#1 2015-02-21 23:44:45

Areki-chan
Użytkownik

JLPT

Może to głupie pytanie, ale pisał ktoś kiedyś JLPT?

Widziałam, że zapisy na lipiec są do 23 marca i chciałabym zdawać JLPT2, ale tak naprawdę na stronie niczego sensownego nie piszą...
Najbardziej mnie irytuje, że nigdzie nie podają kanji czy słownictwa na poszczególne poziomy. Orientuje się ktoś w tym zakresie?
Poza tym jak wygląda ten egzamin? Testy z poprzednich lat nie są publikowane, więc wiem tylko tyle, że pytania są zamknięte...
No i fajnie by było wiedzieć, ile trzeba mieć procent, żeby zdać.
Niby trochę pogooglałam, ale ciężko mi ogarnąć, które informacje dotyczą egzaminów po reformie, a które tych sprzed niej...

Ostatnio edytowany przez Areki-chan (2015-02-21 23:45:22)

wNXtFnr.jpg

#2 2015-02-21 23:58:42

Kensai
Użytkownik

Odp: JLPT

Oficjalnego zakresu słownictwa itd. nie widziałem, ale materiały na ten temat w necie są w miarę wiarygodne. Np. http://www.tanos.co.uk/jlpt/jlpt2/.

#3 2015-02-22 00:11:11

Areki-chan
Użytkownik

Bardzo fajne te listy, chyba je sobie wydrukuję i pozaznaczam, czego nie umiem... Szkoda, że nigdzie nie ma testów z poprzednich lat, bo bym je sobie porobiła, ech.

wNXtFnr.jpg

#4 2015-02-22 01:02:43

mateo690
Użytkownik

Ja pisałem jlptN5 w grudniu 2014 (i zaliczyłem, yupi jezor). Tutaj masz przykładowe testy: http://www.jlpt.jp/e/samples/sample12.html. Od prawdziwych różnią się tylko danymi. Przejrzyj je, a wszystko będziesz wiedzieć oczkod  Sam do przygotowania korzystałem z tej strony: http://nihongoichiban.com/2011/03/21/wh … test-jlpt/ (spodobała mi się, choć parę błędów już tam widziałem).  Ogólnie prościej się ułożyć testu nie da, a jedyna trudność to nie zaspać i na czas nanieść odpowiedzi na kartę odpowiedzi (taa a ja 500 km dojeżdżałem, do pisania podchodziłem niewyspany i zmęczony...). Ze słuchu jest hardkor, bo trzeba od razu nanosić odpowiedzi, bez czasu na namysł jezor No i tylko pół godzinki było (N5) na czytanie ze zrozumieniem, jak ktoś spanikuje przez natłok tekstu, może skończyć się na strzelaniu, aby tylko zdążyć nanieść odpowiedzi. Główną stronę pewnie znasz, ale i tak masz linka: https://ssl.pjwstk.edu.pl/jlpt/index.php/page/index/1

IdeponGauczynski.png

#5 2015-02-22 01:10:00

Areki-chan
Użytkownik

Ale super! Przegrzebałam całą tę stronę, nie wiem, dlaczego nie wpadłam na te przykładowe testy, zaraz je sobie wydrukuję...
Ja na szczęście do Warszawy mam jakieś 2 godziny pociągiem tylko, ale rozumiem, że kawa się przyda w takim razie xD
A z tym słuchaniem to nagranie puszczają dwa razy czy tylko raz, że nie ma czasu na namysł?

wNXtFnr.jpg

#6 2015-02-22 01:24:07

mateo690
Użytkownik

Najpierw jest przykładowa rozmowa (renshuu) do każdego nowego typu zadania osobno, potem już leci raz normalny test, raz! Nie ma miejsca na błędy. Słuchasz, czekasz na koniec rozmowy i zaznaczasz. Przynajmniej na N5 tak było. W sumie słuch to najłatwiejsza część (jak ktoś obejrzał kilkaset anime jezor), wszystko wyraźnie słychać. A co do oceniania, to podobno 60-70% zależnie, mogą ci podciągnąć, jak z jakiejś części jesteś słabsza, a na innych brylujesz.

Ostatnio edytowany przez mateo690 (2015-02-22 01:25:52)

IdeponGauczynski.png

#7 2015-02-22 01:28:05

Areki-chan
Użytkownik

Właśnie tak słucham tych przykładowych pytań i strasznie powoli tam gadają O.o
Ale przeraża mnie, że w pierwszej części jest 75 pytań i 105 minut - przecież to wychodzi 1,4 minuty na pytanie, a jeszcze są teksty do przeczytania! Toż to trzeba czytać szybciej niż po polsku O.o

wNXtFnr.jpg

#8 2015-02-22 01:34:56

marek2fgc
Użytkownik

W TOEIC (angielski) masz 200 pytań (czytanie, słuchanie) w ciągu 120 minut. smile_big

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2015-02-22 01:35:59)

#9 2015-02-22 01:39:04

mateo690
Użytkownik

Cóż, trzeba jakoś podnieść poprzeczkę, by wynagrodzić brak zadań otwartych oczkod Ale i tak wolałbym choć parę otwartych... Uczę się od razu pisać krzaczkami, więc... W każdym razie ćwicz dużo czytania i przygotuj zapas kawy.

