Nie jesteś zalogowany.
Co z tego, że mieszkam w Katowicach? Przejdź się na Nikiszowiec, Szopienice, Załęże, a zobaczysz, jak tam bogato.
Lepiej niż w każdej wsi, poza tym do centrum raz-dwa i jesteś.
Dane nie kłamią - średnia i mediana zarobków tyczy się całych Katowic.
To normalne, że są bogatsze i biedniejsze dzielnice.
Równie dobrze mogę skontrować - ,,przejdź się po najbogatszych dziedzicach Warszawy i zobacz jaka tam bida z nyndzą" - taki sam przykład.
Źródło nie jest wątpliwe.
Jest bardzo wątpliwe, rzetelnego materiału to ja tym chyba w życiu nie widziałem.
Same brednie nagrywane przez oszołomów.
Sam chyba obalałem swego czasu niektóre mity z jutuba (np. ten o rzekomej rakotwórczości sacharozy, to wyszło od "University of Youtube").
Dużo, kurde. Ci nierozliczeni komuniści nadal niszczą nasz kraj. Nadal sprzedają informacje obcym wywiadom (wiem, wiem, jestem megateoretyk spiskowy i w ogóle). Nadal się panoszą po rządowych parytetach. I w końcu nadal kradną, ile tylko się da.
Brednie.
Dla kogo? Dla ciebie, mnie?
Dla ogółu.
Gdyby wtedy zaczęli wieszać, to pewnie wieszaliby i do dzisiaj - błędne koło.
Czyim kosztem? Popiełuszki? Dziewięciu z Wujka? Stoczniowców? Nieznanych bohaterów? Pokojowo dla kogo?
Zmiana ustroju nastąpiła w 1989, a czynników było znacznie więcej, także zewnętrznych (ZSSR zaczął się sypać).
A górniki jak górniki - "za komuny" żyli jak królowie, teraz nieco gorzej, ale nadal wysoko stoją... i jeszcze im źle.
Pfff.
Zmień źródła.
Na teorie spiskowe?
Podziękuję.
Amerykanie sobie tylko założyli, że u nas powinno być sporo tych łupków i wydobycie będzie opłacalne, potem okazało się, że jest to niezgodne ze stanem faktycznym.
Fakt.
Nieopłacalnym jest wydobywanie łupków.
Fakt.
Fakty, fakty - same fakty.
Żadne teorie spiskowe mnie nie przekonają, że jest inaczej.
ak Polacy rządzą, nieopłacalne. Kiedy przychodzi czeski prezes z czeską załogą (Kopalnia Silesia) albo indyjski z indyjskim sztabem zarządzającym (Huta Królewska w Chorzowie, obecnie Mital) czy chiński z chińskim (Huta Stalowa Wola), da się. Dlaczego?
Polski a czeski, czy może państwowy, a prywatny?
A w sumie to nawet dunno - nie chcę mi się wnikać.
Czynników jest zawsze mnóstwo, jesteś jak typowy kuc - dla was zawsze jest tylko jedna, bezpośrednia zależność.
Chociażby słodycze - Wedel, Wawel, Olza.
No skoro nie wytrzymują konkurencji - ich problem.
Zresztą - nie słyszałem nic na ten temat i nawet nie chcę mi się wnikać.
Nie widzę zresztą nic dziwnego w tym, że dana spółka może mieć problemy.
GM też swego czasu było w opałach, gdyby nie rząd USA... oj tak - to właśnie jest wasze znienawidzone "lewactwo".
Wait, you didn't say that, did you. Clearly I'm being trolled.
Czyżby?
Walcz z tym:
http://gfx.mmka.pl/newsph/439831/1241747.3.jpg
4k w stolicy, 3,5k w całym województwie - mediany (średnie oczywiście znacznie wyższe).
Dolicz do tego malutkie koszty życia w Kato, czy ogólnie w całym województwie - bardzo duża różnica względem np. Wrocławia, Krakowa czy Poznania.
I jaki tam jest % bezrobocia?
Gdzieś ze 4% - tyle co nic.
