#21 2008-02-19 23:33:42

Zgrzyt
Użytkownik

Odp: Śmierć HD DVD

Wielkie halo z niczego. A jak było z pierwszymi nagrywarkami i płytami CD ? Ceny były astronomiczne, to samo DVD . Pierwsza nagrywarka byłą w okolicach 2000zł a żeby kupić płytę dvd trzeba było się nieźle wybulić teraz nagrywarka DVD kosztuje 50zł a dobra płyta 1zł. Za 2-3 lata technologia Blue Ray będzie tania i płyty o pojemności 100GB i więcej w przedziale 10zł  będą b. prawdopodobne. Więc poco ten spór? Blue Ray ma większe możliwości rozwoju niż HD DVD czyli wybór logiczny i w skalali czasu dla konsumenta dobry.

problem leży gdzie indziej a jak za 2-3 lata jeden odcinek anime będzie miał 1GB (co? ich waga cały czas wzrasta) a polskie łącza do szybkich i tanich nie należą? płyty by nagrywać będą, ale co łączem smutny

#22 2008-02-19 23:35:23

Shinuta
Użytkownik

Co ty prace magisterska na mój temat piszesz czy co... Joke.

1.Nie, HDDVD nigdy nie testowałem.
2.Jak już mówiłem to prawdopodobnie wina sony:), ponieważ jestem jego fanboyem od wielu lat.

722396467d834906med.jpg
We will continue to exist, we haven't finished what we have to do yet.

#23 2008-02-19 23:36:10

Przemek3
Użytkownik

Freeman napisał:
Jubei napisał:

Nie wiem dlaczego:D, po prostu bardziej mi się spodobał format blue-ray, nazwa tez bardziej mi sie podoba, ale sądzę że to wina sony że bardziej przepadam za tym formatem.

Taka już moja natura, że muszę jeszcze podrążyć temat, jeśli nie masz nic przeciwko smile
Zatem dwa pytania dodatkowe:
1) testowałeś oba formaty?
2) skąd przy okazji taka nienawiść do produktu Toshiby ("zginął", "skończył w taki sposób", "die die die!")?

Freeman, mi się wydaje, że tu chodzi o to, że jakby nie mówić, sony wspierało blu ray, a microsoft hd-dvd, a wiadomo, że m$ jest mniej lubiany przez społeczeństwo, za nastawienie do klienta, choć ma on też swoich zwolenników, którzy twierdzą, że w dvd w zupełności wystarczy:) a na dodatek sony to japońska firma, dlatego niektórzy z tego forum są bardziej za niebieskim laserem

#24 2008-02-19 23:36:26

Freeman
Użytkownik

Jubei napisał:

Co ty prace magisterska na mój temat piszesz czy co... Joke.

1.Nie, HDDVD nigdy nie testowałem.
2.Jak już mówiłem to prawdopodobnie wina sony:), ponieważ jestem jego fanboyem od wielu lat.

Nie, kręcę film dokumentalny oczkod
Anyway, thnx.

#25 2008-02-19 23:37:01

Starfox
Użytkownik

Jupi \^^/ Może w końcu M$ zainteresuje się bluray'em i wyda dodatkowy sprzęt pod x0 smile_big Przynajmniej będę miał rozwiązany problem i nie trzeba będzie kupować Ps3:D

#26 2008-02-19 23:41:26

Przemek3
Użytkownik

Starfox napisał:

Jupi \^^/ Może w końcu M$ zainteresuje się bluray'em i wyda dodatkowy sprzęt pod x0 smile_big Przynajmniej będę miał rozwiązany problem i nie trzeba będzie kupować Ps3:D

to że m$ wyda zewnętrzny napęd blu ray, nie znaczy że odpalisz na nim gry z ps3:P

Ostatnio edytowany przez Przemek3 (2008-02-19 23:41:35)

#27 2008-02-19 23:42:33

Starfox
Użytkownik

lol:P Wiem:P Chodziło mi do filmów:P PS3 chciałem tylko dlatego, żeby mieć do filmów go:P

#28 2008-02-19 23:46:43

darkschab
Użytkownik

Freeman napisał:
Jubei napisał:

Nie wiem dlaczego:D, po prostu bardziej mi się spodobał format blue-ray, nazwa tez bardziej mi sie podoba, ale sądzę że to wina sony że bardziej przepadam za tym formatem.

