Nie jesteś zalogowany.
"Serwisy pozwalające wyszukiwać i pobierać torrenty padają jak muchy", ta.
~Shounen . DBNao.net . Grupa Mirai . Cytaty z anime
A tak a propos ACTA stworzonej przez Amerykanów i Japończyków (nie zapominajmy o nich, a co), patentów, znaków towarowych itd., Fundacja na rzecz Wolnej Infrastruktury Informacyjnej zrobiła ciekawy wykres:
edit:
i jeszcze mapa protestów;]
Ostatnio edytowany przez coellus (2012-02-06 23:07:59)
Ty dulowaty userze!
Ja tak tylko wspomnę, że ACTA przejdzie i zostanie wprowadzone, jeśli będziemy drogą "pokojową" rozwiązywać problem.
pod koniec tej"debaty" w końcu Tuskowi puściły nerwy i powiedział to, czego być może na początku nie zamierzał : że nie zamierza ulec presji i nie ma zamiaru przeprowadzać jakiegokolwiek referendum.
Jeśli myślicie, że posłowie z koalicji rządzącej postawią się premierowi...
"Czeski rząd nie chce w żadnym przypadku dopuścić do sytuacji, w której w jakikolwiek sposób zostałyby zagrożone swobody obywatelskie i swobodny dostęp do informacji. Dlatego też proces ratyfikacji ACTA zostanie wstrzymany, a rząd podda go dogłębnym analizom" - poinformował premier Petr Neczas na konferencji prasowej.
Podobna gadanina jak u naszych...
Czesi również mają swoją partię piratów. Kto jest za założeniem naszej?
W Rumunii właśnie podał się do dymisji premier wraz ze swoim rządem. Dzięki kilkutygodniowym protestom i opozycji.
edit: Zapomniałem o jednym fajnym artykule.
www.webhosting.pl/Debata.w.sprawie.ACTA.internauci.spodziewali.sie.chyba.czegos.innego
Minister Kultury Bogdan Zdrojewski wyjaśnił, dlaczego ACTA zostało podpisane: „Zamknięcie drogi do ratyfikacji byłoby sygnałem, że jest w Europie państwo, któremu nie zależy na ochronie własności. Taki byłby przekaz” .
Premier Tusk zbeształ zwolenników referendum w sprawie ACTA, mówiąc, że już teraz zna odpowiedź, jaką ono przyniesie, a to nie o to chodzi. Powiedział: „Wychodzimy z etapu wzajemnej brutalności. Jesteśmy w tym momencie, że możemy sobie powiedzieć, że nikt na razie nie ma racji. My mieliśmy być może zbyt dużo arogancji, wy zbyt dużo agresji i nieufności”.
Premier stwierdził też, że nie rozumie, dlaczego protesty wybuchły dopiero teraz, skoro już od czterech lat w Polsce obowiązuje znacznie bardziej surowe prawo w dziedzinie ochrony praw autorskich. Być może to oznaka, że trzeba się ponownie nad tym prawem zastanowić. Lechowicz z Radia Kontestacja podsumował to bardzo celnie: „efekt Wykopu”.
Oponenci Premiera uznali, że Donald Tusk boi się demokracji, boi się referendum, a społeczeństwo właśnie referendum chce, a nie debat i polemik. Premier odpowiedział, że rząd jest do tego, by podejmować niepopularne decyzje, nie przejmując się głosami sprzeciwu – za przykład dał reformę systemu emerytalnego, która na pewno też by w referendum poległa, a jednak jest niezbędna dla kraju.
