Nie jesteś zalogowany.
Ale to dalej, w najmniejszym stopniu nie tłumaczy dlaczego nie skorzystali z istniejących rozwiązań.
Art. 111. Prezydent Ukrainy może być złożony z urzędu przez Radę Najwyższą Ukrainy w trybie specjalnym w wypadku dopuszczenia się zdrady państwa albo popełnienia innego ciężkiego przestępstwa.To jest artykuł ukraińskiej konstytucji - najwyższego aktu prawnego. Twój znajomy prawnik twierdzi, że to co jest zapisane w konstytucji nie istnieje według prawa?
Yeap.
A zresztą co się będę produkować, wklejam oryginalną wiadomość, wrzuć sobie w translator. Nalepiej z ukraińskiego na angielski, bo to jak tłumaczy na polski, to żal patrzeć.
Згідно з законом імпічмент неможливий взагалі, бо в нас немає такого закону. Просто коли у 1996 році приймали Конституцію планувалося, що на розвиток її положень буде потім прийнято низку законів, але цей процес розтягнувся в часі на десятиріччя. Закон про імпічмент жодному Президенту не вигідний, тому вони блокували його ухвалення.
Gość się nazywa Maksym Stiuflajew, skończył prawo na Wschodnioukraińkim Państwowym Uniwersytecie im. Wołodymyra Dali w Ługańsku w 2009 r.
Żeby nie było, że się powołuję bezimiennie.
W ukraińskim prawie nie ma impeachmentu, pomimo że jest zapisany w konstytucji. Ichnia konstytucja z 1996 r. jest, łagodnie mówiąc, niedopracowana.
Wiesz co, sam sobie strzelasz samobója tym linkiem.
Przecież ten fragment:
Tego samego dnia podjęto drugą uchwałę – dotyczącą stwierdzenia samousunięcia się prezydenta Ukrainy ze stanowiska. Rada Najwyższa uznała, że wskutek niezaakceptowania pierwszej z uchwał prezydent Janukowycz wycofał się z wykonywania uprawnień konstytucyjnych. To zaś, w obliczu zajść na euromajdanie, zagraża suwerenności państwowej i integralności terytorialnej Ukrainy. Dlatego też, podkreślając suwerenną wolę narodu ukraińskiego, Rada stwierdziła, że „prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz w sposób niekonstytucyjny wycofał się sam z wykonywania uprawnień konstytucyjnych i tym samym nie wypełnia swoich obowiązków". Oleksandr Turczynow wybrany został na przewodniczącego Rady Najwyższej i jako osoba uprawniona do pełnienia obowiązków głowy państwa, w sytuacji gdy prezydent nie może pełnić swojej funkcji, podpisał zmiany wprowadzone do konstytucji.
W konsekwencji na 25 maja 2014 r. ustalono datę przedterminowych wyborów prezydenckich. Uchwała w przedmiocie samousunięcia się Janukowycza ze stanowiska prezydenta Ukrainy została przyjęta większością 328 głosów (na 450 deputowanych), przy braku głosów przeciwnych i wstrzymujących się. Notabene aż 36 głosów „za" oddali deputowani proprezydenckiej Partii Regionów.
Rządzi naród czy prezydent
Ocena prawnej skuteczności podjętej uchwały jest fundamentalna dla oceny legitymizacji obecnej władzy na Ukrainie. W tym miejscu przytoczyć trzeba art. 108 ukraińskiej konstytucji, który stanowi, że przedterminowe zakończenie kadencji prezydenta następuje w czterech przypadkach. W razie śmierci, rezygnacji, niemożności dalszego sprawowania urzędu z uwagi na stan zdrowia albo w wyniku usunięcia ze stanowiska wskutek impeachmentu. Nie wystąpiła żadna z tych przesłanek.
Jest jednak i druga strona medalu. Mianowicie art. 5 konstytucji, który stanowi, iż suwerenem jest naród ukraiński, który sprawuje władzę zarówno bezpośrednio, jak też przez wybranych przedstawicieli. Przepis ten stanowi również, że: „Naród ukraiński jest podmiotem wyłącznie legitymowanym do uchwalania i zmiany ładu konstytucyjnego, które to prawo nie może być uzurpowane ani przez organy władzy, ani przez piastunów tychże organów".
Przytoczoną powyżej regulację prawną należy teraz zestawić z twierdzeniami Wiktora Janukowycza podniesionymi podczas telekonferencji w Rostowie nad Donem. Stwierdził on, iż pozostaje prezydentem Ukrainy, procedura impeachmentu nie została skutecznie przeprowadzona, a przedterminowe wybory prezydenckie są nielegalne.
Czy zmiana władzy na Ukrainie nastąpiła więc legalnie?
Tak. Wydaje się bowiem, że pomimo niewątpliwych uchybień formalnych uchwały o odsunięciu Janukowycza od władzy wyższą rangę prawną należy nadać konstytucyjnej zasadzie suwerenności narodu ukraińskiego.
Jest dokładnie tym samym, co napisałam wcześniej na podstawie oceny Maksyma.
