Nie jesteś zalogowany.
I tyle w temacie.
Witam. Mam pytanie bo mam trochę oszczędności i zastanawiałem się nad złożeniem nowego komputera.
1) Pytanie odnośnie karty graficznej, czy opłaca się poczekać na jakąś z nowej generacji z geforce'a czy radeona rx480? Czy może iść w 2 karty graficzne?
2) Czy opłaca się chłodzenie wodne (do najnowszych gier na full detalach) gdy mam obudowe Zalman z3 Plus 4 wentylatory z możliwości dołożenia bodajże 2 wentylatorów. Na chwile obecną przy maksymalnym obciążeni grafiki karta geforce gtx260 nie przekracza 100 C (przez producenta maksymalna to 105 C. Czy ewentualnie nie kupować TERAZ chłodzenia wodnego a wydać więcej na sprzęt z możliwością późniejszej zmiany chłodzenia?
3) Jaki procesor? Na co zwracać uwagę? Niby jest opisane http://www.morele.net/wiadomosc/proceso … kupic/582/
ale jedynie rozumiem że opłaca się i7 ale co dalej?
4) Płyta główna - na co zwrócić uwage po za socketem na procesor aby pasowało?
5) Ram - czy mam tutaj dowolność? (Im wyższy nr ddr tym lepszy? czy gddr ? Jedna większa np 8 czy dwie 4? A może 2x8 lub z 4 pamięciami ram? (Dokupić np później)?
6) Zasilacz 700W OCZ 80 Plus (Bez certyfikatu) Czy Ewentualnie wymienić?
7) Dysk SSD posiadam więc koszty z dyskiem można pominąć.
Budżet to około 3,5tys na chwile obecną. 8) Czy warto ewentualnie poczekać pozbierać i coś lepszego kupić?
Wymagania - Płynne działanie gier na full detalach - nowości i tak by służył mi około 5 lat lub do czasu odłożenia na nowy sprzęt
Jak mi napiszecie na co zwracać czy coś poradzicie to będę pisał tutaj co wybrałem i chciałbym poznać waszą opinię
Ostatnio edytowany przez Diablos (2016-08-11 15:32:34)
Lepiej będzie jak podasz części które chcesz kupić, wtedy można porównywać tak na sucho do 3,5tys to dość ciężko. Z tą płynnością nowych gier na full detalach posiadając komputer za 3,5tys to może być różnie. Komp za 5 lub 6 tys to inwestycja na lata więc może poczekaj.
Ostatnio edytowany przez Grucha00 (2016-08-11 16:07:02)
Jeżeli dobrze rozumiem to posiadasz zasilacz, dysk i obudowę(monitor też).
Takie coś złożyłem https://www.morele.net/inventory/info/ArEujQ/
Jeżeli interesuje cię wydajność karty w grach to łap testy http://www.purepc.pl/karty_graficzne/ge … raficznych
Tak Monitor myszkę klawiaturę mam
Co do karty graficznej to zamiast gtx1060 nie lepszy rx 480? 200zł taniej około a raczej radeon lepiej wypada nie?
PAM nie lepiej np 1x8 albo 2x8?
jak pamięć będzie w dual channel to lepiej 2×
jak pamięć będzie w dual channel to lepiej 2×
To akurat mit. Nie ma żadnej różnicy przy pracy na 1-2 kościach.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Jeszcze pytanie oprócz zamiany tej karty graficznej na rx480 (czy sie opłaca) oraz procesora na
https://www.morele.net/procesor-intel-c … 0k-707265/
lub
https://www.morele.net/procesor-intel-c … 0k-647917/
z tym że ten drugi ma inny socket więc inną płytę główną tylko jaką?
I czy warto dołożyć i mieć procesor i7?
