Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15
Wiem tylko tyle, że życie w Polsce mi się nie podoba (Chyba mam prawo do własnego zdania i odczuwania, nie? ) bo irytuje mnie głupota masy, która tylko potrafi imponować głupotą (albo jeszcze lepsi są ci, co ich naśladują )
Rozumiem różne dziwne mody. Z reguły jestem tolerancyjny na wszelakie dziwactwa. O ile jest to w jakieś normie. Ale nie lubię zwykłego chamstwa, gdzie później wiele osób uważa kogoś za "kozaka".
O, jakiś głos rozsądku widzę, rzadkość to dzisiaj.
Do Japonii mógłbym pojechać, ale tylko by trochę pozwiedzać, popatrzeć... za to tryb życia Japończyków, ich nacisk na naukę/karierę/pracę już do mnie nie przemawia, a wręcz odrzuca. Tak, lubię ciężką pracę, bo jak mówią - praca uszlachetnia, ale nie w pędzie ku karierze czy dlatego, że taka jest mentalność ogółu.
Tak, lubię ciężką pracę, bo jak mówią - praca uszlachetnia, ale nie w pędzie ku karierze czy dlatego, że taka jest mentalność ogółu.
Komentarz: http://www.youtube.com/watch?v=gxvNGy5jUeA
Dawno temu, jak byłem jeszcze głupi, wierzyłem w piękną Japonię, ale zacząłem czytać, mieć swoje zdanie, ograniczać anime i stwierdziłem, że Japonia wcale nie jest rajem na ziemi. Może fascynacja zniknęła jak zaprzestałem oglądania anime na długi okres, a wcześniej to było tylko zauroczenie jak do dziewczyn z gimnazjum. W każdym bądź razie, zwiedzić bym chciał, poznawanie innych krajów, obcych ludzi i obyczajów jest niezwykle interesujące, tak różni są ludzie na świecie, że wcale Ci się Prince_Vegeta nie dziwie. Sam jak byłem na paru wyprawach po Europie miałem straszny uczucie po powrocie do Polski. Nie wiem jak się żyje w Japonii, nie mi to oceniać w końcu ani tam nie byłem, ani tam nie mam żadnego znajomego, ni też nie chciał bym tam mieszkać i pracować. Ale odczułem, że Twoje uczucia do Tego kraju pochodzą głownie z wspaniałej podróży jaką miałeś, ale uważam, że życie, pracując i mieszkając wygląda zgoła inaczej. Ja na pewno nie skorzystał bym z takiej opcji jak praca w Japonii, za bardzo cenię sobie indywidualizm, własne zdanie , a podejrzewam, że ten kraj strasznie ogranicza ludzi w tym stopniu. Niemniej każdy ma jakiś cel w życiu, który chce osiągnąć, jeżeli Twoim celem jest zamieszkać w Japonii, bądź szczęśliwy.
Fakt, że Polska jest krajem takim jakim jest, gdzie absurd goni absurd, a biurokracja udupia ludzi na każdym kroku. Nic mnie tu nie trzyma, jak mi się przyszłości nie spodoba to poszukam innego miejsca dla siebie, za dużo rzeczy w życiu można doświadczyć aby cały czas siedzieć w tym kraju. I tym optymistycznym akcentem kończę swoje wypociny, jeszcze zrobiło by się zbyt ideologicznie czy za bardzo marzycielsko albo zaczął bym używać jakiegoś motywującego języka czego nie chce robić.
Pozdr ;]
Ja w przeciwieństwie bardzo pragnę wyjechać do Japonii na stałe. Przeszkodą są finanse. Widziałem i przeżyłem tam już wiele, i im więcej wchłaniam, tym bardziej mnie to fascynuje. Jest to niezwykle piękny, osobliwy kraj i w żaden sposób - przynajmniej do tej pory - nie zawiodłem się.
~Maniack, szczerze wątpię w to, że Japonia ogranicza indywidualność jednostki. Jak kiedyś gdzieś pisałem, we wcześniejszych dekadach przebijało się przekonanie, że praca i poświęcenie dla ojczyzny jest największym powodem do dumy. Jednak obecnie owe stan rzeczy uległ zmianie: co raz więcej Japończyków ciśnie ku samodzielności, zakładając małe firmy, prowadząc własne (czasami "rodzinne") biznesy itp. O tym opowiadał mi też jeden emerytowany sensei w Nara. Przysiadł się do mnie na ławce nad stawem i do mnie zagadał... Rozmawialiśmy dobre cztery godziny. Na różne tematy; o ekonomii, polityce, jedzeniu i życiu...
