Nie jesteś zalogowany.
http://www.gram.pl/news_9AThGO1_Koniec_ … shiby.html
Jak można przeczytać w newsie, Blue Ray wygrało z HD. Dziwne bo myślałem że HD dobrze sie przyjął.
Ale Blue jest chyba tańszy w produkcji i lepszy niż HD więc zobaczymy.
Ło, juz trzytygodnie temu oglądałem tvn24 i mówili na ten tamat.
Jak dla mnie to nie ma się z czego cieszyć. O ile się orientuję, to możliwości obu formatów były porównywalne (a często czytam, że bardziej user friendly był HDDVD - nie wiem czemu, nie znam się, a jakichś dogłębniejszych analiz nie czytałem), jedynym sensownym wyjściem z punktu widzenia konsumenta były odtwarzacze uniwersalne (jak z DVD) i do tego na pewno dążyłaby sytuacja (a jednocześnie pewne byłyby obniżki cen obu nośników), a tak zostaje nam monopol Sony i może być różnie, bo wbrew temu, co uważają domorosłe autorytety z dziedziny ekonomii (i w tym przypadku - fanboye Sony), każdy monopol jest zły dla konsumenta, a nie tylko "monopol Microsoftu".
Ło, juz trzytygodnie temu oglądałem tvn24 i mówili na ten tamat.
Ale trzy tygodnie temu nie było oficjalnego oświadczenia Toshiby.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-02-19 21:24:43)
Blue był droższy, ale lepszy(jakościowo) i pojemniejszy.
http://www.homelab.pl/news/view/923
Ja tam się cieszę, bo HD był mniej pojemny o 8 giga, więc za kilka lat znów, by trzeba wymyślać nowy format.
Już teraz na 1 DVD nie da się upchnąć jednej serii anime/serialu/filmu.
Blue pożyje dłużej niż by pożył HD.
Ostatnio edytowany przez budyn (2008-02-19 21:11:13)
W sumie Blue-ray ma większą pojemność już teraz sie mówi o 4 warstwowych krążkach 200GB WOW (cała moja kolekcja na 2 dyskach no niezle). Lecz pamiętam ze tam byly problemy z nim i konpatybilnoscia w stecz. Niewiem czy jest sie z czego cieszyć to się okaże w przyszłości.
z tego co się orientuję, bd jest o wiele bardziej pojemne niż hddvd.
myślę, że cena i tak będzie spadać blu-raya, bo na rynku jest cały czas dobrze się trzymające dvd i żeby je pokonać, oferty odtwarzaczy jak i płyt muszą być kuszące dla konsumenta, czyli nas, a jak na razie, z tego co mi wiadomo, to najtańszy odtwarzacz płyt blu-ray to ps3, który kosztuje ponad 1500 zł.
Niebieski laser wykorzystywany w blu-ray jest pomysłu polaków , więc jest z czego sie cieszyć. Kiedyś Beta z VHS przegrała teraz HD-DVD z blu-ray
Tylko że HD-DVD idzie odtworzyć na zwykłym czytniku DVD. Co prawda tylko te pierwsze warstwy, ale zawsze to coś.
Freeman - racja, bo bez potwierdzenia ludzie nie usłyszą/nie dowiedzą się.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-02-19 21:44:46)
Tylko że HD-DVD idzie odtworzyć na zwykłym czytniku DVD. Co prawda tylko te pierwsze warstwy, ale zawsze to coś.
Lol? Od kiedy? HDDVD na DVD romie... XD - może jeszcze na stacjonarnym DVD? XD To po jaka cholere by robili specjalne czytniki pod HDDVD - tak wiem, pierwsze warstwy, moze. 1. Nie ma to sensu, bo bedzie zamulac jak cholera, poza tym jaka to przyjemnosc ogladac 1/4 filmu.
---------
HDDVD DIE!! BluRay ROX!!!
BD ze specyfikacji porównywalnej z odpowiednią specyfikacją w HD był pojemniejszy.
Jednakże w najnowszej specyfikacji HD były płyty 3warstwowe oferujące więcej miejsca niż 2warstwy BD.
BD miało przewagę dodatkowych zabezpieczeń (tzw BD+) co w perspektywie złamanych zabezpieczeń HD stawiało go na lepszej pozycji (z punku patrzenia producentów). O ile wiem obecnie złamano już oba dyski (chociażby AnyDVD).
Przewaga HD była (co zabrzmi paradoksalnie) w czerwonym laserze. Dawało to mniejszy koszt dostosowania urządzeń do produkcji sprzętu HDDVD i płyt HD (co w rozrachunku "cena za 1GB" daje przewagę HD). Odtwarzacze były tańsze, płyty oraz ilość firm zdolnych do przejścia z DVD na HDDVD była większa. Niestety to co było zaletą okazało się też wadą. Czerwony laser zamykał praktycznie szanse przyszłościowego rozwoju tego formatu (niebieski daje znacznie większe perspektywy). Jednakże kluczowe znaczenie miały działania marketingowe, które skłoniły kolejne koncerny do przejścia na stronę BD.
