#41 2007-08-29 23:51:55

songoku
Użytkownik

Odp: ANSI - od dziś nielegalny serwis internetowy?

~Winged no tak, ale tamta akcja z napisami.org to byla akcja wspolna. Natomiast watpie, ze w Niemczech tez takimi glupotami odnosnie stron internet. zajmuja sie, jak w Polsce. Nagonka internetowa bierze sie glownie ze Stanow, a my bierzemy wszystko co Amerykanskie bez zapatrywania sie czy to dobre czy zle. Europa Zach. bardziej z dystansem do takich rzeczy podchodzi.
Poza tym za napisami staly wieksze przedsiebiorstwa, ktorym (wg nich) kasa uciekala, a tutaj jakies stronki fanow, na ktore uczeszcza kilkaset osob lub jeszcze mnie :/

BTW Ja bardziej oscyluje kolo serwerow nie dzialajacych w unii, czyli np. azja, ameryka pd., a wtedy to podejrzewam, ze moga juz czlowiekowi skoczyc oczkod

#42 2007-08-29 23:54:40

Hiead
Użytkownik

Czy to nie dziwne, że Taipan sprzedał ansi Kane'mu od razu po tym jak zamknęli administratorów napisy.org? jezor

#43 2007-08-29 23:57:55

vpirate2
Zbanowany

Hiead napisał:

Czy to nie dziwne, że Taipan sprzedał ansi Kane'mu od razu po tym jak zamknęli administratorów napisy.org? jezor

a co w tym dziwnego?

#44 2007-08-30 00:09:36

Yaku
Użytkownik

Napierdzielają się z tego w radiu ostatnio więc i ja co nieco na ten temat wiem ^^
Pomysł na pewno nie przejdzie, bo chociaż polska to śmieszny kraj to tak debilne przepisy zazwyczaj są stopowane.

center

#45 2007-08-30 00:12:28

Endru
Użytkownik

He he. Tak ja ustawa w której Jezus Chrystus miał zostać królem Polski smile_big

#46 2007-08-30 00:12:28

Winged
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Hmm tak teoretycznie to Sąd Najwyższy powinien być wiąrzący ale to jednoznacznie z tego nie wynika. Tak mi się wydaje bo prawnikiem nie jestem. W polsce nie jedno cudo widziołem i nie o jednym genijalnym pomyśle słyszałem więc nic mnie nie zdziwi.

Lepszy dobry OT w garści niż dobry temat na dachu.
Gdyby jakikolwiek sąd niższej instancji wydał podobny wyrok do tego, który kiedyś skasował SN to byłby on nieważny. Nie wiem dokładnie, czy byłoby w ogóle to możliwe, bo chyba jako prawnik każdy by przedstawił rozstrzygnięcie SN, a sędziowie w toku rozpatrywania sprawy raczej trafiliby na wyrok SN. Na prawnika się nie kształcę, ale to, że wiążąca wykładnia przepisów prawa należy do SN jest prawdą. Zawsze można poczytać ustawę o SN. Rozdział 6 tyczy się postępowania i mam nadzieję, że lektura rozwieje wątpliwości. smile

Endru napisał:

He he. Widze przy okazji, że niejeden zdawał na maturce WOS.

Mam nadzieję, że to nie do mnie. jezor:D Czemu? Bo ja tu sobie żyły wypruwam męcząc się na studiach, a tu mi ktoś z maturą wyjeżdża. smile_big
BTW, wszystkie takie infa można śmiało znaleźć chociażby na stronie SN. smile

songoku napisał:

~Winged no tak, ale tamta akcja z napisami.org to byla akcja wspolna. Natomiast watpie, ze w Niemczech tez takimi glupotami odnosnie stron internet. zajmuja sie, jak w Polsce. Nagonka internetowa bierze sie glownie ze Stanow, a my bierzemy wszystko co Amerykanskie bez zapatrywania sie czy to dobre czy zle. Europa Zach. bardziej z dystansem do takich rzeczy podchodzi.
Poza tym za napisami staly wieksze przedsiebiorstwa, ktorym (wg nich) kasa uciekala, a tutaj jakies stronki fanow, na ktore uczeszcza kilkaset osob lub jeszcze mnie :/

BTW Ja bardziej oscyluje kolo serwerow nie dzialajacych w unii, czyli np. azja, ameryka pd., a wtedy to podejrzewam, ze moga juz czlowiekowi skoczyc oczkod

