Nie jesteś zalogowany.
Cóż od dłuższego czasu nurtuje mnie pena myśl. Jacy DJ'e pykają w japońskich klubach i jakiego stylu muzy puszczają ? Czy coś w stylu Kagami i Newdeal czy coś innego. Nie jestem jakimś maniakiem z włosami na żel ale lubię dobrą zabawę i odpowiednią muzę. biorąc pod uwagę styl życia Japończyków mysi być to rytmiczna i szybko ostra muza.
Zna ktoś namiary na kawałki DJ'ów którzy zapuszczają w stolicy Anime muzę?(mile widziany też tytuły i namiary COKOLWIEK)
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2008-02-04 19:14:07)
Nie znam japońskich DeJotów, ale wiem, że na pewno lecą w Kraju Kwitnącej Wiśni remixy utworów Ayumi Hamasaki (głównie autorstwa Above & Beyond - jak chcesz, to mogę tu coś wrzucić). Pamiętam też, że Hatiras dwa lata temu, w czasie swojej trasy po świecie, został bardzo ciepło przyjęty w Japonii (choć sam Dżapańcem nie jest, więc trochę poleciałem ).
Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2008-02-04 20:22:23)
"Skazany na zajebistość"
Yoji Biomehanika. (Jego mixy zawsze podpadaja pod hard trance/core, jak nie ostrzej)
KLIK (Mauro Picotto - Iguana 2004 (Yoji Biomehanika's Remix) )
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2008-02-04 19:23:28)
Mój brat kiedyś pokazał mi płytę Kena Ishiego. Całkiem niezłe klubowe granie. Mała próbka;) Polecam obejrzeć do końca, bo klip jest całkiem sympatyczny:D
BTW czy ktoś może wie jaka to seria?
Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2008-02-04 19:21:16)
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
ja wiem tylko jedno Japońskie Techno jest najostrzejsze na świecie (czysty hardcor) - niektórych kawałków poprostu nie da się słuchać
Akurat sam miałem zamiar podobny temat zrobić:D. Ogólnie najbardziej polecam:
Minamotrance - CORE, CORE DUO (głównie trance i hardcore techno, jedne z pierwszych albumów reprezentujących j-techno jakie słyszałem, wciąż uważam za jedne z najlepszych)
RUSH HOUR2 - RUSH HOUR2 Presents 凌辱HARDCORE (coś w stylu... muzycznego hentaja:P? sample)
DJ SHARPNEL (trance/hardcore/speedcore/gabber, głównie remixy z wykorzystaniem samplów z różnych anime, jeden z najbardziej znanych japońskich DJów, nie rozglądałem się za bardzo po albumach, ale jego pojedyncze kawałki są naprawdę świetne, przykłady: 1,2)
HARDCORE TANO_C - DiGiTAL GENERATION EP, the BEST of HARDCORE TANO C (jedne z moich ulubionych albumów, głównie hardcore, innych nie sprawdzałem, ale też pewnie są świetne:P)
AVSS - Promotion 2007.Autumn (głównie trance i hardcore)
BOOTLEG EMOTiON - Pirates of Hardcore (gatunek: jak sama nazwa wskazuje:D, zawiera m. in. chyba już kultowy remix opa do Lucky Star i świetny remix opa do Sayonara Zetsubou Sensei:D)
ALiCE'S EMOTiON (w zasadzie żadnego całego albumu nie mogę z czystym sumieniem polecić, ale niektóre utwory mają rewelacyjne)
Sound Online - Starry Sequence (głównie trance)
M1dy - Speedcore Dandy, Japanese Mathafacka (speedcore/odmózdżacz, raczej niewielu będzie potrafiło słuchać te albumy przez dłużej niż kilkanaście minut:P, jeden z najbardziej znanych speedcorowych DJów na świecie, koleś chyba bardziej znany poza Japonią niż w jej granicach, przykłady (amatorskie teledyski, zabawniejsze niż nieruchomy obrazek:D): 1, 2)
Co do namiarów na doujinową muzę (bo głównie jest to doujinowa muza), polecam tą stronkę:
http://www.doujinstyle.com/. Dodatkowo remixy M1dy'ego i DJ SHARPNELA dość łatwo znaleźć na necie, bo przynajmniej ten pierwszy cieszy się już ogólnoświatową sławą wśród fanów speedcore'u:D.
PS. Warto zaznaczyć, że j-techno cieszy się bardzo dużym powodzeniem wśród moich znajomych, nawet tych, którzy od m&a i reszty japońskiej muzy się strzegą jak diabeł od wody świeconej:D.
EDIT: Link do (chyba) prawie całej dyskografii (ja tylko najnowszego albumu nie znalazłem) DJ SHARPNELA (wymagana rejestracja):
http://forums.ffshrine.org/showthread.php?t=37768
Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2008-02-05 15:06:37)
Mój brat kiedyś pokazał mi płytę Kena Ishiego. Całkiem niezłe klubowe granie. Mała próbka;) Polecam obejrzeć do końca, bo klip jest całkiem sympatyczny:D
To dobre. Ściągnę chyba kilka kawałków tego gościa
BTW: Wydaje mi się (choć pewien nie jestem), że nie jest to żadna seria, a tylko anime na potrzeby teledysku.
