Nie jesteś zalogowany.
Ktoś już robił aktualizację windowsa 7 na win10?
Ile potrzeba miejsca na dysku aby przeprowadzić taką operację?
PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.
Teraz to nawet bez pytania ci to zrobi, wystarczy, że załączysz aktualizację, a ile miejsca to nie wiem, z 30 gb jak nie więcej, co jeden system to więcej zajmuje.
What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu
30 gb jak nie więcej
Na moim systemowym dysku zostało jedynie 10 Gb xD Więc na razie odpuszczę
Bakura napisał:30 gb jak nie więcej
Na moim systemowym dysku zostało jedynie 10 Gb xD Więc na razie odpuszczę
Zawsze możesz zgrać obraz lub zrobić bootowalnego pena.
30 gb jak nie więcej, co jeden system to więcej zajmuje.
Windows 10 64bit zajmuje u mnie 16.5 GB. 8/8.1 też mniej zajmowały niż Windows 7. Zwłaszcza po roku użytkowania. Siódemka mocno puchła.
@Tanis
Zrób z ~20 GB miejsca i możesz aktualizować. Windows 10 nie potrzebuje tyle miejsca. Potrzeba z ~5-6 GB na pliki instalacyjne oraz drugie tyle lub więcej na stary soft, który będzie przeniesiony do katalogu Windows.old, w razie, gdybyś chciał cofnąć aktualizację i wrócić do poprzedniego systemu.
Ja sobie zainstalowałem, bo na 10 łagodniej system przechodzi zmianę sprzętu. Potem sobie doinstalowałem Classic Shell Menu i nie muszę szukać tego, co mogłem znaleźć od razu w siódemce.
Mam od jakiegoś czasu win10 i w porównaniu do win 8.1/7 działa wolniej, a ostatnio zepsuł mi się dysk i zainstalowałem jakąś inną wersję win10 niż ostatnio i nie mogę przypinać ikonek do menu start. Jakieś pomysły?
To kto ma wiedzieć co masz zainstalowane? Przypuszczam iż win 8.1 lub 8.0 xD
Ktoś już robił aktualizację windowsa 7 na win10?
http://screenshot.sh/ouEz4ef8Wytm0
Od kilku miesięcy mam 10 i nie napuchła tak bardzo a pc lepiej śmiga niż na 7 ;p
20 gb powinno styknąć ale lepiej mieć więcej
Ostatnio edytowany przez hryspin (2016-03-17 02:44:22)
Tanis napisał:Ktoś już robił aktualizację windowsa 7 na win10?
Od kilku miesięcy mam 10 i nie napuchła tak bardzo a pc lepiej śmiga niż na 7 ;p
20 gb powinno styknąć ale lepiej mieć więcej
To mniej niż 8.1, bo zajmuje 22.gb
Ale nie słuchaj głupot że 20 gb jest ok.
Minimum 50gb.
Dlaczego?
1. Plik wymiany - o ile się nic nie zmieniło to 2x ram, czyli 16gb
2. Temp - do zwykłego użytkowania, 5gb?
3. Stan wstrzymania / hibernacja
4. Instalacja gier / gra średnio 20gb? Podczas instalacji może być i 3x tyle w ekstremalnych przypadkach (wyjątkiem jest chyba steam)
5. Aktualizacje
6. Punkt przywracania
7. Pulpit
8. Dokumenty
Oczywiście większość podpunktów można pominąć, ale nie wszystkie, nie mówiąc jeszcze o takim SSD, który po prostu musi mieć luzy
hryspin napisał:Tanis napisał:Ktoś już robił aktualizację windowsa 7 na win10?
20 gb powinno styknąć ale lepiej mieć więcejTo mniej niż 8.1, bo zajmuje 22.gb
Ale nie słuchaj głupot że 20 gb jest ok.
Minimum 50gb.
Dlaczego?
