#1 2014-04-04 03:49:18

vegeta391
Użytkownik

Prawica i okolice

Tak mnie coś tchnęło i samo z siebie wyszło. Mamy tu już politykę i okolice, to dlaczego tego bardziej nie ukierunkować? Jeżeli komuś temat wybitnie będzie nie na rękę i Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (z internetami w fuzji) udowodni, że obraża on uczucia religijne danej jednostki, to niech go osoby z uprawnieniami zamkną.

Z góry ogłaszam, że w temacie będę zamieszczał notki o rzeczach, wydarzeniach, ludziach przez „normalną” część społeczeństwa postrzeganych odpowiednio za: niestworzone, nie mające miejsca, chore umysłowo. Dlatego wszystkim tym, których poglądy są: a) nieprawicowe, b) „normalne, zdrowe”,  albo którzy po prostu nie lubią bajek schizofreników, faszystów, nazistów, nacjonalistów, komunistów, antysemitów, kiboli, paranoików, polskofilów, jak zwykło się nazywać ludzi, których materiały będę tutaj przytaczał, odradzam subskrypcję.   gwizdze

Idę o głowę, i nie chciałbym doznać dekapitacji, że na forum znajdzie się kilkoro takich, którzy chcieliby podyskutować na tematy, w moim odczuciu wydające się być ważnymi, z ludźmi, którzy przejawiają podobne poglądy. Przy czym ci, którzy z jakichś powodów nie umieją znaleźć interesujących ich wypowiedzi w sieci, mają szansę się doedukować. Chociaż z góry uprzedzę, że wiedza ta służy jedynie własnej satysfakcji i zyskaniu umiejętności naprostowania znajomych, powtarzających medialne kłamstwa i żyjących nimi.

W pierwszym poście chciałbym poruszyć coś mniej kontrowersyjnego w obliczu codzienności, coś bardzo ważnego, jednak nie wzbudzającego aż takich dysput, co inne, drażliwsze tematy. Mam na myśli Żołnierzy Wyklętych, czyli polskich bohaterów walczących najpierw z Jegrem, potem z Borysem, brutalnie pomordowanych przez zaprzedanych wrogowi współbraci. Członków takich organizacji, jak Armia Krajowa, jak Narodowe Siły Zbrojne czy jak Narodowe Zjednoczenie Wojskowe. Ludzi, którym zawdzięczamy resztki Polski, w której dziś żyjemy.

Większość Polaków nie wie, kim byli ci ludzie i jak ich potraktowano, jak prześladowano, jak ubliżano, nazywając nazistami. Jak mordowano pod przykrywką obrony Polski. Dlatego zainteresowanych zapraszam do obejrzenia, a raczej wysłuchania, poniższych kilku filmików człowieka, który jako specjalność obrał badanie dziejów Żołnierzy Wyklętych i jest współautorem tegoż terminu. Mowa oczywiście o tym wariacie, frustracie, laiku, faszyście i całej reszcie epitetów, jakimi nazywają go Michniki i spółka, prostym ekonomiście Leszku Żebrowskim.

Filmiki są długie i wielokrotnie informacje zawarte w pierwszym, powtarzają się także w kilku następnych. Teoretycznie wystarczy pierwszy, aby mieć jakieś pojęcie. Jednak im więcej się o tym usłyszy, tym więcej w głowach zostanie.

I jeszcze kilka piosenek rapera wydającego pod pseudonimem „Tadek z Firmy”, które pokazują, że warto mówić o swojej historii, bo zawsze ludziom coś w głowach zostaje.

Doskonale wiem, że to z dupy miejsce, patriotyzm jest przereklamowany, a jego data przydatności do spożycia minęła już dawno temu, jednak podejmuję ten temat. Mam świadomość, że nie ma co tracić zwojów na wiedzę o „pajacach, którzy, mając szansę zarobić, odrzucali ją, walcząc z przyjaciółmi, którzy wyciągnęli do nich pomocną dłoń”. Jednak ryzykuję.  smile

Postscriptum.

Pokaż spoiler
Tak, droga coellus, nudziło mi się. I tak, wiem, że jestem śmieszny. Wiem także, że twoje dane statystyczne pokazują, że ekshumacja zwłok z mogił na warszawskich Powązkach, w tym Łączce,  i z innych, bardziej dzikich, nieostemplowanych grobów, rozsianych po kraju długim i szerokim, gdy weźmie się to obiektywnym okiem zbierze do kupy i podsumuje, to koszty poniesione na prace z nimi związane, przewyższają wartością fizyczną zasługi bojowników antynazistowskich i antykomunistycznych. Ergo historia szkodzi gospodarce. Wiem, wiem. I wiem, że czytając to, pomyślałaś sobie, ale ten chop ma nasrane w głowie. I masz rację. Mam. Dziękuję za uwagę.  klnie

Postpostscriptum.