To jest jedno z ostatnich miejsc, gdzie można na coś narzekać... no, ale jako że na coś narzekać trzeba... Polacy i wszystko jasne.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Widzę, że patrzymy na wynagrodzenia brutto. W jednej firmie wynagrodzenie netto może się różnić od wynagrodzenia w innej firmie, mimo że obie mają takie same wynagrodzenia brutto (sorry za powtórzenia). Jakbyś znalazł taki wykres, tylko netto, to byłbym wdzięczny.
Moja kuzynka zarabiała 2200 zł brutto, a po odjęciu VAT-u oraz innych cudów na kiju ok. 1400.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-04-05 17:42:37)
vegeta391 napisał:Czyim kosztem? Popiełuszki? Dziewięciu z Wujka? Stoczniowców? Nieznanych bohaterów? Pokojowo dla kogo?
Zmiana ustroju nastąpiła w 1989, a czynników było znacznie więcej, także zewnętrznych (ZSSR zaczął się sypać).
A górniki jak górniki - "za komuny" żyli jak królowie, teraz nieco gorzej, ale nadal wysoko stoją... i jeszcze im źle.
Pfff.
Idiots, idiots everywhere.
Wiesz co to zawód górnik?
Dobra, poczekam aż weźmiesz słownik.
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Widzę, że patrzymy na wynagrodzenia brutto. W jednej firmie wynagrodzenie netto może się różnić od wynagrodzenia w innej firmie, mimo że obie mają takie same wynagrodzenia brutto (sorry za powtórzenia). Jakbyś znalazł taki wykres, tylko netto, to byłbym wdzięczny.
Moja kuzynka zarabiała 2200 zł brutto, a po odjęciu VAT-u oraz innych cudów na kiju ok. 1400.
Fakt, bo akurat różnie można naliczać, ale na to się nic nie poradzi - wszędzie podobają w brutto, bo to ładniej wygląda.
Chociaż myślę, że dane w netto powinny być dostępne na stronie GUS.
Tutaj powinno coś być, tylko trzeba grzebać:
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_685_PLK_HTML.htm
Wiesz co to zawód górnik?
Dobra, poczekam aż weźmiesz słownik.
No jeszcze powiedz, że górnicy kiepsko żyją... niech zgadnę - jesteś synem górnika?
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_685_PLK_HTML.htm
Yagami_Raito8920 napisał:Wiesz co to zawód górnik?
Dobra, poczekam aż weźmiesz słownik.No jeszcze powiedz, że górnicy kiepsko żyją... niech zgadnę - jesteś synem górnika?
Dziadkowie byli górnikami od strony matki i ojca. I tak powiem, że górnicy mają kiepsko.
Tylko nie myl czasami prezesów, kierowników i sztygarów, bo oni lubią być nazywani "górnikami", a biorą dwa razy większą mamonę
za zasiadanie w radzie nadzorczej zakładu lub wypełnianiu papierków.
Emerytura górnika, który pracował na dole, oscyluje między 2400-2800 na rękę. Co to jest?
A utracie 3/4 zdrowia to nie wspomnę.
Kamiyan3991 napisał:http://www.stat.gov.pl/gus/5840_685_PLK_HTML.htm
Yagami_Raito8920 napisał:Wiesz co to zawód górnik?
Dobra, poczekam aż weźmiesz słownik.No jeszcze powiedz, że górnicy kiepsko żyją... niech zgadnę - jesteś synem górnika?
Dziadkowie byli górnikami od strony matki i ojca. I tak powiem, że górnicy mają kiepsko.
Tylko nie myl czasami prezesów, kierowników i sztygarów, bo oni lubią być nazywani "górnikami", a biorą dwa razy większą mamonę
za zasiadanie w radzie nadzorczej zakładu lub wypełnianiu papierków.
Emerytura górnika, który pracował na dole, oscyluje między 2400-2800 na rękę. Co to jest?
A utracie 3/4 zdrowia to nie wspomnę.
LOL.
Jakbym nie pochodziła z miejscowości z ok. Śląska, gdzie jest kopalnia i połowa mieszkańców w tym siedzi i również mój brat nie robił na kopalni, to może bym nie wiedziała i jeszcze bym uwierzyła w te "3/4 zdrowia" i jacy są biedni górnicy.
