#1 2007-07-03 11:45:47

fillip75
Użytkownik

Skazani na OTAKU?

Co tu ukrywać na polskim rynku rozpaczliwie brakuje pożądnych czasopism m&a na miarę Kawaii, czy Mangazynu. Co prawda od prawie roku ukazuje się OTAKU, lecz czy to można nazwać czasopismem? Małe to i bezbarwne, właściwie broszurka i do tego kosztuje jak ZBOŻE (i to nie te wysypane na torowiska hehe). Można rzec dobre i to, "Lepszy rydz, niż..." itd. Jednak, czy na pewno. Przecież istnieje ALLEGRO, na którym można sobie za naprawdę niewielkie pieniądze zakupić dawno opłakiwane czasopisma. Powiecie, że tam są opisywane STAROCIE. A w OTAKU, niby nie?! Fakt, w ostatnim numerze poprawiły się nowości i można znaleźć takie recenzje anime jak z KARIN, czy Kashimashi (Co mnie bardzo ucieszyło. Zgadnijcie dlaczego? jezor) Niestety ich długość ledwie może dorównać wstępom powyżej  wymienionych czasopism. Miejsca w całej tej broszurce mogłoby zabraknąć smutny. Niemniej istnieje mała iskierka, bo oto mają zamiar wydać jubileuszowy numer zawierający w sobie wszystkie i ciut więcej treści zawarte w wydanych już "broszurkach". Ten okaz ma mieć już format A4 i zawierać do 100 stron, za cenę... 29PLN?! Hm? Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem numerów MANGAZYNÓW i przy takiej objętości i formacie cena, była o połowę niższa. INFLACJA?! A może dolar poszedł w górę od 2003 roku? Dziwne. No cóż. Parę inu (psów) tutaj powiesiłem, ale Ach-y i Och-y nad "niczym" wartym tego jest trochę frustrujące i trzeba sobie od czasu do czasu pomarudzić. Często dzięki takiemu zimnemu prysznicowi można coś więcej zyskać... dla życia.

Czołowy pielęgniarz prosto z pola walki sprzed kancelarii... fillip75 Motto: "Z noszami lub na noszach" madrala

PS. Oby przyszły rok był bardziej łaskawy dla czytelników OTAKU. A propos coś kiedyś pobąkiwał, że miało wyjść drugie równolegle czasopismo. Coś ktoś o tym wie?

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-07-03 11:50:07)

#2 2007-07-03 13:46:01

yami_evan
Użytkownik

Odp: Skazani na OTAKU?

raz probowalem wyniesc to z empiku bo myslalem ze to darmowa broszurka[baka]

na szczescie "mily" pan z ochrony wytlumaczyl mi ze za to sie placi[shithappens] (i to ile!)

#3 2007-07-03 14:07:47

khadzad
Użytkownik

niestety na cene nie poradzimy:) Mówi sie trudno i cieszy się tym co mamy jednak ja na to kasy nie mam zamiaru wydawać;P wole zaoszczędzić na tomiki:) Najwyżej sie pożyczy od kogoś i wtedy przeczyta

#4 2007-07-03 14:39:10

Jasmine
Użytkownik

Taaa, cena jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości i objętości... Czasem zdarza mi się przejrzeć to i poczytać w Empiku, ale od kupna cena skutecznie odstrasza. Kto wie, może na tym forum wyrosną nam ludzie, którzy kiedyś postanowią sami wydawać jakieś porządne czasopismo o mandze i anime oczkod

#5 2007-07-03 15:59:35

Yaku
Użytkownik

Mnie nie kęci :/ (no i wkurza mnie jak przywłaszczyli sobie taką fajnistą nazwę. Miałem przez to mase problemów z wyszukiwaniem polskich stron otaku :/ )
Brakuje mi za to starego Kawaica czy Mangazyn :/

center

#6 2007-07-03 16:03:11

khadzad
Użytkownik

Kiedyś Kawaii było niezłe ale zaczeło schodzić na psy:/ Niestety nie mamy raczej szans na BDB Czasopism za BDB Cene;P

#7 2007-07-03 16:30:03

Kurisu
Użytkownik

fakt, otaku odstrasza zarówno ceną jak i formatem

kiedyś to było lepiej XD

#8 2007-07-03 16:35:23

T e n s h i
Użytkownik

Ja Otaku czytam w empiku xD Tylko raz zdarzylo mi sie go kupic i stwierdzam, ze to bylo bez sensu...

#9 2007-07-03 17:11:40

Boomerek
Użytkownik

hmm.."OTAKU" .. czy ja wiem .. tego nigdy nie widzialem smile_lol .. albo tego w bialym w empiku nie ma .. albo zle szukalem smile .. no ale jak byly wydawane Kawaii.. to jeszcze bylem za glupi.. i nie kupywalem .. a teraz zaluje ..ehh smutny

Ostatnio edytowany przez Boomerek (2007-07-03 17:12:09)

Nie mogę palić w klubach, więc upijam się szybciej!
Postawię igloo dla palaczy przed klubem koło stycznia! [...]
Odczuwam ucisk, e-trucizn,
Oplata mnie tyle światłowodów, że zaraz się przewrócę!    || !Ruch Narodowy!Czołem Wielkiej Polsce! ||

#10 2007-07-03 17:15:00

Arst
Użytkownik

Powiem krótko
Cena Otaku = płyty DVD na które można nagrać wszystkie opisywane przez nich serie.
Więc po co czytać, jak można obejrzeć...

Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.