Maksym twierdzi, że publiczna deklaracja Janukowicza, że się nie będzie wywiązywał z tej ugody (czyli m.in. że nie podpisze odpowiednich dokumentów powracających konstytucję z 2004 r.) oraz ucieczka były podstawą tejże uchwały, i ubij mnie, prędzej uwierzę jemu niż tobie.
Obstawiam nawet, że dzięki temu, że Janukowicz publicznie powiedział, że nie podpisze tak czy siak, nie czekali nawet drugich 24h.
Edit:
wrzuć se w translator jeszcze to:
Як відзначає МЗС України, Янукович відмовився підписати спеціальний закон Верховної Ради з відновлення дії Конституції 2004 року, що згідно з Угодою повинно було бути зроблено протягом 48 годин після його підписання.
"Тому на Януковичу лежить вся відповідальність за недотримання Угоди", - відзначає МЗС.
http://www.rbc.ua/ukr/news/politics/k-n … 2014102000
МЗС - Міністерство Закордонних Справ, czyli MSZ, bo coś czuję, że translator może z abrewiaturami nie dać rady.
Ostatnio edytowany przez coellus (2014-03-06 22:56:38)
Ty dulowaty userze!
W ukraińskim prawie nie ma impeachmentu, pomimo że jest zapisany w konstytucji. Ichnia konstytucja z 1996 r. jest, łagodnie mówiąc, niedopracowana.
Z ostatniego zdania wynikałoby raczej, że nie ma sensu próbować odwoływać prezydenta, bo jest to zbyt łatwe do odrzucenia/zablokowania. Sama zaś konstytucja określa prerogatywy prezydenta - sposób jego wyboru i odwołania.
Konstytucja jest najwyższym aktem prawnym - jeśli coś przewiduje, to to coś z punktu widzenia prawa istnieje - akt niższego rzędu może co najwyżej uszczegóławiać, ergo osobne prawo dotyczące odwołania prezydenta nie jest konieczne do uznania procedury odwołania za istniejącą, jeśli akt wyższego rzędu przewiduje taką procedurę.
Zresztą wnioski o impeachment Janukowycza były składane choćby w 2010 i 2012 roku. Stąd raczej najbardziej prawdopodobne będzie, że sama procedura jest, ale praktycznie nie da się jej wykonać. Bo chyba osoba, która jest aktualnie premierem nie składałaby takiego wniosku, gdyby prawo tego nie umożliwiało?
Przecież ten fragment:
Tego samego dnia podjęto drugą uchwałę – dotyczącą stwierdzenia samousunięcia się prezydenta Ukrainy ze stanowiska. Rada Najwyższa uznała, że wskutek niezaakceptowania pierwszej z uchwał prezydent Janukowycz wycofał się z wykonywania uprawnień konstytucyjnych.
Jeśli sięgniemy do konstytucji Ukrainy i obowiązków prezydenta, to w jednym z punktów będzie mowa o podpisywaniu uchwał/ustaw przedstawionych przez RN, bądź ich wetowaniu. Art 106. 29) 30) .
W ramach konstytucyjnych obowiązków nie ma wpisanego wypełniania umów, które można uznać za cywilno-prawne.
Także sama deklaracja nie musi o niczym świadczyć, bo zgodnie z prawem mógł zawetować specustawy.
Natomiast wobec braku jakichkolwiek działań i braku kontaktu uznano, że nie dopełnia obowiązków.
Formalnie jest to nadal naciągane, ale już bardziej do obronienia - przy czym należałoby udowodnić, że ład konstytucyjny i/lub suwerenność Ukrainy były zagrożone w danym momencie.
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
Ariakis, jesteś zajebisty po prostu.
Niby informatyk, a zna się na prawie ukraińskim lepiej niż 3 ukraińskich prawników.
Powiedz mi, jak ty to robisz?
Natomiast wobec braku jakichkolwiek działań i braku kontaktu uznano, że nie dopełnia obowiązków.
Jak brak jakichkolwiek działań... Kazałam ci wrzucić w translator 2 tekst, gdzie jest napisane jak byk
"Янукович відмовився підписати спеціальний закон Верховної Ради з відновлення дії Конституції 2004 року".
Jeśli tak bardzo cię translator gryzie (specjalnie wolałam, żeby translator ci to przetłumaczył niż ja, żeby nie było, że coś przekręcam na swoją korzyść), to ja ci to przetłumaczę.
"Janukowicz odmówił podpisania specjalnej ustawy Rady Najwyższej przywracającej czynność Konstytucji 2004 roku".
Ostatnio edytowany przez coellus (2014-03-07 00:03:30)
Ty dulowaty userze!
Ot taka mala lektura defence24.pl i mały bonus o-co-tak-naprawde-chodzi
I'm not doing shit today!
Ot taka mala lektura defence24.pl i mały bonus o-co-tak-naprawde-chodzi
Zobaczyłem w nazwie "wolne media" i od razu wyłączyłem.
Jak można takie ścierwa wklejać?