"Skazany na zajebistość"
Shinma86 napisał:Mój brat kiedyś pokazał mi płytę Kena Ishiego. Całkiem niezłe klubowe granie. Mała próbka;) Polecam obejrzeć do końca, bo klip jest całkiem sympatyczny:D
To dobre. Ściągnę chyba kilka kawałków tego gościa
BTW: Wydaje mi się (choć pewien nie jestem), że nie jest to żadna seria, a tylko anime na potrzeby teledysku.
Całkiem możliwe, a nawet wysoce prawdopodobne;) Pytam z ciekawości, bo gdyby to była seria, to chętnie bym ją sobie obejrzała:D
Jak dla mnie Ken Ishii gra nieźle. Choć za muzą klubową nie przepadam, to jego kawałki lubię:P
Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2008-02-04 19:39:15)
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
Japończycy, oprócz J-Popu i J-Rocka, najbardziej siedzą w Hardcore i jego odmianach (Speed i Happy najczęściej) a także (i chwała im za to) w Chiptune czyli potocznie 8-bit.
Happy Hardcore rulez!
Denki Groove - electro, synth pop i okolice. Dość znani w Niemczech. W ciągu parunastu lat istnienia wydawali różne rzeczy, ale to, co słyszałem nie było jakieś hardkorowe. Muzyka raczej imprezowa, nie kontemplacyjna. W ostatnim odcinku Eureki słychać remix ich kawałka 虹 (Niji), zatytułowany Rainbow. Zresztą na OST-ach do Eureki jest pewna doza muzyki pokwasowej.
Susumu Hirasawa (znany choćby OST-ów do Berka Serka i do Paranoia Agenta - w Forces i w openingu do PA słychać nawet, jak śpiewa) i jego amigowe electro, zwłaszcza w postaci różnych remixów, też jakoś tam zahacza o temat.
Twórczość wymienionych wyżej artystów różni się wyraźnie od dokonań ich brytyjskich/skandynawskich/niemieckich kolegów po klawie. Japońszczyzna w tekstach wnosi odrobinę egzotyki. No i te amigowe brzmienia...
Na eMule'u jest tego trochę.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2008-02-04 20:14:44)
Miałem dziś pisać do Ciebie PW, Obi, ale myślę, że w tym temacie również mogę Cię spytać. Wiesz może, kto jest wykonawcą utworu z Eureki o nazwie "Tiger Track"? Na OSTach, które ciągnąłem, w polu "wykonawca" było "Eureka seveN OST". Myślę, że wykonawca ten podpasowałby do tematu (o ile to Japończyk).
"Skazany na zajebistość"
Wiesz może, kto jest wykonawcą utworu z Eureki o nazwie "Tiger Track"? Na OSTach, które ciągnąłem, w polu "wykonawca" było "Eureka seveN OST". Myślę, że wykonawca ten podpasowałby do tematu (o ile to Japończyk).
Nie mam w tej chwili OST-u na podorędziu (chyba nawet w domu go teraz nie mam), więc nawet nie mogę sprawdzić, czy tam była informacja. Może Kagami?
Kiyoshi Shimizu - http://www.kiyoshishimizu.com/
Taka Motomura - www.samurai.fm
Toshiyoshi NKJ - www.samurai.fm [świetny breakbeat]
Generalnie polecam poszperać po www.samurai.fm - niesamowita baza setów szeroko pojmowanej muzyki elektronicznej [ aktualnie niestety mają problem z serwerami i nie da się słuchać, ale z doświadczenia wiem, że japońskiej muzyki jest tam pełno]
Tak, to Kagami. Senks. Swoją drogą oba kawałki tego wykonawcy z Eureki ("Tiger Track" i "White Tiger No.24") dają radę. Dopisałbym jeszcze "Ko Kimura - I've Got It" z tego samego OSTa (ogólnie Eureka ma genialną ścieżkę dźwiękową).
"Skazany na zajebistość"
Japońce to i całkiem sympatyczny psychedelic trance potrafią zrobić ;>
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
UUUaaa ile słuchania ^^.. może tylko same nazwy ale i po tym można łatwo wyszukać..
luki349 napisał:ja wiem tylko jedno Japońskie Techno jest najostrzejsze na świecie (czysty hardcor) - niektórych kawałków poprostu nie da się słuchać
Chyba coś Ci się pomyliło z holenderskim Gabberem;).
Polecam posłuchać M1dy'ego, niewiele jest ostrzejszego techno na tym świecie:D.
VanTheTandeta napisał:luki349 napisał:ja wiem tylko jedno Japońskie Techno jest najostrzejsze na świecie (czysty hardcor) - niektórych kawałków poprostu nie da się słuchać
Chyba coś Ci się pomyliło z holenderskim Gabberem;).
Polecam posłuchać M1dy'ego, niewiele jest ostrzejszego techno na tym świecie:D.
http://www.wrzuta.pl/audio/5ExDRsdbxv/m … ore_bpm400
Jakoś nie przepadam za hardcore techno ale to jest ... ekchem wesołe xD
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/