Edit. N2 to już nie przelewki. jezor

Ostatnio edytowany przez mateo690 (2015-02-22 01:41:12)

IdeponGauczynski.png

#10 2015-02-22 01:49:38

Areki-chan
Użytkownik

Ja na otwartych bym poległa, bo bardziej skupiam się na rozumieniu języka niż posługiwaniu się nim... Znaczy gadać mogę, ale pisanie kanji to więcej zapamiętywania niż ich czytanie. Więc dobrze, że są same zamknięte.
Czytanie cały czas ćwiczę, mam taki podręcznik "Chuukyuu kara manabu nihongo". Do tego przerabiam sobie gramatykę z książki "Kanzen Master 2kyuu Nihongo Nouryoku Shiken Mondai Taisaku". Ale obie niedługo skończę, dlatego będę jeszcze szukać czegoś, z czego mogłabym sobie wszystko powtórzyć na egzamin, no i zamierzam przejrzeć te listy kanji i słówek i zobaczyć, ile muszę wkuć...

Ale po sześciu latach nauki (no dobra, dopiero czwarty chodzę na zajęcia, bo po pierwszym roku miałam dwa lata przerwy i uczyłam się z internetu wtedy, czyli prawie nic) i dwóch miesiącach spędzonych w Japonii głupio by było nie zdać JLPT2.

Ostatnio edytowany przez Areki-chan (2015-02-22 01:52:14)

wNXtFnr.jpg

#11 2015-02-22 02:03:06

mateo690
Użytkownik

Dokładnie - z tekstu wyczytam, ale z zapisaniem problem. Z takim doświadczeniem, domyślam się, że większego problemu mieć nie będziesz. Ja tylko poświęcam swój wolny czas na naukę w domu, wszystkie szkoły daleko, a pieniędzy ciągle brakuje, czyli tylko na tyle mnie stać. I tyle mi wystarczy, nie mam większych planów. Kciuki będę za ciebie trzymać, może nawet sam się pofatyguję na N4 latem.

IdeponGauczynski.png

#12 2015-02-22 08:44:18

OromisMasta
Użytkownik

Ja też wybieram się latem na JLPT, na razie N5, ale od czegoś trzeba zacząć...
Oprócz różnych stron internetowych jak te wspomniane powyżej, korzystam również z apki na androida o nazwie Obenkyo.
Całkiem przydatna rzecz, zawiera lekcje od podstaw (kana itp.), a także zbiór kanji i słownictwa z podziałem na poziomy JLPT właśnie (choć nie jestem do końca pewien, na ile precyzyjny jest ten podział), a nawet instrukcje poprawnego pisania każdego znaku.
Jeden tylko problem: aplikacja jest w języku angielskim, tzn. żeby mieć z niej jakikolwiek pożytek, trzeba najpierw znać angielski na tyle dobrze, by móc uczyć się innych języków w odniesieniu do niego.

A te testy ze słuchu wydają się dość proste, przy takim żółwim tempie czytania lektora zdającemu grozi co najwyżej to, że zapomni początku pytania, zanim ten dowlecze się do końca xD
W sumie ogólnie słuchanie/gadanie to dla mnie raczej nie problem, gorzej z wkuciem "krzaczków", ale co tam, ja nie dam rady?

Mój MAL - Jednak postanowiłem dać tej stronie jeszcze jedną szansę :V

Słodkiego, miłego życia!

#13 2015-02-22 11:02:38

Areki-chan
Użytkownik

Od dawna ćwiczę kanji na Obenkyo, ale właśnie nie ufam za bardzo temu podziałowi, chyba go w wolnej chwili sprawdzę z wspomnianymi wyżej listami. Póki co ogarniam 450 z 1000 kanji (przynajmniej patrząc po tej aplikacji właśnie), ze słownictwa jeszcze nie sprawdzałam... Mam nadzieję, że zdążę wszystko wkuć, zwłaszcza, że mam jeszcze matury >.<

A tak z ciekawości - wie ktoś, jak dużo ludzi średnio przychodzi na egzamin?

Ostatnio edytowany przez Areki-chan (2015-02-22 11:04:00)

wNXtFnr.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2024