Pokaż spoiler

Tak, jestem pisorem i katolem i się tego nie wstydzę. Nie, nie popieram Kolonki ani Korwina. Nie, nie jestem zwolennikiem Cejrowskiego.  papa

wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai

#2 2014-04-04 05:46:24

darko
Użytkownik

Odp: Prawica i okolice

Witam, masz może takie same linki na temat "żołnierze przeklęci"?

#3 2014-04-04 08:54:07

Kamiyan3991
Użytkownik

Koleje rewelacje z "University of Youtube"?
Mnie bardzo ciekawi, dlaczego źródłem wszystkich "rewelacji" jest jakiś tam facet, coś tam gadający na jutubie...

vegeta391 napisał:

Większość Polaków nie wie, kim byli ci ludzie i jak ich potraktowano, jak prześladowano, jak ubliżano, nazywając nazistami. Jak mordowano pod przykrywką obrony Polski.

A oni to rozumiem święci byli?
Jej - wybielajmy się, to jest przecież takie proste...

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#4 2014-04-04 13:45:43

krzykr
Użytkownik

O Żołnierzy Wyklętych jest nawet komiks parę lat temu widziałem jakieś informacje w gazecie chyba (Rzeczpospolitej).
Moim zdaniem lekką przesadą jest twierdzenie, że dzięki nim mamy Polskę jaką mamy. Porwali się z motyką na Słońce i w końcu przegrali, w latach powojennych siali terror w sercach UB, za co zapłacili obozami pracy i śmiercią.

#5 2014-04-04 14:04:33

Marsmall
Użytkownik

Żołnierze wyklęci są wzorem do naśladowania. Rozumiem, że jakby Putin zaatakował Polskę to Wy bylibyście zadowoleni z takiego obrotu sprawy. Ja bym za ojczyznę natomiast walczył. No chyba, że w Waszym rozumowaniu patriotyzm polega "na płaceniu podatków" jak to mówił ktoś z partii Palikota. A może po prostu wychwalajmy Armię Czerwoną jak to mówi Senyszyn, spadkobierczyni PZPR. Walczyli za wolną Polskę, a że stało się to co się stało to czyja to wina? Byli prześladowani przez ubeków bo walczyli za wolną Polskę, a nie za okupowaną Polskę przez ZSRR jakby to ubeki chciały.

#6 2014-04-04 15:06:45

vegeta391
Użytkownik

@Kamiyan3991, czekaj, napiszę ci do tefauenu, to ci zrobią o tym program. Zaraz, nie zrobią. Bo, sam powinieneś wiedzieć, dlaczego...

Jak ci, drogi kolego, University of Youtube nie pasi, to kup książki. Już bez przesady, spojrzyj do sieci, znajdziesz e-booki.

Święci oczywiście nie byli. Nikt nie był. Ale ty, zakładając, że kończyłeś polską szkołę, nie masz pojęcia o czasach niemieckiej okupacji czy późniejszego czerwonoarmijskiego wyzwolenia i komuny. Nie wiesz, jak bestialsko bawili się Fryce czy Moskale.

Pokaż spoiler

Ty byś wolał, żeby ci, którzy twoją dwunastoletnią córkę, która dopuściła się powiedzieć do matki w miejscu publicznym, że ma pyłek we włosach i zabawnie wygląda, używając j. polskiego, w rezultacie czego została porwana, zgwałcona i zamordowana, chodzili wolno, nie spotkawszy kary bądź zostali dopiero dojechani przez Mossad w jakimś domu starców w Ameryce Południowej, przeżywszy lata szczęścia.
Albo Rus, który napadł na setki polskich domów, gwałcił kobiety i mordował tych, którzy przejawiali cechy aparycji stereotypowego Niemca, mówili po niemiecku czy zwyczajnie mieli niemieckie nazwiska, uszedł karze.

@darko, dobry troll, nie jest zły.

@krzykr, wiem, wiem, taa.