Ja powiem tak: moim zdaniem gazeta RP przesadza. Co do tych serwerów, to była taka spekulacja, bo jak ~Gamelord napisał nasze prawo tej materii najpewniej nie reguluje. Chodzi o sprawy związane z Internetem. Do tych całych gazet internetowych pewnie zastosowali wnioskowanie (analogię?) z ustawy o prawie prasowym. Nie mam pojęcia, bo się na tym nie znam. Jednak gdyby uderzała w interesy Polski, a wiemy, że zdaniem polityków wiele rzeczy w niego uderza, śmiało mogliby skarżyć gazetę internetową z Jamajki lub wysłać notę dyplomatyczną. Ale gdyby to pisał ktoś w Polsce to bez  problemu można byłoby go pociągnąć do odpowiedzialności karnej (tak myślę). Czy brak rejestracji szkodzi na zdrowie Polski i Polaków? Jest w Polsce, pisze stąd, więc jest miejsce popełnienia przestępstwa. Co ciekawe miejscem też  byłby cały świat. Ciężkie to zagadnienia. Ja myślę, że nawet gdyby strona była w Japonii, a sprawca w Polsce mógłby zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej (o ile taka jest przewidziana, a tego już nie pamiętam). smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2007-08-30 01:16:09)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#47 2007-09-05 18:24:06

Beavis
Zbanowany

Coś się ruszyło w tej sprawie... i dobrze!
Rzeczpospolita i Gazeta Wyborcza.
Pytanie tylko czy Sejm zdąży przed swoim rozwiązaniem (o ile takie będzie oczkod)?

papa

#48 2007-09-05 18:46:20

BigBang
Użytkownik

ANSI jest legalne.
[cytuj]
Wyrok z dnia 23 stycznia 2003 r., II CKN 1399/00

Dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie
stanowi jego opracowania jako całości.

Uzasadnienie

[...]Obecnie obowiązująca ustawa w art. 71
nie pozostawia już wątpliwości odnośnie do tego, że dokonanie tłumaczenia
warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako
całości. Taki pogląd przyjmowany też jest powszechnie w doktrynie.
W konsekwencji powyższych rozważań nie można podzielić zarzutu naruszenia
art. 2 ust. 1 w związku z art. 69 i 70 Pr.aut., skarżąca nie może być więc traktowana
jako współtwórca czy producent opracowania utworu audiowizualnego, skoro
takiego opracowania w ogóle nie ma.[...][/quote]
Patrz artykuł 116-118 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Ostatnio edytowany przez BigBang (2007-09-05 18:47:52)

#49 2007-09-07 14:58:43

jinjej
Użytkownik

BigBang napisał:

ANSI jest legalne.
[cytuj]
Wyrok z dnia 23 stycznia 2003 r., II CKN 1399/00

Dokonanie tłumaczenia warstwy słownej utworu audiowizualnego nie
stanowi jego opracowania jako całości.

Uzasadnienie

[...]Obecnie obowiązująca ustawa w art. 71
nie pozostawia już wątpliwości odnośnie do tego, że dokonanie tłumaczenia
warstwy słownej utworu audiowizualnego nie stanowi jego opracowania jako
całości. Taki pogląd przyjmowany też jest powszechnie w doktrynie.
W konsekwencji powyższych rozważań nie można podzielić zarzutu naruszenia
art. 2 ust. 1 w związku z art. 69 i 70 Pr.aut., skarżąca nie może być więc traktowana
jako współtwórca czy producent opracowania utworu audiowizualnego, skoro
takiego opracowania w ogóle nie ma.[...]

1. Nie myl publicznoprawnej regulacji Prawa prasowego z regulacją Prawa autorskiego, bo autorom tego wątku nie o to chodziło... Oni wskazywali na obowiązek rejestracji stron internetowych.
2. Co zaś samego Prawa autorskiego wszyscy mogą spać spokojnie póki ktoś w Polsce nie wykupi licencji do danego utworu, bo ochrona prawnoautorska ma zasięg terytorialny, a twórcy anime nie mieszczą sie w katalogu art. 5 Pr. Aut.
3. I jeszcze komentarz do cytowanego przez Ciebie; ma tylko zastosowanie do "niewolniczego tłumaczenia" słowo w słowo - bez znajomości stanu faktycznego z tego orzeczenia nie można tak ogólnikowych sformułowań tworzyć - gdyż w cytowanym przez Ciebie orzeczeniu chodziło o tłumaczenie spotu reklamowego pewnych "niełamiacych" się ołówków.

Więcej nie piszę już na ten temat bo za długo by to trwało...

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#50 2007-09-07 15:11:54

Cain
Użytkownik

Wczoraj w wiadomościach mówili, że nic nie trzeba rejestrować. Że nastąpiła pomyłka.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#51 2007-09-07 15:40:00

jinjej
Użytkownik

Dokładnie trza tylko rejestrować internetową prasę:)

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

Stopka forum

© Animesub.info 2025