Nie jesteś zalogowany.
Długo się przed tym broniłem, ale w końcu skusiłem się i wciągnął mnie świat web/light novel, dlatego też postanowiłem podzielić się z wami moją opinią, w które z nich warto zainwestować swój czas ;)
Opis: Okradziony, niesłusznie oskarżony, zdradzony.
Naofumi Iwatani został przywołany do innego świata, aby stać się jednym z legendarnych Czterech Bohaterów, jednak tarcza, którą otrzymał, jest najsłabszą z legendarnych broni i jako że nie posiada żadnej siły ofensywnej, musi polegać na wybranych dla siebie towarzyszach. Czy oszukany, zdradzony i powszechnie pogardzany przetrwa w tym nieprzyjaznym świecie, gdy jedynym jego sojusznikiem będzie niewolnica?
Gatunek: fantasy, dramat, komedia, harem
Rodzaj: web novel (378 rozdziałów + rozdziały Świąteczny i Walentynkowe*) – ukończone / light novel (14 tomów +)
Co na plus: wydawałoby się, że główny motyw został już wyżyłowany do granic możliwości, a jednak autorowi udało się wnieść do niego powiew świeżości, no i chyba po raz pierwszy mamy sensowne wytłumaczenie, dlaczego główny bohater trzyma się z daleka od kręcącego się wokół niego haremu dziewczyn (i bynajmniej nie dlatego, że tłumaczy sobie, że są za młode) ;)
Co na minus: nieco dziwaczny styl, niczym w sztuce teatralnej, gdzie przy każdej kwestii musi być info, kto ją wypowiada, oraz jakaś straszna ilość opisów umiejętności, jakie nabywa bohater i jego podwładni. Dodatkowo w większości tłumaczeń rozdziałów web novel jest używana jakaś koszmarna ilość japonizmów i jakość ich tłumaczenie pozostawia trochę do życzenia.
I na koniec jeszcze tylko ostrzeżenie. O ile pierwsze trzy tomy web i light novel nie różnią się za bardzo, to już w okolicach czwartego w LN pojawiają się zupełnie nowe postacie i fabuła zaczyna się zmieniać.
Moja ocena: 7/10
=================
*Co prawda na mangaupdates podane jest 409 rozdziałów, jednak 378 jest ostatni i nawet po dodaniu specjali nie wychodzi ich 409. Jeśli ktoś się orientuje, skąd ta różnica, to będę wdzięczny za info.
Ostatnio edytowany przez ill (2016-06-13 20:30:56)
GG: 1677958