Nie jesteś zalogowany.
To będzie krótki post. Napiszcie co sądzicie o "naszej" katolickiej wierze i innych wierzeniach albo ich braku. Rodzina, szkoła, znajomi. Co Was skłoniło do wierzenia albo nie. Co sądzicie o żydach, muzułmanach, chrześcijanach, buddystach, satanistach, ateistach, deistach, itd. Wiem, że to trudny temat ale jestem ciekawy Waszych wypowiedzi.
Ps. "PRZECINKOWCY" nie zmieniajcie tematu wyszukując błędów.
Ps.2 Nie mam zamiaru nikomu ubliżać, nikogo osądzać czy obrażać.
Ps.3 Moderatorzy nie wyrzucajcie tematu bo "śliski".
Ostatnio edytowany przez Dambo (2012-12-29 05:42:27)
Dla mnie wiara to to samo co choroba psychiczna. Niektórzy ludzie mają narąbane w łbach tą wiarą, a niektóre wiary są tak porąbane na świcie, że za jej obrazę potrafią zabić ze szczególnym okrucieństwem. A inne religie np. 1.typ.Jehowy XD nie przyjmą krwi, wolą umrzeć, a nie przyjmą. No każda religia coś ma co jest absurdem, w ogóle jakikolwiek bóg jest absurdem.
Podobnie z mydleniem oczów o końcu świata, ile debili w to uwierzyło, a inni zarobili na tych debilach Ludzie są tak łatwowierni, że zawsze znajdzie się jakaś część społeczeństwa, co uwierzy w absurdy, a inna tylko zyska na tych debilach hehe. Minęło tyle czasu, mimo postępu człowieka, nadal jest wiara w absurdy, nie pojmę tego typu ludzi, szkoda tylko że po ich śmierci nawet się nie rozczarują XD Najśmieszniejsze, że nikt nigdy nie widział tego swojego boga, a to że ktoś widział, na to jest absurdalnie tez proste wyjaśnienie, ale ktoś kto interesuje się jako tako tym tematem, zapewne wie jakie człowiek w głowie skrywa możliwości
Ale każdy ma swoje zdanie, nie mam nic przeciw łudzą wierzącym, ale dla mnie to absurd i naiwność na potęgę.
Ostatnio edytowany przez Prototype (2012-12-29 07:00:03)
Wiara to miecz obosieczny, więc facet nade mną z jednej strony ma rację, a z drugiej chrzani głupoty.
Faktem jest, że człowiek właściwie od samego początku doszukiwał się początków swojego istnienia i początku wszystkiego. W końcu zaczął dochodzić do rozmaitych wniosków. Jedni zaczęli wierzyć w 1 byt absolutny, inni w wiele, trzeci wymyślili jeszcze coś innego. Z jednej strony wiara to fantastyczne narzędzie, jeśli chodzi o kontrolowanie mas (które z założenia składają się z ludzi mniej inteligentnych), narzucanie im swojego systemu wartości i - oczywiście - zabieranie pieniędzy. Czasem doprowadza do gorącej nienawiści pełnej pasji i zajadłości.
Z drugiej strony świat bez wiary wyglądałby zupełnie inaczej. Próżno gdybać, jaki miałby kształt. W moim przekonaniu o wiele gorszy. Mimo wszystko to jednak wartości poniekąd wywodzące się z religii przez wiele lat utrzymywały ludzi w ryzach, miały szeroki wpływ na kulturę i prawo. Oczywiście w historii nie brakuje przykładów zupełnie odwrotnego postępowania, które wszyscy znamy, bo te są właśnie najbardziej nagłaśniane.
Sam miałem w życiu różne etapy, jeśli chodzi o wiarę. Potem dowiedziałem się o zakładzie Pascala, więc tego się trzymałem. Po tym, co spotkało mnie w moim życiu, odszedłem od zakładu i zacząłem wierzyć "samodzielnie". Uważam, że każdy powinien na własną rękę dojść do tego, czy w coś wierzyć, czy nie. Wiara w sensie masowym najczęściej prowadzi do głupoty i bezmyślności. Skutek możemy zaobserwować w dzisiejszych czasach. Wysyp ateistów, którzy są nimi tylko dlatego, że fajnie w dzisiejszym świecie być ateistą i wysyp ludzi wierzących w Boga, chodzących do miejsc kultu, którzy od razu po wyjściu z takich miejsc, czynią wbrew swojej wierze.
Autora tematu . Rozmowy na temat wiary są bardzo niestabilne i mogą wybuchnąć wielkim flamem. Takiego typu konwersacje są obecnie zakazane na większości portalach paranormalnych. Jestem osobą wierzącą, ale mam do tego dość luźny stosunek( nie mylcie z wierzącym niepraktykującym).
Dla ciekawskich fajny artykuł Bóg kontra nauka
Autora tematu . Rozmowy na temat wiary są bardzo niestabilne i mogą wybuchnąć wielkim flamem. Takiego typu konwersacje są obecnie zakazane na większości portalach paranormalnych.
Hohoho, a podobno Jakowa zabili niemcy...
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
w ogóle jakikolwiek bóg jest absurdem.