Ostatnio edytowany przez vegeta391 (2014-04-04 15:30:54)

wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad

#7 2014-04-04 15:19:13

krzykr
Użytkownik

Czy bym walczył to zależy od wielu czynników, jeślibym doznał wielkiej krzywdy lub widział prześladowania i nie był pewny co przyniesie przyszłość itp. to zapewne bym zaryzykował i walczył jak każde osaczone zwierze gdy nie ma się gdzie wycofać.

Gdyby sytuacja była podobna i spokojniejsza niż na Krymie i Putin zaoferował mi rentę za przyjęcie paszportu pewnie bym wyrobił sobie rosyjskie obywatelstwo tak jak to zrobił np. Gerard Depardieu. Niestety ale praca za 1237 zł netto nie nastraja mnie patriotycznie do naszego kraju i polityków którzy do tego doprowadzili, a w którym ceny mamy porównywalne z niemieckimi.

#8 2014-04-04 15:41:15

vegeta391
Użytkownik

Czy Polacy doprowadzili do takiego stanu rzeczy? Nie! Wiem, że ciężko kochać obecną „Polskę”. Nie zawsze tak było. Na pewno nie tak miało być. 90% mających realną władzę to Niepolacy. Kolejne 5 to  dbający o własną kieszeń neutrale. I w końcu pozostałe 5 to ludzie, którym na Polsce zależy. Ideowcy. Tutaj nigdy nie rozliczono zdrajców. Nigdy nie ukarano zbrodniarzy. Nie było dekomunizacji. Dziwić się, że „politycy” kradną ile wlezie, niczego się nie bojąc? Nawet, jeśli z przyczyn reprezentatywnych partii, do której należą, będą musieli zrezygnować z piastowanych urzędów, to to, czego się nachapali, ich, bo kto im to niby odbierze?.

A Żerard to się „zrusyfikował” z innych, acz poniekąd zahaczających o ten temat, względów. Powiedział nie morderczym podatkom, nałożonym na bogatych Francuzów (coś 75% dochodu), jednocześnie grając na nosie Unii Europejskiej.

#9 2014-04-04 16:08:49

Kamiyan3991
Użytkownik

vegeta391 napisał:

Jak ci, drogi kolego, University of Youtube nie pasi, to kup książki. Już bez przesady, spojrzyj do sieci, znajdziesz e-booki.

Nie pasi, bo to jest źródło największych głupot, kłamstw i urojeń w całym internecie.
Wszystkie stacje razem wzięte, nie przekazują nawet 10% tyle głupot co jutub.
A jakiś tam kolejny szarlatan z jutuba, tym bardziej nie jest żadnym argumentem.

vegeta391 napisał:

Święci oczywiście nie byli. Nikt nie był. Ale ty, zakładając, że kończyłeś polską szkołę, nie masz pojęcia o czasach niemieckiej okupacji czy późniejszego czerwonoarmijskiego wyzwolenia i komuny. Nie wiesz, jak bestialsko bawili się Fryce czy Moskale.

"Nasi" też się bawili, ale co z tego?

vegeta391 napisał:

Na pewno nie tak miało być. 90% mających realną władzę to Niepolacy. Kolejne 5 to  dbający o własną kieszeń neutrale. I w końcu pozostałe 5 to ludzie, którym na Polsce zależy. Ideowcy. Tutaj nigdy nie rozliczono zdrajców. Nigdy nie ukarano zbrodniarzy. Nie było dekomunizacji.

Kolejny, który pieprzony jak potłuczony.
I bardzo dobrze, że nie było "rozliczenia".
Pokojowa zmiana ustroju była świetnym rozwiązaniem, tak właśnie robią cywilizowane kraje.
Jeśli już chcesz wszystkich wieszać, to niestety - tak tworzy się błędne koło, z którego ciężko się potem wydostać.

Kradną, nie kradną... w sumie to w 90% przypadków to jest przygarniał kocioł garnkowi.
Mnie się zdarzało np. jeździć bez biletu, baa - wielu ludziom się zdarzało, w sumie to taka sama kradzież jak każda inna.
A teraz dosadniejszy przykład - zatrzymuję Cię policja - co robisz?
Targujesz się czy może uczciwie płacisz mandat?
Ten drugi typ to może z 5% populacji tego kraju... ja takich nie znam, ale to swoją drogą.

