoniecznie związanych z anime i takich właśnie ludzi cenie i lubie się nimi otaczać).

#202 2008-02-26 02:16:20

filazaf
Użytkownik

No to tak
1)Jak patrze na !polskom! TV to rzygać mi sie chce, po kija płacimy abonament?
  I tak śą reklamy:) a TvN to porzesadza z 2h filmu robi sie 2.5h

2)Jest ich Dużo, Są ciekawe Ładne, Dużo bardziej 'rzeczywiste' niż np. AnnA Maria TwojaStara

3)nawet jak jakieś anime zrzyna z innego anime i to i tak nie robi sie kopia np. Niani

4) Użależniony

5) Jedne Dla Czego warto RZyć:))

#203 2008-02-26 10:16:44

Rekid
Użytkownik

Chłopcze odstaw anime i TV. Kup sobie słownik o poświęć się jego lekturze. Wyjdziesz na tym o wiele lepiej.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#204 2008-02-26 11:25:04

shirouchi
Użytkownik

Na pewno tak nie jest. Wam się po prostu znudziło więc najlepiej zrobicie jak skończycie z anime.
Ja oglądam anime  bo to jedyne filmy animowane(nie 3d) warte obejrzenia poza tym wiele historii jest przejmujących i uwielbiam tą kreskę.

#205 2008-02-26 11:31:43

Shinma86
Użytkownik

shirouchi napisał:

Na pewno tak nie jest. Wam się po prostu znudziło więc najlepiej zrobicie jak skończycie z anime.
Ja oglądam anime  bo to jedyne filmy animowane(nie 3d) warte obejrzenia poza tym wiele historii jest przejmujących i uwielbiam tą kreskę.

Jaką kreskę?

A do tematu. Czemu oglądam? Żeby odpocząć. To jest jedyna rozrywka związana z lampieniem się w ekran, która daje mi chwilę wytchnienia i funduje odskocznie od codzienności. Jednakże już nie oglądam tak jak kiedyś. Raz na parę dni zdarzy mi się obejrzeć ze dwa lub trzy epy jakiejś serii, no chyba że trafię na jakiś ewenement, który mnie wybitnie wciągnie, wtedy oglądam całość na raz:D Ale ostatnio coraz mniej takich serii znajduję.

#206 2008-02-26 12:02:37

Freeman
Użytkownik

shirouchi napisał:

No way... Tom?

#207 2008-02-26 12:20:01

Kibagami_G
Użytkownik

bo lubie jezor

#208 2008-02-26 12:31:03

turunks
Użytkownik

ee za dobrze wam po prostu....za duzo sie nasciągało i naoglądalo wszystkiego co leci, to nie dziwota, ze sie przejadlo.....kiedys jak nie bylo neta to sie czlowiek cieszyl jak cokolwiek z anime zobaczyl....trzeba z pewnym umierem i staranniej dobierac tytuły smile

#209 2008-02-26 12:37:18

Rekid
Użytkownik

turunks napisał:

ee za dobrze wam po prostu....za duzo sie nasciągało i naoglądalo wszystkiego co leci, to nie dziwota, ze sie przejadlo.....kiedys jak nie bylo neta to sie czlowiek cieszyl jak cokolwiek z anime zobaczyl....trzeba z pewnym umierem i staranniej dobierac tytuły smile

Tu się z tobą zgodzę. Sam tak mam obecnie, niby serii pełno, ale coś wybrać i obejrzeć ciężko. Z drugiej strony sporo ciekawych pozycji jest z przeszłości.

