Nie jesteś zalogowany.
Z moich informacji i czytanych w necie artykułów dowiaduję się, że nie tłumaczą wiernie, wplątują jakieś polskie przysłowia, czy nawet widziałem "Kevina" wpisali w jednym z dymków w mandze ^^. Błędów też robią niemało. Ktoś wie może coś wiecej na ten temat? Boję się wydać nawet złotówki na wydany przez nich tytuł.
Z moich informacji i czytanych w necie artykułów dowiaduję się, że nie tłumaczą wiernie, wplątują jakieś polskie przysłowia, czy nawet widziałem "Kevina" wpisali w jednym z dymków w mandze ^^. Błędów też robią niemało. Ktoś wie może coś wiecej na ten temat? Boję się wydać nawet złotówki na wydany przez nich tytuł.
Szczerze? Tak robią wszyscy. Polacy, Amerykanie, Francuzi. Kupuj tylko oryginały. Fani też dużo mieszają.
Dobra, pośmialiśmy się. Czy tłumacz a wiernie... Zawsze lubię ten temat, bo zazwyczaj jest tak, że ci, co potrafią to stwierdzić, czepiają się takich bzdetów, że to nie jest błąd/zmiana, tylko znalezienie jakiegoś odpowiednika. Według true fanów wszystko ma zostać jak w oryginale, powinniśmy być zasypywani opisami na każdej stronie itd. Będąc szczerym (chociaż masę od nich nie czytałem). Przysłowia? Nie pamiętam, a jeśli było jakieś, chyba mnie nie odrzuciło, bo raz się trafiło i pewnie szukali odpowiednika. Czy to źle? O co chodzi z "Kevinem" nie wiem, więc się nie wypowiem (nie wiem, o co chodzi, a nie, czemu to dali). Błędy są, to przyznam. Jeśli chodzi o mangi, jeszcze da się przeżyć, bo nie ma tego aż tyle. Czasem mam wrażenie, że część inna ekipa robi, bo jest tego bardzo mało. Ale jeśli chodzi o ln... Czytałem tę Marię i przyznam, że chwilami było wręcz strasznie. Literówki, przecinki po spacjach, jakieś dziwne zdania, nienaturalne wypowiedzi itd.
A teraz mała dygresja. Ludzie tak plączą na Waneko (myslę tu o ich obecnej formie, a nie tej za czasów GTO), a oglądają anime z PL subami z online czy ANSI. Tak z 70-80% przynajmniej subów z ASNI prezentuje gorszy poziom
Ale wolę JPF, na które też można znaleźć masę obelg (jak na wszystko, co napisałem na wstępie).
Ostatnio edytowany przez Hunter Killer (2017-11-08 23:24:52)
Dziś mamy dla Was kolejną zapowiedź! NOWOŚCIĄ NA LUTY JEST:
SUMMER WARSPokaż spoiler
Gatunek/tematyka: tajemnica, dramat, seinen, romans, sci-fi seinen, romans, sci-fi
Autor: Mamoru Hosoda, Iqura Sugimoto, Yoshiyuki Sadamoto
Ilość tomów w Japonii: 3, zakończone
Sposób wydania: format powiękoszony, obwoluta
Cena: 21,99 zł
Premiera: 21 lutego 2018
Opis fabuły
Kiedy matematyczny geniusz Kenji Koiso zostaje poproszony przez Natsuki, w której jest zakochany, o to by pojechał z nią do domu rodzinnego, by wykonać "letnią pracę", zgadza się bez namysłu. Rodzina Natsuki, klan Jinnouchi zbiera się aby uczcić dziewięćdziesiąte urodziny nestorki rodu, Sakae. Jak się okazuje "pracą" Kenjiego ma być udawanie narzeczonego Natsuki i tańczenie z nią na przyjęciu! Tymczasem chłopak otrzymuje na swoją komórkę dziwną wiadomość z szyfrem matematycznym, który z ciekawości rozwiązuje, dzięki czemu zostaje uruchomiony wirus. Wirus atakujący sieć odpowiedzialną za działanie elektroniki, biznesu, służb porządkowych i codziennego życia na całym świecie, powodując totalny chaos...
Przedpłaty, forum i inne
Przedpłaty i prenumeraty znajdziecie tutaj: sklepwaneko.pl
Spóźnili się z tym tytułem dobrych kilka lat, teraz to część ludzi nie będzie go w ogóle kojarzyło.
GG: 1677958
Spóźnili się z tym tytułem dobrych kilka lat, teraz to część ludzi nie będzie go w ogóle kojarzyło.
kilka lat? po datach plików na moim dysku, 1 tom angielskiej mangowej skanlacji to końcówka 2009...
manga to nędznawe popłuczyny po filmie. polskiego wydania dvd raczej się już nie dostanie, ale film na bluerayu ciągle jest dostępny na amazonie, nawet z polskimi napisami. raz na jakiś czas sobie powtarzam, ciągle robi na mnie wrażenie, zwłaszcza z DTS-HD na 5 głośnikach
]
manga to nędznawe popłuczyny po filmie.
Podpisuję się pod tym rękami i nogami!