Taka już moja natura, że muszę jeszcze podrążyć temat, jeśli nie masz nic przeciwko smile
Zatem dwa pytania dodatkowe:
1) testowałeś oba formaty?
2) skąd przy okazji taka nienawiść do produktu Toshiby ("zginął", "skończył w taki sposób", "die die die!")?

to nie nienawiść do Toshiby tylko raczej do Microsoftu

Freeman napisał:

Bynajmniej. Raczej zasługa.

co do zasługi Sony to masz racje po prostu zrobili lepszy nośnik i tyle.

#29 2008-02-19 23:54:12

Freeman
Użytkownik

darkschab napisał:
Freeman napisał:

to nie nienawiść do Toshiby tylko raczej do Microsoftu

"Oni to wiedzą, Kocie", że zacytuję oczkod Innymi słowy - nie ma różnicy. Ale "cieszę się", że akcentujesz słowo "nienawiść" oczkod

darkschab napisał:
Freeman napisał:

Bynajmniej. Raczej zasługa.

co do zasługi Sony to masz racje po prostu zrobili lepszy nośnik i tyle

Mówiąc szczerze, to miałem raczej na myśli inne "zasługi" (i nie mówię o niczym stricte negatywnym). Nie, żebym negował jakość BD - jestem od tego daleki - ale wydaje mi się, że "lepszość" nie jest już głównym wyznacznikiem w tym biznesie.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-02-19 23:57:48)

#30 2008-02-19 23:58:31

Zgrzyt
Użytkownik

Yyyy  Freeman ostatnio dajesz się tak podpuszczać czy prowadzisz jakąś krucjatę? Bo ostatnio dyskusje z twoim udziałem zawierają dużo drzewek o.O . Pytam tak z ciekawości (tu umieścisz penie jakiś koment)

#31 2008-02-19 23:59:26

Freeman
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

Yyyy  Freeman ostatnio dajesz się tak podpuszczać czy prowadzisz jakąś krucjatę? Bo ostatnio dyskusje z twoim udziałem zawierają dużo drzewek o.O . Pytam tak z ciekawości (tu umieścisz penie jakiś koment)

Przyznaję uczciwie, że nie bardzo wiem, o czym mówisz.

#32 2008-02-20 01:07:18

Zjadacz
Użytkownik

Jubei napisał:
Freeman napisał:
Jubei napisał:
Jupiter napisał:
Virus napisał:

= i tak byłem zwolennikiem BD

Byłeś czy jesteś? Napisałeś tak jakby to właśnie blue-ray zginęło.
Ja za to bardzo się cieszę z tego faktu że HDDVD w końcu skończyło w taki sposób.

Z ciekawości zapytam: dlaczego?

Uprzedzając ewentualne pytanie: ja nie stałem po stronie żadnego z formatów w tej "wojnie".

brakslowcojest[mruga]8-D[roftl] Nie mogę smile_big

"Skazany na zajebistość"

#33 2008-02-20 01:12:48

Kilgur
Użytkownik

To czego bedziemy uzywac jako odtwarzacza next-gen wybraly dla NAS wytwornie filmowe jezor BD jest z punktu widzenia wytworni filmowych lepiej zabezpieczony przed piractwem jezor Przejscie warnera do obozu BD bylo gwozdziem do trumny HDDVD "prawdopodobnie" w gre poszly ogromne pieniadze ze strony sony smile bo w pewnym momencie okazalo sie ze ps3, ktory w zamierzeniu mialo byc multimedialnym centrum rozrywki, takim centrum nie stalo sie. Sony bylo w nieciekawej sytuacji jakby HDDVD stal sie bardzo popularny SONY mialoby ogromne klopoty.

darkschab napisał:

szkoda mi tylko tych co już zakupili HDDVD lub przystawkę do X-a.
Nie wiem ile kosztowały odtwarzacze HDDVD ale przystawka to jakieś 600 złotych a można by za to mieć 3 dobre gry
ciekawe czy M$ ma zamiar coś z tym zrobić smile
no cóż mówi się trudno

naped zewnetrzny HDDVD w xboxie sluzy do ogladania filmow jezor nie ma gry ktora by na HDDVD wysza, co wiecej raczej nie przypominam sobie zeby w najblizszej przyszlosci miala jakas wyjsc jezor

darkschab napisał:

co do zasługi Sony to masz racje po prostu zrobili lepszy nośnik i tyle.