Za***bisty argument podał pan premier z tymi emeryturami
Ostatnio edytowany przez lugos (2012-02-07 01:28:22)
Witam. Na początku chciałbym przeprosić modów, za zakładanie kolejnego tematu w tej sprawie ale dyskusja o tym toczy się, chyba w kilku wątkach. Z tego powodu chciałbym to ujednolicić, bo nie każdy ma czas na siedzenie kilka godzin na forach i śledzenie każdego tematu z tym związanego. A jest to naprawdę sprawa dotycząca naszej (i nie tylko) przyszłości. Nie wiem czy jest sens przenoszenia jakichkolwiek wypowiedzi z innych wątków, czy po prostu zacząć temat od nowa. Bo i tak dowiadujemy się coraz więcej, a każdy chciałby być na bieżąco. Piszę to akurat na tym forum, bo jest niezbyt polityczne, a ludzi tu dyskutujących uważam za inteligentnych. To nie wazelina, tylko moja subiektywna opinia. Kończąc to tłumaczenie odnośnie założonego tematu, obiecuję, że od tej pory, jak mnie zasłużenie, w innej sprawie:), zjechaliście, będę się starał (w ramach mojej wiedzy i edukacji) używać polskich znaków, interpunkcji, zasad ortografii oraz pisać w miarę z sensem:). Jeśli myślicie, że ten temat jest niepotrzebny, to po prostu go usuńcie. A wracając do niego to zacytuję (za jego pozwoleniem) anonimowego internautę:
"Nie ma czegoś takiego jak zawieszenie ratyfikacji, bo ACTA takiej możliwości nie przewiduje (można tylko odstąpić od umowy poprzez pisemne powiadomienie Depozytariusza), a premier mówiąc o zawieszeniu gra na zwłokę! Niech tylko sprzeciwy ucichną a Euro2012 minie, wtedy po cichu, po wielkim cichu sejm wszystko przyjmie. Nie dać się zwieść obietnicom bez pokrycia, bo wszyscy już wiemy, czym one się kończą - NICZYM DOBRYM dla nas. Patrzeć im na ręce i czytać wszystko uważnie i ze zrozumieniem, żebyśmy za błędy idiotów nie musieli płacić do siódmego pokolenia. Tak dla ciekawostki, dlaczego w polskich artykułach można przeczytać, ze nawet jeśli Polska go nie ratyfikuje, to nic nie zmieni sytuacji? Czytam artykuły na anglojęzycznych portalach i tam wyraźnie pisze, że brak ratyfikacji w choćby jednym kraju Unii powoduje, że cała umowa traci ważność. Więc nie dać sobie oczu zamydlić, składać wnioski o referendum w sprawie ACTA i protestować.Porozumienie ACTA nie tylko wprowadza cenzurę internetu jaka dotychczas była tylko w Chinach i daje rządowi i korporacjom możliwość zatrzymania i uciszenia bez dowodów każdego kto jest dla nich niewygodny, to porozumienie zakazuje wszystkich zamienników markowych produktów, np. nie będzie zamienników drogich części samochodowych, tonerów do drukarek, ubrań i wielu innych... pomyślcie o ile pieniędzy więcej będzie trzeba przez to wydać, a to dopiero początek. Nie będzie też zamienników drogich leków (płać kupę kasy korporacjom albo umieraj). Najgorsza jest ochrona patentów na organizmy genetycznie modyfikowane (obecnie większość kukurydzy, soi, a także świń jest genetycznie modyfikowana). Wkrótce korporacje doprowadzą do wyginięcia naturalnych upraw (pyłki roślin genetycznie