Nie jesteś zalogowany.
Witam, mam zamiar zainwestowac w nagrywarke DVD i kusi mnie rw z technologia Laser Scribe. Zastanawiam sie na kupnem modelu Liteon 16H5S, lecz niestety martwi mnie w nim slaby wynik w tescie w dziale odzyskiwanie danych, link tu: http://www.cdrlab.pl/article_strona_2496_6.html Chcialbym sie w ogole spytac czy ktos ma juz nagrywarke z Laser Scribe i jak ona mu sie sprawuje, zadowlony czy nie? Ewetualnie moge sie skusic w ostatecznosci na zwykla nagrywareczke, jakie polecacie? Moze znacie jakies strony z testami? Dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam.
PS. Prawdopodobnie jak zainwestuje w nagrywarke to wiekszosc anime bede zrzucal na DVD wiec prawdopodobnie sprezentuje wam jakas paczuszke nowa z anime.
nie wiem moge ci źle doradzić bo ponoć Liteony są słabe ale ja mam model SHW-1635S i ja jestem zadowolony. wypaliłem już na niej setki płyt i jak do tej pory żadnej mi nie spalił. a jeśli chodzi o odzyskiwanie danych to też bardzo gitowo dałem za nią bodajże 168 zł jeśli nie mniej:)
Ja mam ngrywareczke Liteon 16H5S prawie 2 tygodnie i jestem bardzo zadowolony plyt nagrywa ho ho a moze i wiecej ^^ LS jest poprostu kozacki bardzo dokladnie robi obrazki napisy itp. Z instalacja niemialem zadnych problemow 5 minut po rozkreceniu kompa nagrywareczka juz smigala
Pare dni temu kupilem LG GSA-4167B. Paru kumpli ma ten model juz od dluzszego czasu i nie narzekaja. Ja tez jak narazie jestem zadowolony. Cena to ok 180 zlotych polskich moherowych
Papier jest nietrwaly a co do testow nagrywarek przez rozne programy to ja nato niepatrze bo jesli niezauwaze tej roznycy golym okiem to mi to mam to gdzies jesli nagrywarka nagrywa a potem plyta jeszcze dziala to jest dobrze ^^
PS. LS RLZ
Ja mam Liteon 16H5S i jestem z niej bardzo zadowolony jeszcze mnie nigdy nie zawiodła
LightScrible działa jak nalezy...
ja mam LG i nie narzekam ale jak bym mial teraz kupic to kupil bym NECCA chyba tak sie to pisze
o ja pie..... az mnie skreca jak widze niektore wypowiedzi....
Na co ci LightScribe? Kup sobie benq 1640 albo 1650 i bedziesz zadowolony jesli na pierwszym miejscu stawiasz sobie jakosc zapisu dvd.
Zeby nie byc goloslownym, dzisiaj nagrany przezemnie verbatim 16x z predkoscia 8x:
Ostatnio edytowany przez Piter666 (2006-03-03 20:47:46)
Jak nie ma zbytniej roznicy w cenie to radzilbym zainwestowac w nagrywarke z LabelFlash, ktora jest lepsza niz LightScribe.
Porownanie LF i LS
ja jestem szczęśliwym posiadaczem neca nd-3540a gdzieś tak od lipca. i mogę z czystym sumieniem neca polecić.
EDIT:
Ile czasu można przechowywać dane na płytach? Podobno max 100. Ile lat liczą sobie najstarsze zachowane przekazy na papierze?
To was rozczaruję. Wg pewnego anglika (nie mogę znaleźć źródła, więc teraz nie przytoczę nazwiska), uważanego za jednego z najlepszych specjalistów zajmujących się przechowywaniem i archiwizacją danych żywotność płyt niemarkowych (marketowe itp.) to 2-3 lat, markowych do 5. Związane jest to z degradacją materiałów z jakich zrobiony jest materiał zmieniany przez laser nagrywarki (sam nośnik fizycznie jest o wiele trwalszy). Może was zaskoczę, ale za najtrwalsze z nośników cyfrowych nośniki taśmowe.
Ja mam Lite-ONa 1633S@1653S od pótora roku, nagrywarka naprawde dobra poza tym że nie lubi niektórych -[deprecha]ale + pali wszystkie i to bardzo dobrze ! Więc ja bym brał Lite-ONa:)
tylko nie lite-ona ja mam kumpel i jeszcze jeden i jeszcze jedne i wszyscy mamy z ta nagrywara na bakier. Tani syf. Mi po 2 miesiacach padla i musieli mi wymienic na nowa
Czekam az stanieje nagrywarka umd i plyty bo narazie jest to sakramencko drogie sama plyta umd kosztuje 50$
Ostatnio edytowany przez johny_lennon (2006-03-03 21:23:24)
I tak za max 2 - 3 lata wszystkie dvd beda rubieciami bo wejdzie juz w kwietniu Blueray na pc a za te pare lat naped jak i plyty beda tanie jak obecne teraz plyty dvd.
Jednak skusze sie na tego LiteOn`a 16H5S... dzieki za pomoc
I tak za max 2 - 3 lata wszystkie dvd beda rubieciami bo wejdzie juz w kwietniu Blueray na pc a za te pare lat naped jak i plyty beda tanie jak obecne teraz plyty dvd.
Wiem, po prostu chciałem odnieść się do wypowiedzi. A faktem jest to, że za 2-3 lata będzie jak teraz z CD-->DVD tylko, że DVD-->Blu,HD, a potem Blu,HD-->cośtam i tak w kółko. A może doczekamy czasów kiedy domowe łącze będzie miało 10MB i odcinki będzie my ściągać na bierząco, w stylu "Mam ochotę na xxx, 1 minuta i gotowe."
Od paru lat w kanadzie sa testowane super szybkie lacza ktore przesylaja kilkadziesiat gb na sekunde ale pewnie jeszcze dlugo niewejda do uzytku domowego
Od paru lat w kanadzie sa testowane super szybkie lacza ktore przesylaja kilkadziesiat gb na sekunde ale pewnie jeszcze dlugo niewejda do uzytku domowego
łącza łączami, ale jaki dysk ci to obsłuży
Nie tylko są testowane, ale i wdrażane. Co i róż czytam w różnych branżówkach o kolejnym projekcie sieci naukowej Poszukaj sobie na necie info o kontrolerach np. Cisco.
Tak niebieski laser w DVD i plytki o pojemnosci 50GB to jest to ...
narazie jednak czekamy ja niestety odradzam Liteona a proponuje NEC a