BD wcale nie jest lepsze od HDDVD jest pojemniejsze jezor Z tego co czytalem dosc latwo plytke blu-ray zepsuc wystarczy pare rys na powieszchni, ktore zwyklemu dvd lub hddvd wogole by nie zaszkodzilo, zeby BD byl zepsuty. Duza pojemnosc BD wynika z malych odleglosci pomiedzy sasiadujacymi sciezkami na plycie.

Coz ja fanem BD czy HDDVD nie bylem, wobor zostal dokonany szkoda tylko ze nie przez klienta, ale przez wytwornie filmowe jezor

ara ara...

#34 2008-02-23 12:46:19

darkschab
Użytkownik

łatwiej zepsuć płytkę BD??
Widać że nie miałeś z tym sprzętem do czynienia smile
Powiem jedno - Nieprawda !
Płytki BD są o wiele lepiej wytworzone niż jakieś tam dvd wystarczy spojrzeć na moje, które powinny mieć już co najmniej  setkę rys a nie ma ani jednej smile
nie wiem z czego są zrobione ale powierzchnia wygląda jakby była chromowana czy cuś nie odbijają sie załamania światła jak to było w dotychczasowych płytkach całość przypomina lustro a rysy być może występują ale trzeba by było chyba pojeździć gwoździem po ścieżkach. W przeciwnym wypadku ciężko jest coś tej płycie zrobić smile

Nie rozumie też kiedy sony ps3 nie okazało sie (według ciebie) centrum rozrywki ????
Było nim od początku (aż za bardzo) i będzie nadal.
Co do przystawki to chyba nie zrozumiałeś.
Nigdzie nie napisałem że miały wyjść na nią jakieś gry ?!?
Napisałem że szkoda mi tych którzy ją kupili a teraz zostanie im tylko garstka filmów które mogą sobie załatwić a za cene przystawki mogli miec 3 bardzo dobre gierki. (np. zestaw - Mass Effect, Burnout Paradise, DMC4 )
Swoją drogą to własnie według mnie X360 okazał sie mało multimedialny z tąd przystawka HDDVD i nowsze wersje konsoli z portem HDMI (niestety nie 1.3)
Wydaje mi sie że dobrze że wygrał BD, jest pojemniejszy to chyba najwieksza zaleta i nie bedzimy musilei sie tak szybko przesiadać na następny czytnik.
Mam nadzieje smile

#35 2008-02-23 13:59:02

Kilgur
Użytkownik

~darkschab  ps3 centrum multimedialnym nie jest jezor samo sony to przyznalo przed pierwsza obnizka ceny konsoli, wiekszosc ludzi kupuje ps3 zeby na nim grac, a nie do ogladania filmow. Co do xboxa to mozna na niego sciagac filmy i seriale z xbox live, taka wypozyczalnia filmow smile co jest bardzo popularne, oczywiscie w polsce jest malo popularne bo lacza sa murzynskie jezor i chyba niema jeszcze polskiego live lub jak jest to nie ma tej opcjii smile

ara ara...

