Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Odpalam sobie napisy w formacie TMP. Przy każdym polskim znaku typu: ć, ą, ę etc. wyskakują mi jakieś krzaczki zamiast w/w liter.
W panelu mam ustawiony język Polski.
Przy innych napisach w tym formacie wszystko chodzi dobrze.
Używam albo V playera albo Sub-Edita.
O co kurcze w tym chodzi ?:D
zmień kodowanie na ANSI...
a jeśli o czcionkach mowa nie wie ktoś dlaczego przy niektórych POLSKICH czcionkach w PS CS2 nie ma polskich znaków??(zmienia mi od razu na times new roman)
Na poczatku sprawdz czy jak otwierasz napisy w SubEdit'cie to czy masz pl znaki czy krzaczki, jesli masz krzaczki, to otworz te same napisy w windowsie, skopiuj wszystko i wklej do okienka w SEP'ie [wczesniej kasujac cala zawartosc] Potem dajesz zapisz i sprawdzasz czy pomoglo. Ewidetnie masz cos skopanego z kodowaniem. Chociaz nie wiedzialem ze pliki txt mozna kodowac na rozne sposoby [czlowiek uczy sie przez cale zycie]
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
zwykle jest to wina napisow zapisanych w utf, wystarczy je otworzyc notatnikiem i zapisac jako ansi
Khadzad - niektóre czcionki mają źle ustawione strony kodowania i zwyczajnie program ich nie rozpoznaje.
Co do kodowania UTF - u mnie nie ma z nim problemów, za to, z tego co pamiętam, subedit już ma z nimi większe problemy ^^.
Khadzad - niektóre czcionki mają źle ustawione strony kodowania i zwyczajnie program ich nie rozpoznaje.
Co do kodowania UTF - u mnie nie ma z nim problemów, za to, z tego co pamiętam, subedit już ma z nimi większe problemy ^^.
Tak już to jest Subedit nigdy nie będzie idealny.
W notatniku nie ważne z jakim kodowaniem ten sam tekst będzie dobrze rozpoznany a w subedit różnice między ANSI a UTF-8 to właśnie rożne krzaczki.
Strony 1