#1 2006-04-13 10:56:24

Zgrzyt
Użytkownik

NGE niech ktoś mi coś wyjaśni

Wczoraj na wieczór zobaczyłem sobie End of Evangelion (wkońcu) i dziś mam emocjonalnego kaca, otóż kilka spraw nie jest dla mnie jasnych i chce prosić tych co  zobaczyli to i zrozumieli w 100%(o ile to możliwe) żeby mi odpowiedzieli na kilka pytań.
UWAGA SPOILER!(jak nie oglądałeś idź sobie jezor)
1)To tak na początku jak Shinji obnażył nie przytomną Asuke, potem było przejście do innej sceny i powrót a Shinji miał cos białego na rękach(!?) i potem mówił tej Misato(kurcze tak jej szło?) że zrobił coś złego Asuce. No właśnie nie kapuje że co przeleciał ją?(sorka ale no naprawdę nie kapuje).
2)Czy Shinji był zbokiem bo jak by nie patrzeć w głowie miał 3 laski i każdą nago!!
3)i tu chodzi o koniec czemu Shinji dusił Asuke? Czemu nie było innych ludzi?(ale wielka głowa Rei w tle tez fajna nie była).
4) ten plan dopełnienia to chodziło oto by ludzkość stanowiła jedność?
5)Czy Shinji  był po części gejem?(ta sprawa z ostatnim aniołem)
6)A i nie do końca kapuje te 2 uderzenie, wiem że ludzie do niego doprowadzili ale nie wyszło im po ich myśli, czemu?
7)Wogóle niech ktoś mi wyjaśni koniec.
sorka że tak dużo ale pytania te nurtują mnie , a jak sobie pomyśle że łucznik z NSF poległ to aż red bull wrze w mej puszcze.
Jeśli były błędy przepraszam ale pisałem w pośpiechu.

#2 2006-04-13 11:07:54

grejpfrut
Użytkownik

Odp: NGE niech ktoś mi coś wyjaśni

UWAGA SPOILERY, NIE CHCE MI SIĘ ICH KODOWAĆ!

to nie są żadne oficjalne dane, taka moja interpretacja oczkod
[cytuj]
1)To tak na początku jak Shinji obnażył nie przytomną Asuke, potem było przejście do innej sceny i powrót a Shinji miał cos białego na rękach(!?) i potem mówił tej Misato(kurcze tak jej szło?) że zrobił coś złego Asuce. No właśnie nie kapuje że co przeleciał ją?(sorka ale no naprawdę nie kapuje).
[/quote]
imho sobie tylko zwałił oczkod
[cytuj]
2)Czy Shinji był zbokiem bo jak by nie patrzeć w głowie miał 3 laski i każdą nago!!
[/quote]
hehehe...  tak jak każdy chłopak oczkod
[cytuj]
3)i tu chodzi o koniec czemu Shinji dusił Asuke? Czemu nie było innych ludzi?(ale wielka głowa Rei w tle tez fajna nie
była).
[/quote]
no właśnie, czemu ją dusił? też nie wiem... w takiej sytuacji nikt by racjonalnie nie myślał...
to ta głowa tego czegoś olbrzymiego co się stało z Rei i Kaworu jak to coś z 78 oczami wchłonęło Rei.
[cytuj]
4) ten plan dopełnienia to chodziło oto by ludzkość stanowiła jedność?
[/quote]
imho to banda oszołomów z pieniędzmi chciała, żeby ludzie osiągnęli wyższy stan (duchowy?) niby taka ewolucja...
[cytuj]
5)Czy Shinji  był po części gejem?(ta sprawa z ostatnim aniołem)
[/quote]
raczej nie, po prostu podziwiał Kaworu... to taki jakby dla niego mistrz ^^
[cytuj]
6)A i nie do końca kapuje te 2 uderzenie, wiem że ludzie do niego doprowadzili ale nie wyszło im po ich myśli, czemu?
[/quote]
to było to z Adamem? jeśli tak, to imo chcieli złapać Adama, ale Adam był dziwką i się nie dał. I zrobił b00m.

ja evy też nie rozumiem... takie to zawiłe i dziwne. może w mandze się wreszcie rozwiąże część wątpliwości... takie jakieś dziwne to anime. każdy może sobie sam interpretować.