A tak to śmiechłam hardo
Ty dulowaty userze!
Pewnie żyjemy w innych światach. W moim robole dostają duużo niższe emerytury.
Co to jest? Moi rodzice mają tyle wspólnie i żyją...
Jak się pracuje w kopalni, a potem przeprowadza się do centrum Warszawy, to nie dziwota, że nie starcza.
Brat pracuje w kopalni, ojciec pracuje w kopalni, dziadek i wujek pracowali w kopalniach (miedzi i soli) i nie narzekają na emerytury i wypłaty.
Jak ktoś stracił zdrowie na dole, to albo z powodu nieszczęśliwego wypadku (czy po prostu złych warunków pracy) (40%) albo kusił los (60%). Jak się słyszy o ludziach, którzy przechodzą przez szczeliny zawalonych korytarzy, bo nie chce im się naokoło iść, to głowa mała.
Aha, mieszkam na terenie Zagłębia Legnicko-Głogowskiego. Słyszę przeróżne historie z kopalń PeBeKi, ZG Rudna, ZG Lubin, ZG Polkowice, ZWR Polkowice i ZWR Lubin i rzadziej się słyszy o kimś, kto miał nieszczęśliwy wypadek, niż o idiotach (chociaż jest ich stopniowo mniej, bo ostatnio coraz ostrzej jest przestrzegane BHP i np. w ZWR mogą od razu wywalić gościa za nienoszenie nauszników ochronnych, co 5 lat temu było nie do pomyślenia).
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-04-05 20:16:16)
Pełno tego typu dyskusji prowadziłem już w internetach, więc poprzestanę na tym:
Mnie się zdarzało np. jeździć bez biletu, baa - wielu ludziom się zdarzało, w sumie to taka sama kradzież jak każda inna.
Kradzież to by była w przypadku prywatnej firmy z prywatnym kapitałem. Wiesz o tym, że MPK jest dotowane z budżetu? A skąd budżet ma pieniądze na te dotacje? Czyli nie dość, że płacisz za bilet w podatkach nawet sam nie jeżdżąc to jeszcze kupujesz osobno kawałek papieru.
Ostatnio edytowany przez Sidorf (2014-04-05 20:17:46)
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Yagami_Raito8920 napisał:Emerytura górnika, który pracował na dole, oscyluje między 2400-2800 na rękę. Co to jest?
Pewnie żyjemy w innych światach. W moim robole dostają duużo niższe emerytury.
Po 40 latach pracy w ciężkich warunkach chyba coś mu się należy?
Marek, pylica i krzemica, urazy kręgosłupa. To tylko trzy "dolegliwości" górników.
U mnie w Wałbrzychu kopalnie węgla zamknęli już dawno, ponad 20 lat temu. Dziwię się, że jeszcze na Górnym Śląsku działają
Pełno tego typu dyskusji prowadziłem już w internetach, więc poprzestanę na tym:
Kamiyan3991 napisał:Mnie się zdarzało np. jeździć bez biletu, baa - wielu ludziom się zdarzało, w sumie to taka sama kradzież jak każda inna.
Kradzież to by była w przypadku prywatnej firmy z prywatnym kapitałem. Wiesz o tym, że MPK jest dotowane z budżetu? A skąd budżet ma pieniądze na te dotacje? Czyli nie dość, że płacisz za bilet w podatkach nawet sam nie jeżdżąc to jeszcze kupujesz osobno kawałek papieru.
Czy ty wiesz co to jest praca w MPK kmiocie? Mój ojczym jeździ i wcale tak kolorowo nie jest. Gówniane pieniądze i nienormowany czas pracy. Wypowiadaj się jak będziesz świadom tego jak wygląda sytuacja. A ty pewnie myślisz, że zarabiają krocie, a bez dotacji to autobusy czy tramwaje by zniknęły z miast i w krytycznej sytuacji byś jeździł Taxi. Przepraszam za wulgaryzmy ale ignorancji nie znoszę.
@Yagami_Raito8920, działają ostatki. Nawet nie połowa dawnej eksploatacji. Oczywiście węgla nie brakuje pod ziemią, tylko...
