#21 2007-02-10 15:38:39

Kambey
Użytkownik

Odp: Dlaczego oglądamy anime?

Kreska,Humor,oraz myślę że jest to jakaś ucieczka od rzeczywistości

#22 2007-02-10 15:39:00

dareios
Użytkownik

Jak tam to uzależniony nie jestem i lubie oglądać też różne seriale ( Prison Break, Heroes itd.) i filmy ( niedawno widziałem film "Iluzjonista", polecam smile ) a anime oglądam bo to jest coś jedyne w swoim rodzaju. Ten humor kreska i język... :]

#23 2007-02-10 15:44:08

malkor
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:
malkor napisał:

Myśląc nad tym dłużej doszedłem do wniosku że teoretycznie w moim przypadku względem anime jest więcej argumentów przeciw niż za...

Co widzisz przeciw? Z ciekawości chce wiedzieć.

A ja jak koledzy wyżej uzależnienie i po prostu anime jest fajne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Po pierwsze: większość ludzi uważa anime za bajki i jak usłyszą o tym że oglądam anime patrzą na mnie z politowaniem, tłumaczenie że większość anime to nie bezmyślne bajki nic nie daje.
Po drugie: anime to straszny pożeracz czasu...
Po trzecie: niektóre serie są tak zajefajne że później na bardziej nudnych przedmiotach w szkole troszkę odrywam się od rzeczywistości...

I to w zasadzie tyle... trochę słabe te argumenty ale w moim przypadku prawdziwe.

#24 2007-02-10 15:56:41

OniiSan
Użytkownik

malkor napisał:

Po pierwsze: większość ludzi uważa anime za bajki i jak usłyszą o tym że oglądam anime patrzą na mnie z politowaniem, tłumaczenie że większość anime to nie bezmyślne bajki nic nie daje.

To raczej normalna reakcja społeczeństwa na ludzi oglądających anime w naszym kraju, więc raczej nie traktuj tego negatywnie;). Po prostu ci ludzie nie wiedzą co tracą:P.

malkor napisał:

Po drugie: anime to straszny pożeracz czasu...
Po trzecie: niektóre serie są tak zajefajne że później na bardziej nudnych przedmiotach w szkole troszkę odrywam się od rzeczywistości...

To akurat moim zadaniem zalety:-D

#25 2007-02-10 15:56:47

zergadis0
Użytkownik

Muzyka świetna, rysunki świetne i to, że japoński sposób prowadzenia fabuły się różni od amerykańskiego czy polskiego i bardziej mi się podoba. No i ważne jest to, że obecna rzeczywistość jest do klnie a świat przedstawiony w wielu seriach jest niemal dokładnym odbiciem świata w którym chciałbym żyć. A tak poza tym to już się zdążyłem od m&a uzależnić i nawet nie bardzo sobie wyobrażam jak mógłbym anime nie oglądać:D.

#26 2007-02-10 16:14:55

parara
Użytkownik

zergadis0 napisał:

Muzyka świetna, rysunki świetne i to, że japoński sposób prowadzenia fabuły się różni od amerykańskiego czy polskiego i bardziej mi się podoba. No i ważne jest to, że obecna rzeczywistość jest do klnie a świat przedstawiony w wielu seriach jest niemal dokładnym odbiciem świata w którym chciałbym żyć. A tak poza tym to już się zdążyłem od m&a uzależnić i nawet nie bardzo sobie wyobrażam jak mógłbym anime nie oglądać:D.

u mnie dokładnie to samo smile_lol

KDE4 ssie

#27 2007-02-10 16:18:07

szefu
Zbanowany

ponieważ to mam pod ręką... , a zaczołem oglądać z powodu wspaniałego DB i nadal szukam czegoś podobnego ale ciężko znaleźć smutny

Ostatnio edytowany przez szefu (2007-02-10 16:27:51)

#28 2007-02-10 16:22:22

lukio
Użytkownik

lubie...ten jezyk i fakt ze nie da sie przewidziec zakonczenia (no nie zawsze ale w porownaniu z filmami made in usa...)

#29 2007-02-10 16:35:04

Feniks_Ognia
Użytkownik

malkor napisał:

Nie należy się przejmować a można też nie mówić innym dla własnego spokoju smile

Freeman napisał:
sansiro napisał:

dobra fabuła, akcja i efekty które na pewno nie wydarzą się w filmie. Anime jest sztuką to tak jakbyś się pytał konesera win czemu lubi wina:). Pozdrawiam

Cokolwiek na poparcie tych, jak zwykle trafnych, słów?

Kwestia indywidualnego gustu, jednemu coś się bardziej podoba i widzi w tym fabułe itd. a drugi nie szczególnie się zachwyca.