Odkopię nieco temat
Początek marca. Zbliża się wiosna. Ma ktos jakieś plany w zwiazku z wyjazdem?
U mnie prawdopodobnie zmieni sie cel podróży, ale zupełnie nic nie jest jeszcze pewne...
No ja niestety muszę się wstrzymać z wyjazdem ;(
Prawdopodobnie wakacje 2012 będą mi najbardziej odpowiadały. (albo kwiecień/maj 2012 żeby na Sakurę się załapać.)
A jaki u Ciebie cel podróży będzie tym razem?
Bo u mnie też jedna pozycja z moich planów jest skreślona (jak na dzień dzisiejszy) No, ale do wyjazdu jeszcze sporo czasu
Oczami Fana Blog ;]
Na drodze do wyjazdu do Japonii w okresie wiosny stoją dwie przeszkody; jedna gorsza od drugiej :S Więc jeśli nie, to wyjadę na lato do Mongolii. Zostać w stolicy kilkanaście dni i wyruszyć potem na stepy. Może na południe. Na czas nieokreślony. Zmierzyć się z tym, co tam czeka. Japonia leży stamtąd na rut kamieniem, na wypadek gdyby komuś się znudziło ;p
Intensywnie myślę o tym wyjeździe już od jakiegoś czasu. Tak na poważnie.
Jeśli tak sprawy się potoczą, to do samej Japonii pojedę dopiero na wiosnę 2012.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2011-03-04 17:10:40)
(...)
Jeśli tak sprawy się potoczą, to do samej Japonii pojedę dopiero na wiosnę 2012.
I jak poszło? Mongolia czy Japonia?
........................................................
Wow, nie sądziłem, ze ten czas tak szybko zleci i tyle się w życiu pozmienia. Widzę, że ponad rok temu miałem piękne plany.
Cóż, na razie na wyjazd nie mam co liczyć, przynajmniej przez najbliższe 2 lata.
Więc (dla zainteresowanych) powracam do pisania bloga. Jak to mówią "do trzech razy sztuka". Wiem, że dłuuugo nie pisałem, ale tym razem dokończę to co zacząłem.
http://oczami-fana.blogspot.com/2012/07 … ludzi.html
Oczami Fana Blog ;]
No ja odbyłem swoją podróż do Japonii w 2011r spędziłem 17 dni najlepszych dni mojego życia Teraz planuje powoli wyjazd 2014-2015 ,tylko tym razem zamiast zwiedzać na szybkiego co się da planuje osiąść w 2 -3 miejscach i spokojnie pozwiedzać bez pośpiechu . Był ktoś z was w Hirosimie??
Mi ludzie odradzali Hiroshimę. Nie wiem czemu, ale jak wspominałem, że chcę jechać do Hiroshimy, to jakoś większość ludzi kręciła głową. Podobno poza muzeum, to nic ciekawego tam nie ma- podobno
Jakby mi się udało, to chciałbym zobaczyć Kamakurę, Miyajimę, Kumamoto - i oczywiście Nara, Kyoto;)
Oczami Fana Blog ;]
rzeczywiście w Hirosimie nie ma az tak dużo atrakcji ,ale byc tam to juz jest coś dużego ,zawsze chciałem odwiedzić te miejsce i naprawdę nie żałuje.A co do muzeum w Hiroshimie to szok naprawdę sam nie wiem co o tym myśleć to co się wydarzyło ponad 60 lat temu tragedia! Niestety Miyajimy nie udało mi się zwiedzić ,zaczęło tak padać ze nie było sensu wychodzić! Kyoto i nara polecam rewelacja ! w Kyoto jest taka fajna miejscówka Fushimi Inari Shrine wydawało mi sie ze przejście tego całego to max 1h a się okazało ze spędziłem tam chyba z 4 godziny męczarnia ale te widoki Nara fajna miejscówka dużo saren muzeum samurajów (takie malutkie ) ale było na czy oczy zawiesić no i Budda jeden z większych w Japonii wypas:) gorąco tez polecam Mitaka znajduje się tam muzeum Miyazakiego świetna sprawa tam znalem w jednym book off naszego polskiego Kaczora donalda na wysprzedawszy ,fajny smaczek
tu link do mojego bloga w którym będę opisywał jak szły moje przygotowania i jak i przebieg całego wyjazdu
http://swiatcartera.blogspot.co.uk/
ps proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy blog
Ostatnio edytowany przez Hyuga (2012-07-18 20:11:23)
Wiem, że trochę późno z informacją, ale są jeszcze tanie bilety do Japonii!