U władzy zawsze coś skubnąć dla siebie, ale gadanie, że im niby "nie zależy" na losie kraju?
Głupie terkotanie internetowych ekspertów od wszystkiego (ekonomii, zarządzania, "prawdziwego patriotyzmu" itp.).
Ja się akurat cieszę, bo porównując się do innych (można chyba tak powiedzieć) postkomunistycznych krajów - rozwijamy się najlepiej z nich wszystkich i jesteśmy w tym kręgu najbardziej cywilizowanym i najmniej skorumpowanym krajem (klasa polityczna może i nie jest najlepsza, ale jest całkiem w porządku).
W dodatku, czekają nas coraz lepsze lata - ciągle się bogacimy, gospodarka się rozwija, coraz mniej mamy kolejek w urzędach czy durnych przepisów... czego chcieć więcej?

No ale oczywiście - zawsze się znajdą jacyś narzekacze "w internetach" i zaczną bredzić trzy po trzy o rozkradaniu kraju itp.
Jesteście śmieszni.

A najbardziej śmieszysz mnie w sumie Ty - mieszkasz w Katowicach, czyli w jednym z najbogatszych miast w tym kraju.
Tu jest przecież tyle możliwości, że ciężko je wszystkie zliczyć.
I taki człek śmie jeszcze narzekać, że jest źle w tym kraju... to jest wręcz komiczne.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-04-04 16:11:59)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#10 2014-04-04 17:24:44

Puotek
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Kradną, nie kradną... w sumie to w 90% przypadków to jest przygarniał kocioł garnkowi.
Mnie się zdarzało np. jeździć bez biletu, baa - wielu ludziom się zdarzało, w sumie to taka sama kradzież jak każda inna.

Wyobraziłem sobie taką oto scenę: Ktoś włamuje ci się do mieszkania, zaczyna wynosić najcenniejsze rzeczy. Ty łapiesz gościa na gorącym uczynku, podchodzisz do niego, kładziesz mu rękę na ramieniu i mówisz "jeździłem bez biletu, nie zapomnij wynieść telewizora". Po czym zza rogu wyłania się policjant i mówi do złodzieja "może pomóc w noszeniu?". Ty z uśmiechem na ustach wracasz oglądać cycki w High School DxD, Donald Tusk inwestuje w bitcoiny pieniądze ukradzione z OFE, a Polska staje się krajem mlekiem i miodem płynącym. Koniec.

Kamiyan3991 napisał:

coraz mniej mamy kolejek w urzędach czy durnych przepisów

Ktoś ci strasznych głupot naopowiadał.

Kamiyan3991 napisał:

I taki człek śmie jeszcze narzekać, że jest źle w tym kraju... to jest wręcz komiczne.

https://www.youtube.com/watch?v=kfH1hxvAN30

#11 2014-04-04 17:38:55

Kamiyan3991
Użytkownik

Puotek napisał:

Wyobraziłem sobie taką oto scenę: Ktoś włamuje ci się do mieszkania, zaczyna wynosić najcenniejsze rzeczy. Ty łapiesz gościa na gorącym uczynku, podchodzisz do niego, kładziesz mu rękę na ramieniu i mówisz "jeździłem bez biletu, nie zapomnij wynieść telewizora". Po czym zza rogu wyłania się policjant i mówi do złodzieja "może pomóc w noszeniu?". Ty z uśmiechem na ustach wracasz oglądać cycki w High School DxD, Donald Tusk inwestuje w bitcoiny pieniądze ukradzione z OFE, a Polska staje się krajem mlekiem i miodem płynącym. Koniec.

Niezłe, ale jaki morał płynie z tej bajki?
Ty chyba nie zrozumiałeś tej aluzji - korupcja kwitnie właściwie w każdym sektorze, zaczyna się od drobnego dawania w łapę policjantowi przez szarego obywatela, "szarą strefę" w szpitalach (tak się mówi na tych, którzy mają kontaktów np. w szpitalu, źródło - autopsja), kolejno idąc coraz wyżej, aż do przetargów czy ustaw.
Oczekujesz w 100% czystego zarządzania w kraju, gdzie korupcja kwitnie wszędzie?
Powiem więcej - w kraju gdzie (prawie) każdy obywatel tylko myśli "jakby tu nie zapłacić podatku"?
Utopia.
Chociaż to raczej ogólnie utopia, bo to występuje w każdym kraju - ma mniejsze czy większe nasilenie, ale występuje.
Złodziejem to w sumie łatwo nazwać, jeszcze łatwiej powiedzieć "ja bym taki nie był", ale temu przeczy prosty fakt - "władza deprawuje".

