Nie jesteś zalogowany.
Które imiona Japońskie podobająsięwam najbardziej?
Albo lepiej... Jakie imię chcialibyście mieć gdybyśmy żyli w Kraju Kwitnącej Wiśni?
Ciekawi mnie to bo Japończycy mają fioła odnośnie tego. Imiona mogą przecież oznaczać tam prawie wszystko a i niejednokrotnie chłopka i dziweczyna mają takie same imiona. Istnieje tam coś takiego jak rozróżnienie na imiona żeńskie i męskie? Przykład? Hikari - niestety nie pamiętam z jakich to Anime Później sprawdzę to podam o jakie mi chodzi.
Jako że założyłem topic to pierwszy podam imię. "Tatsu" mi się bardzo podoba - a co ono oznacza to chyba każdy wie.
BTW. Zauważyliście że najczęstszym imieniem wykorzystywanym w anime jest "Sakura" (jap. - kwiat wiśni)?
Sakura , Ino chyba te .. chociasz Naru tezz jest piekne a najbardziej podoba mi sie z polskeigo Justyna...;_;...ehh wracajac nyoo ten tegus ja chcialbym miec Tenshi albo Tsuki ( Tenshi znaczy Aniol , Tsuki - ksiezyc )
W co drugim anime, ktore widzialem wystepuje postac o imieniu Sakura.
Nie mam ulubionego imienia z Japonskiego, chyba ze jakies oznacza psychopate, lub cos w tym stylu.
Mnie osobiście podoba się Sasuke i Taki, ale nie mam zielonego pojęcia co mogą oznaczać nigdzie nie mogę znaleźć...[baka]
co do Sakura to racja wszedzie pełno tego imienia
Mi sie podobają w sumie dwa imiona :
Hikari (światło)
Hoshi (gwiazda chyba)
Sakura... bleee... przejadło się. W co drugim anime jest kobitka z takim imieniem. A jeszcze do tego Sakura z Naruto, której nie lubię, bo nic ciekawego tam nie wnosi, tylko co drugie słowo z jej ust to Sasuke!!!
Co do moich ulubionych, to nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Podobają mi się chyba imiona te, które są noszone przez lubiane przeze mnie postacie i tak: Chidori (do tego imienia nie mogłem się przyzwyczaić, żeby dziewczyna nazywała się tak jak jutsu z Naruto[fuj]; teraz już mi się podoba, bo bardziej kojarzy się z FMP niż z Naruto), Hinata, Yoruichi, Maaya (od piosenkarki Maayi Sakamoto)... i... aaa! A jednak jest jedno, które mi się podoba bez względu na postać: Hitomi co znaczy po prostu oczy (dosłownie źrenice, ale kto by to tak tłumaczył ) Hikari też jest ładne. O takim imieniu jak Hoshi nie słyszałem, ale masz rację @stean, to znaczy gwiazda
Poza tym teraz jak się zacząłem zastanawiać nad tymi imionami zauważyłem, że lubię takie, które składają się z dwóch sylab np. Taki, Maki, Kaya itp.
Ostatnio edytowany przez Wanderer (2006-03-16 20:58:37)
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Hitomi (a byłem pewiez że to znaczy przeznaczenie)
Megumi
ewentualnie Myoko (nie pamietam gdzie to imie napotkałem, chyba nie w anime)
Jakos za bardzo przyzwyczajony jestem do swojego imienia by je zmieniać
Ostatnio edytowany przez opcy (2006-03-16 21:02:16)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Wanderer w sumie nie pamiętam dokładnie z jakiego anime lub gdzie się spotkałem z imieniem Hoshi ale wiem że takie było w sumie znaczenie też całkiem fajne Gwiazda ...
Jest jeszcze jedno imie które bardzo mi się podoba ze względu na anime to Kintaro lecz nieznam jego znaczenia o ile jakieś ma
Mi się słówko "Hoshi" kojarzy z "Hoshi no Koe" - The Voices of a Distant Star. Ale kto wie.. może jest też takie imię
Neko moze to nie imie ale lubie koty
Neko moze to nie imie ale lubie koty
Mrrrrr..... Neko-chan
mi sie najbardziej podobaja imiona Kasumi i Ryu
A mi się podoba mój obecny nickanme
A znaczy on mniej więcej tyle co:
hiro - wide
yuki - going
(wybaczcie, dosłownie nie da się tego przetłumaczyć)
Co na nasze można przetłumaczyć jako:
włóczykij, albo obierzyświat.[madrala]
Tłumaczenia są jak kobiety. Wierne nie są piękne, a piękne nie są wierne.