#11 2007-07-03 17:24:19

Shizune
Użytkownik

...a ja kupuje i to z chęcią, dlaczego? bo wierze, że jeśli zbiorą wystarczającą ilość funduszy to wtedy owa "broszurka" zmieni się w prawdziwe czasopismo smile_big

#12 2007-07-03 17:30:16

khadzad
Użytkownik

Mtaa szkoda że wtedy ta broszurka zdrożeje jeszcze bardziej:/ Shizune to tak jak by wysłać te kase do jpfu/waneko bo może wtedy troche przyspieszą bez sensu...muri da

#13 2007-07-03 23:38:43

cathleen
Użytkownik

Nigdy nie czytałam "Otaku" i nie zamierzam. Niedługo (jesień^^") wychodzi nowy magazyn "Arigatou", niestety stawia on więcej na szatę graficzną niż na tekst... Będzie to kwartanik, chyba, że sprzedaż będzie opłacalna (wątpię, no ale...xD). Mało egzeplarzy, więc pewnie bedzie mozna kupić go tylko w Empiku i na stronie www. Pierwszy numer kupię, kolejne- wątpię.

#14 2007-07-03 23:39:38

DelaDeath
Użytkownik

Mhmm... ależ to nie jest pozbawione sensu, baaa powiem nawet że uwaga Shizune jest bardzo celna. Wbrew pozorom sprawa jest całkiem prosta, klient generuje potrzebę którą producent stara się zaspokoić, czysta ekonomia. Jeżeli na takiej potrzebie da sie sensownie zarobić rodzi sie konkurencja a z nią takie bonusy jak sensowna cena, poprawa jakości produktu, dbanie o klienta etc. Nie ma potrzeby albo nie da sie na niej zarobić to nie ma także produktu a nasze czasopismo/broszurka odpływa w sobie nicość, a gdy już sobie tak odpłynie to minie trochę czasu zanim znowu ktoś podejmie ryzyko na takim polu. Dobrze chociaż że w tym samym empiku jest (czasem) coś zagranicznego z tej branży i w między czasie coś do poczytania będzie... Ehh nie będę wchodził w temat czy warto kupować co dają czy tez czekać na cud, bo sam posiadam aż 0 numerów tej broszurki, ani w to że akurat ta specyficzna działka rynku nawet przy dobrym poziomie oferowanego produktu i niskiej cenie może nie przynieść spodziewanego sukcesu ale czasem warto  przy marudzeniu na to i owo sie chwilkę zastanowić.

#15 2007-07-04 00:02:10

fillip75
Użytkownik

Być może was to zdziwi, ale posiadam wszystkie numery OTAKU (oprócz pierwszego, który nota bene można ściągnąć z ich stronki jako .pdf). Dlaczego kupuję? Ponieważ kieruję się tą samą filozofią co ~Shizune. Niestety obawiam się, że to zbieranie funduszy może im wejść w krew i tak naprawdę nie ruszą z czymś na miarę porządnego czasopisma. Może po roczku skuszą się na kolor i jakiś większy format. Jakoś przyzwyczaiłem się do formatu A4. Pomyślcie jakie szanse miałoby czasopismo komputerowe wydawane w takim formacie i bez koloru. A przecież tam nie zamieszcza się informacji o anime, gdzie aż prosi się, by jakąś ładną graficzkę wrzucić.

A teraz coś pozytywnego. Widać, że redakcja OTAKU w miarę szybko reaguje i za plus można uznać, że zaczyna zamieszczać recenzje do aktualnych ANIME, a nie z zamierzchłych czasów. Co prawda dalej wciągających, ale do nich opisy można znaleźć w Kawaii, czy Mangazynie. I nawet są na tyle ciekawe, że już parę serii sobie looknąłem z przyjemnością. Ba nawet zdziwił mnie fakt, że nigdy w Polsce nie były puszczane i niestety nie ma do nich napisów. Niestety dla tych co w japońskim i innym gaikokugo nie gustują.

W zasadzie ja zainteresowałem się Anime w 2005 roku, czyli mocno po zakończeniu cyklu wydawniczego Kawaii i Mangazynu. Nigdy nawet po nie nie sięgałem. Bo te rysuneczki z kreskówek anime oczkod Ale cieszę się, że mamy Allegro, na którym zaopatrzyłem się w prawie wszystkie numery. Kawaii naprawdę po okazyjnej cenie, za 100 zeta prawie wszyściutkie. Wyszło mi jakieś 2 zeta za numer. Czysty interes smile_big I teraz zaczytuję się w tej makulaturze. Dlatego śmieszyły mnie te achy i ochy, nt. recenzji w Otaku. Gdyby te osoby zerknęły na recenzję DNA, czy GTO w Kawaii, to zobaczyłyby jak strasznie przepłaciły smutny

#16 2007-07-04 00:31:58

khadzad
Użytkownik

Tylko ze konkurencji nie ma...a oni nie trafiają w gusta klientów;/ robią drogo i kiepsko(moja opinia)kasy marnować szkoda...poczekam na Arigatou ale pewnie bedzie to samo...niestety"źle sie dzieje w panstwie duńskim"

#17 2007-07-04 00:36:09

pa3cja
Użytkownik

W twoje gusta nie trafiaja, ale w gusta innych tak. Ja osobiscie kupuje. Zawsze mozna sobie cos poczytac.

#18 2007-07-04 00:40:47

khadzad
Użytkownik

i zdzierają przy tym z klientów:/ coś takiego w necie znajdziesz:/ Nawet oprawą graficzną pochwalić sie nie mogą

#19 2007-07-04 00:45:04

pa3cja
Użytkownik

Ale to twoja oponia. Poza tym, mysle ze nie moga na poczatek dac nizszej ceny, bo musza sie jakos rozwijac.

#20 2007-07-04 00:46:02

khadzad
Użytkownik

hah moge sie założyć o sześciopak że nie zmiejszą cen ani nie poprawią jakości recek:/

Stopka forum

© Animesub.info 2025