Nie jesteś zalogowany.
Pojawiła się nowa wersja starego klasyka, więc czemu by z tej okazji nie założyć tematu poświęconego wszystkiemu co ze Star Blazers z Yamato związane?
Po pierwszej części nowej wersji.
Trochę bałem się CG, ale nie było aż tak bardzo źle. Miejscami plastikowo, miejscami bardzo znośnie. Za to cała reszta jak najbardziej pozytywnie. Designy postaci zrobili świetne. Dalej mocno trzymają się archetypów, chociaż są bardziej naturalne. Z doktora w dalszym ciągu bije kartoflowatość Tylko te wybuchy... Ani pełen realizm, ani umowna konwencja, taki rozkrok. Już wolę różowe plamy z Gundamów
Ekshumacja staroci zawsze jest ryzykowna, ale w tym wypadku gdyby nieco lepiej zamaskowali CG, byłby full of win.
O, dzięki Zarathustra! Już się biorę za ściąganie Pytanie tylko, czy weźmiesz się za wszystkie sezony tej serii?
@up, przydałoby się zmienić info na tej stronie, że to OVA, nie TV
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2012-06-03 11:57:03)
Przez "nową wersję" rozumiesz to?
Tak, remake pierwszego sezonu z 1974 roku. Seba609 wziął go na warsztat, więc postanowiłem zapodać napisy do starocia.
Pytanie tylko, czy weźmiesz się za wszystkie sezony tej serii?
Któż to wie? Chwilowo będzie się robić powolutku początek. Na "Kometę Imperium", "Wojny Bolarów" i masę innych pierdółek może kiedyś przyjdzie czas.
@up, przydałoby się zmienić info na tej stronie, że to OVA, nie TV
To filmy, które potem szybko lądują na nośnikach. Nie ma przekłamania, bo w przyszłym roku seria zostanie puszczona w TV.
Filmów ma być siedem, z czego pierwszy już wydany odpowiada dwóm pierwszym odcinkom starej serii (reszta kinówek będzie zawierać po cztery odcinki materiału).
@Hunter Killer
Jasne, wypisuj co tam znajdziesz, wszak napisom z mojej zapchlonej budy błędów nie brakuje.
Preview drugiego filmu: Yamato 2199 Vol.2
Podoba mi się, tyle mogę napisać. A opening w nowej wersji cudny [jak dobrze, że zostawili piosenkę ze starej wersji]. Czekam jeszcze na BD remaster oryginału.
Lupin, he's a nice man. Why he's cool, you know, he uses his walther. Yeah, the machine cries, bang bang.
Może czeka, aż wyjdzie remaster BD?
Te pierwsze odcinki Yamato zrobiłem wcześniej i czekałem jedynie jak ktoś zrobi napisy do nowej wersji.
Miesiąc już nic nie tłumaczyłem, zwyczajnie mi się nie chce. Jak wyjdą odcinki z drugiego woluminu i Seba je przetłumaczy to pewnie i ja się zmotywuję do dalszej pracy.
Hm... pierwszy screen wygląda tak, jakby nawet taśmy filmowej z kurzu nie wytarli .
Pewnie nikomu nie chciało się przetrzeć tej folii, za którą wkładano rysunki i następnie je fotografowano, aby utrwalić bajkę na oryginalnym filmie.
W każdym razie, jakoś obrazu jest lepsza, niż się tego spodziewałem.
Teraz tylko wystarczy poczekać kilka miesięcy na ripy...
poza dwoma pierwszymi odcinkami ktoś dalej to tłumaczył?
A nie było tak, że pierwsze odcinki Yamato były nagrywane na tańszych taśmach, a dopiero późniejsze na tych lepszych?
poza dwoma pierwszymi odcinkami ktoś dalej to tłumaczył?
Stare serie są przetłumaczone na angielski, nowa wersja posiada angielskie napisy od razu na japońskiej płycie.
Ciebie jednak pewnie interesują polskie napisy do nowej serii.
Przez te "lepsze" masz na myśli 35mm?
Cała pierwsza seria była kręcona na 35mm, jedynie dodatkowe sceny w wersji kinowej na 16mm - źródło.
A, sorry, to właśnie miałem na myśli. Dawno czytałem o tym, więc mi się już pozapominało co i jak.
Jeśli idzie o te stare serie, BD BOXy będą się zapewne ukazywać w rocznych odstępach (o ile w ogóle zdecydują się na zrobienie remastera).
Za to trzecia płyta Blu-ray z Yamato 2199 zawierająca odcinki 07-10 ukaże się niespełna za miesiąc (22 listopada).