#21 2006-08-07 23:33:20

opcy
Użytkownik

Odp: Szukam Anime na wzór LotR

Ja nie wysilam się wcalez datowaniem, po prosu takie mi się samo nasówa, ajk może co poniektórzy zauwazyli jestem maniakiem wszelakich spraw militarnych i tego typu "rozgryzanie" anime mnie po prostu bawi.
Zresztą o ile pamietam nawet Keitaro Miura nie zaprzeczał że wzorował tło  o wydarzenia wojny  stuletniej.

Co do protezy Gutsa to coś podobnego miał jakiś pirat, co prawda był to garłacz nie armata, ale podobne.

Nie chodziło mi o to że w Berserku są husarzy, podałem to jako przykład lekkiej jazdy z przełomu średniowiecza i renesansu. Na pewnow europie zachodniej istnniały jednostki najemnej jazdy tego typu (t.j. bez pełnych zbroi płytowych, na lekkich koniach), ale w chwili obecnej żadnej słynniejszej formacji nie potrafię sobie przypomnieć, no może poza konkwistadorami.

Rdzenie polska husaria zaczęła się pojawiać ok połowy XVIw. a jak już wspomniałem Berserk klimatem to wg. mnie II połowa XV w.

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#22 2006-08-07 23:33:53

johny_lennon
Użytkownik

cos podobnego Ged Senki chodz jeszcze nie wyszlo ale zapowiada sie ciekawie plus jest ze Studio Ghibli

#23 2006-08-07 23:38:55

opcy
Użytkownik

Teoretycznie też mozna polecić Legend of Lemnear... chociaz manga bardziej mi się podobała.

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#24 2006-08-08 02:13:31

white_diem
Użytkownik

Tion ale ktĂłrego LotR'a???

#25 2006-08-08 02:20:59

Obiwanshinobi
Użytkownik

opcy napisał:

Co do protezy Gutsa to coś podobnego miał jakiś pirat, co prawda był to garłacz nie armata, ale podobne.

Nazywał się chyba Breżniew. Ten pirat. Albo inny Terminator. Gatts ma protezę chwytną.

opcy napisał:

jak już wspomniałem Berserk klimatem to wg. mnie II połowa XV w.

Ustalenie "klimatu" (cokolwiek by to miało znaczyć, bo chyba nie chodzi o znaczenie dosłowne) II połowy XV w. może być trochę trudne.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-08-08 02:28:13)

#26 2006-08-08 19:57:39

opcy
Użytkownik

Obiwanshinobi, chodziło mi o podobny wygląd świata co w XVw., w mandze, bardziej niż w anime widoczne sa nawiązania... wiadomo że wszystko mozna zbić argumentem że było coś inaczej niż w XVw. w końcu to historia fantasy, proteza Gutsa to małe piwo przy stworach które wyskakują w 24 epku.

#27 2006-08-08 20:11:19

Obiwanshinobi
Użytkownik

opcy napisał:

Obiwanshinobi, chodziło mi o podobny wygląd świata co w XVw., w mandze, bardziej niż w anime widoczne sa nawiązania... wiadomo że wszystko mozna zbić argumentem że było coś inaczej niż w XVw. w końcu to historia fantasy, proteza Gutsa to małe piwo przy stworach które wyskakują w 24 epku.

Czyli w świecie przedstawionym Berka Serka protetyka, a może nie tylko ona, jest pod pewnymi względami bardziej rozwinięta, niż współcześnie w świecie rzeczywistym. Takie różnice nie są odosobnionymi duperelkami, tylko - na zdrowy rozum - muszą wpływać na całość świata.
"Wyglądu świata" w XV w. nie sposób dziś ustalić. Nikt z żywych nie był naocznym świadkiem XV-wiecznego świata. Obejrzeć "Krzyżaków" to trochę za mało, aby zyskac pewność, jak ówczesny świat wyglądał.

