#81 2013-01-23 22:54:08

przemoc
Użytkownik

Odp: Megaupload powraca

przemoc napisał:
Sir_Ace napisał:

A jak z transferami (w górę i w dół)? U mnie idzie pełnią łącza, ale to akurat żaden wyczyn :p

Wysyłu nie testowałem jeszcze. Ściąganie linka od Prototype rozpoczęło się gdzieś na poziomie 850KB/s, przy 38% dobiło do 1 MB/s, przy 64% na 1.1 MB/s i na tym zakończyło, więc nie ma mowy o pełnym łączu, przynajmniej u mnie i na tak małym pliku, ale może na wielu gigabajtach dobiłoby do nominalnych 3,5 MB/s. Z pracy jeszcze może jutro zobaczę na mocniejszym łączu jak to chodzi, jak nie zapomnę.

Dokonałem małych obserwacji na mocniejszym łączu, tak jak zapowiadałem.

Znów ściągałem plik co udostępnił Prototype (377 MB). Przepływność na początku była 2,1 MB/s, ale szybko ustabilizowała się na poziomie 2,5-2,6 MB/s.

Przećwiczyłem upload wrzucając obraz płyty debian-wheezy-DI-b4-amd64-DVD-1.iso (3765 MB). Na początku miałem 8,5 MB/s, przy 20% było już 9,5 MB/s, ale potem zaczęło spadać od pewnego momentu. Przy 33% miałem tylko 8 MB/s, przy 39% - 7,5 MB/s, przy 57% - 7 MB/s, a potem zaczęło powoli rosnąć i znów spadać. Przy 80% miałem już tylko 6,5 MB/s, a gdy pasek dobijał do końca - 5,7 MB/s. Wysłanie całego pliku trwało 10min 57sek, co daje 5.73 MB/s.

Ostatni test zepsuł dobre wrażenie. Chciałem pobrać plik, który sam wrzuciłem i nie udało mi się. Pierwsza próba ściągnięcia zatrzymała się na 4%. Drugą przeprowadziłem z aktywną zakładką Network w Developer Tools (Ctrl+Shift+I / F12). Początkowo przepływność wynosiła ~800 KB/s, ale powoli rosła. Dobiła do 2,1 MB/s, ale to bez znaczenia w obliczu tego, że ostatecznie znów nie udało się pobrać pliku i całość stanęła na 97%.

3616 requests, 3494 MB transferred, 28.3 min - wliczone tu są też (pomijalne) pliki ściągane do wyświetlenia i obsługi strony MEGA.

Błędy: 1, 2 - w 1. przypadku dostał nagłówki, ale nie dostał reszty, a w 2. (i kolejnych - ponowieniach) nie dostał już nic. Komunikat "Temporary error, retrying" jest więc trochę na wyrost, bo mało tych prób było, no i bez rosnącej zwłoki między ponowieniami.

Przy okazji widać, że MEGA pobiera zaszyfrowany plik w kawałkach po 1 MB.

tl;dr Moja empiryczna konkluzja jest taka, że na razie lepiej na MEGA nie wrzucać plików większych niż 1 GB, bo im większy plik, tym statystycznie większa szansa na niemożność jego ściągnięcia, przynajmniej przy użyciu standardowego webowego interfejsu. oczkod

#82 2013-01-24 01:29:18

Prototype
Użytkownik

A ja mam jeszcze dziwny błąd. Zauważyłem, że często jest tak, że plik który wgrywam, to wgrywa się na serwer 2x, za pierwszym razem nie pojawia się na koncie, a za drugim, ciekawe dlaczego tak jest. A na koncie, dalej rzekomo nie zajmuje nawet 1% z 50GB, a mam już ponad 10GB plików.

#83 2013-01-24 01:35:34

Sir_Ace
Użytkownik

No i powoli wychodzi na jaw, że kwestię bezpieczeństwa w Mega jednak potraktowano na... Powiedzmy, że po macoszemu.
Nie to, że każdy może podejrzeć dowolne pliki, ale nie jest to "bezpieczeństwo totalne", jak obiecywano.