#36 2008-02-23 14:11:17

darkschab
Użytkownik

Kilgur napisał:

~darkschab  ps3 centrum multimedialnym nie jest jezor samo sony to przyznalo przed pierwsza obnizka ceny konsoli, wiekszosc ludzi kupuje ps3 zeby na nim grac, a nie do ogladania filmow. Co do xboxa to mozna na niego sciagac filmy i seriale z xbox live, taka wypozyczalnia filmow smile co jest bardzo popularne, oczywiscie w polsce jest malo popularne bo lacza sa murzynskie jezor i chyba niema jeszcze polskiego live lub jak jest to nie ma tej opcjii smile

jest jest smile
większość normalnych ludzi kupuje konsole żeby na niej grać smile i to tyczy sie każdej konsoli
jeśli argument że ps3 nie jest multimedialne bo nie ma wypożyczalni filmów przemawia na kożyść X-a
to BD wbudowany w Ps3 bije tamten na głowę smile nie sądzisz ??
poza tym materiały ściągnięte z PSS również przemawiają na korzyść ps3 (52 miliony plików)
Divixy, możliwość zainstalowania Linuxa, VideoRozmowy z PS3EyE
nie wiem co jeszcze powinien mieć multimedialny kombajn może telewizje - już jest! z możliwością nagrywania programów w HD na dysku konsoli.

#37 2008-02-23 16:04:17

Hatake
Użytkownik

Freeman napisał:
Hatake napisał:

Freeman - racja, bo bez potwierdzenia ludzie nie usłyszą/nie dowiedzą się.

Rozumiem, że jesteś stałym czytelnikiem np. "Faktu" i wszystkie prezentowane tam informacje również przyjmujesz za pewne bez potwierdzenia.

Przeczucie:D

Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-23 16:04:47)

#38 2008-02-24 03:09:18

Djibril
Użytkownik

eee tam i tak za kilka/kilkanascie wejda plyty zapisem cholograficznym mieszczace 1.6tera smile(prototyp juz jest,znaczy byl jzu 1 rok temy , plyta jest wieksza od normalnej w o 1cm w srednicy) wiec co tam mi narazie DVD starcza.

Ostatnio edytowany przez Djibril (2008-02-24 03:11:08)

#39 2008-02-24 06:24:35

Kilgur
Użytkownik

darkschab ty dalej nie rozumiesz o co mi chodzi jezor przez pojecie multimedialne centrum sony rozumialo ze pewna czesc ludzi kupi ps3 i bedzie uzywalo go glownie jako odtwarzacz filmow Blu-ray, a grac bedzie okazjonalnie. Okazalo sie ze ludzie ktorzy nie graja maja gleboko w dupie ps3 i kupuja stacjonarne odtwarzacze blu-ray, zamiast ps3, ktore byly w tym czasie tylko niewiele tylko tanisze od ps3, stad pierwsza obnizka ps3 miala na celu uatrakcyjnienie ps3 ktore okazalo sie konsola smile M$ nigdy z xboxa nie probowal zrobic multimedialnego centrum, dlatego HDDVD bylo oddzielnie do kupienia, kto chcial filmy ogladac kupowal przystawke 90% ludzi przystawki nie kupilo smile Sama mozliwosc sciagania filmow i seriali na xboxa jest swietnym pomyslem, a popularnosc tego serwisu mowi sama za siebie smile
Abstrahujac od tematu konsol moim skromnym zdaniem przyszloscia sa filmy udostepniane w necie tak naprawde te smieszne blu-raye i hddvd to lipa, bo film w 1080p mozna smialo zakodowac kodekiem h/x.264 do rozmiaru dvd i jakosc bedzie wysmienita, do tego zmontowac sensowny system zakupu przez internet i naprwde mi osobiscie nic do szczescia wiecej nie potrzeba. Moim zdaniem przyszlosc to sprzedarz przez internet z downloadem, popularnosc xbox live VoD* moze przekonac wielkie firmy ze tak naprawde nie trzeba sprzedawac "fizcznie" zeby zarobic smile

VoD- Video on Demand

ara ara...

#40 2008-02-24 08:58:23

DiamondBack
Użytkownik

Jak pierwszy raz usłyszałem o HD DVD to nasuneło mi się od razu pytanie... po co? Przeciez jest już blueray... Po co "ulepszać" po fakcie zwykłe DVD które do tej pory mają dużo wad? Cieszę się, że HDDVD odeszło do lamusa nim się jeszcze zrobiło popularne oczkod

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

Stopka forum

© Animesub.info 2025