#41 2012-08-28 15:54:34

sokolb
Użytkownik

Odp: Tablet do czytania ebooków i mang

Format to epub. To może trzeba coś w opcjach poklikać? Powinno wyświetlać w tym miejscu co normalnie jest w tekście, czy może gdzieś na końcu tekstu?

sokolb.jpg

#42 2012-08-28 15:57:32

FAiM
Użytkownik

Tam gdzie ktoś je umieścił - podaj linka na priv, to sprawdzę u siebie jezor.

K5Cqyo6.png?1

#43 2012-08-28 16:39:18

sokolb
Użytkownik

No dobra to obrazki są, ale takie bardzo malutkie. Jest jakiś sposób, żeby je powiększyć?

sokolb.jpg

#44 2012-08-28 19:05:39

Merry_Nightmare
Użytkownik

sokolb napisał:

No dobra to obrazki są, ale takie bardzo malutkie. Jest jakiś sposób, żeby je powiększyć?

U mnie wystarczy, że dwa razy "kliknę" na ekranie i się powiększają.

#45 2012-08-28 20:23:22

sokolb
Użytkownik

Już zadziałało. U mnie trzeba było przytrzymać palcem na obrazku i pojawiła się opcja powiększenia smile_big

sokolb.jpg

#46 2012-08-28 20:53:31

Foris
Użytkownik

Oin jeśli jest to PDF z tekstem to wystarczy go otworzyć za pomocą LibreOffice i można bez problemu na min pracować bez potrzeby zabawy w kopiowanie.

#47 2012-08-28 21:07:09

Oin
Użytkownik

Foris napisał:

Oin jeśli jest to PDF z tekstem to wystarczy go otworzyć za pomocą LibreOffice i można bez problemu na min pracować bez potrzeby zabawy w kopiowanie.

194-implied-facepalm-when-something-is-so-fucking-retarded-a-full-and-proper-facepalm-is-not-even-necessary_large.jpg

(tak, sprawdziłem, jak ta genialna rada działa)

Ostatnio edytowany przez Oin (2012-08-28 21:07:34)

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#48 2012-08-28 21:11:50

SoheiMajin
Moderator

Zależy od PDF-a.

#49 2012-08-28 23:05:40

nover
Użytkownik

a miał już ktoś styczność z tym?
http://www.vedia.pl/product,59.html
bo ja jako osoba rzadko z tego korzystająca - bardziej małż - to nie będę obiektywna.
No ale mnie do poczytania książek/przejrzenia na szybko net'a czy odpalenia filmików/YT/muzyki starcza - nie jestem wymagająca więc daje radę smile
co prawda nie widzę żeby był jeszcze w sprzedaży ale można pokusić się zobaczyć nowsze modele:
http://www.ceneo.pl/Czytniki_e-book;szukaj-vedia

#50 2012-08-29 09:42:56

Oin
Użytkownik

SoheiMajin napisał:

Zależy od PDF-a.

Udowodnij. Tzn. znajdź mi w sieci plik PDF, książkę, na której da się dokonać konwersji do formatu mobi przy użyciu calibre, przy czym wynik konwersji powinien być poprawny. Udowodnij albo idź precz.

Minds are like parachutes. Just because you've lost yours doesn't mean you can borrow mine.

#51 2012-09-02 21:27:34

LagoonCompany
Użytkownik

Noi  tu właśnie jest problem.
Już nie mówiąc o usuwaniu stopek, bo rozwalenie formatowania w pdf...