Kolejne dwie nowości:
Dziś mamy dla Was kolejną zapowiedź! NOWOŚCIĄ NA KWIECIEŃ JEST:
RE: MAHOU SHOUJO
(tytuł roboczy: WROBIONA W MAGIĘ)Pokaż spoilerGatunek/tematyka: tajemnica, komedia, ecchi, fantasy
Autor: Kon Shiyota
Sposób wydania: format standardowy, obwoluta
Premiera: 8 kwietnia 2018
Opis fabuły
Klan była niegdyś bardzo popularną czarodziejką, chroniącą ludzi przez złem. Niestety nagle przepadła, a jej zniknięcie owiane było tajemnicą. Od tego czasu minęło 7 lat… Przed naszą bohaterką po raz kolejny pojawia się jej dawny opiekun oznajmiając, że świat ponownie potrzebuje Czarodziejki Klan! Nie spodziewał się jednak, że niegdyś urocza dziewczynka, mogła dorosnąć i stać się pyskatą pannicą z ponętnym ciałem i niemałą traumą. Na domiar złego dziewczyna nawet nie chce słuchać o powrocie do bycia Czarodziejką Klan…! Jednak na każdego znajdzie się sposób…Przedpłaty i prenumeraty znajdziecie tutaj: sklepwaneko.pl
Oto nasza kolejna NOWOŚĆ NA MARZEC:
MAKAI ISHI MEPHISTO
(tytuł roboczy: Doktor Mephisto)Pokaż spoilerGatunek/tematyka: akcja, horror, shoujo, tajemnica, supernatural
Autor: Hideyuki Kikuchi, Kairi Shimotsuki
Sposób wydania: format standardowy, obwoluta
Premiera: 18 marca 2018
Opis fabuły
Doktor Mephisto jest mężczyzną nie tylko zdolnym i przystojnym, ale również tajemniczym i przerażającym. Potrafi wyleczyć każdą chorobę i ranę, zmienić ołów w złoto, przyzwać mordercze bestie, a nawet wskrzesić zmarłych! Pewnego dnia pojawia się przed nim mężczyzna proszący o pomoc w przywróceniu życia swojego Pana. Miałby tego dokonać za pomocą Dwunastu Nieśmiertelnych Trzewi. Odmowa Mephisto staje się wypowiedzeniem wojny tajemniczej organizacji chcącej osiągnąć swój cel za wszelką cenę.Przedpłaty i prenumeraty znajdziecie tutaj: sklepwaneko.pl
Ostatnio edytowany przez max-kun (2017-12-18 17:12:40)
Dziś mamy dla Was kolejną zapowiedź! NOWOŚCIĄ NA KWIECIEŃ JEST:
RE: MAHOU SHOUJO
(tytuł roboczy: WROBIONA W MAGIĘ)
Ciekawe, jak długo myśleli nad tym polskim tytułem.
Nic nowego, robią tak już od dawna. Ich oferta to mniej więcej pół na pół shounen i shoujo.
GG: 1677958
Wincyj cycków!
Wincyj @ejostwa O_o
Ostatnio edytowany przez Czolgi (2017-12-19 18:02:18)
ファンのファンのために
Bimbru! Wincyj bimbru!
Lubię gatunek mahaou shoujo i choć wolałabym więcej z uniwersum Madoki (np tą mangę o Joannie d'Arc), to i tak zerknę okiem na "Wrobioną w magię". W sumie patent że była czarodziejka ma już dosyć tego wszystkiego jest całkiem ciekawy.
Waneko i Kotori to samo tło pod premiery wydawnicze? Przypadek?
Pewnie u jednych i drugich teraz zima.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
Waneko i Kotori to samo tło pod premiery wydawnicze? Przypadek?
Teorie spiskowe level ANSI.
Kolejne dwie nowości:
Kochani!
Dziś mamy dla Was dwie zapowiedzi. Pierwszą z nich jest:
PSYCHO-PASS 2
Pokaż spoilerGatunek/tematyka: akcja, dramat, psychologiczny, tajemnica, sci-fi
Autor: Saru Hashino, Psycho-Pass Committee
Ilość tomów w Japonii: 5, zakończone
Sposób wydania: format powiększony, obwoluta
Cena: 19,99 zł
Premiera: 25 kwietnia 2018
Opis fabuły
KONTYNUACJA INSPEKTOR AKANE TSUNEMORI!W tym świecie właściwości ludzkiej psychika da się zmierzyć i wyrazić liczbowo. Uzyskana wartość, czyli tzw. psycho-pass, staje się standardowym narzędziem oceny jednostek. Osoby, których psycho-pass jest zbyt wysoki, są zatrzymywane jako „potencjalni przestępcy” jeszcze zanim zrobią coś złego.
Drugą dzisiejszą zapowiedzią jest:
RE: ZERO KARA HAJIMERU ISEKAI SEIKATSU – DAINISHOU – YASHIKI NO ISSHUUKAN HEN
(tytuł roboczy: Re:Zero- Życie w innym świecie od zera- Księga 2: Tydzień w rezydencji)Pokaż spoilerGatunek/tematyka: akcja, dramat, psychologiczny, tajemnica, sci-fi
Autor: Tappei Nagatsuki, Makoto Fuugetsu
Ilość tomów w Japonii: 5, zakończone
Sposób wydania: format powiększony, obwoluta
Cena: 19,99 zł
Premiera: czerwiec 2018
Opis fabuły
KONTYNUACJA Re:Zero- Życie w innym świecie od zera- Księga 1: Dzień w stolicy!Subaru udało się wydostać w pierwszej śmiercionośnej pętli. Po przebudzeniu się w luksusowej posiadłości spotyka Ram i Rem, bliźniacze pokojówki. Znajduje się w domu hrabiego Roswaala, opiekuna i poplecznika Emilii, która uratowała ciężko rannego chłopaka. Tutaj przeżyje sielskie chwile wraz z bliźniaczkami i Beatrcie, młodocianą bibliotekarką chroniącą Zakazanej Biblioteki. A przynajmniej tak to miało wyglądać, gdyż nasz bohater władował się w kolejną pętlę.