Dlatego ten argument zawsze mnie śmieszy, bo że coś tam się zawsze przemknie to norma, w każdym kraju zresztą.
Pewnie że z takim procederem trzeba walczyć, ale bądźmy realistami.
Nasza klasa polityczna jest całkiem znośna, jak nie pasuje to zawsze można zamienić się z taką Ukrainą na ten przykład.

Puotek napisał:

Obawiam się że nie.
Dłuższe to może są jedynie do lekarzy, ale NFZ to inna historia.

Jakby nie patrzeć to jest coraz lepiej.
Np. moja klasa w szkole dzieliła się na dwie grupy: posiadających komputer i/lub auto oraz nieposiadających komputer i/lub auto.
Teraz druga grupa praktycznie nie występuje.

Wnioski?
Wręcz oczywiste.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-04-04 17:48:27)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#12 2014-04-04 18:00:23

Puotek
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Nasza klasa polityczna jest całkiem znośna, jak nie pasuje to zawsze można zamienić się z taką Ukrainą na ten przykład.

Zawsze można wyjechać do Mongolii i hasać wesoło po stepie, ale to nie zmienia faktu, że niektórzy mają jednak nieco wyższe wymagania.

Kamiyan3991 napisał:
Puotek napisał:

Obawiam się że nie.

Obawiam się, że tak. No chyba że uważasz, że skoro nie stoisz sobie "fizycznie" w kolejce, to wszystko jest cacy.

#13 2014-04-05 00:33:33

vegeta391
Użytkownik

Kamiyan3991 napisał:

Wszystkie stacje razem wzięte, nie przekazują nawet 10% tyle głupot co jutub.

Kolumb się znalazł... Kapitanowi Oczywistemu już dziękujemy.

Kamiyan3991 napisał:

I bardzo dobrze, że nie było "rozliczenia".
Pokojowa zmiana ustroju była świetnym rozwiązaniem, tak właśnie robią cywilizowane kraje.

Cywilizowane? Chyba raczej śmieszne. Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby nie rozbrojono Niemiec po obu wojnach? Załóżmy, kapitulacja Trzeciej Rzeszy i Alianci mówią tak: „Chłopaki, to, że jeden Hitler zbłądził, nie znaczy, że jego podwładni też są chorzy. Weźmy zapomnijmy. Przecież to XX wiek, tak robią cywilizowane kraje”. Po czym po roku, dwóch wyniszczone wojną Niemcy odbudowują się, zbroją na nowo, formułując Czwartą Rzeszę. I jadziem od nowa. Z takimi poglądami zapraszam cię do Skandynawii.

Kamiyan3991 napisał:

A teraz dosadniejszy przykład - zatrzymuję Cię policja - co robisz?
Targujesz się czy może uczciwie płacisz mandat?
Ten drugi typ to może z 5% populacji tego kraju... ja takich nie znam, ale to swoją drogą.

Już nie mów, nie mów. Jeśli nie ma w działaniu konsekwentności, to ludzie kombinują. Wszystko da się zmienić. Popatrz na ten przepiękny Zachód, z którego to Polakom karze się brać przykład. Niemcy, państwo praktycznie ateistyczne, lekko protestanckie. Sąsiad w niedziele wierci, drugi sąsiad dzwoni na Polizei, przyjeżdżają, wlepiają mandat. Na drugi dzień kapuś ma dzwonek do drzwi. To sąsiad, który wiercił, przynosi mu skrzynkę piwa z tekstem: „Sorry, stary. Całkowicie zapomniałem, że jest niedziela i powinno się odpoczywać. Mam nadzieję, że się nie gniewasz. Zapraszam na meczyk w piątek”. Pewnie swoim stylem powiesz, że Słowianie mają inną mentalność. Gówno prawda! To nie kwestia korzeni, a „tresury”. Polak z reguły zrobić na odwrót, niż racjonalność sugeruje. Dlaczego? Bo nikt go z tego nie rozliczy. Chcą władze, aby obywatele śmieci sortowali. Dziwią się, czemu nikt tego nie robi. W Niemczech, Austrii od lat 90 są kontenery do recyklingu, a za nie segregowanie przywalą takie kary, że się nie pozbierasz, bodajże w Szwajcarii proporcjonalnie do dochodu twojej rodziny smile U nas straż miejska zamiast zająć się tymi, co w piecach palą plastikiem, odprowadzają ścieki do rzek, zostawiają lodówki i opony w lesie, woli ściągać łatwy szmal z pijaczków chlejących po parkach, a wandali niszczących mienie publiczne unika z daleka. Dlaczego w tym kraju nie może być robót publicznych, prac socjalnych, jak to ma miejsce w wychwalanych pod niebosy Stanach Zjednoczonych? Dlaczego tutaj można wprowadzać tylko durne przepisy, ustawy uprzywilejowujące jednostki. Jak już się sprowadza absurdalne prawa, to wraz z nimi można by też te potrzebne ludziom. Po co komu ustawa, że w miastach UE nie można chodzić po ulicach boso? A po to, że, jak taki delikwent skaleczy se nogę na państwowej drodze, to może burmistrza czy kogo tam pozwać. Rozumiem, sankcjonuje to wyłudzaczy. Ale czemu wraz z tą ustawą Polska nie wdroży regulacji wydobycia łupków?   Szkoda z tobą gadać. Musisz po prostu sam dostrzec pewne rzeczy.  cholera

