#1 2008-02-04 18:45:07

Zgrzyt
Użytkownik

Japońska Muza klubowa ?!

Cóż od dłuższego czasu nurtuje mnie pena myśl. Jacy DJ'e pykają w japońskich klubach i jakiego stylu muzy puszczają ? Czy coś w stylu Kagami i Newdeal czy coś innego. Nie jestem jakimś maniakiem z włosami na żel ale lubię dobrą zabawę i odpowiednią muzę. biorąc pod uwagę styl życia Japończyków mysi być to rytmiczna i szybko ostra muza.
Zna ktoś namiary na kawałki DJ'ów którzy zapuszczają w stolicy Anime muzę?(mile widziany też tytuły i namiary COKOLWIEK)

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2008-02-04 19:14:07)

#2 2008-02-04 19:08:11

Rekid
Użytkownik

Odp: Japońska Muza klubowa ?!

ja znalazlem tylko DJ Mitsu smile. Ogólnie zapowiada się ciekawy temat i z miłą chęcią poznam coś więcej

SZUKASZ INNYCH SPOSOBÓW ZARABIANIA PIENIĘDZY, ZGŁOŚ SIĘ DO MNIE !

rekid.gif >>> ANIME I KOMIKSY

#3 2008-02-04 19:13:05

Zjadacz
Użytkownik

Nie znam japońskich DeJotów, ale wiem, że na pewno lecą w Kraju Kwitnącej Wiśni remixy utworów Ayumi Hamasaki (głównie autorstwa Above & Beyond - jak chcesz, to mogę tu coś wrzucić). Pamiętam też, że Hatiras dwa lata temu, w czasie swojej trasy po świecie, został bardzo ciepło przyjęty w Japonii (choć sam Dżapańcem nie jest, więc trochę poleciałem baka).

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2008-02-04 20:22:23)

"Skazany na zajebistość"

#4 2008-02-04 19:14:31

s0n1c
Użytkownik

Yoji Biomehanika. (Jego mixy zawsze podpadaja pod hard trance/core, jak nie ostrzej)
KLIK (Mauro Picotto - Iguana 2004 (Yoji Biomehanika's Remix) )

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2008-02-04 19:23:28)

KiXBu

#5 2008-02-04 19:16:38

Shinma86
Użytkownik

Mój brat kiedyś pokazał mi płytę Kena Ishiego. Całkiem niezłe klubowe granie. Mała próbka;) Polecam obejrzeć do końca, bo klip jest całkiem sympatyczny:D

BTW czy ktoś może wie jaka to seria?

Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2008-02-04 19:21:16)

#6 2008-02-04 19:18:25

luki349
Użytkownik

ja wiem tylko jedno Japońskie Techno jest najostrzejsze na świecie (czysty hardcor) - niektórych kawałków poprostu nie da się słuchać cholera

#7 2008-02-04 19:27:04

zergadis0
Użytkownik

Akurat sam miałem zamiar podobny temat zrobić:D. Ogólnie najbardziej polecam:

Minamotrance - CORE, CORE DUO (głównie trance i hardcore techno, jedne z pierwszych albumów reprezentujących j-techno jakie słyszałem, wciąż uważam za jedne z najlepszych)

RUSH HOUR2 - RUSH HOUR2 Presents 凌辱HARDCORE (coś w stylu... muzycznego hentaja:P? sample)

DJ SHARPNEL (trance/hardcore/speedcore/gabber, głównie remixy z wykorzystaniem samplów z różnych anime, jeden z najbardziej znanych japońskich DJów, nie rozglądałem się za bardzo po albumach, ale jego pojedyncze kawałki są naprawdę świetne, przykłady: 1,2)

HARDCORE TANO_C - DiGiTAL GENERATION EP, the BEST of HARDCORE TANO C (jedne z moich ulubionych albumów, głównie hardcore, innych nie sprawdzałem, ale też pewnie są świetne:P)

AVSS - Promotion 2007.Autumn (głównie trance i hardcore)