#28 2006-08-08 20:27:53

Tion
Użytkownik

Chodzi mi o klimat Lotr'a , oczywiście Drużyna Pierścienia mi sie najbardziej podobała ^^ - Akcja,Przygoda,Magia,Humor ^^ miodzio...

#29 2006-08-08 20:47:54

Obiwanshinobi
Użytkownik

Tion napisał:

Chodzi mi o klimat Lotr'a , oczywiście Drużyna Pierścienia mi sie najbardziej podobała ^^ - Akcja,Przygoda,Magia,Humor ^^ miodzio...

W takim razie polecam film "Willow" (choć to nie anime) - znakomity, tylko kończy się jakoś tak trochę ni w ch?j, ni w pi?dę.
Miło wspominam starszy nieco film "Krull", oraz jakby zapomnianego "Ostatniego smoka".

#30 2006-08-08 22:30:59

white_diem
Użytkownik

no tak LotR ale w wersji Tolkena czy Jacksona???

#31 2006-08-08 23:02:04

Obiwanshinobi
Użytkownik

white_diem napisał:

no tak LotR ale w wersji Tolkena czy Jacksona???

Nietrudno się domyślić, że Jacksona, ponieważ kanoniczne spolszczenie (przekład Marii Skibniewskiej) pierwszego tomu tolkienowskiego cyklu nosi tytuł "Wyprawa', a NIE "Drużyna Pierścienia".

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-08-08 23:02:48)

#32 2006-08-08 23:34:57

Tion
Użytkownik

hehe, mój błąd - oczywiście , że Tolkiena , btw: nie łapcie za słówka , ale rzeczywiście moje niedopatrzenie i przyzwyczajenie xD

#33 2006-08-08 23:43:21

thomazo
Użytkownik

@Obiwanshinobi
Ja mam wydanie tłumaczenia p.M. Skibiniewskiej co ma już tytuł "Drużyna Pierścienia", Ta nazwa się już zunifikowała.

Teraz ja łapie za słówka:]

#34 2006-08-08 23:51:12

white_diem
Użytkownik

Ja czytałem Władce Pierścieni tom I w obu tytułach, tak "Wyprawa" jak i "Drużyna Pierścienia". A moje pytanie miało czysto praktyczne względy, gdyż adaptacja filmowa a książka ma zupełnie inny klimat.

#35 2006-08-08 23:58:30

Tion
Użytkownik

Chodzi mi o film of course, choć książka też napewno była niezgorsza ^^

#36 2006-08-09 00:01:25

opcy
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

"Wyglądu świata" w XV w. nie sposób dziś ustalić. Nikt z żywych nie był naocznym świadkiem XV-wiecznego świata. Obejrzeć "Krzyżaków" to trochę za mało, aby zyskac pewność, jak ówczesny świat wyglądał.

Ale mozemy mieć na ten temat jako takie pojęcię, pochodzace z kronik, zaróeno tych świedzkich jak i bardziej tych kościelnych - jako że one bardziej zajmowały się rzyciem codziennym. Jak również z domysłów snutych przez arheologów i innych tego typu specjalistów grzebiących w kurzu i piachu wieków minionych. Pewności to nigdy nie możemy miec, nawet dzisiaj zapewne nie wiesz o wszystkim co dzieje się w okół ciebie, więc nie możesz miec pewności jak wygląda świat w jakim żyjesz.
Nie twierdzę też że jestem jakimś specjalistą od średniowiecza, ale w ramach mojego hobby interesowałem się tą epoką, przeczytałem tez kilka mądrych książek na ten temat jak chociazby: "Historia Wypraw Krzyzowych", "Sztuka wojenna w Średniowieczu", "Kultura Rycerska w Europie", trochę tekstów źródłowych, między innymi z "Kronik" Jana Długosza a także wycinków pochodzących z dzienników klasztornych czy kościelnych dotyczacych np palenia czarownic i innych spraw codziennych jezor. Poza tym przeczytałem tony materiałów popularno-naukowych, od książek wydawnictwa Rigest Digest, przez różnoraki pozycje typu "Zamki i Średniowieczni Ryczerze", "Zycie w dobie Średniowiecza", "Kroniki Larousse'a", róznaorakie almanachy uzbrojenia, na programach puszczanych przez Discovery Channel kończąc.
Oczywiście to nie czyni mnie jakimś guru z tej dziedziny (za tak owego mógłby uchodzić jeden z moich wykładowców co najwyżej), ale osmielę się (a jakże) twierdzić że wiem co nieco na ten temat.