#84 2013-01-24 01:49:07

marconii2002
Użytkownik

Jest możliwość pobierania niektórych plików w Firefox. W menadżerze plików trzeba kliknąć lewy klawisz myszy i kliknąć w download a gdy plik się pobierze kliknąć w Save file. Metoda nie działa na każdym pliku, mianowicie importowałem na swoje konto plik od @Prototype https://mega.co.nz/#!9I81nL4Y!Uoj8AkXZO … Em7aXzrmBw i tu pobieranie nie dziła, ale importowałem plik od @przemoc https://mega.co.nz/#!9QInRZDQ!Qgrh_T1PR … lkP89yLPeQ i tutaj pobieranie dzała.

#85 2013-01-24 03:26:15

przemoc
Użytkownik

Sir_Ace napisał:

No i powoli wychodzi na jaw, że kwestię bezpieczeństwa w Mega jednak potraktowano na... Powiedzmy, że po macoszemu.
Nie to, że każdy może podejrzeć dowolne pliki, ale nie jest to "bezpieczeństwo totalne", jak obiecywano.

Przede wszystkim nie przesadzałbym. Wytknięty na fail0verflow problem jest do poprawienia i sam autor podaje jak to zrobić (użyć normalnej funkcji skrótu, jak SHA-1, zamiast CBC-MAC, co praktycznie uniemożliwi możliwość "podrabiania" zasobów ładowanych z serwerów firm trzecich).

Poza tym ta część o deduplikacji jest bez sensu. Cały pomysł MEGA polega na przerzuceniu szyfrowania/deszyfrowania na przeglądarkę, stąd wymóg obsługi File API chociażby, żeby móc plik odczytać, szyfrować i dopiero wysyłać, lub ściągać, deszyfrować i dopiero zapisywać. Do serwera trafia zaszyfrowany klucz główny, zaszyfrowane metadane (klucze poszczególnych plików, etc.), zaszyfrowane wysyłane pliki, oraz mają faktycznie trafiać (bo bodaj jeszcze wcale tak nie jest) MAC-i poszczególnych chunków z wysyłanych plików, ale też zaszyfrowane! Deduplikacja dotyczy tylko już zaszyfrowanych plików! W praktyce oznacza to, że tylko taki sam plik wysłany w postaci zaszyfrowanej z użyciem tego samego klucza ulegnie deduplikacji.

Poza tym założenie, że link do pliku będzie taki sam jest bezpodstawne, bo na pewno będzie inny. By Policja mogła ustalić czy dany plik jest tym czym podejrzewają, muszą wgrać to, czym podejrzewają, że jest, zaszyfrowane tym samym kluczem, którego użył wysyłający (powodzenia w przeszukiwaniu 128-bitowej przestrzeni kluczy...) i uzyskać informację, że nastąpiła deduplikacja (czyli trzeba mieć dostęp do serwerów MEGA, w szczególności baz danych trzymających te informacje lub systemów plików dokonujących deduplikacji w locie). Zdecydowanie nie jest to coś, co można przeprowadzić prosto i w sensownym czasie.

---

Tego jak i czym dokładnie webowa aplikacja MEGA komunikuje się z serwerami MEGA nie prześledziłem samodzielnie, bo ani nie mam na to czasu, ani szczególnych chęci, ale gdyby kłamali w żywe oczy, już dawno by im ktoś wytknął, że klucz główny czy jakieś dane z pliku lecą np. niezaszyfrowane. To, że skupiają na sobie ogromną uwagę, gwarantuje skrupulatne przejrzenie ich implementacji przez szukających dziur, które mogą spokojnie połatać. Black hatowcy są jakimś zagrożeniem, ale to jest zagrożenie stałe i nieusuwalne (na szczęście, dla piratów, rzadko współpracują z organami ścigania oczkod).

#86 2013-01-27 10:42:38

kostek00
Użytkownik

Nowe mu to jedno wielkie kupa
1. To ociężała aplikacja.
2. Przy uploadzie ładuje zakolejkowane pliki do ramu przez co może często się wysypywać i upload idzie się... Przesłanie kilku gigowych plików może być trochę trudne.
3. Nie można udostępniać całych folderów, trzeba się użerać nawet z malutkimi plikami. Spróbuj przesłać kilkadziesiąt małych plików. -.-

Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud!  xD

#87 2013-01-27 11:47:23

bodzio
Użytkownik

kostek00 napisał:

3. Nie można udostępniać całych folderów, trzeba się użerać nawet z malutkimi plikami. Spróbuj przesłać kilkadziesiąt małych plików. -.-

Hm, pakujesz je razem do rara?

wladza1.png

#88 2013-01-27 11:59:52

kostek00
Użytkownik

A jak nie ma się miejsca na spakowanie? Albo wrzuca się do folderu dużo dużych plików? Wtedy wystarczyłby jeden link, a nie kilkanaście.