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#210 2008-02-26 13:35:31

Freeman
Użytkownik

turunks napisał:

Zupełnie błędna teza moim zdaniem. Raczej jest dokładnie odwrotnie - od początku "świadomego" oglądania anime wybierałem tylko najlepsze (dla mnie) tytuły i dlatego właśnie teraz nie bardzo mam co oglądać.
W sprawie "anime vs kino live action" można sobie łatwo wyobrazić sytuację odwrotną - całe życie spędziliśmy w jakimś hipotetycznym kraju, gdzie telewizja i kino opanowane były przez anime w takim samym stopniu, jak to ma miejsce teraz z tytułami z USA. I po 20 latach oglądania tego anime jak leci (czyli gniotów, pozycji typu "meh", filmów dobrych i arcydzieł - przy zdecydowanej przewadze gniotów) odkrywamy cudowny świat amerykańskich filmów live. Wybieramy sobie najlepsze dla nas pozycje z masy tytułów, zachwycamy się ich fabułą, efektami specjalnymi, grą aktorów. Nie tracimy czasu na filmy ze Stephenem Baldwinem i tasiemce w stylu "M jak mdłości" (oczywiście ktoś inny może je oglądać z przyjemnością, a nie tracić czasu na gnioty typu BSG - chodzi o zasadę) i myślimy sobie, "jakie to anime jest do bani w porównaniu z filmami live".

Na własny użytek już dawno pogodziłem się z tym, że anime to po prostu część kina. Lubię oglądać filmy i nie sprawia mi różnicy, czy jest to film amerykański aktorski, czy japoński animowany, póki jest to film "fajny". Stawianie jednego w opozycji do drugiego (czy ogólniej: anime vs film aktorski w ogóle) to moim zdaniem niepotrzebne zawężanie sobie horyzontów i po prostu brak kierowania się najprostszą logiką.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-02-26 13:37:35)

#211 2008-02-26 13:53:51

turunks
Użytkownik

Freeman w zasadzie masz racje, jednak prawda jest taka, ze tak jak wspominałem to kwestia indywidualnego gustu, o obiektywizm trudno. Jesli o mnie chodzi i mam film i anime z tego samego gatunku i na podobnym poziomie (choć trudno o takie proste porownania) to dla mnie bedzie anime bardziej warte obejzenia....tak po prostu...
Oczywiscie nie pogardze dobrym filmem...

#212 2008-02-26 14:21:14

Freeman
Użytkownik

turunks napisał:

Freeman w zasadzie masz racje, jednak prawda jest taka, ze tak jak wspominałem to kwestia indywidualnego gustu, o obiektywizm trudno. Jesli o mnie chodzi i mam film i anime z tego samego gatunku i na podobnym poziomie (choć trudno o takie proste porownania) to dla mnie bedzie anime bardziej warte obejzenia....tak po prostu...
Oczywiscie nie pogardze dobrym filmem...

Jasna sprawa, ja mówię o postawie "amerykańskie kino to shit, anime to arcydzieło", przy którym można się już jednak pokusić o jakiś obiektywizm.

#213 2008-02-26 14:57:59

Suchy
Użytkownik

Tu się zgadzam - porównanie amerykańskich filmów (w ogóle filmów live) do anime jest imho bez sensu.
Wyjątkiem są oczywiście tytuły powiązane (np DeathNote i DeathNote Live, itd.).

Z kiczem amerykańskim jest dokładnie tak samo jak z kiczem w anime. Z racji, że i tu i tu produkuje się ogromne (w porównaniu do innych regionów filmowych) ilości filmów. Nie ma opcji, aby każdy film był genialny. Łatwiekj zrobić 5 genialnych filmów na 10 niż 50 na 100. Poza tym i tu i tu, mnóstwo pozycji jest zrobionych tylko i wyłącznie na kasę. Kicz anime ma olbrzymie ilości cech kiczu filmów USA. Tak samo jak z kiczem, tak samo z hitami. I tu i tu są. Jest wiele anime, a także wiele amerykańskich filmów, będących świetnymi pozycjami (ja bardzo cenię np takie filmy: Gra, Upadek, Zielona Mila, Forrest Gump, czy też Feast of Love).

Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-02-26 14:59:43)

#214 2008-02-26 15:33:42

turunks
Użytkownik

[cytuj]Jasna sprawa, ja mówię o postawie "amerykańskie kino to shit, anime to arcydzieło"[/quote]
nom takie stwierdzenie to oczywista nieprawda jak kazde generalizowanie...

