Nie jesteś zalogowany.
Przy RAWach ass, przy hardkach mDVD.
ja też wole mDVD, srt też może może być. wszystkie znaczniki o kolorach i tak usuwam bo na DVD nie odczytuje "takich" kolorów. I w ogóle txt są wygodniejsze do edycji.
edit: cóż... nie wiedziłem że sa już dvd plejery odtwarzające mkv. mam nadzieję że h.264 też jedzą
Ostatnio edytowany przez Jupiter (2007-10-21 15:35:13)
Ja mam teraz zamiar wziąć się za naukę robienia ass. Jednak stosować go będę pewnie tylko w przypadkach ogm i mkv bez hardków. Inaczej w sumie mija się to z celem, bo i tak trzeba zasłonić harda, więc wystarczy włączyć czarne tło. Poza tym nie widzę sensu przy ekranie tytułowym anime dowalać jeszcze ewentualnego spolszczonego tytułu do wersji japońskiej i angielskiej.
Generalnie ass to świetna sprawa, ale mDVD też jest całkiem w pytę i zazwyczaj w zupełności wystarcza
To dodajesz tylko synchro do jakiegoś rawa. Ja tak ostatnio robię.
Ostatnio edytowany przez cieslak (2007-10-21 15:49:09)
nie lubię *.ass --- najmilej ogląda mi się tytuły z napisami w formacie *.txt
Mowiac szczerze, to najwiekszym fanem jest SSA, z tej prostej przyczyny ze ma wsparcie SEP'a. Oczywiscie sciagam tylko i wylacznie raw'y, albo mkv z softem. Hardkow niecierpie i podchodze do nich tak samo jak do napisow w tmp. Co sie tyczy mdvd, to cenie go za dokladnosc czasowa i tylko za to.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
Niecierpię ass'ów, txt króluje (ew. srt)
Wiele osób narzeka, że im w hardkach źle wygląda bo nie zasłania napisów. A ktoś wie co to Opaque Box i do czego służy?
Po pierwsze trzeba poczytać o możliwościach programów, formatów i konwerterach, a najlepiej FAQ tego serwisu. Dopiero coś krytykować. Wiem, że wiele osób idzie na skróty, ale wysiłek nie boli. Na początku poświęcasz tydzień a po roku zwróci się z nawiązką. Inwestycje długoterminowe mają większą stopę zwrotu, umożliwiają lepsze zarządzanie czasem. Uczą cierpliwości i planowania.
txt rulezzzz ;]
SSA, dlatego ze SE sie nie pluje -bez efektów.
nienawidzę efektów i uważam za przerost formy nad treścią.
Opaque Box? nie wiem co to jest... ale chętnie bym się dowiedział.
Jedyny i słuszny format ass.
ASS oczywiście, czasy się zmieniają trzeba zostawić *txt i iść do przodu. Zz pomocą ASS w napisach możemy osiągnąć praktycznie wszystko
ASS2
P.S.
W ASS możesz osiągnąć teoretyczne wszystko, a w praktyce nie wszystko, ale i tak b. dużo.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-10-21 17:20:38)
~Satoshi: ale na xboxie odpalisz;) Zresztą co za problem wrzucić plik ass i video do mkv;D Już niektóre DVD mogą odczytać mkv;)
ale nie wszystkich stać na taką zabawe
Mnie tam rybka - wszystko konwertuję do SRT
ASS2
No właśnie #Suchy. Szukałem jakiś informacji (po angielsku, ale polskim też nie pogardze ) na ten temat, ale nic nie mogłem znaleźć (być może złe zapytanie w google dałem). Mógłbyś podać strony na których opisany byłby ten format(czym różni się od ASS, jakie ma możliwości), najlepiej wszystko co masz . Chciałbym się w tym pobawić trochę.
Ostatnio edytowany przez Nighthanter (2007-10-21 18:01:25)
~Jupiter Opaqe Box ustawia prostokątne tło wokół napisów, opcja smplayer lub innym edytorem styli.
Np.: Uruchom napisy w Aegisub -> Manager Styli. Tam możesz określić wielkość czcionki i inne parametry wyświetlania. Jeśli ustawisz dla stylu Opaque Box (ptaszek do zaznaczenia) dostaniesz efekt tła dla napisów, które zasłoni wbudowane.
ewentualnie ręcznie w notatniku zmieniasz:
[cytuj]Style: Default,Arial,24,&H7B100C0C,&HFFF0E52B,&H00FFB464,&H7B000000,-1,-1,0,0,100,100,0,0,3,1,1,2,10,10,330,238[/quote]
Licząc od końca stylu ósma cyfra określa Border styl. Jeśli wpiszesz tam 3 to będziesz miał tło, pod warunkiem, że ustawiłeś obramowanie czcionki różne od 0. Przeźroczystość obramowania (Outlinie) nie może być ustawiona na maksymalną wartość (przeźroczystego tła nie widać).
ASS najlepszy do mkv oraz ogg/ogm reszta Txt( i inne)
Cóz ale teraz jest coraz wiecej mkv wiec głosuje na ASS :>