#1 2014-01-02 21:46:42

Logan27
Użytkownik

Jak dodawać na AniDB??

Jak w temacie.

Znajdzie się osoba, która zrobi tutorial do wrzutki na anidb?  nigdy się tym nie zajmowałem w grupie, ale z chęcią bym się tego nauczył. Wiem, może dla niektórych okaże się to błahostką, ale nie każdy to potrafi.

#2 2014-01-02 21:47:37

marek2fgc
Użytkownik

Odp: Jak dodawać na AniDB??

Przecież wszystko jest wyjaśnione na wiki anidb. jezor

#3 2014-01-02 22:01:36

Logan27
Użytkownik

marek2fgc napisał:

Przecież wszystko jest wyjaśnione na wiki anidb. jezor

W jaki sposób ma mi to pomóc?

#4 2014-01-02 23:48:26

Statler
Użytkownik

Mnie za bardzo to wiki nie pomogło, sam musiałem pokombinować, jak to się robi. Chociaż długo to nie trwało na szczęście oczkod
Klikasz na numer danego odcinka anime, który chcesz dodać a potem wybierasz "add new file".

#5 2014-01-02 23:57:07

pawello86
Użytkownik

Ściągnij najpierw program Avdump2 i zainstaluj.
Musisz mieć założone konto na AniDB, bo program będzie chciał, żebyś podał login i hasło.
Wybierasz pliki które chcesz dodać i uruchamiasz.
W okienku poniżej wyświetla ci linki ed2k.
Następnie na AniDB wybierasz który odcinek chcesz dodać "add new file" i wklejasz link ed2k i CRC.
Możesz dodać jeszcze, która grupa to zrobiła i język.
i OK.

Pozostałe dane jak MD5, SHA1, parametry video i dźwieku juz samo sobie zczyta, bo ten program automatycznie wysyła je do bazy.

#6 2014-01-03 00:07:17

Statler
Użytkownik

To jest taka opcja ułatwiona, ale można też robić to na piechotę, bo zdarzały się sytuacje, gdy ten progs z jakiejś przyczyny nie chciał odczytywać plików (chodziło chyba o starą wersję mkvmerge użytą do muksowania, ale głowy nie dam).

#7 2014-01-03 15:54:07

Logan27
Użytkownik

pawello86 napisał:

Ściągnij najpierw program Avdump2 i zainstaluj.
Musisz mieć założone konto na AniDB, bo program będzie chciał, żebyś podał login i hasło.
Wybierasz pliki które chcesz dodać i uruchamiasz.
W okienku poniżej wyświetla ci linki ed2k.
Następnie na AniDB wybierasz który odcinek chcesz dodać "add new file" i wklejasz link ed2k i CRC.
Możesz dodać jeszcze, która grupa to zrobiła i język.
i OK.

Pozostałe dane jak MD5, SHA1, parametry video i dźwieku juz samo sobie zczyta, bo ten program automatycznie wysyła je do bazy.

Dalej sobie z tym nie radzę  klnie

#8 2014-01-03 15:58:08

marek2fgc
Użytkownik

Statler napisał:

Mnie za bardzo to wiki nie pomogło, sam musiałem pokombinować, jak to się robi.

Ja z wiki wszystko się dowiedziałem. Jedynie potrzebowałem programu tworzącego linki ed2k i stworzyć plik .bat dla avdump (wystarczy, że na niego przerzucę plik i gotowe. Nie muszę męczyć się z GUI-em, który nie zawsze działa).

Logan27 napisał:

Dalej sobie z tym nie radzę  klnie

To idź do cyganki, bo nie potrafimy wróżyć z fusów.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-01-03 16:00:34)

#9 2014-01-03 16:16:51

Hunter Killer
Moderator

Na obrazkach musicie tłumaczyć gwizdze

155222.jpg zzsldjt.png

#10 2014-01-03 20:48:37

Logan27
Użytkownik

Hunter Killer napisał:

Przydałyby się obrazki smile_big

#11 2014-01-03 22:12:31

Merry_Nightmare
Użytkownik

Logan27 napisał:
Hunter Killer napisał:

A może jeszcze kolorowanka, co?

#12 2014-01-04 00:22:37

Logan27
Użytkownik

Merry_Nightmare napisał:
Logan27 napisał:
Hunter Killer napisał:

A może jeszcze kolorowanka, co?

Jeżeli kolorowanka mi pomoże to z miłą chęcią.

#13 2014-01-04 00:38:12

Yagami_Raito8920
Użytkownik

Najlepiej jakby ktoś za ciebie to zrobił hehe

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#14 2014-01-04 08:43:45

Merry_Nightmare
Użytkownik

Yagami_Raito8920 napisał:

No, na to on liczy.

#15 2014-01-04 10:09:56

Logan27
Użytkownik

Merry_Nightmare napisał:
Yagami_Raito8920 napisał:

No, na to on liczy.

Gdyby ktoś to w ogóle robił nie byłoby problemu, ale dużo subów nie jest dodanych, dlatego poprosiłem o pomoc w wytłumaczeniu tego, więc wasze argumenty nie są podstawne.

Ktoś pokaże jak to się robi? Tak bym mógł sam się tym zająć. Z góry dziękuje.