UWAGA SPOILERY, NIE CHCE MI SIĘ ICH KODOWAĆ!

Ostatnio edytowany przez grejpfrut (2006-04-13 11:39:47)

#3 2006-04-13 11:36:23

Zgrzyt
Użytkownik

no cóż trochę mi rozjaśniłeś, jak dobrze że zamówiłem sobie już mange

#4 2006-04-13 11:38:55

johny_lennon
Użytkownik

~grejpfrut napisał:

no właśnie, czemu ją dusił? też nie wiem... w takiej sytuacji nikt by racjonalnie nie myślał...
to ta głowa tego czegoś olbrzymiego co się stało z Rei i Kaworu jak to coś z 78 oczami wchłonęło Rei

to macie dobrze wyjasnione w tej akcji jak Shinji i Asuke byli przy tym stole a pozniej Asuka wylala na nie go kawe - nie bede SPOILEROWAL jak dokladnie sie przysluchacie to zrozumiecie jezor A ta wielka kupa tzn glowa to byla lilith bo Rei byla dusza lilith. I temu jako jedyna mogla sie kolnowac czy jak to tam nazwiecie oczkod

5. raczej nie mistrz tylko jego pierwszy prawdziwy przyjaciel ktory go w calosci zrozumial i zaakceptowal

~grejpfrut napisał:

to było to z Adamem?

nie do konca jestem pewien czy chcieli zlapac adama czy jego jaja bez zadnych dziwnych skojarzen jezor

#5 2006-04-13 11:43:31

koniox
Użytkownik

Ja się przez pewien okres rozmyślałem czy Shinji zabił Asuke czy tesh nie ale potem bo dokładnym obejzeniu sceny stwierdziłem że jednak przezyla..:)...

#6 2006-04-13 12:12:32

lp1988
Użytkownik

Ja uwazam ze Shinji dusil Asuke poniewaz niechcial by zyla w tak beznadziejnym swieci -to jest moja interpretacja

#7 2006-04-13 12:26:16

Zgrzyt
Użytkownik

lp1988 ty lepiej uważaj bo za te błędy niektóre osoby mogą cię dojechać.

#8 2006-04-13 13:06:57

lp1988
Użytkownik

Wiem ale ja tez niepojmuje czemu ten typek ja dusil na koncu.

#9 2006-04-13 13:10:10

lp1988
Użytkownik

Ogólnie to koniec tej serii jest dlamnie niezrozumiały i zwalony .Koniec powinien być bardziej prosty ale oczywiscie to sprawiloby ze seria by niebyla taka tajemnicza i niezbyt zapadala w pamieci.

#10 2006-04-13 13:17:10

peger
Użytkownik

No właśnie jagby koniec był "normalny"
to wszyscy byli by happy:)
A tak jest szum i niewiadomo co i jak:) co jest twórcom na rękę.

Polecam lekturę "http://republika.pl/nge" niewiele wyjaśnia:))

#11 2006-04-13 13:24:25

Ikari Shingi kun
Użytkownik

Oto moja interpretacja ostatniej sceny:
Asuka miała tam na końcu identyczne rany co Rei, czyli osoba na której Shinji się że tak powiem zawiódł i musiał stawić jej czoło... ten wygląd Asuki i świadomość że cały rodzaj ludzki wyginął w połączeniu ze schizą Shinjiego doprowadził go do  obłędu z którego wyrwała go przecież mała oznaka miłości (pogłaskanie po twarzy), czyli to czego zawsze pragnął... I to by było na tyle.

#12 2006-04-13 13:27:53

johny_lennon
Użytkownik

No to wam powiem czemu ja dusil jezor
Bo Asuka nie chciala zaakceptowac Shinji'ego jego samego jak i jego milosci oczkod. No i sie Shinji lekko wkurzyl i zaczal ja dusic - scena w kuchni. A ta scena na koncu jest kontynuacja tego bo jak tylko Shinji zobaczyl Asuke to ja zaczal dusic no ale w koncu asuka zaakceptowala go tym dotknieciem reki jego twarzy smile. A temu zostali tylko Shinji i Asuka bo to ma symbolizowac adama i eve czyli poczatek nowego.