Ostatnio edytowany przez Diablos (2016-08-11 18:17:04)
v1r00z napisał:jak pamięć będzie w dual channel to lepiej 2×
To akurat mit. Nie ma żadnej różnicy przy pracy na 1-2 kościach.
kek
"Humans aren't just comprised of a single color, but with many different ones. What our true colors are, what our own colors are, we will never know and no one else knows. Progress colorfully and continue to live colorfully. "
To sobie sprawdź, zamiast bezsensownie "kekować". Nie ma żadnej dostrzegalnej różnicy, między pojedynczą kością a dualem. Mniej kości to mniej wypełnionych slotów. W zasadzie jedynym plusem duala jest jedna kość w razie awarii, ale od 2001 roku jeszcze mi żadna kość nie padła (i chyba mają wieczną gwarancję nawet), więc to nie robi różnicy.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-08-11 19:05:37)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
To sobie sprawdź, zamiast bezsensownie "kekować". Nie ma żadnej dostrzegalnej różnicy, między pojedynczą kością a dualem. Mniej kości to mniej wypełnionych slotów. W zasadzie jedynym plusem duala jest jedna kość w razie awarii, ale od 2001 roku jeszcze mi żadna kość nie padła (i chyba mają wieczną gwarancję nawet), więc to nie robi różnicy.
Między pojedynczą kością a dualem różnica tkwi w braku drugiej kości, co zasadniczo daje większą różnicę nię między parką w dualu a parką w singlu.
imho lepiej doinwestować w drugą kość - różnica między 8 GB a 16 GB jest jednak duża.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
Nie wiem, czy szesnastki mają sens, jeśli nie siedzisz w grafice czy coś. Z tego, co widzę po cenach, to pojedyncze kości są tańsze od zestawów.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Prawda (jak zwykle) leży po środku. Zaletą Dual Channel jest podwojona przepustowość, ale przy obecnych taktowaniach pamięci nie ma ona wielkiego znaczenia. W większości zastosowań masz kilkuprocentowe różnice pomiędzy dualem a singlem.
Sytuacja wygląda inaczej w zastosowaniach bardziej profesjonalnych. Projektowanie, modelowanie, renderowanie, analizy numeryczne i cała maść inżynierskiego softu potrafi dostać kilkunastoprocentowego kopa w Dual Channel.
Biorąc pod uwagę, że dual jest zawsze przynajmniej marginalnie szybszy, nigdy wolniejszy, cenę (dual-packi kosztują tyle samo lub mniej niż pojedyncze kości) oraz fakt, że jak padnie jedna kości to nadal komp działa - nie widzę powodów, żeby nie brać duala.
Argument, że masz wolne sloty na płycie jest gówno warty - co to za korzyść w ogóle? Żadna.
Jak ktoś szuka sprzętu do profesjonalnych zastosowań, to raczej nie musi się pytać o to na forum bajkowym. Dla normalnego użytkownika nie robi to najmniejszej różnicy. A co do cen, to jednak pojedyncze ósemki dorwiesz za te kilkadziesiąt złoty taniej. A padnięcie kości? Cóż, one to w ogóle rzadko padają (sam za 15 lat nie miałem ani jednej awarii), a nie wiem, czy będziesz miał ten komfort, że padnie ci tylko jedna. Poza tym przy jednej kości wystarczy dokupić drugą w razie potrzeby. Prawdę mówiąc, to ja tutaj nie widzę żadnego plusa u duali. Do profesjonalnych zastosowań i tak jedziesz na dwie ósemki albo dwie szesnastki (pamięć do serwerów).
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2016-08-11 20:30:56)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Nie wiem, czy szesnastki mają sens, jeśli nie siedzisz w grafice czy coś. Z tego, co widzę po cenach, to pojedyncze kości są tańsze od zestawów.
Hmn. Niby tak, ale ogólnie nawet zwykły soft potrafi być coraz bardziej pamięciożerny.
Ale nawet jeśli zostaniemy przy 8GB, co coraz częściej jest 'zalecanym' wymaganiem, to lepiej iść w 2x4GB w dualu - jakiś HyperX z chłodzeniem czy inne kości typowo pod zastosowanie growe - niż 1x8GB. Szczególnie jeśli będą szły na jednakowym taktowaniu czy CL.