Ostatnio edytowany przez kostek00 (2013-01-27 12:03:51)

#89 2013-01-27 12:43:05

bodzio
Użytkownik

kostek00 napisał:

A jak nie ma się miejsca na spakowanie? Albo wrzuca się do folderu dużo dużych plików? Wtedy wystarczyłby jeden link, a nie kilkanaście.

Nie przeczę. Ale zawsze szukamy obejścia problemu.  smile

wladza1.png

#90 2013-01-27 12:57:40

kostek00
Użytkownik

Chociaż tyle dobrze, że można zaznaczyć wszystko i skopiować linki, ale jak ktoś używa szablonu to w dalszym ciągu jest to bezużyteczne.

#91 2013-01-30 12:37:35

Prototype
Użytkownik

Chyba można uznać, że potwierdziły się moje przepuszczenia. Tak samo jak na megaupload i tu ten limitu pojemności konta jest fikcyjny. Obecnie mam już ponad 50GB, a dokładnie 51 i 102% jest smile_big Można zobaczyć screena http://zapodaj.net/cda3aa6627044.jpg.html pisze, że mam 51 z 50.

Ostatnio edytowany przez Prototype (2013-01-30 12:37:50)

#92 2013-01-30 21:08:53

marconii2002
Użytkownik

Jdownloader 2 wspiera już pobieranie z mega

#93 2013-03-08 10:28:57

kostek00
Użytkownik

W końcu wprowadzili dwie poprawki, które mnie odpychały. Można podawać linki do folderów, nie trzeba się bawić z każdym plikiem z osobna. I druga ważniejsza poprawka, to że ta ich gówniana aplikacja nie wczytuję już do ramu całej listy do wysyłania, teraz nawet wysyłanego pliku nie wczytuje do ramu.

#94 2013-03-09 16:45:07

Nindon
Użytkownik

Mimo wszystko dalej nie obsługuje na operze. Nawet jeżeli zacznie coś ściągać, to pobiera kilka razy, lub przerywa. Z wrzucaniem to samo.

#95 2013-03-09 16:50:43

marek2fgc
Użytkownik

@Nindon, to zacznij ściągać przed JDownloader 2, najlepsze wyjście. oczkod A o uploadzie się nie wypowiadam.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2013-03-09 16:51:36)

#96 2013-05-08 15:45:06

tymek88
Użytkownik

Wideo pewnie sporo osob juz widzidzialo, ale pewnie nie wszyscy - w tym takze ja. Dla tych osob wlasnie zamieszczam linka oczkod

Calego filmu jeszcze nie widzialem, ale zrobili fajne intro i naprawde fajne show - od okolo 21 minuty zaczyna sie fajna akcja -bale nie przewijajcie oczkod

http://www.youtube.com/watch?v=LwlLC2PUrH8

ps. Szukalem w wyszukiwarce tematu o mega, ale wywalilo mi zero wynikow. Sorkibza brak polskich znakow i literowki - pisalem z fona.

#97 2013-05-08 15:46:41

Quithe
Użytkownik

Słabo szukałeś.

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#98 2013-09-04 18:07:07

rorek
Użytkownik

Jak pobieram z MEGA to w AppData w podfolderze mozilli tworzy się taki folder  https+++mega.co.nz  z jakimiś śmieciami o takiej samej wadze co pobrany plik

Spotkał się ktoś z czymś takim ?

XQwiDt5.png

#99 2013-09-04 19:23:34

Demonis Angel
Użytkownik

rorek napisał:

Jak pobieram z MEGA to w AppData w podfolderze mozilli tworzy się taki folder  https+++mega.co.nz  z jakimiś śmieciami o takiej samej wadze co pobrany plik

A ten plik się przypadkiem nie usuwa po zakończeniu pobierania?

Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.

O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.

#100 2013-09-04 19:56:37

rorek
Użytkownik

Demonis Angel napisał:
rorek napisał:

A ten plik się przypadkiem nie usuwa po zakończeniu pobierania?

No właśnie że nie  i sam muszę ten folder usuwać

XQwiDt5.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024