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai
Po 40 latach pracy w ciężkich warunkach chyba coś mu się należy?
Marek, pylica i krzemica, urazy kręgosłupa. To tylko trzy "dolegliwości" górników.
I dlatego mają dwa razy wyższe emerytury niż ogół. IMO spoko. I jednocześnie płaczą, że wcale nie mają więcej niż inni i nie mogą z tego wyżyć. To już nie taki spoko bulszit.
@Yagami_Raito8920, działają ostatki. Nawet nie połowa dawnej eksploatacji. Oczywiście węgla nie brakuje pod ziemią, tylko...
Niestety, komuś stanęło to ością w gardle. Ktoś szacował, że pod Wałbrzychem jeszcze mozna by wydobywać węgiel przez ponad 30 lat albo i więcej, a tam wszystko zalane.......
Yagami_Raito8920 napisał:Po 40 latach pracy w ciężkich warunkach chyba coś mu się należy?
I dlatego mają dwa razy wyższe emerytury niż ogół. IMO spoko. I jednocześnie płaczą, że wcale nie mają więcej niż inni i nie mogą z tego wyżyć. To już nie taki spoko bulszit.
Zapewniam cię, że nikt z moich krewniaków nie pikietuje na rynku lub w Warszawie, bo po prostu fizycznie nie może.
Jeden już umarł, drugi też nie jest najlepszej kondycji.
Czy ty wiesz co to jest praca w MPK kmiocie? Mój ojczym jeździ i wcale tak kolorowo nie jest. Gówniane pieniądze i nienormowany czas pracy. Wypowiadaj się jak będziesz świadom tego jak wygląda sytuacja. A ty pewnie myślisz, że zarabiają krocie, a bez dotacji to autobusy czy tramwaje by zniknęły z miast i w krytycznej sytuacji byś jeździł Taxi. Przepraszam za wulgaryzmy ale ignorancji nie znoszę.
Wybaczam, przyzwyczaiłem się do internetu. Przepraszam jeśli kogokolwiek uraziłem tym stwierdzeniem, ale chyba do mojego postu na temat dopłat do mpk dopowiedziałeś sobie, że uważam pracę w tym przedsiębiorstwie za coś pięknego. Ja wiem, że te pieniądze nie idą na pensje dla pracowników, a dla prezesów od siedmiu boleści. Idą również na pokrycie pięknych pomysłów polityków jak na przykład budowę ŁTR. Mi chodzi jedynie o fakt podwójnego płacenia za jedną usługę. Tak samo nie rozumiem sytuacji w której państwo buduje stadion za grube pieniądze, a potem również za pieniądze podatników organizuje tam płatne koncerty. Co Ty jako szary obywatel na tym zyskujesz?
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Kurde, Yagami, jakich 40 latach pracy, co ty ludziom usiłujesz wcisnąć.
Libiąż. Kopalnia węgla Janina kiedyś, obecnie już Tauron.
Pierdyliard górników, brat mówił, że jego znajomy mający ok. 40 lat za miesiąc idzie na emeryturę. Jak on odbębnił 40 lat pracy, to od urodzenia musiałby tyrać.
Ojciec mojej przyjaciółki też gdzieś w tym wieku poszedł. Sąsiad miał tak zdruzgotane zdrowie owym górnictwem, że później jeszcze 30 lat kosił trawę na czarno i zgarniał półtora tysiaka. I tak tutaj wszyscy, nie wiem, jakaś eksterytorialna enklawa, kopalnia inne niż wszystkie?
Pominę relacje mojego brata, który mówi mi wprost, że on tam siedzi i się opierdziela. Na koniec wchodzę na ANSI i czytam twoje posty, śmiech na sali. Skończ.
Ostatnio edytowany przez coellus (2014-04-05 23:08:15)
Ty dulowaty userze!
25 lat pod ziemią, resztę spędził na płuczce, w wieku 60 lat poszedł na wcześniejszą emeryturę, teraz ma 84.
Nie wiem skąd ty wytrzasnęłaś te 40., coellus.
Z życia. Nawet rzekłam, na której kopalni takie cuda się dzieją.
Ty dulowaty userze!
W Twoich okolicach lepiej rządzili