Ja wczoraj (właściwie to dzisiaj o 2:30 w nocy) kupiłem bilet na termin 6-20 maj - cena biletu 1550zł !!
Dla tych, którzy marzą o Japonii jest to idealna okazja!
Oczami Fana Blog ;]
Ja mam zapytanie do znawców. Co jest lepsze . Jechać samemu + ew. z osobą co zna trochę japoński czy płacić ok. 6000-10 tys. za wycieczkę grupową?
To chyba zależy od tego, jaką osobą jesteś. Jeśli jesteś zaradny - zawsze lepiej samemu, jeśli nie czułbyś się pewnie - nie ryzykuj i ciułaj na wycieczkę grupową ^^
Ostatnio edytowany przez Syriusz15 (2013-02-06 12:46:15)
Tylko, że z wycieczką jesteś zmuszony zwiedzać to, co oni oferują. Dla siebie masz mało czasu i nie poznasz Japonii 'od kuchni'.
Poza tym wycieczki strasznie zdzierają kasę. Za tyle kasy co przeznaczysz na wycieczkę - 10.000 zł. (10-13 dni) Możesz sobie pozwolić na 2 miesięczny pobyt!
A jeśli masz kogoś, kto trochę mówi po japońsku, to już w ogóle bajka. Jeśli masz tyle kasy, żeby brać wycieczkę, to lepiej lecieć samemu (i może nie na 2 miesiące, ale na miesiąc) Przynajmniej ceny hoteli Ciebie nie zaskoczą i będziesz mógł sobie pozwolić nawet na te droższe.
Takie jest moje zdanie. Ale poradzić sobie w Japonii w cale nie jest tak trudno jakby mogło się to wydawać.
Oczami Fana Blog ;]
Ja się też załapałem na te tanie bilety i jade w terminie 14-20 kwietnia. Może zobaczę końcówkę sakury w Tokio. Oj to będzie intensywne zwiedzanie. I zakupy...
Prince_Vegeta
1. Zamierzasz pisać jeszcze coś na tym blogu?
2. Można liczyć kiedyś na wersję pdf?
"I spend my time by looking out the window
Ignoring everything that the teacher is saying"
Gonciarz ostatnio robi filmiki z swojej wycieczki po Japonii.
Pierwszy odcinkek na z YT.
Prince_Vegeta
1. Zamierzasz pisać jeszcze coś na tym blogu?
2. Można liczyć kiedyś na wersję pdf?
Hej.
1. Tak, mam zamiar jeszcze coś skrobnąć na blogu. niestety teraz było bardzo mało czasu na to. Poza tym 28 kwietnia znowu lecę do Japonii. tym razem na 2 tygodnie. Miasta> Osaka, Nara, Kioto, Himeji, Kobe. i może jeszcze coś się uda dorzucić do listy.
Mam zamiar przenieść swojego bloga na inny serwer, bo na blogspocie już mnie męczy to wszystko. Posty stają się nieczytelne, nie mogę dopasować szablony tak jak mi odpowiada itp. Poza tym chcę zmienić nazwę bloga, ponieważ (podobną) ma Mr. Jedai
2. Po co wersja PDF? Kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale teraz nie widzę takiej potrzeby (a na pewno dużo czasu by to pochłonęło)
Chociaż jeszcze nic nie wiadomo
Na początku zastanawiałem się czy nie zrobić podobnych filmików jak Gonciarz. On dał filmiki z Tokio, ja bym "oprowadził" po innych miastach. ale raczej moje filmy z Japonii będą wyglądały inaczej. Nie lubię kamer, a one mnie
Pozdrawiam.
Piotrek.
Oczami Fana Blog ;]
Gonciarz ostatnio robi filmiki z swojej wycieczki po Japonii.
Pierwszy odcinkek na z YT.
Szkoda, że playlista nie jest ustawiona w sposób chronologiczny =/
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15