#41 2007-10-19 00:09:06

Freeman
Użytkownik

Odp: Dlaczego jeszcze raz tłumaczą przetłumaczone anime

A jak do mającej zaledwie kilka odcinków OAVki wychodzi jedno tłumaczenie, i to też takie nie nadające się nawet do korekty, to jak to wtedy nazwiesz?

#42 2007-10-19 00:10:42

almisael
Użytkownik

Freeman napisał:

Bo tłumaczenie ma być przyjemnością i chcą tłumaczyć to, na co mają ochotę?

Ja zapytam: dlaczego gro ludzi nie tłumaczy w ogóle, gdy tyle serii nie ma żadnego tłumaczenia?

I bogu niech będą dzięki, że nie wszystkie dzieci neo bawią się w tłumaczenie!!

p.s. Tłumaczenie ma być też przyjemne dla tych, którzy oglądają filmy.

#43 2007-10-19 00:10:56

darko
Użytkownik

Zaczynając dyskusje nie chodziło mi oto dalaczego wogóle zaczynają ludzie tłumaczyć anime i zgadzam się z Fremanem że to co się podoba to się z przyjemnością tłumaczy, tylko głównie o to, dlaczego wciskają sie w połowie serii i myślą że zabłysną a jak zbiorą krytyczne uwagi to się obrażają i przestają wogóle tłmaczyć zamiast poprawić i się czegoś nowego nauczyć.
Oprócz tego najbardziej mnie wkurza zaczęte a nieskończone anime. Wiem zaraz odezwą się głosy to se sam przetłumacz. Ale ja nieznając angielskiego wchodze na animesub patrze co jest zaczęte i ściągam serie a potem połowa nieprzetłumaczona bo ktoś niepotrafi dokończyć czegoś co zaczoł.

#44 2007-10-19 00:14:02

Starfox
Użytkownik

Freeman napisał:

A jak do mającej zaledwie kilka odcinków OAVki wychodzi jedno tłumaczenie, i to też takie nie nadające się nawet do korekty, to jak to wtedy nazwiesz?

Wesoła twórczość:D Przynajmniej trochę zabawy z nią jest:D

BTW. ~darko, zapewne znużenie tłumaczeniem, coś zaczną i seria nieraz tak obrzydzi tłumaczenie, że nawet nie chce się go kontynuować:]

#45 2007-10-19 00:16:43

Freeman
Użytkownik

almisael napisał:

I bogu niech będą dzięki, że nie wszystkie dzieci neo bawią się w tłumaczenie!!

Tego argumentu obalić się nie da smile Oczywiście przyjmując założenie, że Bóg istnieje smile_big (jeśli istnieje, to chwała Bogu, bo jeśli Boga nie ma, to niech nas ręka Boska broni smile

almisael napisał:

p.s. Tłumaczenie ma być też przyjemne dla tych, którzy oglądają filmy.

Jak najbardziej. Przy czym jest to imo w dużej części pochodna tego, że tłumacz miał przyjemność z tłumaczenia.

darko napisał:

Zaczynając dyskusje nie chodziło mi oto dalaczego wogóle zaczynają ludzie tłumaczyć anime i zgadzam się z Fremanem że to co się podoba to się z przyjemnością tłumaczy, tylko głównie o to, dlaczego wciskają sie w połowie serii i myślą że zabłysną a jak zbiorą krytyczne uwagi to się obrażają i przestają wogóle tłmaczyć zamiast poprawić i się czegoś nowego nauczyć.

No niestety. Po prostu to nie jest zabawa dla wszystkich, i nawet w połowie nie tak łatwa, jak się wydaje większości ludzi, którzy się za nią biorą.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-10-19 00:17:14)

#46 2007-10-19 00:22:15

darko
Użytkownik

Starfox napisał:

zapewne znużenie tłumaczeniem, coś zaczną i seria nieraz tak obrzydzi tłumaczenie, że nawet nie chce się go kontynuować:]

I zaraz zaczynają tłumaczyć inną serie i też w połowie. I to ma być wytłumaczenie ? Mnie inaczej wychowywano, jak zaczynasz to kończ.

Mam nadzieje Fremen że drugą serie -Moonlight Mile- też przetłumaczysz:D

#47 2007-10-19 00:22:40

Obiwanshinobi
Użytkownik

darko napisał:

Oprócz tego najbardziej mnie wkurza zaczęte a nieskończone anime. Wiem zaraz odezwą się głosy to se sam przetłumacz. Ale ja nieznając angielskiego wchodze na animesub patrze co jest zaczęte i ściągam serie a potem połowa nieprzetłumaczona bo ktoś niepotrafi dokończyć czegoś co zaczoł.

Kto nie ma wystarczająco silnej motywacji, ten wymięka - obojętnie, czy tłumaczy od początku, czy od środka. Komu się zachciewa pobawić w tłumaczenie, ten się rychło przekonuje, że to praca jak każda inna, tylko nie 4 life. Można się zmęczyć.