Zresztą różnice cenowe nie są tak powalające. Kilkanaście do kilkudziesięciu złotych za kilkunastoprocentowy wzrost wydajności, który masz cały czas.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
Wstrzymaj się z zakupem do września. Na razie na rynku kart graficznych jest trochę niestabilna sytuacja. We wrześniu nie powinno być już problemów z dostępnością i cenami.
ja złożyłem zestaw 1mc temu, ale dałem ~10k
więc to nie jest "zwykły" komputer
płyta asus rampage 5 extreme - 2k
procesor - i7 5820, 6 rdzeniowy - ~1,7k
dysk ssd - NVMe Samsung SSD 950 (476 GB), na M2- ~1,5k
pamięć 8x4 gb, ddr4 vegance 3000 - ~1,1k
zasilacz corser 850i - ~1k
obudowa nzx, wyciszona - ~800zł
no i karta graficzna nVidia gtx 1080 asus - 3,5k
a i Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GH24NSD1 za 100zł, miałem przełożyć ze starego blureya, ale na razie mi się nie chce :{
do tego ze "starego" komputera 4 dyski "zwykłe" i 1 ssd, PLEXTOR PX-AG256M6e (256 GB, PCI-E 2.0 x2)
ogólnie to : Rozmiar całkowity 16316.3 GB (7946.2 GB wolne)
no ale to komputer do pracy, w wysokich rozdzielczościach, bo mam monitor Model LG 34UC97C-B Curved czarny, "wklęsły" i pracuje w rozdzielczości 3440 x 1440
kupiłem w zeszłym roku - 3,5k
co pozwala mi zmieścić 4 kartki A4 koło siebie w Wordzie przy powiększeniu 100%
oczywiście to przykład, do worda taki potwór nie jest potrzebny :}
ale do pracy z materiałem filmowym w 4k już mocny komputer jest wymagany :{
do gier i netu powinien ci starczyć komp z i5 i nvidią 1060, co powinno ci się zamknąć w 3-4k, zależy ile pamięci i czy dysk ssd czy zwykły, talerzowy
a i wyszło że win7 nie obsługuje, nie widzi dysków M2 jako systemowych, musiałem więc postawić win10 :{
na szczęście miałem oryginał, więc upgrade do win10 przeszedł bezboleśnie, tylko była zabawa, najpierw postaw win7 na zwykłym dysku, upgrade do win10, by przypisał nowy klucz do płyty głównej, potem instalka czystego win10 już na dysku M2, klucz dopisał automatycznie, ściągnięcie wszystkich poprawek do windy a potem zabawa z twekaremi by wyłączyć wszystkie programiki szpiegujące :{
no niestety win10 wymusił nowy sprzęt, cena postępu :{
skrót
k = tysiące złotych
czyli 2k to 2000 zł
aa, nie napisałem o chłodzeniu proka, oczywiście wodne Corsair Hydro Series H115i - ~600zł
tylko od razu wymieniłem wiatraki na ciche - noctua, 2 na chłodnice, i 1 wdmuchujący na dole - ~300zł
ogólnie w necie i filmy powodują że karta graficzna działa pasywnie, w ogóle nie włącza wiatraków, a procesor ma max 20% obciążenia, co powoduje że wiatraki na chłodnicy chodzą na 700 obrotów, do tego "wyciszona" obudowa i głownie słyszę "chrobot" zwykłych dysków twardych :}
no ale niestety, komfort pracy kosztuje :{
przy 100% obciążenia włączają się wiatraki na grafie do 2k obrotów i n chłodnicy od proka do 1,5k, procesor na wtedy max 75 stopni przy podkręceniu z bazowego 3,3 do 4 giga na wszystkich rdzeniach i na standardowym napięciu, na razie nie chce mi się bawić ale podobno te modele chodzą stabilnie i na 4,5 giga, tylko trzeba podnieść napięcie rdzenia
przy 100% już go słychać, ale pracuje w miarę, w pracy mam 5 letniego amd z serii 5000 i on ma zwykły boxowy wiatrak za 20zł, ten już przy starcie wyje jak by chciał wystartować :{
Jak masz trochę więcej gotówki to szczerze radzę, zainwestuj w wyciszoną obudowę i chłodzenie wodne, albo w porządne powietrzne, w poprzednim kompie miałem i7 4200 i wiatrak powietrzny Noctua NH-D15 w budzie Fractal Design Define R5 i parogodzinna praca nie była żadnym wyzwaniem, przy "traktorze" w pracy głowa zaczyna mnie boleć już po 4h, a muszę wysiedzieć 8h :{
Ostatnio edytowany przez cameleon (2016-08-11 23:34:26)
ja złożyłem zestaw 1mc temu, ale dałem ~10k
procesor - i7 5820, 6 rdzeniowy - ~1,7k
Jak patrzyłem na testy to ten procesor jest wolniejszy od tańszego i7-6700k. W dodatku wymaga bardzo drogich płyt głównych.