W Japonii to jest najlepiej z tą wiarą. Wierzą w wielu różnych bogów, ale traktują to raczej na luzie i u nich bóg to może być po prostu bardzo silna istota o jakiejś mocy.
Podobnie z mydleniem oczów o końcu świata, ile debili w to uwierzyło, a inni zarobili na tych debilach
Nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek (nie licząc osób chorych psychicznie) na serio uwierzył w koniec świata. Jednak jeśli tak było to niestety ludzie są wyjątkowo głupi.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2012-12-29 12:41:31)
Prototype napisał:w ogóle jakikolwiek bóg jest absurdem.
W Japonii to jest najlepiej z tą wiarą. Wierzą w wielu różnych bogów, ale traktują to raczej na luzie i u nich bóg to może być po prostu bardzo silna istota o jakiejś mocy.
Japonia to całkiem inny kraj pod tym względem, mają masę bogów, ale podejście właśnie luzem np. jakaś zabawa z powodu danego święta boga, inne podejście, bardziej jak u nas wigilia, takie odnoszę wrażenie, tak czy siak podobałoby mi się to
Nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek (nie licząc osób chorych psychicznie) na serio uwierzył w koniec świata. Jednak jeśli tak było to niestety ludzie są wyjątkowo głupi.
Pamiętasz ten ostatni podejrzę atak nożownika na szkołę podstawową w chinach? Powód był strach przed końcem świata, chyba że teraz jest inny, ale jak ostatnio słuchałem, to był powód No ale zobacz, gdyby nie było mowy o końcu świata, nie byłoby tej niedorzecznej sytuacji. Założę się ze było wiele osób, które tak serio uwierzyli, ale wątpię, ze zdrowi psychicznie.
Teraz kolejny koniec świata będzie, ale wtedy będę już praktycznie staruszkiem hehe.
Ostatnio edytowany przez Prototype (2012-12-29 12:56:21)
Wiara sama w sobie jest nieszkodliwa. Niech sobie ludzie wieżą w jednego, drugiego, trzeciego boga, kucyki, latający makaron, krzesło czy Haruhi - jeżeli przez to ich życie będzie lepsze/lżejsze, to miło.
Inaczej jest z religią. Kiedy ktoś zaczyna dorabiać do wiary ideologię, tworzyć kasty, ingerować w życie innych ludzi, pojawiają się wszystkie znane dzisiaj wynaturzenia. W końcu całość kończy jako cholernie cyniczna organizacja bajkami i głupimi rytuałami odmóżdżająca masy i obudowująca się hajsem i władzą.
[...] wieżą [...]
OMG!
Ano tak. Mózg na emeryturze sam z siebie się degraduje
Autora tematu . Rozmowy na temat wiary są bardzo niestabilne i mogą wybuchnąć wielkim flamem. Takiego typu konwersacje są obecnie zakazane na większości portalach paranormalnych. Jestem osobą wierzącą, ale mam do tego dość luźny stosunek( nie mylcie z wierzącym niepraktykującym).
Nie rozumiem czemu mam być zbanowany. Bo temat niewygodny i boisz się rozmawiać? Jeśli ludzie są normalni to katolik dogada się z muzułmaninem, a jeśli nie to ludzie tej samej wiary się pozabijają.
Wooren napisał:Autora tematu . Rozmowy na temat wiary są bardzo niestabilne i mogą wybuchnąć wielkim flamem. Takiego typu konwersacje są obecnie zakazane na większości portalach paranormalnych. Jestem osobą wierzącą, ale mam do tego dość luźny stosunek( nie mylcie z wierzącym niepraktykującym).
Nie rozumiem czemu mam być zbanowany. Bo temat niewygodny i boisz się rozmawiać? Jeśli ludzie są normalni to katolik dogada się z muzułmaninem, a jeśli nie to ludzie tej samej wiary się pozabijają.
A jeśli są trollami, to będą wyśmiewać wszystko wokół, flejmować się nawzajem i wypominać przecinki!
Skoro już zamieściłeś ten artykuł, to chciałam jedynie rzec, że Einstein w ciągu całego swojego życia kilka razy zmieniał poglądy, a pod koniec życia był ateistą
Ty dulowaty userze!
Napisałbym coś o muslimach i ich.... ale boję się.
PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.
Napisałbym coś o muslimach i ich.... ale boję się.
To jakaś odmiana płatków, poł-analafabeto?
Dżizas... Serio? Nie interesuje Cię ten temat, nie chcesz czuć się obrażany jako katolik czy ktokolwiek inny, to nie wchodź do tego tematu.
A temat jest tak samo śliski jak np. ksellosowe kodowanie, więc luz.
Dorzucę coś od siebie. Dla mnie religie są fajnym źródłem postaci i wątków, które dobry twórca potrafi w ciekawy sposób przenieść do swojej historii (książka, komiks, gra itp). Tyle, nic więcej, wyznawanie żadnej mnie nie interesuje.
Ostatnio edytowany przez Quithe (2012-12-29 16:21:25)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Mnie tam zawsze rozwala pogańskie święto Słońca Niezwyciężonego z 25 grudnia przyjęte jako Boże Narodzenie
Mnie tam zawsze rozwala pogańskie święto Słońca Niezwyciężonego z 25 grudnia przyjęte jako Boże Narodzenie
Ty dulowaty userze!