1. Plik wymiany - o ile się nic nie zmieniło to 2x ram, czyli 16gb
2. Temp - do zwykłego użytkowania, 5gb?
3. Stan wstrzymania / hibernacja
4. Instalacja gier / gra średnio 20gb? Podczas instalacji może być i 3x tyle w ekstremalnych przypadkach (wyjątkiem jest chyba steam)
5. Aktualizacje
6. Punkt przywracania
7. Pulpit
8. DokumentyOczywiście większość podpunktów można pominąć, ale nie wszystkie, nie mówiąc jeszcze o takim SSD, który po prostu musi mieć luzy
Plik wymiany w moim przypadku miałby wielkość 32 Gb. Wyłączam go i tak już na win7 ;]
Pytał się o miejsce na aktualizację systemu, a nie trzymanie na nim danych. Po aktualizacji masz prawie tyle samo miejsca, co przed. Miałem 34 GB i spokojnie zaktualizowałem. Jeśli jednak przypadnie nam system do gustu i nie zamierzamy powrócić do poprzedniego systemu, to warto usunąć pliki instalacyjne, które pozostały na dysku (w moim przypadku było to 21,9 GB).
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2016-03-17 06:46:28)
Ja przechodzić nie zamierzam, bo na dysku miejsca wiele nie mam, ponoć system szpieguje, i nie chcę tracić czasu, choć znajomi polecają.
senami napisał:Mam od jakiegoś czasu win10 i w porównaniu do win 8.1/7 działa wolniej, a ostatnio zepsuł mi się dysk i zainstalowałem jakąś inną wersję win10 niż ostatnio i nie mogę przypinać ikonek do menu start. Jakieś pomysły?
To kto ma wiedzieć co masz zainstalowane? Przypuszczam iż win 8.1 lub 8.0 xD
Winows 10 "bardzo legalny" ma x-dziesiąt wersji, a tę, co mam obecnie, wziąłem od brachola i jest inna od tej, co miałem ostatnio i tak oto nie mam funkcji przypinania do menu start. Wiem tylko, że poprzednio miałem win10 pro a teraz enterprise, tyle że powinien mieć więcej funkcji a nie mniej, kappa.
Nala_Alan, mi to żaden znajomy nie polecił, jeden, który się napalił na ten system, wywalił go po kilku dniach bo chmura tak spowalniała kopiowanie przenoszenie plików i nawet po wyłączeniu i tak był wolniejszy, drugi zaś znajomy stwierdził, że bez minimum i3 to nawet nie opłaci się go instalować, a trzeci, że na nim żadne gry nie chodzą. A co do szpiegowania to sacredus tyle artykułów na ten temat mi wysyłał. I nawet jak poblokujesz wszystko w zaporze to i tak explorer wysyła dane, bez blokady to nawet 20 gb na dzień wysłać potrafi. Tak czy siak, jeszcze sporo czasu minie zanim pojawi się jakaś gra, w którą będę chciał zagrać na dx12 żeby musowo system stawiać. Chociaż teraz jest jeszcze Vulcan to i na niego będą gry robić, a mu wystarczy dx11.
What's the point with pointer?
Szisza jest zła a Demo jeszcze gorsze
Kainote link
Umu umu
a trzeci, że na nim żadne gry nie chodzą.
O tu śmiechłem mi nawet na 10 działa http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=823
takie pierniczenie, że gry nie chodzą(fakt nie mają nóg) rozwala mnie najbardziej, co do kopiowania nie miałem problemu z chmury nie korzystam więc jest off nie mam dysku ssd a procek amd fx 6100 3,3 i jakoś działa lepiej jak na win 7 to naprawdę nie wiem co masz za znajomych albo jakie oni mają trupy a nie pc ;p
Ostatnio edytowany przez hryspin (2016-03-17 11:25:46)
Głupoty co niektórzy wypisują... Sympatycy Linuksa? Mój PC ma Intel® Core™2 Duo E4400 z 4 GB RAMu i kartą graficzną Radeon HD 4850 1GB, czyli pamięta czasy Visty. Aktualizacja z 7 do 10 dała mu drugie życie, a problemów brak. Także śmiało póki jeszcze jest za darmo. Natomiast szpiegowskie działanie M$? Który system tego nie robi? Takie czasy, jeśli chce się być online. Tak bardziej w temacie, to Win 10 pobiera się automatycznie na 7 i 8.1, więc wystarczy kliknąć "dalej"