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
a szkoda autorem jest bloger Pleban Zenobiusz i cały tekst w originale jest na http://marucha.wordpress.com
Marsmall dzięki za przypomnienie mi tej strony znalazłem tam coś co pokrywa się z tym co napisał bloger Pleban w linku który wcześniej wrzuciłem Ukraina: Najemnicy Blackwater w Doniecku
Ostatnio edytowany przez Hatsumi (2014-03-09 15:12:39)
I'm not doing shit today!
Ukraina, Ukraina i Ukraina. Telewizja - Ukraina. Internet - Ukraina. Radio - Ukraina. A tymczasem na świecie.
W Wenezueli gorzej niż na Ukrainie. Zabici i ranni po masowych protestach to głównie uczniowie i studenci
Według informacji udzielonych przez wenezuelską Prokuraturę Generalną, w czasie starć życie straciło dotąd 19 osób, a rannych zostało 288 Wenezuelczyków. W tej grupie są także funkcjonariusze policji i służb, ale większość stanowią właśnie uczniowie i studenci.
(Stan na dzień 7 Marca)
Syria: Izraelski atak na Wzgórzach Golan
Do ataku doszło w środę, gdy z okupowanych przez Izrael Wzgórz Golan ostrzelano terytorium Syrii co najmniej czterema rakietami i czterema pociskami czołgowymi. Celem ostrzału były szkoła i meczet w wioskach al-Hamidijah and al-Hurrijah. W wyniku ataku zginęło co najmniej czterech cywili i siedmiu funkcjonariuszy syryjskich służb bezpieczeństwa, prowadzących w tym rejonie działania antyterrorystyczne.
O tym mówię, całokształt, a ukraińskie surowce przejmują właśnie USA i Niemcy
Ostatnio edytowany przez Dambo (2014-03-17 09:07:56)
Kim jest Natalia Poklonskay dla Ukrainy. Wysłuchałem jej kilku wystąpień i nie za bardzo rozumiem dlaczego memy łączą ją z flagą Rosji.
Co to - Kio to?
Jak to jest, że nołnejmy na forach wiedzą więcej o tych rzeczach niż ci, których to najbardziej powinno interesować
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
To jest pewniak, Ma na pieńku z panią premier. Z drugiej strony, się nie na rządzą bo za rok wybory, więc zmian się nie spodziewam.
Coś jakaś cisza na forum, a sporo się dzieje obecnie w polityce. Szczególnie polskiej
Proszę państwa, kto pierwszy wyleci z nowego rządu ? Ja obstawiam Arłukowicza
A Wy ?
A tam Polska, jedynie odnotowania jest to, że Tusk dał nogę do Brukseli
Lepszą rzeczą do komentowania jest Ukraina i to co się u nich dzieje.
Putin realizuje swoją politykę, a rząd ukraiński nic z tym nie robi. No naprawdę, Poroszenko podpisując te zawieszenie broni, prarfrazując, podkulił ogon, bo warunki były podyktowane przez Putina. Najgorszą rzeczą było zaproszenie przedstawiciela separatystów do rozmów.
Najpierw traktowali ich jak terrorystów, a teraz jak równorzędnych partnerów do rozmów.... Bez Komentarza.
Rosja vs Zachód 1:0
Go!
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Generalnie Ukraina to kraj upadły i posypie się jak domek z kart. Kasy nie mają na nic, zwłaszcza na funkcjonowanie państwa, o wojnie nie wspominając. Nie lubię Ukrainy i Rosji i dla mnie obydwa te kraje mogły by się wytłuc.
A tam Polska, jedynie odnotowania jest to, że Tusk dał nogę do Brukseli
Pan premier Donald Tusk – trochę szacunku.
I ciekawi mnie od kiedy awans do rangi liczącego się polityka na szczeblu międzynarodowym równa się "daniu nogi do Brukseli". oo
Nawet opozycja to docenia, bo to dla nas pewien prestiż/awans i wszyscy doskonale o tym wiedzą, chociaż oczywiście polaczki za dychę muszę sobie powyzywać, bo przecież wjazdy na: PO i "lewaków" są teraz takie modne (i w sumie ciekawe ilu z tych narzekaczy korzysta z takich socjalistycznych wynalazków jak darmowe studia czy zniżka studencka... ojej, chyba prawie wszyscy oo).
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Co do Ukrainy, przestało mnie to interesować. Mają problem, którego nie potrafią rozwiązać, i nawet nie próbują.
Działają na zasadzie, pokażmy światu jak jest u nas źle, to świat przyjdzie i posprząta za nas. A w sumie świat ma w nosie ich
Co do premiera i nominacji, bardzo zaszczytna funkcja. Oby to wykorzystał na maxa. I swoją drogą jednak Polska nie jest na smyczy zachodu, tylko coś jednak znaczy.
Yagami_Raito8920 napisał:A tam Polska, jedynie odnotowania jest to, że Tusk dał nogę do Brukseli
Pan premier Donald Tusk – trochę szacunku.
Premier?
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-09-10 18:02:51)