Kamiyan3991 napisał:

Idź mi z populizmami, kinomanie jeden.

Dobra, jeszcze na marginesie zapytam cię, gdzie ta rozwijająca się gospodarka, o której gęgasz, co? Kopalnie sprzedane, huty sprzedanie, stocznie, to ja nie wiem, bo u mnie nie ma, elektrociepłownie sprzedane. duch FSO nawiedza w nocy baraki dawnych siedzib. Przetwórstwa spożywcze bankrutują. Ja nie wiem, gdzie cię tym nakarmili, ale dziwi mnie, że jeszcze ci od tego wątroba nie siadła, bo te bzdety mają chyba stężenie prawdy 10%, a ułudy 90%, żaden organizm długo na czymś takim nie pociągnie. Lojalnie ostrzegam.  rotfl

[Edit]
Dobra, polmosy jeszcze funkcjonują i raczej nie upadną. Wiem!

Ostatnio edytowany przez vegeta391 (2014-04-05 00:36:50)

#14 2014-04-05 01:15:25

Kamiyan3991
Użytkownik

Puotek napisał:

Zawsze można wyjechać do Mongolii i hasać wesoło po stepie, ale to nie zmienia faktu, że niektórzy mają jednak nieco wyższe wymagania.

Puotku - trochę realizmu.
Biorąc pod uwagę 25 lat po zmianie ustroju, biorąc pod uwagę poprawkę na kraje o podobnym starcie, czy jakieś 80% świata, które jest biedniejsze od nas - to mamy luksus i jest nam coraz lepiej.
Nic tylko się cieszyć, a że do innych nadal brakuje... nie od razu Rzym zbudowano.

Puotek napisał:

Obawiam się, że tak. No chyba że uważasz, że skoro nie stoisz sobie "fizycznie" w kolejce, to wszystko jest cacy.

Fizycznie się stoi coraz mniej, bo powoli się nam to wszystko <brakło mi słowa>, w każdym razie coraz częściej można skorzystać z sieci.
Przepisy też - powoli bo powoli, ale upraszczane.
Ale sam fakt ich zawiłości, wynika też z sytuacji w kraju - małe zaufanie państwa do obywateli i vice versa.
To ma koronne znaczenie i widać to po byle wizycie w bogatszych krajach.

vegeta391 napisał:

Kolumb się znalazł... Kapitanowi Oczywistemu już dziękujemy.

No to po cholerę wklejasz linki, znając wątpliwą wiarygodność danego źródła?

vegeta391 napisał:

Cywilizowane? Chyba raczej śmieszne. Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby nie rozbrojono Niemiec po obu wojnach?

Co ma piernik do wiatraka?
Nie - cywilizowane.
Raz zaczęty proces "rozliczeń", różnych "wieszań" itd. to nieprzerywalny cykl, zdecydowanie coś takiego byłoby najgorszym rozwiązaniem.
Ogólnie u nas zmiana ustroju przebiegała pokojowo i całe szczęście.

vegeta391 napisał:

Wszystko da się zmienić.

Z czasem - tak.
Mamy jeszcze młode państwo demokratyczne, które nie uwolniło się od spuścizny komuny (m.in - kombinatorstwo etc), także wymaganie już teraz takiej, a nie innej sytuacji to utopia.

vegeta391 napisał:

Rozumiem, sankcjonuje to wyłudzaczy. Ale czemu wraz z tą ustawą Polska nie wdroży regulacji wydobycia łupków?   Szkoda z tobą gadać. Musisz po prostu sam dostrzec pewne rzeczy.