#48 2007-10-19 00:36:09

Starfox
Użytkownik

darko napisał:
Starfox napisał:

zapewne znużenie tłumaczeniem, coś zaczną i seria nieraz tak obrzydzi tłumaczenie, że nawet nie chce się go kontynuować:]

I zaraz zaczynają tłumaczyć inną serie i też w połowie. I to ma być wytłumaczenie ? Mnie inaczej wychowywano, jak zaczynasz to kończ.

Mam nadzieje Fremen że drugą serie -Moonlight Mile- też przetłumaczysz:D

No jak najbardziej może być wytłumaczeniem:P Zaczynam coś tłumaczyć, po np. 4 epkach zdaję sobie sprawę, że to jednak nie to:D I przerzucam się na inną serię:D W końcu liczy się, by mieć z tego jak największą przyjemność, a nie KATować się z uporem maniaka do końca serii, która wydawała się OK, ale po jakimś czasie okazała się niewypałem;)

#49 2007-10-19 00:40:09

darko
Użytkownik

Moge to jeszcze zrozumieć przy naprzykład naruto czy blech ale niepowiesz mi że jest ok w seri 13 odcinkowej przetłumaczyć 10 i zacząc inną

#50 2007-10-19 00:40:54

rexo
Użytkownik

A za "wciskanie się w połowie", jeżeli istniejące tłumaczenie jest dobre, to powinny być jakieś ostrzeżenia smile_big, bo często jest tak, że ktoś zobaczy, że jest popyt na dane anime, ma więcej czasu na tłumaczenie, i przykładowo wypuszcza napisy dzień wcześniej. Imo jest to bardzo nie taktowne.

Freeman napisał:

Napewno nie głupotą, ktoś wydał napisy, poświęcił czas, starał się, jeżeli są słabe - to niech ktoś poprawi lub zrobi inne. Podkreślałem, przy każdej wypowiedzi, że bezsensem jest robienie napisów do anime, które mają dobre tłumaczenie.

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-10-19 00:45:33)

#51 2007-10-19 00:47:49

Starfox
Użytkownik

darko napisał:

Moge to jeszcze zrozumieć przy naprzykład naruto czy blech ale niepowiesz mi że jest ok w seri 13 odcinkowej przetłumaczyć 10 i zacząc inną

Oj, powiem... Jak mu się znudziło, nic nie poradzę:D Mogę co najwyżej pobluzgać sobie pod nosem na niego i tyle;) A czy jest ok, to już zależy jak kto na to patrzy:]

~rexo: a niech się wciska w połowie:P Wolny kraj, więc można:P

Ostatnio edytowany przez Starfox (2007-10-19 00:49:37)

#52 2007-10-19 00:59:07

rexo
Użytkownik

No nie wiem czy taki wolny jezor PiS & Love smile_big (pamiętajcie - w niedzielę głosujemy na Partię ANSI smile_big).
A jeśli nie to nawet pusty głos.
Pusty głos to węcej niż nieoddany głos.
A tak serio, jest to dość nieprzyjemne, conajmniej w moim odczuciu.

Ostatnio edytowany przez rexo (2007-10-19 01:01:12)

#53 2007-10-19 01:07:03

Starfox
Użytkownik

Trochę nieuprzejme jest... Ale jak się wciskasz do serii robionej przez osobę, które nie lubisz... To sama przyjemność jest ]:>

#54 2007-10-19 01:21:40

rexo
Użytkownik

Hehe, a dobre, takiego punktu widzenia nie rozpatrzylem jezor, pewnie dlatego, że nie mam takich osób jezor.

#55 2007-10-19 01:34:12

darko
Użytkownik

Starfox napisał:

Trochę nieuprzejme jest... Ale jak się wciskasz do serii robionej przez osobę, które nie lubisz... To sama przyjemność jest ]:>

Owszem jak wciśniesz lepsze napisy i pokażesz że można lepiej ale jak ktoś wciśnie zupełne dno to tylko budzi we mnie politowanie;)

#56 2007-10-19 02:10:46

fillip75
Użytkownik

Pewnie żywo dołączyłbym się do tej dyskusji, gdyby nie fakt, że teraz to mi to leży. Oczywiście jestem bardziej za tym, by noworośli tłumacze rozpoczynali swe zmagania z niedokończonymi seriami, niżli z tymi od lat posiadającymi po dziesięć tłumaczeń. Z jednego powodu. Nie narażą się na lincz. Powód? A kto będzie psioczył na łaskawcę, który po miesiącach oczekiwania wrzuca kolejny epek? Hmmm? Sam miałem takie początki. Właśnie od tłumaczeń, niedokończonych serii: Cat Girl Nuku Nuku (tłumaczenie od 3 odcinka), Tokyo Mew Mew (od 7 odcinka - przy mocnym wsparciu aya17 oraz AgA), czy chociażby Rizelmine (przy którym byłem mocno dopingowany oczkod, przez zapaleńców tego ecchi). Czyli wniosek jest jeden: jesteś nowy, zacznij od nieskończonej serii, a spotkasz się bardziej z aprobatą i sympatią, aniżeli z pognębieniem.