Suchy poruszył właśnie sedno sprawy i problemu.....komercjalizacja występująca zarówno w Hollywood jak i w Japonii. Komercjalizacja to stawianie na ilość, często kosztem jakości. Siłą rzeczy jak produkuje sie wiecej filmów, serii, anime, gier, muzyki itp. to trudno o orginalność....pozatym z biegiem czasu coraz mniej jest nieporuszonych wczesniej tematów. Ale hej - taki jest świat, nie zmienimy tego, a w miejscu stać nie można. Produkcja filmow i anime to biznes z którego żyje coraz wiecej osób, dlatego nie ma co narzekać na jedno czy drugie tylko sie z tym pogodzić....choc oczywiscie nie zwalnia to twórców z wysiłku samodzielnego stworzenia czegoś, niz tylko kopiowanie czyichs pomysłów...no cóż mimo wszystko jednak w anime i tak znajduje wiecej orginalności, zapewne przez ich wiekszą swobode w podejsciu do wielu tematow i pomysłowosc (np. wygląd/stroje postaci, obraz świata, bronie itp.)

A najwazniejsze jest i tak to, ze oglądanie ich sprawia mi przyjemnosc i rozluźnia (lub dołuje hehe) i tyle w temacie ! oczkod

#215 2008-02-26 15:43:40

Freeman
Użytkownik

turunks napisał:

no cóż mimo wszystko jednak w anime i tak znajduje wiecej orginalności, zapewne przez ich wiekszą swobode w podejsciu do wielu tematow i pomysłowosc (np. wygląd/stroje postaci, obraz świata, bronie itp.)

A ja bym powiedział, że to kino aktorskie jest dużo bardziej różnorodne smile

#216 2008-02-27 01:58:09

Vilku
Użytkownik

oglądam bo epek ma 23 minuty i czasami na kata w nocy da rade obejrzeć (filmu bym nie zmęczył)...a jak sie spodoba seria to oglądam do rana i nie ide na zajęcia na uczelnie tylko śpie...a wieczorem odpalam epek innej serii, jak sie spodoba... <mała pętla> <małe uzależnienie>

Pzd

565.png

#217 2008-02-27 03:02:54

MrTToban
Użytkownik

Freeman napisał:
turunks napisał:

no cóż mimo wszystko jednak w anime i tak znajduje wiecej orginalności, zapewne przez ich wiekszą swobode w podejsciu do wielu tematow i pomysłowosc (np. wygląd/stroje postaci, obraz świata, bronie itp.)

A ja bym powiedział, że to kino aktorskie jest dużo bardziej różnorodne smile

Wiecie w czym jest problem w tej dyskusji? Wiekszosci ludzi w tym Ja mogla sie przejesc kultora amerykanska tak bardzo szerzona w naszym kraju. Jest nam do niej za blisko na karzdym kroku o niej mowimy. A japonia sobie lerzy daleko na krancach ogromnej azji i tworzy sobie komercyjny shit. Ale my to przyjmojemy z wielka radoscia bo jest to inne, inna kultora ine spojrzenie na swiat, w sumie to dlatego ogladam jest to poprostu cos innego

#218 2008-02-27 09:03:36

turunks
Użytkownik

masz racje MrTToban smile

#219 2008-02-27 09:12:42

Ariellea
Użytkownik

[cytuj]oglądam bo epek ma 23 minuty i czasami na kata w nocy da rade obejrzeć (filmu bym nie zmęczył)...[/quote]
...podobnie.
Telewizji nie oglądałam na długo nim pojawiło się w moim życiu na stałe anime. Jest świetną odskocznią od ton książek, które muszę czytać, ale wcale nie wyklucza cotygodniowego seansu w kinie (koniecznie rano, gdy jest pusta sala, żeby nikomu nie przeszkadzało jak po 30 minutach nie mogę sobie znaleźć miejsca).

#220 2008-02-27 10:10:44

turunks
Użytkownik

[cytuj]koniecznie rano, gdy jest pusta sala, żeby nikomu nie przeszkadzało jak po 30 minutach nie mogę sobie znaleźć miejsca[/quote]
hehe ciekawie to musi wyglądać....a nie lepiej chodzic do kina z chlopakiem ? oczkod

Stopka forum

© Animesub.info 2025