modyfikowanych przenoszą się na uprawy naturalne i mieszają z nimi swoje geny, w ten sposób rolnik, który nawet nie chciał siać GMO ma już takie rośliny na swoim polu i musi płacić korporacjom za licencje). W ciągu kilku lat korporacje przejmą kontrolę nad wszystkimi uprawami, a potem będą mogły dowolnie podnosić ceny nasion (przez ACTA rolnik traci prawo zatrzymania części nasion na następny wysiew). Domyślacie się już co się wtedy stanie.Przyglądam się temu sporowi od samego początku i mimo że, wszyscy znają ACTA nie mam pojęcia dlaczego wiąże się go tylko z Internetem. W mediach mówi się o ACTA, jako o problemie Internetu, ale jeżeli przeczyta się ten dokument uważne to widać że Internet to tylko mała część jakiej on dotyczy. ACTA jest traktatem handlowym narzuconym przez USA, na warunkach USA. Nacisk jest wręcz fizycznie odczuwalny. Jak wiemy ACTA dotyczy przeciw działania na rozpowszechnianie podróbek nie tylko w Internecie, ale przede wszystkim w świecie realnym. ACTA będą miały zastosowanie wszędzie tam, gdzie zostanie naruszonia zasada rzekomej oryginalności. Narzuci to, rozprowadzanie produktów opartych na konkretnych patentach. Do czego zmierzam? Otóż ACTA zakładają na sygnatariuszy stosowanie wyrobów, które są poparte patentami za rejestrowanymi w wielkich korporacjach zachodu (czytaj USA). A dlaczego?, nie mamy własnych, które mogłyby konkurować z tamtymi, to od razu eliminuje konkurencje krajów rozwijających się takich, jak Polska. Nie będziemy mogli niczego wyprodukować bez kupna licencji od korporacji zachodnich inaczej będziemy odpowiadać za podrabianie, czyli będziemy biedni ponieważ licencje są tak drogie, że nie sprzedamy niczego taniej od nich. To będzie miało wpływ na wiele gałęzi przemysłu, jak na przykład przemysł około-samochodowy. Nie znajdziemy tanich części zamiennych, to samo dotyczy przemysłu IT. Nie mamy żadnych patentów z tej dziedziny, nawet przemysł rolniczy ucierpi, ponieważ licencje na żywność modyfikowaną genetycznie mają tylko amerykanie. Jednym słowem spowolni to lub nawet zatrzyma wzrost gospodarczy, dlaczego takie kraje: jak Chiny, Rosja czy Indie nie podpisały tego dokumentu, tam gospodarka idzie do przodu i będzie szła, to oni będą konkurencją dla zachodu. Jak ratyfikujemy ACTA stracimy również całkowitą kontrole nad wydobyciem gazu łupkowego, ponieważ licencje na technologie wydobycia mają tylko amerykanie. Czyli nie zrobimy nic bez amerykanów nawet, jak się na nich obrazimy, jak dotkniemy tych złóż bez nich to za to odpowiemy. Jeżeli nie podpiszemy ACTA to możemy dyktować jakieś warunki, bo ponoć mamy jedne z największych złóż na świecie. Biorąc pod uwagę krzywą wzrostu za potrzebowania na jakieś 300 do 400 lat. ACTA jest dobre dla takich krajów jak USA ponieważ to oni mają wszystkie patenty, a takie kraje jak nasz doprowadzi do pozycji "wyrobników" dla zapewnienia ich dobrobytu. Ratyfikowanie ACTA będzie jednym z największych przekrętów w dziejach Polski."