Yyy... jakich znowu łupków?
Łupki to Fatamorgana - nie opłaca się ich nawet wydobywać, więc nie potrzeba tutaj żadnych regulacji.
Poczytaj czasami konkretne źródła, zamiast powtarzać bzdury z jutuba.

vegeta391 napisał:

Idź mi z populizmami, kinomanie jeden.

A nie jest tak?

vegeta391 napisał:

Dobra, jeszcze na marginesie zapytam cię, gdzie ta rozwijająca się gospodarka, o której gęgasz, co? Kopalnie sprzedane, huty sprzedanie, stocznie, to ja nie wiem, bo u mnie nie ma, elektrociepłownie sprzedane. duch FSO nawiedza w nocy baraki dawnych siedzib. Przetwórstwa spożywcze bankrutują. Ja nie wiem, gdzie cię tym nakarmili, ale dziwi mnie, że jeszcze ci od tego wątroba nie siadła, bo te bzdety mają chyba stężenie prawdy 10%, a ułudy 90%, żaden organizm długo na czymś takim nie pociągnie. Lojalnie ostrzegam.

To co nie jest opłacalne się sprzedaje - proste.
O rzekomym bankructwie "spożywczych" nic mi nie wiadomo.

A rozwój i prognozy na niego?
A zapraszam np. do zapoznania się z wyliczeniami takich korporacji jak: PwC, Deloitte itp. - znajdziesz tam wiele satysfakcjonujących i wiarygodnych informacji.
Zresztą nasz rozwój widać nawet gołym okiem, jak bardzo zmienił się stan posiadania przeciętnego Polaka przez 25 lat?
Ogromnie.

A co ja będę z Tobą dyskutował - żyjesz sobie w bogatych Katowicach i jeszcze śmiesz narzekać, jak to Ci źle nie jest.
Jeszcze rozumiem, gdybyś był z jakiejś wsi czy coś... ale Katowice?
Przecież to jest najlepsze miejsca do życia zaraz po Warszawie...

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-04-05 01:17:51)

Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000

#15 2014-04-05 02:22:42

vegeta391
Użytkownik

Powiem tak: Kamilek, dorośnij. Mało wiesz o świecie spoza ekranu i gwarantuję ci, że za parę lat zmienisz zdanie.

Co z tego, że mieszkam w Katowicach? Przejdź się na Nikiszowiec, Szopienice, Załęże, a zobaczysz, jak tam bogato.

Kamiyan3991 napisał:

No to po cholerę wklejasz linki, znając wątpliwą wiarygodność danego źródła?

Źródło nie jest wątpliwe. Wątpliwe jest raczej twoje niepełne oświecenie. Chodziło mi o to, że na YT więcej pierdół, niż w tefał, bo każdy może tam coś wciepnąć. Suma sumarum, choćby nie wiem jak nie naściemniali w tefauenie, to i tak nie przebiją popularnego serwisu streamingowego, gdyż na niego videobloga wrzucić może każdy oszołom.

Kamiyan3991 napisał:

Co ma piernik do wiatraka?

Dużo, kurde. Ci nierozliczeni komuniści nadal niszczą nasz kraj. Nadal sprzedają informacje obcym wywiadom (wiem, wiem, jestem megateoretyk spiskowy i w ogóle). Nadal się panoszą po rządowych parytetach. I w końcu nadal kradną, ile tylko się da.

Kamiyan3991 napisał:

Raz zaczęty proces "rozliczeń", różnych "wieszań" itd. to nieprzerywalny cykl, zdecydowanie coś takiego byłoby najgorszym rozwiązaniem.

Dla kogo? Dla ciebie, mnie?

Kamiyan3991 napisał:

Ogólnie u nas zmiana ustroju przebiegała pokojowo i całe szczęście.

Czyim kosztem? Popiełuszki? Dziewięciu z Wujka? Stoczniowców? Nieznanych bohaterów? Pokojowo dla kogo? Ciebie? Mnie? Bo nie było nas na świecie? Kiedy widzisz, jak ulicą obok twojego domu jedzie czołg i wataha ciężarówek milicjantów, wiedząc, że twój ojciec i jego koledzy strajkują na terenie kopalni, nieco zaburza ci się światopogląd i takie pokojowe przestaje być pokojowe. Tak, wiem. „Źli górnicy z pałami na zarząd poszli. A jaki jest rozjuszony górnik, każdy wie. Żywemu nie przepuści”. Słyszałem już takie pierdolamento.