poza tym pamiętaj że Guts tą protezę mógł zaciskać na mieszu ponieważ miała ona silny magnes, do niczego innego jej nie używał jezor, zresztą to jest fantasy, Obiwan,Czytałeś może "Smok i jerzy" Dicksona? tam jest dokładnie podany czasw jakim ta ksiązka sie dzieje - czasy wojny 100 letniej, a jednak też jest taka pierdułka jak smoki która trochę zmienia postać świata historycznie zannego, jednak nie mozesz powiedzieć że książka nie nawiązuje do czasów wojny stuletniej.

#37 2006-08-09 00:19:08

Obiwanshinobi
Użytkownik

opcy napisał:

poza tym pamiętaj że Guts tą protezę mógł zaciskać na mieszu ponieważ miała ona silny magnes, do niczego innego jej nie używał jezor, zresztą to jest fantasy, Obiwan,Czytałeś może "Smok i jerzy" Dicksona? tam jest dokładnie podany czasw jakim ta ksiązka sie dzieje - czasy wojny 100 letniej, a jednak też jest taka pierdułka jak smoki która trochę zmienia postać świata historycznie zannego, jednak nie mozesz powiedzieć że książka nie nawiązuje do czasów wojny stuletniej.

Niczego takiego nie napisałem, o ile pamiętam (że nie nawiązuje). Oczywiście kwestia, do czego Gatts używał, a do czego nie używał protezy, jest kwestią "rozmiarów członka Supermana" - sprawa dotyczy bytów fikcyjnych i niczego się tu nie ustali na pewno.
Jeśli owe magnesy były tak mocarne, to jak Gatts odrywał protezę od miecza? Jasne - silny jest, jak sam ch?j, ale to wydaje mi się trochę niepraktyczne. Mangi czytałem niecałe 2 tomy (zamierzam kontynuować), więc to nie pytanie retoryczne. Czytałem "Smoka i Jerzego" - taka konstrukcja świata ("alternatywna przeszłość") jest dość konwencjonalna, często spotykana w literaturze fantastycznej, ale nie wydaje mi się, żeby Kentaro Miura analogicznie wymyślił sobie świat Berka Serka.
Nie piszę tego, żeby Ci dokopać, ale naprawdę ciekawi mnie, jak radzisz sobie na studiach sadząc takie ortografy i jak wyobrażałeś sobie studia w wojskowej uczelni? Znam kogoś, kto się doktoryzuje i błędy robi często, ale nie aż tak często. Bez obrazy.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-08-09 00:20:06)

#38 2006-08-09 00:27:01

Zeus
Użytkownik

XCzytałem o autorze mangi berserk miejsce akcji to sredniowieczna Europa, w dalszej czesci mangi mamy nawet walke kościoła z herezja i palenie na stosach, a do klimatu LOTR to Berserk Kroniki  wojny na Lodos, Scrapped Princess:)

#39 2006-08-09 00:45:03

Obiwanshinobi
Użytkownik

Zeus napisał:

Czytałem o autorze mangi berserk miejsce akcji to sredniowieczna Europa

Jeśli tak twierdzi sam Kentaro Miura, to jest niedouczony. Śmiem wątpić. Może zapodaj dokładny cytat.

#40 2006-08-09 00:48:02

Zeus
Użytkownik

Cytatu nie podam bo nie pamietam gdzie to czytałem, ale pamietam, ze akcja dzieje sie w sredniowiecznej Europie, autor nie musi sie dokładnie trzymac ramow czasowych, przeciez to fantastyka, wiec nie musi byc dobitnie dokładna.

Stopka forum

© Animesub.info 2024