Od siebie mogę tylko dodać, że całkowicie zgadzam się z autorem tych słów i nie zmieniałem nic w powyższej wypowiedzi. Mogę tylko jeszcze powiedzieć, że media i publiczne, i prywatne bagatelizują, i umniejszają całą sprawę, sprowadzając ją do pozwolenia na wulgaryzmy "tylko" w sieci oraz "ściąganie nielegalnych plików" "tylko" w internecie. A przecież ten "straszny internet"to wierzchołek góry lodowej, którym starają się zasłonić ludziom oczy. Głównie starszym osobom, rolnikom, farmaceutom i wielu innym grupom zawodowym, którym w praktycznie każdych mediach mówią, piszą, pokazują, że to tylko kilka grupek małolatów wyszło sobie pokrzyczeć, a ich to nie dotyczy. A jeśli nie wiecie, to nawet za te nielegalne pliki płaci i płacił każdy z nas już od dawna. Nazywa się to Copyright Levies (CL). Inaczej "podatek od piractwa" lub "opłata reprograficzna". Jest to automatycznie wliczona kwota w urządzenia typu: kserokopiarka, nagrywarka, drukarka itd., oraz nośniki, czyli płyty, kasety, papier, HDD, pamięci USB, odtwarzacze MP3,4 itd. Dziwi mnie, że w tej kwestii, nikt żadnej dyskusji w mediach nie podjął. Bo "jeśli" A.C.T.A wejdzie w życie, to nie rozumiem dlaczego wszyscy będą mieli płacić dwa, a nawet trzy razy za tą samą rzecz, a w dodatku będziemy ścigani za kradzież. No bezsens. Przykład: kupujemy w necie jakiś kawałek, płacimy kasę wydawcy autora(bo przecież nie autorowi). Tak więc płacimy pierwszy raz. Chcemy sobie nagrać tą nutkę do auta więc kupujemy nagrywarkę. Płacimy drugi i trzeci raz, no bo trzeba jeszcze kupić płytkę. Właśnie za te ostatnie dwie rzeczy płacimy z góry narzucony "podatek od piractwa". W dodatku jeśliś tak bogaty i masz dwa auta, to nie będziesz mógł tego samego kawałka, który notabene już kupiłeś, nagrać na kolejną płytę. Będziesz musiał go kupić jeszcze raz.
Jeśli więc nie przeszkadzałoby to ani władzom ANSI, ani forumowiczom, to prosiłbym o zostawienie topic'a, w celu ułatwienia dyskusji mniej czasowym, a bardziej leniwym:). A jak nie to wywalajcie:). No trudno:)
EDIT BY Q
Cztery tematy to przesada, a w tym temacie toczy się główna dyskusja. Kolejny temat jest zbędny.
Ostatnio edytowany przez Quithe (2012-02-07 11:53:21)
http://niebezpiecznik.pl/post/reakcja-p … ony-sejmu/
http://webhosting.pl/DDoS_owales.Sejm.M … a.sprawcow
Policja już zaczyna działać
DDoS-owałeś Sejm? Możesz być na celowniku, Policja już szuka sprawców
Redakcja bloga Niebezpiecznik.pl otrzymała wiadomość od anonimowego administratora sieci, donoszącego o licznych żądaniach Policji udostępnienia logów serwerów w celach śledczych. Ujawnił on także metody, które wykorzystywano do ataku DDoS. Jak to często bywa, na hostingowych serwerach wykorzystywano skrypty PHP. Chętnie wykorzystywano w tym celu Http Killera, zapisywanego jako sejm.php i umieszczanego w publicznie dostępnych katalogach, z których wywoływany był zdalnie przez boty z zewnętrznych maszyn.
Anonimowy administrator informuje też, że wśród wezwań Policji znalazły się też zgłoszenia na prywatnych użytkowników, którzy do ataków wykorzystywali swój marny upload DSL-owych łączy. Uważa jednak, że – przynajmniej w przypadku tych, którzy łączą się przez NAT – sprawy zostaną umorzone. Podkreśla, że komuś bardzo zależy, by namierzyć haktywistów – „ (…) skoro przefiltrowali dane do tego stopnia, że nawet takie pierdnięcia po 30 minut wychwycili i teraz za to ścigają”.
edit: Rząd opublikuje dokumentację ws. ACTA
http://pap.pl/palio/html.run?_Instance= … 1389949842
Rząd jeszcze we wtorek opublikuje całą dokumentację w sprawie ACTA będącej w dyspozycji strony polskiej. To jedno ze zobowiązań rządu po poniedziałkowej debacie na temat tej międzynarodowej umowy.
Do opublikowania dokumentacji premier zobowiązał ministra kultury i tych ministrów, którzy takie dokumenty mają. MAC zapowiada, że rząd sprawdzi, czy możliwe jest też opublikowanie dostępnych w Polsce dokumentów Komisji Europejskiej ws. ACTA.