Jakim cudem archaiczny RTF jest najlepszy do ebooków (jak SRT do subków:p )

sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

#52 2012-09-02 22:09:47

przemoc
Użytkownik

PDF to z założenia format przechowujący dokumenty w wersji takiej, jakiej mają zostać zaprezentowane, a w trakcie jego ewolucji skupiano się głównie na medium ostatecznym (papierze) i przechowywaniu informacji niezbędnych w procesie doprowadzania go do oczekiwanego stanu (drukowaniu, cięciu, etc.). Nie ma więc co na nim psów wieszać. Jeżeli ma się czytnik o odpowiednich wymiarach (i rozdzielczości) PDF jest jak najbardziej w porządku, bo pozwala czytać (czy też oglądać) daną pozycję tak jak przewidział to wydawca. O ile nie jest to sąsiad robiący DTP w Wordzie, to efekt będzie prawie zawsze lepszy niż to co możemy zobaczyć w programach, które prezentują strumień tekstu na ekranie. Typografia ma ogromne znaczenie w komfortowym czytaniu.

Reflow to próba obejścia problemu w małych urządzeniach i/lub o zbyt małej rozdzielczości, ale siłą rzeczy nie może być idealna (choć moim zdaniem działa często akceptowalnie, jeżeli tylko jesteśmy w stanie przecierpieć nagłówki i stopki stron, no i jeżeli nie mamy do czynienia z listingami kodu i bardziej zaawansowanymi układami tekstu na stronach :>), niemniej w beletrystyce się sprawdza.

Co do tabletów, to trochę demonizujecie. Problem z dedykowanymi czytnikami jest taki, że są w zasadzie li tylko czytnikami (wiem, wiem, Kindle ma też przeglądarkę i nawet darmowy internet). Na komórce (ekran 3,5", rozdz. 320x480) czytuję mangi (bez zooma się nie obejdzie, to jasne), dłuższe artykuły z netu, fragmenty książek w formacie EPUB, etc. Nie jest to super komfortowe, więc zdecydowałem się na 7" tablet Yarvik TAB275EUK, który odbiorę w nadchodzącym tygodniu. Jestem świadom zalet czytników, ale chcę móc korzystać z netu w pełnej krasie (w kolorach), czasem obejrzeć jakiś filmik, etc., także w nocy przed snem, bez konieczności zapalania lampki. W wielu sytuacjach wystarczyłby oczywiście laptop, ale on znów bywa nieporęczny i stanowi istotnie większy balast.

Z punktu widzenia technicznego rozumiem uświadamianie innych, że elektroniczny papier jest lepszy, ale zarazem z punktu widzenia zwykłego użytkownika doskonale rozumiem, że w wielu przypadkach to za mało by zdecydować się na dwa urządzenia zamiast jednego.

Ostatnio edytowany przez przemoc (2012-09-02 22:10:59)

#53 2012-09-02 22:39:47

Sir_Ace
Użytkownik

przemoc napisał:

Problem z dedykowanymi czytnikami jest taki, że są w zasadzie li tylko czytnikami (...) więc zdecydowałem się na 7" tablet

Mało kto pisze "Kupiłbym zegarek, ale wybrałem tablet, bo oprócz zegarka ma 50k funkcji". Na tablecie da się słuchać muzyki, ale audiofile wolą dedykowany sprzęt. Da się oglądać filmy, ale lepiej jest na TV. Da się pisać, ale wygodniej jest na komputerze. Da się grać, ale lepiej jest na konsoli. Da się robić over9k czynności, ale najbardziej obrywa się czytnikom, bo po prostu wyglądają zbyt podobnie, a zastępowane są przez tablet (na dłuższą metę, przy intensywnym użytkowaniu) równie nieudolnie jak reszta urządzeń.

#54 2012-09-02 23:10:40

przemoc
Użytkownik

Sir_Ace napisał:
przemoc napisał:

Problem z dedykowanymi czytnikami jest taki, że są w zasadzie li tylko czytnikami (...) więc zdecydowałem się na 7" tablet

Mało kto pisze "Kupiłbym zegarek, ale wybrałem tablet, bo oprócz zegarka ma 50k funkcji". Na tablecie da się słuchać muzyki, ale audiofile wolą dedykowany sprzęt. Da się oglądać filmy, ale lepiej jest na TV. Da się pisać, ale wygodniej jest na komputerze. Da się grać, ale lepiej jest na konsoli. Da się robić over9k czynności, ale najbardziej obrywa się czytnikom, bo po prostu wyglądają zbyt podobnie, a zastępowane są przez tablet (na dłuższą metę, przy intensywnym użytkowaniu) równie nieudolnie jak reszta urządzeń.

Wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to zazwyczaj jest do niczego. Tylko taki tablet nie ma zastąpić książek (dalej będę ich używał), komputera (dalej będę go używał), itp. urządzeń czy rekwizytów, z których obecnie korzystamy gdy jest to nieuniknione, ale udostępniać podobne funkcje, pozwalając np. na posiadanie w plecaku jednego obiektu zamiast kilku, który z jakimś powodzeniem nam je zastąpi w terenie. Zresztą nie tylko w terenie, bo i w domu też. O ile po książkę mogę sięgnąć i na leżącą ją poczytać, o tyle czytanie w tej samej pozycji artykułów z netu na laptopie jest już problem i tablet, jako bardziej mobilny, lepiej się tu sprawdza. "Lepszość", o której piszesz, zależy od punktu siedzenia, i to dosłownie.

Może nie miałem dostatecznie długiej styczności z czytnikiem, ale i tak, pomimo większego komfortu w czytaniu z czytnika niż z tabletu, dalej wolę sięgnąć po normalną książkę, mimo że ma zazwyczaj większe gabaryty i jest cięższa, bo dla mnie komfort czytania jest w tym przypadku najwyższy.

Jeżeli zwiększę częstotliwość off-line'owego czytania, to bardzo prawdopodobne, że w którymś momencie sprawię sobie i czytnik, ale na pierwszy rzut tablet jest praktyczniejszy, IMO. YMMV.

Ostatnio edytowany przez przemoc (2012-09-02 23:13:41)

#55 2012-09-06 20:11:48

Oin
Użytkownik

#56 2012-09-06 20:31:24

Sir_Ace
Użytkownik

Czy ja wiem? Rozdzielczość fajna, ale nie jestem pewien, czy to nie zwykłe "Mamy większego", skoro wyświetlane mają być głównie literki. Całą resztę jak zwykle skopiowali od B&N.

#57 2012-09-06 20:45:44

Merry_Nightmare
Użytkownik

Sir_Ace napisał:

Czy ja wiem? Rozdzielczość fajna, ale nie jestem pewien, czy to nie zwykłe "Mamy większego", skoro wyświetlane mają być głównie literki. Całą resztę jak zwykle skopiowali od B&N.

Jak to się mówi o US and A: In Amerika, everything has to be bigger. Cenowo taki sobie, ale raczej marny ten "upgrade".

#58 2012-09-06 21:22:24

FAiM
Użytkownik

W przypadku czcionek szeryfowych, rozdzielczość (a raczej ppi) ma znaczenie ^^.
Mi tam brakuje Classica z podświetleniem kombinuje.

K5Cqyo6.png?1

#59 2012-09-06 21:22:55

Sir_Ace
Użytkownik

Rozdzielczość - tak, ale delikatne podświetlanie tła to już całkiem przyjemny bajer. No i na pewno będzie tańszy od pierwowzoru - NOOKa Glow. Z drugiej strony czytnik od B&N mogę zrootować i oprogramować. Trzeba będzie też poczytać o baterii nowego Kundla, bo Amazon potrafił już w tej materii kantować.

Tak czy siak - zobaczymy, ile marży na Paperwhite'a dorzucą pośrednicy z Allegro, bo pewnie ceny dotyczą wersji z reklamami for USA only i bez nieoficjalnego sprowadzania się nie obejdzie.

#60 2012-09-06 23:31:45

FAiM
Użytkownik

Hm... dopiero teraz zauważyłem, że zmieniono zasadę działania ekranu dotykowego - od teraz jest to ekran pojemnościowy.

K5Cqyo6.png?1

Stopka forum

© Animesub.info 2024