Kamiyan3991 napisał:

Yyy... jakich znowu łupków?
Łupki to Fatamorgana - nie opłaca się ich nawet wydobywać, więc nie potrzeba tutaj żadnych regulacji.
Poczytaj czasami konkretne źródła, zamiast powtarzać bzdury z jutuba.

Zmień źródła. Z wybiórczej nie dowiesz się o czymś, co szkodzi Gazpromowi. Chociaż w sumie ostatnio słuchawka w uchu nakazała stać się antyrosyjskim, to może i o łupkach usłyszysz. Jakbyś był w temacie, wiedziałbyś, że amerykańskie firmy chciały inwestować u nas w wydobycie łupków, widząc w tym interes konkurencji dla monopolistycznej Rosji. Ze względu na brak zgody zostały one odprawione z kwitkiem. Bo się nie da. Bo nieekologiczne. Bo za drogie. Za drogie dla kogo? Amerykańce same chciały wyłożyć forsę.

Kamiyan3991 napisał:

To co nie jest opłacalne się sprzedaje - proste.

Pokaż spoiler
zygi.gif

Jak Polacy rządzą, nieopłacalne. Kiedy przychodzi czeski prezes z czeską załogą (Kopalnia Silesia) albo indyjski z indyjskim sztabem zarządzającym (Huta Królewska w Chorzowie, obecnie Mital) czy chiński z chińskim (Huta Stalowa Wola), da się. Dlaczego?

Kamiyan3991 napisał:

O rzekomym bankructwie "spożywczych" nic mi nie wiadomo.

Chociażby słodycze - Wedel, Wawel, Olza.

Kamiyan3991 napisał:

A co ja będę z Tobą dyskutował - żyjesz sobie w bogatych Katowicach i jeszcze śmiesz narzekać, jak to Ci źle nie jest.

Wait, you didn't say that, did you. Clearly I'm being trolled.  bzdura

Ostatnio edytowany przez vegeta391 (2014-04-05 04:26:15)

#16 2014-04-05 12:15:26

Sir_Ace
Użytkownik

Jak sympatyzuję z prawicową wizją gospodarki, tak gardzę szeroko pojętym "prawicowym" ruchem. Wychowałem się w malutkiej miejscowości, gdzie znałem prawie wszystkich rówieśników. Dziwnym (albo i nie dziwnym) trafem cały miejscowy "ruch patriotyczny" to niemal bez wyjątku patałachstwo, ludzie bez wykształcenia i perspektyw, których ktoś zwyczajnie "zagospodarował" i wmówił, że prawicowość i patriotyzm to malowanie na ścianach kotwic, paplanie o wyklętych i wyzywanie żydów/Wyborczej/TVN-u. Takie same miernoty jak pseudoekologowie wymachujący transparentami, których sami nie rozumieją. Jeżeli to tylko lokalna specyfika, to fajnie. Aczkolwiek nie sądzę...

#17 2014-04-05 16:11:53

vegeta391
Użytkownik

@Sir_Ace, masz niestety rację. Normalna rzecz, że przez motłoch, tłuszczę do władzy najprędzej.
Mnóstwo jest takich „prawicowców”, w nieświadomości swojej robiących na bzdurę zgrupowaniom, do których przynależą.  placze

#18 2014-04-05 16:32:37

Yagami_Raito8920
Użytkownik

vegeta391 napisał:
Kamiyan3991 napisał:

Wait, you didn't say that, did you. Clearly I'm being trolled.  bzdura

To był chyba sarkazm.....

-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
96gaix.jpg
dobre, lepsze, radzieckie!

#19 2014-04-05 16:36:13

Marsmall
Użytkownik

@Sir_Ace and @Vegeta391, to samo można jasno powiedzieć o Ruchu Narodowym. Ot tacy prawicowcy, a gospodarczo są socjalistami. Jasno stwierdzam o tym ruchu, że są to narodowi socjaliści, a chyba nie muszę pisać kto był wybitnym narodym socjalistą XX wieku. To samo PIS; o ile są konserwatywni, to chcą wprowadzić większy socjalizm niż PO. Sorry, ale już SLD jest bardziej na prawo w gospodarce niż PIS czy PO.

#20 2014-04-05 16:39:49

vegeta391
Użytkownik

@Yagami_Raito8920, wirklich, señor Obvio?
Przepraszam, nie doczytałem „chyba”. Zwracam honor.  zezik

Ostatnio edytowany przez vegeta391 (2014-04-05 16:40:38)

Stopka forum

© Animesub.info 2024