A co do serii tv to mi sie wydaje ze tam jest odrazu przeskok do tworzenia nowego swiata. Shinji zostaje sam i tworzy swiat od nowe ze swoich wspomnien. A potwiedzeniem jest tego ta akcja na koncu jak Asuka ,Shinji i Rei chodza do normalnej szkoly smile

#13 2006-04-13 13:34:27

Hatake
Użytkownik

o kurna z tego co czytam trzeba se sciągnąc:D

#14 2006-04-13 14:15:24

Zgrzyt
Użytkownik

johny_lennon napisał:

No to wam powiem czemu ja dusil jezor
Bo Asuka nie chciala zaakceptowac Shinji'ego jego samego jak i jego milosci oczkod. No i sie Shinji lekko wkurzyl i zaczal ja dusic - scena w kuchni. A ta scena na koncu jest kontynuacja tego bo jak tylko Shinji zobaczyl Asuke to ja zaczal dusic no ale w koncu asuka zaakceptowala go tym dotknieciem reki jego twarzy smile. A temu zostali tylko Shinji i Asuka bo to ma symbolizowac adama i eve czyli poczatek nowego.

A co do serii tv to mi sie wydaje ze tam jest odrazu przeskok do tworzenia nowego swiata. Shinji zostaje sam i tworzy swiat od nowe ze swoich wspomnien. A potwiedzeniem jest tego ta akcja na koncu jak Asuka ,Shinji i Rei chodza do normalnej szkoly smile

Wkońcu załapałem, johny_lennon dzięki tobie wkońcu załapałem.....Ej emocjonalny kac minął.[yahoo]
PS. johny_lennon tera wątpię w to czy jesteś człowiekiem[cojest]

#15 2008-08-21 14:53:59

oronit
Użytkownik

Jest to pierwszy post jaki znalazłem, więc zapytam się tutaj.

Czy wersja z polskim Hardsubem od BASAKA jest ocenzurowana w porównaniu do oryginału, czy też nie? Jeśli jest to może ktos powiedzieć jaka wersja nie jest bo nie widzi mi się ściągać wersji z cenzurą.

#16 2008-08-21 16:22:17

Sir_Ace
Użytkownik

A cóż takiego mogłoby być tam poddane cenzurze? (poważnie pytam...)

#17 2008-08-21 16:33:41

michal12
Użytkownik

Może mu chodzi o różnicę w wersji orginał i renewal (cz jak to tam się pisze)

Go to work, send your kids to school
Follow fashion, act normal
Walk on the pavements, watch T.V.
Save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free

#18 2008-08-21 16:35:52

groozin
Użytkownik

Cenzurze może nie, ale było kilka scen wyciętych, np w jednym z ostatnich odcinków kiedy Rei wysadziła w powietrze Jednostkę 00 była scena jak rdzeń się 'rozdyma' i wychodzi z niego coś na kształt anioła. W niektórych wersjach tej sceny nie było, ale Basaka wydała wszystkie odcinki w kompletnej wersji.
BTW to zdecydowanie najlepszy sub do Evangeliona jaki wyszedł.

5205.png

#19 2008-08-21 17:12:11

Zarathustra
Użytkownik

groozin napisał:

Cenzurze może nie, ale było kilka scen wyciętych, np w jednym z ostatnich odcinków kiedy Rei wysadziła w powietrze Jednostkę 00 była scena jak rdzeń się 'rozdyma' i wychodzi z niego coś na kształt anioła. W niektórych wersjach tej sceny nie było, ale Basaka wydała wszystkie odcinki w kompletnej wersji.
BTW to zdecydowanie najlepszy sub do Evangeliona jaki wyszedł.

To nie cenzura, tylko wersja Directors Cut, która została później wydana i zawierała nie wydane wcześniej sceny w pierwotnej wersji. To anime raczej nie było cenzurowane, no chyba że u amerykanów na kanale Adult Swim.

#20 2008-08-21 17:23:18

pawello86
Użytkownik

Second Impact (Drugie uderzenie) zostało wywołane tym, że ludzie chcieli sprowadzić Adama do postaci embrionalnej.
I teraz ja sie zapytam: Skoro to jest Drugie Uderzenie to kiedy było pierwsze ?

Stopka forum

© Animesub.info 2025