Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3
pamietam, ze akcja dzieje sie w sredniowiecznej Europie
Pamiętam, że nic na to nie wskazuje z wyjątkiem kultury artefaktowej i sposobu prowadzenia wojny przez feudałów.
Ludzie roznie postrzegaja rozne rzeczy, dla mnie Berserk to sredniowiecze z elementami innych epok, ale tobie to moze wygladac na inny okres. I nie bede sie o to klócił.
tobie to moze wygladac na inny okres.
Nie chodzi o okres. Ĺredniowiecze - to nazwa epoki historycznej. Europa - to nazwa istniejącego kontynentu. Berserk wyraźnie NIE dzieje się w świecie rzeczywistym, ani w żadnej minionej epoce - świat Berka Serka jest fantastyczny.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-08-09 01:55:05)
Ale Autor wzorował sie na Eurpie okresu sreniowiecza.
(1480-1562) GĂśtz von Berlichingen, na tym rycerzy wzorował sie autor tworzac postac berserka Gutsa. W mandze mamy takze inkwizycje, czyli Europa. Ale dosc tego, nie chce mi sie z toba spierac, czytalem mange i natknołem sie gdzies, ze autor umieścił akcje w średniowiecznej Europy , baz czerpał inspiracje z tego okresu, nie pamietam dokładnie bo dawno czytałem mange.
Akurat może nie tyle umieścił akcję, o ile wzorował się na tym okresie. Ja to czytałem w Artbooku Berserka, co prawda po niemiecku, ale jeszcze na tyle rozumiem ten język , jak gdzieś na płytkach znajdę ten artbook to umieszcze cytat, teraz nie chce mi się szukać.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
W mandze mamy takze inkwizycje, czyli Europa.
Czemu w takim razie nie Indie Zachodnie (czyli Ameryka, nie mylić z zachodnimi Indiami)? Skoro już Inkwizycja?
autor umieścił akcje w średniowiecznej Europy , baz czerpał inspiracje z tego okresu
Raczej to drugie. Tego się zresztą samemu nietrudno domyślić.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-08-09 02:57:31)
[cytuj=Obiwanshinobi]Czemu w takim razie nie Indie Zachodnie (czyli Ameryka, nie mylić z zachodnimi Indiami)? Skoro już Inkwizycja?
Bo faceci noszą zbroje a nie skóry jaguara poza tym ta europejska jest słynniejsza.
[cytuj=Obiwanshinobi]
autor umieścił akcje w średniowiecznej Europy , baz czerpał inspiracje z tego okresu
Raczej to drugie. Tego się zresztą samemu nietrudno domyślić.
Więc o co ta dyskusja była?
Więc o co ta dyskusja była?
Przeczytaj se ją i sam się domyśl.
Jestem leniwy, streść
Jestem niewyspany, daruję sobie.
Zresztą - moje streszczenie i tak musiałbyś przeczytać, aby się z nim zapoznać, więc mimo wszystko odsyłam do oryginału.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-08-09 20:48:12)
Slayers, Berserk
Strony Poprzednia 1 2 3