#30 2007-02-10 16:35:22

Dżibril
Użytkownik

Mi się język japoński niepodoba wręcz wkurza mnie . Denerwują mnie też te wszystkie twarze z dużymi oczami oraz wszystkie zabiegi które mają na celu oddanie uczuć bohaterów ( te czerwone krążki - rumieńce , czy szklane drżące oczy ). Jeżeli zaś chodzi o humor to od np. Scholl Rumble wole Shreka.

Więc co mi się podoba w anime ? Podoba mi się jego odmienność od produktów amerykańskich. POdoba mi się skomplikowana fabuła jaką można zawrzeć w 13 , 24 , 26 odc.
Oglądam anime dlatego ponieważ nie znalazłem do tej pory filmu który by przebił rahXephona , Neon genesis Evangelion , Haibane Renmai , Texhnolyze , Kumo no Mukou czy nawet Eureke Seven. Przy nich mój niegdyś ulubiony Matrix wygląda głupio. Bo reakcje bohaterów nie są rzeczywiste , bo stawia raczej na walki niż psychologie czy fabułe - powodów jest od groma. Oczywiście nie mówie że każde anime jest lepsze od zachodnich produkcji , ostatnio miałem maraton shitów ( wg. mnie Trinity Blood , Blood+ , Bakuretsu Tenshi ,Tsubasa Chronicles )czy anime które zawiodły moje oczekiwania ( np. NHK, Basilisk ). Ale wciąż trafiają się perełki przy których świetnie spędzam czas.

EDIT.
Zapomniałem jeszcze o nieprzewidywalnych zakończeniach oraz częstym brakiem happy endów.
I tak BTW nie uważam że rzeczywistość jest do dupy , mi się ona bardzo podoba i woole żyć w takiej niż np. tej przedstawionej w GITS.

Ostatnio edytowany przez Dżibril (2007-02-10 16:38:35)

#31 2007-02-10 16:42:46

tomxxx
Zbanowany

No tak zawsze musi się jakiś odmieniec trafić.

#32 2007-02-10 16:54:27

strusic
Użytkownik

Czemu lubię anime hmmm.... No tak wyszło smile Każdy kiedyś lubił oglądać bajki jak był mały. Niektórym to zostało do dzisiaj smile A to, że te "bajki" ewoluowały w np. Hellsinga czy coś innego to nie nasza wina smile_big

strusic.pngmalsig2.png

#33 2007-02-10 17:11:05

Sansiro
Użytkownik

To magia:D Magia jest ponad światowa:D nikt jej nie rozumie:D trzeba się z tym urodzić:D Anime jest Ponadczasowe... Nigdy nie umrze:)

#34 2007-02-10 17:18:01

suzaku
Użytkownik

ot tak, z głupia frant ;P

#35 2007-02-10 17:56:29

youna0
Użytkownik

dla mnie anime to odskocznia od codzienności,przyciąga mnie kreska i świetnie opowiedziana historia czasami o dość zaskakującej fabule, nie zamieniłabym tych chwil za nic:)

#36 2007-02-10 18:24:15

MasterJabko
Użytkownik

W anime nie ma takiej komercji jak w wiekszości filmach i poza tym anime ma to "COŚ" w sobie oczkod

#37 2007-02-10 18:28:02

Przemek3
Użytkownik

a tym CZYMŚ sa polskie suby:D

#38 2007-02-10 18:33:28

MasterJabko
Użytkownik

Przemek3 napisał:

a tym CZYMŚ sa polskie suby:D

Szczególnie z ANSI jezor

#39 2007-02-10 18:42:05

Yaku
Użytkownik

Dlaczego oglądamy anime?

bo mi sie podoba
po co wyszukiwać lepszy powod?

center

#40 2007-02-10 19:42:30

NameLess One
Użytkownik

Dlaczego oglądam anime?
Podoba mi się fabuła, kreska i jeszcze raz fabuła.

Na razie jeszcze nie obejrzałem jeszcze filmu lepszego od "Perfect Blue", poza tym takie tytuły jak:
Hell Girl, Hellsing, Death Note, GitS, Ninja Scroll, Shingetsutan Tsukihime i pierwszy sezon Black Lagoon. Gdyby nie one nie oglądał bym Anime.

I muszę się zgodzić z ~Dżibril. Wkurzają mnie wielkie oczy, bo wyglądają jak to trafnie wyraził mój sąsiad jakby postać miała zatwardzenie oczkod Chociaż np. w drugim sezonie Hell Girl są przerażające szczególnie u pewnej niebieskookiej dziewczynki (to chyba nie jest spoiler?). Tą wadę mogę przeboleć szczególnie, że w moich ulubionych tytułach nie występuje ona w nadmiarze szalony

A i jeszcze oczywiście możliwy brak Happy Endu dzięki czemu życie jest ciekawsze taniec

Stopka forum

© Animesub.info 2025