Nie jesteś zalogowany.
Poszukuje czcionek EFN Symeon Cnd oraz wofDywtyk
Poszukuje czcionek EFN Symeon Cnd
Jest w naszej paczce 580 czcionek EFN.
Dziękuje wam bardzo. Areki dzięki za ten skarb
Ma ktoś Italici do LTFinnegan Medium?
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Ma ktoś Italici do LTFinnegan Medium?
https://mega.co.nz/#!9UtgUAwQ!36RUsi5Ve … -WHA1svZXg O to chodzi?
Śmiga, dzięki. Na dialogach kursyw nie używam, to myślałem, że się obejdzie bez tego, ale jak muszę dać kursywę na tytuł i są polskie znaki to ich ni ma. Zastanawia mnie tylko dlaczego tak jest, skoro inne czcionki normalnie pochyla bez żadnych wgranych italiców i ogonki normalnie są. Tylko Finnegan się o nie pluje.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-04-20 12:52:03)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Bo jeżeli dany font nie ma osobnego zestawu znaków dla kursywy, to jest ona sztucznie generowana poprzez pochylenie normalnych znaków - co zazwyczaj nie wygląda najlepiej .
Bo jeżeli dany font nie ma osobnego zestawu znaków dla kursywy, to jest ona sztucznie generowana poprzez pochylenie normalnych znaków - co zazwyczaj nie wygląda najlepiej .
Tak rzadko używam, że mi to wszystko jedno. I dotychczas właśnie tak zawsze miałem. Widocznie Finnegan ma od razu taki zestaw?
Hmm... to mi teraz przyszedł do głowy taki pomysł, ale nie wiem, jakie wartości będą odpowiednie.
\fax-0.02 czy więcej?
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-04-21 00:31:49)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Generalnie, gdy w systemie nie ma zainstalowanego osobnego zestawu znaków dla kursywy powinna ona zostać wygenerowana automatycznie.
Dlatego jestem przekonany, że miałeś zainstalowanego normalnego fonta z polskimi znakami i kursywę bez nich - to jedyne racjonalne wyjaśnienie braku polskich znaków jedynie w kursywie.
I żeby nie być gołosłownym:
gdy w systemie jest zainstalowana jedynie normalna czcionka z polskimi znakami (LT_3 PL.ttf z twojej paczki do Ore Monogatari!!),
gdy zainstaluje się również kursywę bez pl znaków (LTFinnegan MediumItalic.TTF z linku od Reina),
gdy zainstaluje się również kursywę z pl znakami (RYBNIK_0.TTF z linku od wtasa).
Swoją drogą, to oryginalna czcionka ma pl znaki, ale możliwe, że pierwsze wersje tej czcionki ich nie miały .
A użycie \fax zamiast \i uważam za chybiony pomysł .
Ostatnio edytowany przez FAiM (2015-04-21 14:15:29)
Fax się przydaje zamiast i, gdy używamy rozszerzenia w x dla czcionki. Takie coś zastosowałem w napisach do Accel Worlda, gdzie dałem 160 w x.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2015-04-21 13:57:16)
Generalnie, gdy w systemie nie ma zainstalowanego osobnego zestawu znaków dla kursywy powinna ona zostać wygenerowana automatycznie.
Dlatego jestem przekonany, że miałeś zainstalowanego normalnego fonta z polskimi znakami i kursywę bez nich - to jedyne racjonalne wyjaśnienie braku polskich znaków jedynie w kursywie.
I tu jest właśnie pies pogrzebany bo ja zainstalowałem samą czcionkę, tj. bez osobnego zestawu dla kursywy.
I co jeszcze ciekawsze – w Aegisubie normalnie tę czcionkę pochyla, dopiero po odpaleniu tego w jakimś playerze zaczyna się sypać.
Inne czcionki (też bez kursyw, bo ich specjalnie nie potrzebuję, skoro używam tylko do wyrazów obcego pochodzenia i tytułów) normalnie pochyla.
Nie wiem, ewenement jakiś. Szczególnie, że to wyszło dopiero po 4 miesiącach używania (kiedy dałem kursywę na spolszczoną nazwę dokumentu).
No i ta czcionka ma oryginalnie PL znaki (widocznie tak jak mówisz – w nowszej wersji), więc dodając autorską kursywę jest trochę... dziwnie.
No nic, trzeba znaleźć jakiegoś murzyna do przerobienia lub niczym rasowy Jack Sparrow znaleźć spolszczoną po czarnej stronie internetów.
Albo z \faxem na niskich wartościach przetestuję, heh.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-04-21 14:03:16)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Sprawdziłem tą czcionkę w Aegisubie i pochyla się normalnie. Ale na wszelki wypadek dodałem znak PL w programie FontCreatorze.
Czcionka została przetestowana na dwóch playerach (WMP i MPC) i działa bez zarzutu. Masz tu link sprawdź sobie.
Nie ewenement, tylko zapewne sprawdzasz na Ore Monogatari!! od Commie, nie?
Już wyjaśniam w czym tkwi problem.
Najpierw musimy sobie zdawać sprawę, że w chwili odpalenia pliku mkv wszystkie załączone w nim fonty są tymczasowo instalowane.
A ponieważ w plikach od Commie znajduje się font LTFinnegan Medium - zarówno wersja normalna (LT_C.ttf), jak i kursywa (LTFinnegan_MediumItalic_2.ttf).
Więc po ich odpaleniu, masz jakby zainstalowaną normalną wersję z polskimi znakami (z systemu) oraz kursywę bez pl znaków (z pliku mkv).
Dlatego w Aegisubie masz kursywę z polskimi znakami - bo wtedy masz tylko zainstalowaną normalną wersję z pl znakami. Ale wystarczy, że w tle odpalisz plik od Commie i już będziesz miał to samo co w playerze .
Zawsze powtarzam, że wszelkie spolszczenia powinny mieć "PL" w nazwie, wtedy nie ma z nimi problemów .
Ostatnio edytowany przez FAiM (2015-04-21 17:40:25)
Mea culpa, zupełnie zapomniałem o czcionkach załączonych do mkv.
I tak, korzystam głównie z czcionek Commie, więc jak robię coś pod ich wydanie, to muszę sobie brać na to poprawkę, heh.
Zawsze powtarzam, że wszelkie spolszczenia powinny mieć "PL" w nazwie, wtedy nie ma z nimi problemów
Na oryginalnych znakach nie chciało mi się zmieniać, ale nie przewidziałem, że będzie taki problem. Dzięki.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Poszukuję czcionek do napisów Nyan Koi! autorstwa Aniki00.
Edit:
@down Wielkie dzięki
Na wszelki wypadek poprałem wszystkie
Ostatnio edytowany przez kuru (2015-05-12 21:56:14)
Poszukuję czcionek do napisów Nyan Koi! autorstwa Aniki00.
Ma ktoś ogonki do RolandBecker, a najlepiej RolandBecker Bold?
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000