Zastanawiałem się nad tym czy go kupić, ale zrezygnowałem.
Szkoda jednak, że kupiłem grafikę GTX 980ti, bo niewiele później wyszła dużo wydajniejsza GTX 1080.
Ale i tak GTX 980ti wystarczy na około 3-4 lata.
to zależy, do gier to lepiej 4 rdzeniowy, i tak gry wykorzystują 2-3 rdzenie, a on jest już na starcie taktowany 4 giga
ale do pracy, w programach wykorzystujących wszystkie rdzenie to 5820 jest szybszy
i tak, niestety, płyty główne i procesor jest droższy, ale zysk w granicy ~30-40% przy renderowaniu jest wymierny, poza tym tak jak pisałem już na starcie podkręciłem go o 25% i to nie ruszając napięcia, a gdybym miał czas się bawić to spokojnie dojechałbym do 4,5 giga
zresztą ...
Szybkość procesora:
Częstotliwość taktowania procesora 4000.1 MHz (oryginalny: 3300 MHz, przetaktowanie: 21%)
Mnożnik procesora 32x
Procesor FSB 125.0 MHz (oryginalny: 100 MHz, przetaktowanie: 25%)
Zegar mostka północnego 3125.1 MHz
Magistrala pamięci 1500.0 MHz
DRAM: Współczynnik FSB 36:3
i to bez wysiłku, na starcie :}}
oraz szybki dysk ssd i pamięci działające w trybie quadro i jest moc :}
Ostatnio edytowany przez cameleon (2016-08-12 07:53:55)
Budżet to około 3,5tys na chwile obecną. 8) Czy warto ewentualnie poczekać pozbierać i coś lepszego kupić?
Wymagania - Płynne działanie gier na full detalach - nowości i tak by służył mi około 5 lat lub do czasu odłożenia na nowy sprzęt
Jak mi napiszecie na co zwracać czy coś poradzicie to będę pisał tutaj co wybrałem i chciałbym poznać waszą opinię
1) Właśnie była premiera kart amd jak i geforce. Brać tylko jedną kartę, nie ma co pchać się w dwie grafiki - mikroprzycięcia.
2) Chłodzenie wodne w tym budżecie nie nada, żeby uzyskać widoczną różnicę w porównania do powietrza potrzeba gruby hajs.
3) W tym budżecie tylko i5. i7 do gier kompletnie nieopłacalny, zyskasz kilka fps dopłacając kilkaset złotych.
5) Im więcej MHz tym lepiej, dwie kości dają kilka procent lepszą wydajność względem jednej kości, w tym budżecie można brać jedną kość 8GB a w czasie późniejszym dołożyć drugą kość.
6) Teoretycznie można zostawić, chociaż z wiekiem maleje efektywność zasilacza.
Moja propozycja : zestaw do oc zestaw oc
Dostajesz procesor intel i5 który podkręcasz do 4,3-4,5 GHz. Płyta główna z 8 fazową sekcją zasilania i dobrym audio. Jedna kość ram 8GB. Chłodzenie na procesor polskiej firmy podobnie jak ram spokojnie wystarczy, nie ma co przepłacać. Karta graficzna gtx 1060 w każdej grze będziesz miał 60 fps w full hd na maksymalnych detalach. Nawet nie patrz na radeona 480 to inny poziom jest 30% niższy.
zestaw bez oc zestaw bez oc
Procesor i5 z zablokowanym mnożnikiem, postawawowa płyta w formacie atx i 4 slotami na ram, jedna kość 8GB ram, chłodzenie na procek zapewniające lapszą kulturę pracy i temperatury od boxowego. Dużo mocniejsza karta graficzna gtx 1070 ze świetnym chłodzeniem od palita, które jest ciche i chłodne.