Rząd zobowiązuje się ponadto do szybkiego opublikowania polskiego komentarza do ACTA z wyjaśnieniem, jak należy rozumieć przepisy umowy w świetle polskiego prawa (będzie to wspólna praca MAC, Ministerstwa Kultury i innych resortów).
Ostatnio edytowany przez lugos (2012-02-07 15:10:33)
Nie wiem, czy było ale:
http://www.youtube.com/watch?v=3nJ9YN3dyrA xD
W faktach tvn-owskich dziś to było ^^ i akcje z babka która zamiast słuchać debaty dziergała na drutach i wujek mróz się też przewinął przed kamerą
Nowa paczka informacji. Odtajniono nowe dokumenty ze stanowiskami negocjacyjnymi. Przeczytałem.
W dokumencie z dnia 2008 05 30 Polska wyraża chęć do przystąpienia do negocjacji i chce oponować przeciw karaniu za naruszeniu praw patentowych
W dokumencie z dnia 2008 09 12 wskazano ma artykuł 2.6 ust 1 może zmuszać sądy do wydawania decyzji na wniosek strony i chciano zostawić tu sądom swobodę. Podano jakiś tekst po angielsku, nie znam się na tyle aby dyskutować.
W dokumencie z dnia 2008 12 03 zwrócono się o wyjaśnienie niejasnej definicji słów "skala handlowa", nie chciano określać szczegółowych procedur i nie chciano uznać zagrań filmów w kinie za przestępstwo.
W dokumencie z dnia 2009 07 24 zajęto się prawem własności intelektualnej, spraw instytucjonalnych (chyba chodzi o komitet d/s ACTA), przejrzystości prac oraz udostępnianiem informacji szerszym kręgom w tym podmiotom społecznym. Ostatni akapit już obiegł internet i jest szeroko komentowany. Ale chyba jednak chodziło o to aby konsultować (nawet z 27 instytucjami zainteresowanymi zaostrzeniem prawa).
Co wynegocjowano? Tak naprawdę nie do końca wiadomo.
Edit: Zapomniałem o takiej ciekawostce. Chcecie legalnie kupić płytkę z grą na XBoxa i dzielić się z nią z kolegami? Zapomnijcie! Teraz Microsoft chce wprowadzić zabezpieczenie aby można było zainstalować tą grę tylko raz. Kto nie wierzy to niech czyta. Podobne zabezpieczenia już działają w Windowsie i ograniczają legalny system do danej konfiguracji sprzętowej. Możecie przerobić konsolę, ale samo posiadanie takiej jest nielegalne i karalne. Możecie mi znowu wytkną, że nie jestem fanem jedynie słusznego systemu, ale chyba wszyscy się zgodzimy, że sytuacja w której płacisz ciężką kasę za coś z czego użyciem możesz mieć problemy, to sytuacja raczej poroniona.
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2012-02-08 22:37:03)
Zapomniałem o takiej ciekawostce. Chcecie legalnie kupić płytkę z grą na XBoxa i dzielić się z nią z kolegami? Zapomnijcie! Teraz Microsoft chce wprowadzić zabezpieczenie aby można było zainstalować tą grę tylko raz.
Nie będą sobie sami strzelać w stopę... Niektóre gry miały/mają/będą mieć Online Pass.(i to już przesada )
Ostatnio edytowany przez JanuszQ (2012-02-08 23:27:01)
Gdybając...
Prohibicja i ACTA. Dostrzegam pewną analogie zbyt surowego trzymania się prawa.
Wprowadzenie w latach 20 prohibicji doprowadziło do umocnienia przestępczości zorganizowanej.
"Okres obowiązywania prohibicji był typowym przykładem zasady niezamierzonych skutków." (wiki)
Ograniczenie dostępności tanich podróbek w ubogich krajach analogicznie powinno doprowadzić do rozwoju czarnego rynku znanego np. z książek Gibsona. Gdzie zamiast broni i niedozwolonych produktów, będziemy zaopatrywali się od aspiryny po błotniki samochodowe.
