#1 2007-06-19 21:35:30

malkor
Użytkownik

Samochody i mechanika.

Edit by Q
Niech to będzie temat ogólny o motoryzacji.

Ostatnimi czasy obudziła się we mnie miłość do motoryzacji.
Niestety do dnia dzisiejszego w ogóle mnie to nie interesowało przez co jestem kompletnym laikiem w sprawach samochodów i mechaniki. Zna ktoś jakieś stronki na których to wszystko jest wytłumaczone? Np. jak działa silnik o co chodzi w parametrach od czego co zależy itp.?
W ogóle niczego nie ogarniam. Dlatego jak ktoś ma jakieś linki mogące pomóc zrozumieć samochody oraz dające jakieś podstawy zrozumienia mechaniki to proszę o pomoc. Sam nawet nie mam pojęcia czego goglować.

Ostatnio edytowany przez Quithe (2012-04-07 02:03:52)

#2 2007-06-19 21:53:15

Freeman
Użytkownik

Odp: Samochody i mechanika.

Nie no stary za to ostatnie zdanie powinienem ten temat wywalić. Wpisałem w googla "portal motoryzacyjny" chociażby i na starcie dostałem linka http://www.autocentrum.pl/ z wielkim forum i w ogóle. Na torrenty.org pełno było książek o naprawianiu różnych aut. Weź no się ogarnij trochę smile

#3 2007-06-19 21:56:16

Michaello
Użytkownik

#4 2007-06-19 22:05:08

Sir_Ace
Użytkownik

W schowku mojego pierwszego auta (całe 350 zł dałem oczkod) znalazłem książkę "Jeżdżę Skodą 100". Tam było wszystko ładnie wyjaśnione. Myślę, że jest wiele takich książek dopasowanych do odpowiednich marek.

No i może wikipedia?

A jeśli chodzi o elektronikę w samochodzie, to tylko elektroda.net/samochod/index.html

#5 2007-06-19 22:09:51

Yaku
Użytkownik

Niech zgadnę.. grałeś w jakąś grę związaną z tuningiem? &^^

Uczenie się z forków czy stron.. w moim przypadku się nie sprawdziły. Nie mam szczególnego talentu w tej dziedzinie, chociaż jestem urodzonym przewoźnikiem/kierowcą. Według mnie bez praktyki nic się nie nauczysz.
Najlepszą metodą jest szperanie z kimś kto się zna. Jak nie kumpel to mechanik.
Układ: "pan nauczy mnie jak naprawiać samochody a ja panu pomogę w pracy" jest korzystny dla obu stron (tylko wyczaić takiego który nie będzie oszukiwał/wykorzystywał :/ )

center

#6 2007-06-19 22:10:50

mareczek_65
Zbanowany

#7 2007-06-19 23:03:10

malkor
Użytkownik

Freeman napisał:

Nie no stary za to ostatnie zdanie powinienem ten temat wywalić. Wpisałem w googla "portal motoryzacyjny" chociażby i na starcie dostałem linka http://www.autocentrum.pl/ z wielkim forum i w ogóle. Na torrenty.org pełno było książek o naprawianiu różnych aut. Weź no się ogarnij trochę smile

Naprawde nie przyszlo mi do glowy, w tym temacie nie mam zielonego pojecia jezor

Co do ~Yaku- to nie nie o gre chodzi. Po prostu ostatnio coś we mnie drgneło, dziwiło mnie czym chłopaki się podniecają ale ostatnio coraz częściej się przyglądam wszystkiemu.

Ps. Dzięki za pomoc.

Ostatnio edytowany przez malkor (2007-06-19 23:05:19)

#8 2007-06-19 23:31:57

Nevar
Użytkownik

Ja tak miałem po zobaczeniu Initial D smile_big Nie znalazłem zbyt interesujących stron i przeszło mi po kilku tygodniach xD
I cóż, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o tuning xD

#9 2007-06-20 00:00:44

Suchy
Użytkownik

Kłódka, a po jakimś czasie do zsypu.

Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-06-20 00:01:09)

#10 2012-04-07 11:23:53

MasterPLASTER
Użytkownik

Odkopuję temat w akcie skrajnej desperacji, bo może tu się ktoś zna na radiach. Umiecie podłączyć radio do samochodu? Bo ja mam z tym problem. Mam w renacie takie dość podstawowe radio fabryczne, co ma tylko cd audio, a i stacji nie trzyma, ino co inny teren to trzeba ręcznie szukać na innych falach, co mnie trochę doprowadza do szewskiej pasji. Cały problem polega na tym, że radio nie ma wyświetlacza, ino wszystko podaje na wyświetlacz tablicy z zegarami i tu jest problem. Wynalazłem jakieś tanie radio, które gra i działa, ale po podłączeniu nie "współgra z autem". Wyświetlacz od radia i przy okazji temperatury, i paru innych bajerów, jest nie aktywny. Tutaj wynalazłem taki schemat w necie:
30_1288975769.jpg
Radio fabryczne ma komplet styków zaznaczonych na schemacie jako A,B i C, przy czym podpięte jest kablami do A, B i C-2. To radio, co sobie załatwiłem, ma tylko standardowe A i B. Podejrzewam, że te styki C odpowiadają za komunikację z komputerem samochodu. Teraz pytanie: wystarczy, jak załatwię jakiekolwiek radio posiadające takie styki, np to: http://allegro.pl/radio-blaupunkt-madri … 26327.html, czy to bardziej skomplikowane? Znaczy się radio musi posiadać jakoś programową kompatybilność, czy cuś? Wiecie w ogóle o czym ja mówię?

#11 2012-04-07 14:31:12

Cain
Użytkownik

A nie łatwiej w tym fabrycznym radiu, które miałeś w ISO skrosować kable? Żółty podłącz do czerwonego a czerwony do żółtego. Powinno trzymać pamięć. Jeśli nie to oba z wtyczki (żółty i czerwony) podłącz do czerwonego kabla w gniazdku. To odnośnie podtrzymywania pamięci.

Jeśli natomiast chcesz mieć radio, które samo zmienia częstotliwość stacji w zależności od miejsca przebywania to musisz mieć inne radyjko.

Jeśli chcesz mieć je kompatybilne z wyświetlaczem samochodowym, to musi ono posiadać taką opcję. Są też modele ze sterowaniem w kierownicy itp. Zwykłego standardowego radia nie podłączysz pod MID.

Zobacz sobie, jaki masz wyświetlacz:
http://djlj24.fm.interia.pl/kable/rendisp.htm

Są też przydatne schematy.

Ostatnio edytowany przez Cain (2012-04-07 14:42:30)

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#12 2012-04-07 14:56:33

MasterPLASTER
Użytkownik

Cain napisał:

Jeśli chcesz mieć je kompatybilne z wyświetlaczem samochodowym, to musi ono posiadać taką opcję. Są też modele ze sterowaniem w kierownicy itp. Zwykłego standardowego radia nie podłączysz pod MID.

Ano mam tam jakieś sterowanie w kierownicy - pogłośnij/ścisz/wycisz - szału ni ma, ale coś jest. "Taką opcję", czyli jaką? To ma jakąś fachową nazwę, czy trzeba sprawdzać radia pod względem kompatybilności z danym modelem samochodu? I co to jest MID, bo chyba nic z poniższych:
- .MID - rozszerzenie formatu plików dźwiękowych MIDI
- Mentioned in Dispatches - rodzaj nagrody dla żołnierzy brytyjskich
- MID - maszyna inżynieryjno-drogowa Bizon S na podwoziu WZT-3
- Przenośne urządzenie internetowe - (ang. Mobile Internet Device)

I dzięki za zainteresowanie i za tego linka.

#13 2012-04-07 17:58:28

Cain
Użytkownik

MID - Multi Information Display

Renia jest dość specyficznym samochodem i w zależności od wyświetlacza musisz dobrać odpowiednie radio. Swego czasu gdzieś na elektrodzie czytałem, że jest gość, który robi interface po prawie każde radio, ale tania zabawa to nie była.

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#14 2012-04-07 18:17:42

MasterPLASTER
Użytkownik

Cain napisał:

Renia jest dość specyficznym samochodem (...)

No jeszcze z tak eufemistycznym określeniem k***a, ale ch*****o to się nie spotkałem. smile_big Ech, jak ja tego auta nienawidzę to szkoda gadać, a teraz jeszcze bardziej, no ale cóż - jak się nie ma, co się lubi...

Wielkie dzięki za pomoc, Cain.

Ostatnio edytowany przez MasterPLASTER (2012-04-07 18:18:13)

Stopka forum

© Animesub.info 2024