#16 2014-01-04 10:58:44

Oin
Użytkownik

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#17 2014-01-04 11:15:53

Gerard
Użytkownik

W twojej wypowiedzi zabrakło jeszcze tego linku http://www.youtube.com/watch?v=rye5DXOZ6b8

#18 2014-01-04 14:18:45

kostek00
Użytkownik

Jak dodawać do anidb krok po kroku:
1. Wchodzisz na swój profil w anidb w zakładkę "account":

Pokaż spoiler
rapyyt.jpg
2. W polu "UDP API Key" wpisujesz hasło, które będzie służyć do komunikacji Avdump z anidb (nie jest to hasło do konta przy logowaniu, ale może być takie same) i klikasz "apply".
3. Pobierasz Avdump wersję do obsługi z linii poleceń lub Avdump Gui, żeby się nie męczyć z komedami (nie uczcie mnie czym jest gui, bo doskonale wiem). O ile dobrze pamiętam to po uruchomieniu Avdump Gui chyba samo się aktualizowało do nowszej wersji, więc po aktualizacji powinno wyglądać tak:
Pokaż spoiler
2u7bmrl.jpg
3.1. Możesz też używać flashowego avdumpa.
4. Wpisujesz tu swój nick z anidb oraz "UDP API Key", który ustawiłeś w punkcie 2. Zaznaczasz "export edk2 link", jeśli nie jest zaznaczone.
5. Wrzucasz do programu pliki i klikasz "start", skanowanie plików zależy od ich wagi, więc trochę może to potrwać.
6. Gdy zeskanuje plik powinna pojawić się następująca linijka w polu "ed2k export": "ed2k://|file|[HorribleSubs] Gintama - 263 [720p].mkv|347818501|D5B32E567EB9A94D8408FCCE5F3679BD|/".
7. Kopiujesz to i przechodzisz do anime na anidb, z którego jest to plik.
8. Zjeżdżasz na dół do listy grup, które wydały pliki pod danym anime. Po prawej stronie masz napis "[add new release]", klikasz w niego.
9. Przejdzie ci teraz do panelu masowego dodawanie plików do anime, gdzie wykonujesz następujące kroki:
Pokaż spoiler
2qi8tat.jpg
I. W "group" wybierasz z listy grupę, która wydała plik, a jeśli jej nie ma to wyszukujesz ją w poniższym polu i zaznaczasz w liście.
II. "Template" możesz sobie odpuścić, bo pewnie i tak sam będziesz wszystko ustawiać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ustawić. Jeśli dodajesz przykładowo same napisy do bazy anidb to jest to wręcz niezbędne.
III. W "CRC Status" zaznaczasz "matches official source" tylko jeśli plik, który posiadasz był wydany przez grupę do której go dodajesz. Jeśli jest to twój remux to zaznaczasz drugą opcję.
IV. W "Quality / Source" wybierasz jaka jest jakość pliku (ustawiaj uczciwie, nikt nie lubi trafiać na pikselozę, gdy tam był podana najwyższa jakość) oraz jakie było źródło pliku (jeśli nie znasz źródła zostaw "unknown").
V. W "Video Track" zaznaczasz "clean video" i "wrong ar" o ile wiesz co znaczą.
VI. Przy "Audio Track Info" klikasz + lub - do dodania więcej ścieżek dźwiękowych lub do usunięcia jeśli dodałeś za dużo, opcjonalnie jest zawsze jedna dodana.
VII. W "Audio Track" ustawiasz rodzaj dźwięku i jego język.
VIII. Przy "Subtitle Track Info" jest tak samo jak w punkcie VI.
IX. W "Subtitle Track" ustawiasz w jaki sposób są dodane napisy do pliku oraz ich język. Nie myl "softsub" z samy plikiem napisów, bo nie o to chodzi, od tego jest opcja w punkcie II. Dla napisów nałożonych na obraz (zazwyczaj pliki avi i mp4) wybierasz "hardsub", dla napisów w kontenerze (zazwyczaj pliki mkv lub takich, które można wyciągnąć z pliku wideo) wybierasz "softsub", dla samych napisów ustawiasz "other" lub "softsub", nie pamiętam dokładnie które.
X. W polu "ED2K Dump" wklejasz linijki z punktu 6 i klikasz "Next".
10. Powinno zniknąć ci pole "ED2K Dump" i pojawić się "Result", reszta natomiast powinna pozostać bez zmian:
Pokaż spoiler
2nu0qya.jpg
11. W polu "Epno" powinno samo nadać odpowiedni numer odcinka, ale przez to jak nazywa się mój przykładowy odcinek walnęło "Ignore" więc samemu wybierasz numer odcinka.
11. W polu "Version" ustawiasz wersję pliku. Jeśli jest to wersja poprawiona to wybierasz powyżej "v1" w zależności, ile razy była już wydawana poprawka.
12. W polu "Rel. Date" wpisujesz pierwszą datę wydania tego pliku na którym operujesz. Jeśli jej nie znasz to chyba można zostawić puste pole, ale głowy nie dam, bo zawsze wpisuję. Datę należy wpisać w formacie <dzień.miesiąc.rok> np. 20.12.2013.

Drobna uwaga. W polu "ED2K Dump" dla danego anime możesz dodać wiele pliku, wystarczy wkleić kilka linijek, ale każda linijka musi zaczynać się od nowej linijki. W zależności od ilości wpisanych tu plików w "Result" pojawi ci się tyle samo linijek i będziesz ustawiał je wszystkie naraz. Pamiętaj tylko, że tu dodajesz tylko dla danego anime, nie ma możliwości wyboru dla jakiego anime jest to plik, więc dla każdego anime będziesz musiał powtarzać wszystkie kroki od początku.

Można było napisać instrukcję? Można, ale po co, lepiej od razu wpierdol, do lochu i żarcie na widłach.

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2014-01-04 15:38:17)

Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud!  xD

#19 2014-01-04 14:59:32

marek2fgc
Użytkownik

Zapomniałeś dodać, w jakim formacie należy napisać datę.

#20 2014-01-04 15:38:45

kostek00
Użytkownik

Faktycznie, zapomniałem o tym.

Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud!  xD

Stopka forum

© Animesub.info 2024