Osobiście nie uważam, tego za dobrą sytuację. Znacznie korzystniejsza dla konsumentów byłaby opcja, w której występują oba formaty oraz sprzęt kompatybilny zarówno z HD jak i BD (jak to słusznie Freeman zauważył - tak jest obecnie z DVD+ i DVD-).
Jak dla mnie to nie ma się z czego cieszyć. O ile się orientuję, to możliwości obu formatów były porównywalne (a często czytam, że bardziej user friendly był HDDVD - nie wiem czemu, nie znam się, a jakichś dogłębniejszych analiz nie czytałem), jedynym sensownym wyjściem z punktu widzenia konsumenta były odtwarzacze uniwersalne (jak z DVD) i do tego na pewno dążyłaby sytuacja (a jednocześnie pewne byłyby obniżki cen obu nośników), a tak zostaje nam monopol Sony i może być różnie, bo wbrew temu, co uważają domorosłe autorytety z dziedziny ekonomii (i w tym przypadku - fanboye Sony), każdy monopol jest zły dla konsumenta, a nie tylko "monopol Microsoftu".
Hatake napisał:Ło, juz trzytygodnie temu oglądałem tvn24 i mówili na ten tamat.
Ale trzy tygodnie temu nie było oficjalnego oświadczenia Toshiby.
a czy to wina Sony że producenci zrezygnowali z HDDVD??
zresztą Sony już od dawna wprowadza nowe technologie i monopolu w stylu M$ nie zauważyłem
poza tym już niejedna firma pewnie kupiła licencje na produkcje odtwarzaczy BD i pewnie Microsoft też o tym myśli
szkoda mi tylko tych co już zakupili HDDVD lub przystawkę do X-a.
Nie wiem ile kosztowały odtwarzacze HDDVD ale przystawka to jakieś 600 złotych a można by za to mieć 3 dobre gry
ciekawe czy M$ ma zamiar coś z tym zrobić
no cóż mówi się trudno
Że odwrotnie, to coś słyszałem, ale żeby w tę mańkę... to nie słyszałem
Freeman - racja, bo bez potwierdzenia ludzie nie usłyszą/nie dowiedzą się.
Rozumiem, że jesteś stałym czytelnikiem np. "Faktu" i wszystkie prezentowane tam informacje również przyjmujesz za pewne bez potwierdzenia.
a czy to wina Sony że producenci zrezygnowali z HDDVD??
Bynajmniej. Raczej zasługa.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2008-02-19 22:38:13)
może jeszcze na stacjonarnym DVD? XD To po jaka cholere by robili specjalne czytniki pod HDDVD - tak wiem, pierwsze warstwy, moze. 1. Nie ma to sensu, bo bedzie zamulac jak cholera, poza tym jaka to przyjemnosc ogladac 1/4 filmu.
Ta pierwsza warstwa będzie(była by) nagrana w SD. Dlaczego 1/4 filmu i dlaczego ma zamulać?
Suchy, z tego co i wiadomo HD DVD też korzystało z niebieskiego lasera
IMO to dobrze sytuacja się ustabilizowała, nie ma problemów decyzją między BD a HD DVD. Jenak puki filmy wychodziły by na obu nośnikach i produkowane by playery obsługujące oba standardy... dobrze by było. Konkurencja skończona, pewnie zniżki cen też się skończyły.... i tak byłem zwolennikiem BD
Byłeś czy jesteś? Napisałeś tak jakby to właśnie blue-ray zginęło.
Chodziło mi o to że w tej wojnie byłem zwolennikiem BD, Teraz czy byłbym zwolennikiem BD, czy nie to i tak zostaje tylko ono, więc nawet nie ma czemu sie sprzeciwiać.
Jupiter napisał:Virus napisał:= i tak byłem zwolennikiem BD
Ja za to bardzo się cieszę z tego faktu że HDDVD w końcu skończyło w taki sposób.Z ciekawości zapytam: dlaczego?
Uprzedzając ewentualne pytanie: ja nie stałem po stronie żadnego z formatów w tej "wojnie".
Hddvd korzysta nie z czerwonego, tylko z niebieskiego lasera...
http://en.wikipedia.org/wiki/Hddvd
Jubei napisał:Jupiter napisał:Virus napisał:= i tak byłem zwolennikiem BD
Ja za to bardzo się cieszę z tego faktu że HDDVD w końcu skończyło w taki sposób.Z ciekawości zapytam: dlaczego?
Uprzedzając ewentualne pytanie: ja nie stałem po stronie żadnego z formatów w tej "wojnie".
Nie wiem dlaczego:D, po prostu bardziej mi się spodobał format blue-ray, nazwa tez bardziej mi sie podoba, ale sądzę że to wina sony że bardziej przepadam za tym formatem.
Nie wiem dlaczego:D, po prostu bardziej mi się spodobał format blue-ray, nazwa tez bardziej mi sie podoba, ale sądzę że to wina sony że bardziej przepadam za tym formatem.
Taka już moja natura, że muszę jeszcze podrążyć temat, jeśli nie masz nic przeciwko
Zatem dwa pytania dodatkowe:
1) testowałeś oba formaty?
2) skąd przy okazji taka nienawiść do produktu Toshiby ("zginął", "skończył w taki sposób", "die die die!")?