Z prohibicją chodziło o to że nikt jej nie przestrzegał zaczynając od robotników fabrycznych, a kończąc na prezydentach USA. Popierała ją purytańska prowincja, gdzie też pędzono bimber. Zresztą głosując "za" myślano o kim innym. Poza tym alkohol nie był 100% nielegalny. Można było kupić składniki, zaciery do piwa (czy jak to się zwie), produkty z napisem nie zostawiać zbyt długo bo sfermentuje w alkohol oraz sam destylator. Też widzę związek z ACTA. Zbyt restrykcyjne prawo albo niesprawiedliwe społecznie nie jest przestrzegane. Pytanie jak do tego będą podchodzić nasze sądy? Czy wynegocjowano ich niezależność?
Co do gier. Podałem źródło. Nie wiem czy to plotka, ale przyznacie, że pomysł jest poroniony. Jeśli konsola będzie miała usterkę i utracone zostaną dane to całą płytę z grą można wyrzucić do śmieci, bo się drugi raz nie zainstaluje. Tak to może wyglądać.
Ostatnio mnie naszła taka refleksja. Japończycy zaczęli tą całą dyskusję która teraz zmieniła się w ACTA. W ich sektorze produkcji filmowej jest anime ma znaczący udział, który na świecie rozwija się pod prąd oficjalnych trendów i głównym kanałem wiadomości o nim jest internet. Jeśli teraz zaczęliby ścigać pobierających anime przez internet to wykończyli by też legalny rynek, bo duża część jednak kupuje oryginały (sam sporo na to wydałem).
Ostatnio edytowany przez duch_84 (2012-02-09 17:35:47)
Ty dulowaty userze!
Chcecie legalnie kupić płytkę z grą na XBoxa i dzielić się z nią z kolegami? Zapomnijcie! Teraz Microsoft chce wprowadzić zabezpieczenie aby można było zainstalować tą grę tylko raz
Podobne zabezpieczenia były już kiedyś stosowane. Jedną z pierwszych takich gier był eaowy Spore. Tutaj o problemie i rozwiązaniach. O ile takie istnieją.
Jeśli konsola będzie miała usterkę i utracone zostaną dane to całą płytę z grą można wyrzucić do śmieci, bo się drugi raz nie zainstaluje.
Nie masz racji. Gry będą rejestrowane na obowiązkowych kontach sieci Xbox Live, taki Steam czy Social Life Rockstarsa.
TPP? Tak 2012, jak to mówią Amerykanie "tłentytłelf".
wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai
Polski CD Projekt bardzo ładnie podszedł do sprawy:
http://www.dobreprogramy.pl/CD-Projekt- … 30200.html
a propo konsol to co się stało z ich wielkim fanbojem - virusem?
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
Sopa, Acta, Pipa? Jeśli te dokumenty są już "przeżytkiem", to nie martwcie się, tutaj są kolejne 2 dokumenty opracowywane w Brukseli, oczywiście za "zamkniętymi drzwiami".
Szwedzi nie ustępują tak łatwo Unii Europejskiej i dbają o wolność swoich obywateli. Natomiast Polska zgodzi się na wszystko, żeby tylko mieć poczucie złudnego bezpieczeństwa. Polska nie jest żadną potęgą, jest krajem rozwijającym się, a więc biednym, więc nie możemy dyktować warunków, najwyżej brać unie europejska na litość.
Ostatnio edytowany przez Envie (2012-02-11 18:54:12)
Używacie Daemon Tools?
http://www.komputerswiat.pl/blogi/blog- … ujesz.aspx
Całe szczęście, że używam PowerISO.
Proszę wszystkich użytkowników o przesyłanie mi nieudostępnionych synchronizacji.
O mnie.
Lista synchronizacji.
Link do folderu na pw.
I ch... Ci to da, bo MS w ramach "aktualizacji systemu windows" cały dysk/rejestr przeszukuje
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!