Jednakże i wcinanie się drugiej osoby w tworzenie napisów do tej samej serii, ma swoje "dobre" strony. W moim przypadku zaowocowało tym, że przesiadłem się z TMP na mDVD. O korzyściach płynących z tego formatu nie trzeba tłumaczyć. Jak do tego doszło? Przy serii "Kashimashi"... Troszeczkę, no może więcej niż troszeczkę posprzeczałem się z gostkiem, który wystartował równolegle do tej samej serii. On tłumaczenia puścił w mDVD, a ja TMP i jak sądzicie, które miało lepsze wzięcie? Pomimo byków tamto. Co prawda w parę dni je popoprawiał. Ale wkurzało mnie, że ktoś puszcza niesprawdzone napisy smutny. Jednym słowem zostałem pogoniony, a tamtemu seria w połowie przestała się podobać i przestał tłumaczyć. Cóż... C'est la vie... Spoko. Dokończyłem smile_big Tak samo jak "Shinigami Ballad". Dwoje tłumoków do niego wystartowało, ale jak jeden z nich napisał ze względu na małą popularność serii przestaje je tłumaczyć. A ja jak Freeman właśnie takie uwielbiam, mało popularne. Po pewnym czasie... O zgrozo! Właśnie ta seria ma największe ściągnięcie wśród mym tłumaczeń. Wyłączając jeden z przetłumaczonych odcinków (Loveless ep. 5). Dziwne?!

A tam na zakończenie. Tłumaczeniami nie zajmują się osoby znające język angielski na tym forum. Sądzę, że takich osób jest tylko garstka. Większość, do której się zaliczam, pewnikiem liznęła ten język, a tłumacząc siedzą i ślęczą nad słownikiem. Ale dzięki temu jest przednia zabawa oczkod Darko piszesz, że nie znasz angielskiego. Hm... A jaki problem zacząć się z nim zaznajamiać? A może znasz inny język? Ja zaczynałem od serii z niemieckim hardsubem. A przecież są francuskie, hiszpańskie. Anime to nie tylko angielski czy japoński. Przecież poznanie języka to tylko 3-4 lata ćwiczeń. Nadal piszę w cv, że moja znajomość jęz. angielskiego to podstawy i mam nadzieję, że po grudniu będę mógł dopisać jęz. japoński oczkod

A jaka jest korzyść z tłumaczenia małopopularnych serii. Ano, że nikt nie pogania. Na spokojnie, powolutku, bez nerw można sobie dla własnej przyjemności tłumaczyć. Tak jak ja teraz Ojamajo Doremi Na-i-sho. Seria dziecinna, ale całkowicie dopasowana do mego gustu. Lubię takie nieokreślone ani komedie, ani dramaty, czy romanse. Ot, z każdym odcinkiem coś odmiennego. I zdradzę wam ta-jem-ni-cę... jest mało popularna smile_big

No, to tyle, bo jutro do roboty smutny Chociaż powinienem być zadowolony, przecież po studiach przez dwie wiosenki nie miałem żadnej i wówczas to był ból. Tym większy, że wtedy nie było opcji ANGLIA smutny I chwała Brytyjczykom, że są w stanie więcej zrobić dla nas, niżli jakakolwiek pie... w sejmie :p God save the Queen. oczkod

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-10-19 02:11:48)

#57 2007-10-19 02:49:18

Yaku
Użytkownik

darko napisał:

Dlaczego gro ludzi tłumaczy przetłumaczone już anime?

Bo pierwsze tłumaczenie jest do d**y, ale mają taką ochotę.

center

#58 2007-10-19 02:53:47

Kilgur
Użytkownik

Winged napisał:

Bo ktoś chce.
Znów się nakręciłem na tłumaczenie BECKa. smile_big

Chyba najlepsza wiadomosc jaka uslyszalem do paru miesiecy smile Winged wielkie dzieki smile
btw. mam dvdiso Becka tak wlasnie zastanawiam sie czy zrobic z tego dvd z pl subami smile ciekawe tylko ile osob chcialoby to sciagnac smile

ara ara...

#59 2007-10-19 03:03:04

Yaku
Użytkownik

Kilgur - pewnie sporo
z tego co pamiętam do polowy anime napisy są spoko - potem zmienia sie tłumacz i dobra jakość ginie

center

#60 2007-10-19 05:32:53

Kilgur
Użytkownik

Yaku - wiem ogladalem ale napisy "spoko" nie kwalifikuja sie u mnie do zrobienia z nich bazy do dvd po prostu za duzo z tym roboty zebym wrzucal srednie czy dobre napisy, musza byc bardzo dobre smile Koncze ten offtop pogadam z Wingedem na pw i jak cos sie urodzi to zaloze osobny topic smile

ara ara...

Stopka forum

© Animesub.info 2025