BOOTLEG EMOTiON - Pirates of Hardcore (gatunek: jak sama nazwa wskazuje:D, zawiera m. in. chyba już kultowy remix opa do Lucky Star i świetny remix opa do Sayonara Zetsubou Sensei:D)

ALiCE'S EMOTiON (w zasadzie żadnego całego albumu nie mogę z czystym sumieniem polecić, ale niektóre utwory mają rewelacyjne)

Sound Online - Starry Sequence (głównie trance)

M1dy - Speedcore Dandy, Japanese Mathafacka (speedcore/odmózdżacz, raczej niewielu będzie potrafiło słuchać te albumy przez dłużej niż kilkanaście minut:P, jeden z najbardziej znanych speedcorowych DJów na świecie, koleś chyba bardziej znany poza Japonią niż w jej granicach, przykłady (amatorskie teledyski, zabawniejsze niż nieruchomy obrazek:D): 1, 2)

Co do namiarów na doujinową muzę (bo głównie jest to doujinowa muza), polecam tą stronkę:
http://www.doujinstyle.com/. Dodatkowo remixy M1dy'ego i DJ SHARPNELA dość łatwo znaleźć na necie, bo przynajmniej ten pierwszy cieszy się już ogólnoświatową sławą wśród fanów speedcore'u:D.

PS. Warto zaznaczyć, że j-techno cieszy się bardzo dużym powodzeniem wśród moich znajomych, nawet tych, którzy od m&a i reszty japońskiej muzy się strzegą jak diabeł od wody świeconej:D.

EDIT: Link do (chyba) prawie całej dyskografii (ja tylko najnowszego albumu nie znalazłem) DJ SHARPNELA (wymagana rejestracja):
http://forums.ffshrine.org/showthread.php?t=37768

Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2008-02-05 15:06:37)

#8 2008-02-04 19:27:43

Zjadacz
Użytkownik

Shinma86 napisał:

Mój brat kiedyś pokazał mi płytę Kena Ishiego. Całkiem niezłe klubowe granie. Mała próbka;) Polecam obejrzeć do końca, bo klip jest całkiem sympatyczny:D

To dobre. Ściągnę chyba kilka kawałków tego gościa smile

BTW: Wydaje mi się (choć pewien nie jestem), że nie jest to żadna seria, a tylko anime na potrzeby teledysku.

"Skazany na zajebistość"

#9 2008-02-04 19:32:01

Shinma86
Użytkownik

Zjadacz napisał:
Shinma86 napisał:

To dobre. Ściągnę chyba kilka kawałków tego gościa smile

BTW: Wydaje mi się (choć pewien nie jestem), że nie jest to żadna seria, a tylko anime na potrzeby teledysku.

Całkiem możliwe, a nawet wysoce prawdopodobne;) Pytam z ciekawości, bo gdyby to była seria, to chętnie bym ją sobie obejrzała:D

Jak dla mnie Ken Ishii gra nieźle. Choć za muzą klubową nie przepadam, to jego kawałki lubię:P
kenishii.jpg

Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2008-02-04 19:39:15)

#10 2008-02-04 19:44:17

AceMan
Użytkownik

Japończycy, oprócz J-Popu i J-Rocka, najbardziej siedzą w Hardcore i jego odmianach (Speed i Happy najczęściej) a także (i chwała im za to) w Chiptune czyli potocznie 8-bit.

Happy Hardcore rulez! smile

#11 2008-02-04 20:12:27

Obiwanshinobi
Użytkownik

Denki Groove - electro, synth pop i okolice. Dość znani w Niemczech. W ciągu parunastu lat istnienia wydawali różne rzeczy, ale to, co słyszałem nie było jakieś hardkorowe. Muzyka raczej imprezowa, nie kontemplacyjna. W ostatnim odcinku Eureki słychać remix ich kawałka 虹 (Niji), zatytułowany Rainbow. Zresztą na OST-ach do Eureki jest pewna doza muzyki pokwasowej.
Susumu Hirasawa (znany choćby OST-ów do Berka Serka i do Paranoia Agenta - w Forces i w openingu do PA słychać nawet, jak śpiewa) i jego amigowe electro, zwłaszcza w postaci różnych remixów, też jakoś tam zahacza o temat.
Twórczość wymienionych wyżej artystów różni się wyraźnie od dokonań ich brytyjskich/skandynawskich/niemieckich kolegów po klawie. Japońszczyzna w tekstach wnosi odrobinę egzotyki. No i te amigowe brzmienia...
Na eMule'u jest tego trochę.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2008-02-04 20:14:44)

