#1 2007-04-21 21:21:06

Exodius
Użytkownik

Pomoc w tworzeniu napisów

Witam wszystkich ;] Jestem tu nowy i mam zamiar sam robić napisy do anime. Ale nie wiem jak zacząć sie zabrać do tego ;p mam prośbę niech ktoś napisze mi lub wyśle link z poradnikiem tworzenia napisów z góry ThX

#2 2007-04-21 21:24:00

Obiwanshinobi
Użytkownik

Odp: Pomoc w tworzeniu napisów

FAQ

#3 2007-04-21 21:38:22

Bakura
Użytkownik

A co w ogóle chcesz wiedzieć? W jakim programie robić? Jaki format wybrać? Jakie są 'tagi' do danego formatu? Poza tym, to wiesz co chcesz tłumaczyć? Najlepiej na początek wybierz sobie jakąś łatwą serię, bo w przeciwnym razie twoje napisy mogą brzmieć miejscami jak wyciągnięte z translatora, 'a na ansi przecież nie trzeba takich napisów.'
Nie ma to jak Obiwanshinobi, który mówi Read the f??king FAQ.

What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu

#4 2007-04-21 22:36:14

MistrzSztuki
Zbanowany

Bakura napisał:

Najlepiej na początek wybierz sobie jakąś łatwą serię, bo w przeciwnym razie twoje napisy mogą brzmieć miejscami jak wyciągnięte z translatora, 'a na ansi przecież nie trzeba takich napisów...

Przecież wszystkie napisy są bardzo dobre. Nieważne jakie są, ważne, że SĄ. - OGÓLNE ZJAWISKO panujące na ANSI smile_big

Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2007-04-21 23:00:23)

#5 2007-04-21 22:43:04

Maniack
Użytkownik

MistrzSztuki napisał:
Bakura napisał:

Najlepiej na początek wybierz sobie jakąś łatwą serię, bo w przeciwnym razie twoje napisy mogą brzmieć miejscami jak wyciągnięte z translatora, 'a na ansi przecież nie trzeba takich napisów...

Przecież wszystkie napisy są bardzo dobre. Nieważne jakie są, ważne, że SĄ. - OGÓLNA zasada panująca na ANSI smile_big

Nie uogólniaj Mistrzu tylko dla grupy dla której liczy sie tylko to, że napisy są...
Bo poza tą grupą są tez osoby dla których jakość napisów jest ważniejsza niż samo ich istnienie.

Takie uogólnianie robi sie już powoli nudne zezik

Ostatnio edytowany przez Maniack (2007-04-21 22:55:05)

#6 2007-04-21 22:44:25

Winged
Użytkownik

MistrzSztuki napisał:

Przecież wszystkie napisy są bardzo dobre. Nieważne jakie są, ważne, że SĄ. - OGÓLNA zasada panująca na ANSI smile_big

Czy ja wiem? smile_big Jet grono osób wystawiających przemyślane komentarze i na pewno nie bazują na takiej zasadzie. Są to tak częste przypadki, że nie możemy mówić o wyjątkach potwierdzających regułę. smile
W skrócie - drażni mnie to wieczne czytanie o tym, jak to się komentuje napisy na ANSI. smile
Do tematu - tak jak polecił ~Obiwanshinobi, FAQ oraz http://napisy.ovh.org. Z tej strony polecam artykuł o rozpoczęciu tłumaczenia, szczególnie fragment o doborze tytułu. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

Stopka forum

© Animesub.info 2025