a mi sie tam podoba Heihachi (to było imie takiego gostka z Tekkena, napewno każdy go zna), nie wiem co znaczy ale fajnie sie wymiawia :] hajhaczi:D
Jak chodzi o mnie to z wybraniem jednego imienia miałabym spory problem. Zbyt dużo mi się podoba. Np:
Ichigo - oznacza truskawkę, to imię występuje również dość często w anime takich jak: Bleach,Tokyo Mew Mew,Ichigo 100%, ale ja lubię je ze względu na to że uwielbiam Ichigo z Bleach.
Chiaki- niewiem co oznacza , występuje w Kamikaze kaitou Jeanne
Hikari-wszyscy wiemy co to oznacza, wystepuje w Magic Knight Reather, Wind of Heart ....
Ichimaru- też niewiem co oznacza,występuje w Bleach
Yourichi- niewiem co oznacza,również wystepuje w Bleach
Toushirou- wiem tylko tyle że "shirou" oznacza kolor biały,postać z Bleach
Setsuna- zabardzo nie pamiętam co to oznaczało,postać z Sailor Moon,Angel Sanctuary
Kokoro- oznacza serce jak i "duch serce" ,wystepuje w Aishiteruze Baby
Yuuki- oznacza odwagę,nazwisko Miaki z Fushigi Yuugi
Rei-oznacza ogień,występuje w anime Neon Genesis Evangelion,Sailor Moon
Usagi-oznacza królika,wystepuje w Sailor Moon
I jeszcze wiele wiele innych imion mi się podoba ale za dużo by tu było wypisywania.
Mnie się podoba wiele imion żeńskich, ale najbardziej przypadły mi do gustu te, które należą do dziewcząt z moich ulubionych serii :
Misato i Yui z "Neon Genesis Evangelion",
Honoka z "Suzuki",
Chidori z "Full Metal Panic",
Haruka i Mitsuki z "Kimi ga Nozomu Eien"
Iriya z "Iriya no Sora, UFO no Natsu",
Podoba mi się również imię Sayuri(lilia), Ayumi ( bo Ayumi Hamasaki), Chihiro(bo Chihiro Onitsuka) i oczywiście Maaya ( bo Maaya Sakamoto) oraz Yumiko (z jakiegoś filmu made in Japan)
NEMU! Nemu i leżycie! >_<
[...]
Ichimaru- też niewiem co oznacza,występuje w Bleach
Yourichi- niewiem co oznacza,również wystepuje w Bleach
Toushirou- wiem tylko tyle że "shirou" oznacza kolor biały,postać z Bleach
Rei-oznacza ogień,występuje w anime Neon Genesis Evangelion,Sailor Moon [...]
Więc tak
Ichimaru 市丸 - to imię nie oznacza nic (Ichi 市 - miasto; maru 丸 - popularne zakonczenie nazwiska japońskiego, tak jak u nas "-ski" (np. Kowalski))
Yourichi 夜一 - to imię też raczej nic nie oznacza (yoru 夜 - noc; ichi 一 - jeden) Może ewentualnie ta noc jest odniesieniem do czarnego kota.
Toushirou 冬獅郎 - biały to nie shirou, ale shiro (tou 冬 - zima; shi 獅 - lew; 郎 rou - syn) Więc swobodne tłumaczenie tego brzmiałoby Syn Śnieżnego Lwa
Rei - pierwsze słyszę, żeby to oznaczało ogień Wiem, że oznacza raczej zimno, chłodno, a tak poza tym zero czy ducha.
Reszta imion nie wiem co oznacza
Podoba mi się również imię [...] Chihiro(bo Chihiro Onitsuka)...
Aaaaa! No tak zapomniałem o Chihiro
Ostatnio edytowany przez Wanderer (2006-03-18 01:41:14)
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
hehe Hiroyuki na japońskim sie nie znam ale z tego co napisaleś to może "Tramp" bedzie odpowiednim imieniem:D:P
A do ciebie Wanderer kazde imie coś znaczy nawet te nasze polskie:D moze poprostu nie wziałes wszystkich możliwych znaczeń?????Z drugiej strony dla nas moze to znaczyc tyle co nic
Ostatnio edytowany przez white_diem (2006-03-19 04:03:38)