#12 2008-02-04 20:19:41

Zjadacz
Użytkownik

Miałem dziś pisać do Ciebie PW, Obi, ale myślę, że w tym temacie również mogę Cię spytać. Wiesz może, kto jest wykonawcą utworu z Eureki o nazwie "Tiger Track"? Na OSTach, które ciągnąłem, w polu "wykonawca" było "Eureka seveN OST". Myślę, że wykonawca ten podpasowałby do tematu (o ile to Japończyk).

"Skazany na zajebistość"

#13 2008-02-04 20:57:24

Obiwanshinobi
Użytkownik

Zjadacz napisał:

Wiesz może, kto jest wykonawcą utworu z Eureki o nazwie "Tiger Track"? Na OSTach, które ciągnąłem, w polu "wykonawca" było "Eureka seveN OST". Myślę, że wykonawca ten podpasowałby do tematu (o ile to Japończyk).

Nie mam w tej chwili OST-u na podorędziu (chyba nawet w domu go teraz nie mam), więc nawet nie mogę sprawdzić, czy tam była informacja. Może Kagami?

#14 2008-02-04 21:06:15

JigokuMimi_Subs
Użytkownik

Kiyoshi Shimizu - http://www.kiyoshishimizu.com/
Taka Motomura - www.samurai.fm
Toshiyoshi NKJ - www.samurai.fm [świetny breakbeat]

Generalnie polecam poszperać po www.samurai.fm - niesamowita baza setów szeroko pojmowanej muzyki elektronicznej [ aktualnie niestety mają problem z serwerami i nie da się słuchać, ale z doświadczenia wiem, że japońskiej muzyki jest tam pełno]

#15 2008-02-04 21:10:29

Zjadacz
Użytkownik

Tak, to Kagami. Senks. Swoją drogą oba kawałki tego wykonawcy z Eureki ("Tiger Track" i "White Tiger No.24") dają radę. Dopisałbym jeszcze "Ko Kimura - I've Got It" z tego samego OSTa (ogólnie Eureka ma genialną ścieżkę dźwiękową).

"Skazany na zajebistość"

#16 2008-02-04 22:09:55

DiamondBack
Użytkownik

Japońce to i całkiem sympatyczny psychedelic trance potrafią zrobić ;>

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#17 2008-02-04 22:40:30

Zgrzyt
Użytkownik

UUUaaa ile słuchania ^^.. może tylko same nazwy ale i po tym można łatwo wyszukać..

#18 2008-02-04 23:33:10

Krzyżu
Użytkownik

luki349 napisał:

ja wiem tylko jedno Japońskie Techno jest najostrzejsze na świecie (czysty hardcor) - niektórych kawałków poprostu nie da się słuchać cholera

Chyba coś Ci się pomyliło z holenderskim Gabberem;).

lastfmbuttonbykiokuh.png

#19 2008-02-04 23:38:08

zergadis0
Użytkownik

VanTheTandeta napisał:
luki349 napisał:

Polecam posłuchać M1dy'ego, niewiele jest ostrzejszego techno na tym świecie:D.

#20 2008-02-04 23:50:18

DiamondBack
Użytkownik

zergadis0 napisał:
VanTheTandeta napisał:
luki349 napisał:

Polecam posłuchać M1dy'ego, niewiele jest ostrzejszego techno na tym świecie:D.

http://www.wrzuta.pl/audio/5ExDRsdbxv/m … ore_bpm400
Jakoś nie przepadam za hardcore techno ale to jest ... ekchem wesołe xD

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

Stopka forum

© Animesub.info 2025